Terug Raad voor maatschappelijk welzijn

Mon 20/12/2021 - 21:00 Digitaal

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Financieel beheer

Meerjarenplanning

  • De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, vorig jaar opgesteld volgens de BBC 2020-regels, en vastgesteld door de raden elk voor hun juridische entiteit op 14 december 2020, krijgt nu een volgende aanpassing teneinde de kredieten van 2021 in lijn te brengen met de realiteit, het resultaat van de jaarrekening 2020 te verwerken en de kredieten voor het budgetjaar 2022 vast te stellen.  Een dergelijke aanpassing moet omwille van deze redenen minstens één keer per jaar plaatsvinden.
    De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd aangepast meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan (Procedure zie art 249 §3 DBL). Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. De gemeenteraad keurt nadien het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goed, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld.
  • In het aangepaste meerjarenplan 2020-2025, zoals vastgesteld door de raad op 20 december 2021, zijn de kredieten voor de toegestane nominatieve werkings- en investeringssubsidies opgenomen. Aan de raad wordt de lijst met de nominatieve subsidies 2021 en 2022 ter goedkeuring voorgelegd.

Ondersteuning

HRM

  • Naar aanleiding van een aantal nieuwe besluiten van de Vlaamse regering, dient onze RPR aangepast te worden aan het nieuwe wetgevende kader.

    De OCMW-raad wordt gevraagd de wijzigingen aan de Rechtspositieregeling vast te stellen.

Welzijn en samenleven

Sociale zorg

  • Eind 2017 werd de Acute Opvang opgericht. Het CAW Boom Mechelen Lier verzorgde tot op vandaag met deze werking de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Sinds 2019 is de acute opvang gecofinancierd door de lokale Besturen volgens een gemengd (solidair + afname) systeem. De acute opvang is 24u op 24u en 7 dagen op 7 open. Er is een maximum capaciteit voor opvang van 10 individuele kamers en 2 gezinskamers, voor een verblijf van maximaal 1 maand. 

    De voorbije jaren hebben wij als lokaal bestuur de nood aan meer opvang en begeleiding van dak- en thuislozen zien toenemen. 1 aanvraag op 4 kon echter niet worden opgenomen wegens een te beperkte capaciteit.

    De meeste lokale besturen hebben vergelijkbare noden en behoeften naar de doelgroepen van dak- en thuislozen. Lokale besturen hebben op basis van hun specifieke inwoners en op basis van hun lokale aanpak of eigen aanbod wel verschillen in aanvullende noden. Opvang en begeleiding van dak- en thuislozen vraagt aldus om een gedifferentieerd aanbod zowel op regionaal als lokaal niveau.

    In september 2020 nam de Welzijnskoepel met het CAW Boom Mechelen Lier het initiatief om de lokale besturen in de zorgregio te bevragen op hun noden en behoeften naar opvang en begeleiding van dak- en thuislozen.

    • Inventarisatie lokale doelgroepen dak- en thuislozen
    • Uitwisseling (goede) werkingen/aanpak dak- en thuisloosheid op lokaal en regionaal vlak
    • Inventarisatie lokale doelstellingen aanpak dak- en thuisloosheid
    • Bespreking gezamenlijke doelstellingen aanpak dak- en thuisloosheid
    • Inventarisatie voorstellen tot aanpak en aanbod dak- en thuisloosheid

    De output uit deze werkgroepen vormde de basis voor het uitwerken van concrete doelstellingen en aanbod voor een nieuwe bovenlokale ketenaanpak dak- en thuisloosheid voor de zorgregio. Doel is dat deze nieuwe ketenaanpak dak- en thuisloosheid het de lokale besturen de komende jaren mogelijk maakt niet alleen opvang en begeleiding aan te bieden aan de steeds groeiende groep van dak- en thuislozen, maar biedt ook meer structurele oplossingen zowel lokaal als op niveau van de zorgregio.

    Deze samenwerking wordt geformaliseerd in een samenwerkingsovereenkomst tussen het CAW en de lokale besturen die ter goedkeuring voorligt aan de OCMW-raad na eerdere goedkeuring door het vast bureau van 12/10/21 over de principes van de samenwerking.

  • Het OCMW Puurs-Sint-Amands wenst een samenwerking aan te gaan met ECOSO vzw betreft Foodsavers: een project waarbij voedseloverschotten via de werking van Het Hof van Coolhem worden bedeeld aan kwetsbare inwoners. Het OCMW financiert de werking en biedt ondersteuning: zij faciliteert de samenwerking tussen de verschillende partners. Voorlopig is er één afnemende partner namelijk De Schakel, zij bieden in hun werking al voedselpakketten aan dus de aanvulling van 'verse' voeding is een logische aanvulling.

    De Foodsavers registreren het aantal en de omschrijving van de herverdeelde voeding naar de lokale voedselhulpinitiatieven en/of sociale organisaties/actoren in de gemeente.

    Per kwartaal bezorgen de Foodsavers een overzichtsrapport van de hoeveelheden herverdeelde voeding aan de betrokken gemeente en per erkend initiatief.

    Het bedrag van de vergoeding bedraagt 0,15€ per inwoner van de gemeente en 0,10€ per kilo herverdeeld voedsel (excl.BTW).

Mededelingen

Vragen

Besloten

Algemeen bestuur