Terug
Gepubliceerd op 13/10/2021

Besluit  Gemeenteraad

ma 11/10/2021 - 20:00

Afbakening werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij - Goedkeuring

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Steven Prinsen, Lavinia De Maeyer, Sophie Van Praet
Aanleiding

Op 23 oktober 2020 bezorgde de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed aan de burgemeesters een brief om ten laatste tegen 31 oktober 2021 een voorstel in te dienen voor het werkingsgebied van de woonmaatschappij die in Puurs-Sint-Amands actief zal zijn. In een brief van 17 maart 2021 bracht de bevoegde minister de gemeenten op de hoogte van de beslissingen van de Vlaamse Regering, waarin de modaliteiten van de werkingsgebieden nader worden geregeld: o.a. de afbakening van de 17 referentieregio's en de criteria voor de afbakening van de werkingsgebieden.

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

Bevoegdheidsgrond 

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;
  • Het decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij  een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
  • Goedkeuring van de definitieve afbakening van 17 referentieregio's op 12 maart 2021 door de Vlaamse Regering.
Feiten, context en argumentatie

Tegen 1 januari 2023 moeten de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) en de sociale verhuurkantoren (SVK) één woonactor vormen.

De afbakening van het werkingsgebied moet voldoen aan de volgende criteria:

- Er kan maar één woonactor per gemeente zijn, maar een woonactor kan actief zijn in meerdere gemeenten. De woonmaatschappij omhelst de huidige SVK- en SHM-taken.

- Het werkingsgebied telt uiterlijk op 1 januari 2024 minimaal 1.000 sociale huurwoningen, waarbij op de private markt ingehuurde woningen niet worden meegeteld.

- Het werkingsgebied moet de woonmaatschappij in staat stellen om de huidige complementaire expertise van SVK- en SHM-werking te bundelen. Een versterking van de professionalisering en het behoud van de bestaande SHM- en SVK-expertise zijn hierbij noodzakelijke uitgangspunten.

- Puurs-Sint-Amands maakt deel uit van de regio Rivierenland. De afbakening van het werkingsgebied van de woonmaatschappijen dient binnen de voorgestelde regio te gebeuren. Tevens moet het werkingsgebied uit geografisch aaneensluitende gemeenten bestaan. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden en mits een grondige motivatie vanuit de betrokken lokale besturen bij het voorstel van werkingsgebied is de Vlaamse Regering bereid afwijkingen hieromtrent in overweging te nemen.

De fusie van de 3 sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Woning, Gezellige Woningen en Kleine Landeigendom Klein-Brabant tot 'Woonveer Klein-Brabant' sinds 1 januari 2019 is in feite een voorafname op de huidige vraag naar grotere sociale woonmaatschappijen.

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad adviseert aan de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed om voor de vorming van de woonmaatschappij het werkingsgebied te laten samenvallen met de gemeenten Puurs-Sint-Amands en Bornem.

Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.