Terug
Gepubliceerd op 12/10/2021

Besluit  Gemeenteraad

ma 11/10/2021 - 20:00

Gedeeltelijke verplaatsing gemeenteweg nr. 92 Kalfort - Definitieve vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Sophie Van Praet, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Steven Prinsen, Lavinia De Maeyer
Aanleiding

Op 3 juni 2019 werd door de gemeenteraad het RUP Haverblok definitief vastgesteld. In dit RUP werd een publieke voetgangers- en fietsersverbinding opgenomen, zoals afgebeeld op het bestemmingsplan onder artikel 11 (bijlage 1). Het gewenste tracé werd met een indicatieve pijl aangeduid, hetgeen afgestemd is op alle andere bestemmingszones van het volledige gebied. Dit houdt in dat de bestaande gemeenteweg, namelijk sentier nr. 92, verplaatst moet worden.

 
Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

Bevoegdheidsgrond 

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;
  • Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, afdeling 2;

Toepasselijke regelgeving 

  • Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, afdeling 2;
Feiten, context en argumentatie

Het decreet houdende de gemeentewegen definieert een verplaatsing als de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel (artikel 2, 11°). 

Concreet wordt de verplaatsing van volgende wegdelen definitief vastgesteld: 

  • Opheffing van een deel van gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs-Kalfort, gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen), met een breedte van 1,00m over de kadastrale percelen zoals weergegeven op het plan van landmeter Marc Van Opstal van 18 januari 2021, in het rood aangeduid.
  • Vestiging van een deel van een gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs-Kalfort, gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen), met ene breedte van 1,00m over de kadastrale percelen zoals weergegeven op het plan van landmeter Marc Van Opstal van 18 januari 2021, in het groen aangeduid.

De gemeenteraad weegt de verplaatsing af aan de hand van de doelstellingen en principes zoals opgenomen in het toepasselijk Decreet: 
  • Algemeen belang

De voorgelegde gedeeltelijke verplaatsing kadert in uitvoering van het RUP Haverblok. Artikel 1.1.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, gekend als het doelstellingenartikel, maakt duidelijk dat de ruimtelijke ordening gebeurt vanuit een gelijktijdige afweging van de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten. Via plannen de ruimte ordenen en zich uitspreken over welke activiteit op welke plaats thuishoort is bij uitstek een overheidstaak en een zaak van algemeen belang. De motivatie en afwegingen zoals opgenomen in de toelichtingsnota en stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Haverblok zijn hier integraal van toepassing.

  • Uitzonderingsmaatregel 

Gelet op het herbestemming van het plangebied is het behoud van het huidige tracé van de gemeenteweg niet opportuun. Dit zou de evenwichtsoefening van het RUP Haverblok hypothekeren. Het nieuwe tracé is volledig functioneel ingepast in het plangebied. Aan het uitzonderlijk karakter van een gedeeltelijke verplaatsing wordt bijgevolg voldaan.
  • Verkeersveiligheid en ontsluiting

De weg takt vandaag aan de noordzijde van het projectgebied aan tussen percelen Coolhemveldstraat 14A en 16 en langs de zuidzijde van het projectgebied naast de Louis Nutenstraat 19 (deels ingelijfd bij openbaar domein). De ontsluiting wordt op deze wijze gewaarborgd. Gelet op de bestemming  conform het RUP Haverblok zal deze gemeenteweg als een voetgangers- en fietsersverbinding worden ingericht zodat de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker wordt gerespecteerd. Volgens de stedenbouwkundige voorschriften wordt deze gemeenteweg ('verbindingsweg' in het RUP) in functie van de zone die wordt doorkruist volgens de voorschriften van art. 6 Parkgebied, Art. 8 ontsluiting publieke doorsteek of Art. 10 Zone voor woonerven met landschappelijk karakter aangelegd. Zo kan de verkeersveiligheid optimaal gewaarborgd worden nu de aanleg meegenomen worden in de zones van bestemming. Het nieuwe tracé van deze gemeenteweg bevindt zich grotendeels in zone "art. 6 Parkgebied" die grotendeels de zwakke weggebruiker als doelpubliek heeft (parkwegen en paden voor fietsers en voetgangers) en slecht sporadisch gemotoriseerd dienstverkeer toelaat (noodontsluiting).
  • Grensoverschrijdend perspectief 

Niet van toepassing. 

  • Actuele functie  

De gemeenteweg dient vandaag als doorsteek tussen de Coolhemveldstraat en de L. Nutenstraat. Deze actuele functie blijft ongewijzigd doch wordt het tracé licht gewijzigd in functie van de herbestemming van het RUP Haverblok. De noden van toekomstige generaties worden geenszins in het gedrang gebracht aangezien de verbindingsweg behouden blijft voor de zwakke weggebruiker. Door de gedeeltelijke verplaatsing wordt het plangebied functioneel optimaal ingevuld waarbij zowel de actuele als toekomstige functie van deze gemeenteweg wordt afgestemd op de diverse bestemmingszones van woongebied, woonerven en de parkgebied. Als bijlage 2 wordt een bundel kaarten (kadastrale toestand, uittreksel Atlas der Buurtwegen en orthofoto) toegevoegd.

Bijgevolg worden de procedure van opheffing van een gemeenteweg en vestiging van een gemeenteweg gelijktijdig gevolgd. 

Er werd een ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en ontwerp van grafisch plan opheffing opgesteld door studiebureau Van Opstal, landmeter Marc Van Opstal te Puurs-Sint-Amands, op 18 januari 2021. Dit werd in één plan verwerkt gelet op het karakter van verplaatsing. De tabel met eigenaarsgegevens werd op een afzonderlijke bladzijde voorzien gelet op de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Het plan voldoet aan de vereiste elementen conform het toepasselijke artikelen 16 en 20 van het Decreet houdende de gemeentewegen. 

Het plan vermeldt geen waardeverminderingen en –vermeerderingen. Er zijn  afspraken gemaakt met de private partner in dit projectgebied, zoals opgenomen in de PPS-overeenkomst die werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 juni 2021 het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en grafisch plan opheffing voorlopig vastgesteld. Het college van burgemeester en schepenen heeft het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en grafisch plan opheffing aan een openbaar onderzoek onderworpen conform de vormvereisten van artikel 17 van het Decreet houdende de gemeentewegen van 19 juli 2021 tot en met 20 augustus 2021. Er werden geen opmerkingen, standpunten of bezwaren ingediend.

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft geen advies uitgebracht.

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft een advies uitgebracht bij schrijven van 29 juli 2021 dat luidt als volgt: "De provincie Antwerpen merkt op dat bij de aanvraag over de gedeeltelijke verplaatsing van gemeenteweg nr. 92 (Kalfort) de breedte op het rooilijnplan varieert van 2m tot 1m. Op het plan wordt van het meest noordelijke stuk de exacte breedte niet vermeld. Tussen twee afsluitingen of gebouwen zal 1m te smal zijn om comfortabel te wandelen en te fietsen. De breedte wordt daar best nog toegevoegd om geen verwarring te creëren. Om diezelfde reden raadt de provincie aan om het nieuwe tracé ook aan te duiden op het rooilijnplan dat gelijktijdig in openbaar onderzoek is: RUP Haverblok."

Het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en grafisch plan opheffing werd bijgevolg aangepast door de exacte breedte te vermelden. Eveneens werd er een materiële fout verbeterd, namelijk de groene zones zijn de nieuwe te vestigen gemeenteweg zoals beschreven in de legende doch op het plan zelf werden er per vergissing enkele zones als te behouden aangeduid. De breedte wordt echter behouden zoals in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aangezien enerzijds het nieuwe tracé grotendeels parkgebied of woonerf doorsnijdt. Deze types van inrichting maken het mogelijk om de breedte ten volle te benutten. Gelet op het feit dat huidige procedure gelijktijdig wordt gevoerd met de nieuwe wegenis van RUP Haverblok is er geopteerd om beide procedures afzonderlijk te voeren. Het voorwerp verschil, namelijk huidige procedure is een verplaatsing en de andere procedure is de aanleg/creatie van een nieuwe gemeenteweg. Aangezien het nieuwe tracé van gemeenteweg nr. 92 nog niet definitief werd vastgesteld is het onmogelijk om dit al aan te duiden op het andere ontwerp van rooilijnplan met betrekking tot de wegenis van RUP Haverblok. Beide procedures lopen immers gelijktijdig.

 

 
Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Sophie Van Praet, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Sophie Van Praet, Els Knoops, Dany Saey
Tegenstanders: Jan Van Camp, Guido Cools, Sonja Van nimmen, Peggy Seeuws
Resultaat: Met 23 stemmen voor, 4 stemmen tegen
Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad heeft het voornemen om een deel van gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs - gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen tussen de Coolhemveldstraat en de L. Nutenstraat) te verplaatsen zoals weergegeven op bijgevoegd plan van studiebureau Van Opstal, landmeter Marc Van Opstal te Puurs-Sint-Amands d.d. 18 januari 2021.

Artikel 2: De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en het ontwerp van grafisch plan opheffing, zoals opgemaakt door studiebureau Van Opstal, landmeter Marc Van Opstal te Puurs-Sint-Amands d.d. 18 januari 2021, met betrekking tot gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs – gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen) definitief vast. Het ontwerp van rooilijn wordt gedefinieerd met punten aa tot en met ax en punten AA tot en met AX.

Artikel 3:Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Artikel 4: Dit besluit wordt bekend gemaakt aan het publiek op de volgende manieren:

  • publicatie van het besluit op de gemeentelijke website gedurende 30 dagen;
  • aanplakking van het besluit bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin – en eindpunt van het betrokken wegdeel;
  • verzending van de bekendmaking ter kennisgeving met een beveiligde zending naar iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend;
  • verzending van het besluit en de bijbehorende plannen met een beveiligde zending naar de deputatie van de provincie en naar het departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Artikel 5: De gemeente publiceert het besluit van de gemeenteraad tot de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan en het grafisch plan tot de opheffing van de gemeenteweg in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website:

  • hetzij na het verlopen van de beroepstermijn, zonder dat er een beroepsprocedure werd opgestart
  • hetzij na het verwerpen van het beroep door de Vlaamse Regering.

Het besluit heeft uitwerking 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.