Terug Raad voor maatschappelijk welzijn

Mon 16/12/2019 - 20:20 Raadzaal

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Financieel beheer

Meerjarenplanning

  • Op 4 februari 2019 werd door de gemeenteraad en de OCMW-raad het éénjarig meerjarenplan 2019 goedgekeurd voor het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands. Op 9 september 2019 werd een eerste aanpassing aan de raden voorgelegd.

    Binnen BBC 2020 is het ambtelijk mogelijk om verschuivingen te doen tussen alle kredieten binnen het exploitatie-, investerings- en liquiditeitenbudget. De beperking van de beleidsdomeinen is weggevallen.

    In het exploitatiebudget hebben we eerst budgetten maximaal trachten te verschuiven. Van zodra er echter verschuivingen dienen te gebeuren tussen exploitatie-, investerings- en liquiditeitenbudget dringt een meerjarenplanaanpassing zich op.

    Het is nodig een tweede aanpassing van het éénjarig meerjarenplan 2019 door te voeren waarin het exploitatie-, investerings- en financieringsbudget worden bijgestuurd in functie van de werkelijke bestedingen.

    Het nieuwe budgettaire resultaat dat resulteert uit deze tweede meerjarenplanaanpassing voor 2019, wordt meegenomen in het nieuwe meerjarenplan 2020-2025.

  • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur van 9 december 2005 bepaalt dat de meerjarenplannen van de lokale besturen starten in het tweede jaar na de lokale verkiezingen en dat ze lopen tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Dat betekent dat de nieuwe bewindsploegen in 2019 hun strategische en financiële planning opmaken en vastleggen in het meerjarenplan voor de periode van 2020 tot 2025.

    Dat meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de bijgestuurde regels over de beleids- en beheerscyclus (BBC 2020).

    De politieke en ambtelijke integratie van gemeente en OCMW vertaalt zich in één geïntegreerd meerjarenplan, zowel inhoudelijk als financieel.

    Elke rechtspersoon blijft wel afzonderlijk instaan voor de eigen verplichtingen en verbintenissen.

    De gemeenten en openbare centra voor maatschappelijk welzijn passen daarbij de procedure toe die het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur beschrijft. Ze delen hun beleidsrapporten, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.

    De nieuwe procedure houdt in dat de gemeente en het OCMW, elk wat hun deel betreft, de vaststelling doen, waarna vervolgens de gemeente het geheel vaststelt.

Welzijn en samenleven

Gezinszorg

  • IVAREM heeft voor de komende legislatuur (2020-2025) voor de afvalbelasting vaste bijdrage (voorheen 54 euro) een nieuwe regeling uitgewerkt voor inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen. Met de GDPR-regelgeving kan IVAREM niet meer de vermindering om medische reden toepassen en stellen zij voor deze vermindering te compenseren via de variabele afvalbelasting: door het aanbieden van gratis huisvuilzakken aan bepaalde categorieën van de bevolking. Vermits wij in 2019 deze belastingen voor de fusiegemeente hebben aangepast om deze gelijk te maken voor alle inwoners moet het reglement inzake de gratis huisvuilzakken herbekeken worden en zal een extra rol toegevoegd worden ter compensatie van het verdwijnen van de belastingvermindering om medische redenen voor deze categorie. Op deze wijze zullen de burgers die voldoen aan de voorwaarden van het goed te keuren reglement recht hebben op 30 grote of 60 kleine huisvuilzakken ipv voorheen respectievelijk 20 grote of 40 kleine rollen.

Dienstencentra

  • In de Raad voor maatschappelijk welzijn van 9 september 2019 werd de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd om vanaf 1 januari 2020 samen met Bornem één Minder Mobielen Centrale (MMC) op te richten in kader van de fusie. Voorheen deed Sint-Amands een beroep op de MMC van Bornem voor de organisatie van het vrijwilligersvervoer van deze kwetsbare doelgroep. Om de nieuwe MMC Klein-Brabant operationeel te hebben dient de afsprakennota chauffeurs Minder Mobielen Centrale Klein-Brabant te worden goedgekeurd.

  • In de Raad voor maatschappelijk welzijn van 9 september 2019 werd de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd om vanaf 1 januari 2020 samen met Bornem één Minder Mobielen Centrale (MMC) op te richten in kader van de fusie. Voorheen deed Sint-Amands een beroep op de MMC van Bornem voor de organisatie van het vrijwilligersvervoer van deze kwetsbare doelgroep. Om de nieuwe MMC Klein-Brabant operationeel te hebben dient de afsprakennota voor leden van de minder mobielen centrale Klein-Brabant te worden goedgekeurd.

Samenleven

  • In de voormalige gemeenten Puurs en Sint-Amands werden op een verschillende manier toelagen toegekend in het kader van flankerend onderwijsbeleid. In de voormalige gemeente Sint-Amands bestond de toelage uit twee onderdelen,  één toelage voor busvervoer en één voor schoolzwemmen. In de voormalige gemeente Puurs werd één toelage toegekend. Voor de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands werd een éénvormig reglement uitgewerkt, waarbij wordt voorgesteld om vanaf schooljaar 2019-2020 een financiële tegemoetkoming toe te kennen van €25 per leerling.

  • Het reglement biedt de secundaire scholen die in de gemeente gevestigd zijn de mogelijkheid om een premie aan te vragen in onze gemeente in het kader van algemene preventie zoals veiligheid, gezondheid, geluidsoverlast, vandalisme en hangjongeren. Deze problematieken worden besproken op het platform algemene preventie Puurs-Sint-Amands (PAPPSA). Deze premie dient de preventieve aanpak van de scholen aan te moedigen inzake de hierboven opgesomde thema's.

    Aan de raad wordt gevraagd om dit reglement goed te keuren.

  • Het personeel van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands neemt in 2019 het initiatief om via verschillende acties  gespreid over het ganse jaar geld in te zamelen voor het goede doel “Kom op tegen kanker”. Dit gebeurt in het kader van de actie Music for life die Studio Brussel en Rode Kruis Vlaanderen jaarlijks organiseert.

    Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd akkoord te gaan met een extra donatie van € 1.000 vanuit het lokaal bestuur.

  • Momenteel zijn er 2 aparte organisaties voor buitenschoolse kinderopvang binnen de fusiegemeente. In Sint-Amands wordt de buitenschoolse kinderopvang georganiseerd door Landelijke Kinderopvang vzw (BKO Stekelbees). In Puurs wordt dit georganiseerd door het OCMW (BKO De Sloeber). Omdat beide organisaties hun werk goed doen en het beleid m.b.t. kinderopvang op korte termijn aan verandering onderhevig is (nieuw decreet van eind april 2019) wordt de huidige samenwerking met Landelijke Kinderopvang vzw vernieuwd. Op deze manier blijft de dienstverlening voor onze burger gelijk en kunnen we zo goed mogelijk inspelen op de nieuwe ontwikkelingen. De bestaande samenwerkingsovereenkomst wordt hiervoor vernieuwd en aangepast aan de huidige realiteit.

    Aan de raad wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren. 

  • Na de vorming van een voorlopige Zorgraad, dient te worden overgegaan tot de oprichting van een VZW Eerstelijnszone Klein Brabant Vaartland. Hiervoor dienen de afgevaardigden te worden aangeduid.

Mededelingen