Terug
Gepubliceerd op 30/06/2021

Besluit  Gemeenteraad

ma 28/06/2021 - 20:00

Gedeeltelijke verplaatsing gemeenteweg nr. 92 Kalfort - Voorlopige vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Steven Prinsen, Lavinia De Maeyer, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Sophie Van Praet, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey, Raoul Paridaens
Aanleiding

Op 3 juni 2019 werd door de gemeenteraad het RUP Haverblok definitief vastgesteld. In dit RUP werd een publieke voetgangers- en fietsersverbinding opgenomen, zoals afgebeeld op het bestemmingsplan onder artikel 11 (bijlage 1). Het gewenste tracé werd met een indicatieve pijl aangeduid, hetgeen afgestemd is op alle andere bestemmingszones van het volledige gebied. Dit houdt in dat de bestaande gemeenteweg, namelijk sentier nr. 92, verplaatst moet worden.

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

Bevoegdheidsgrond 

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;
  • Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, afdeling 2;

Toepasselijke regelgeving 

  • Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, afdeling 2;
Feiten, context en argumentatie

Het decreet houdende de gemeentewegen definieert een verplaatsing als de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel (artikel 2, 11°). 

Concreet wordt de verplaatsing van volgende wegdelen voorlopig vastgesteld: 

  • Opheffing van een deel van gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs-Kalfort, gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen), met een breedte van 1,00m over de kadastrale percelen zoals weergegeven op het plan van landmeter Marc Van Opstal van 18 januari 2021, in het rood aangeduid.
  • Vestiging van een deel van een gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs-Kalfort, gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen), met ene breedte van 1,00m over de kadastrale percelen zoals weergegeven op het plan van landmeter Marc Van Opstal van 18 januari 2021, in het groen aangeduid.

De gemeenteraad weegt de verplaatsing af aan de hand van de doelstellingen en principes zoals opgenomen in het toepasselijk Decreet: 
  • Algemeen belang: 

De voorgelegde gedeeltelijke verplaatsing kadert in uitvoering van het RUP Haverblok. Artikel 1.1.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, gekend als het doelstellingenartikel, maakt duidelijk dat de ruimtelijke ordening gebeurt vanuit een gelijktijdige afweging van de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten. Via plannen de ruimte ordenen en zich uitspreken over welke activiteit op welke plaats thuishoort is bij uitstek een overheidstaak en een zaak van algemeen belang. De motivatie en afwegingen zoals opgenomen in de toelichtingsnota van het RUP Haverblok zijn hier integraal van toepassing.

  • Uitzonderingsmaatregel 

Gelet op het herbestemming van het plangebied is het behoud van het huidige tracé van de gemeenteweg niet opportuun. Dit zou de evenwichtsoefening van het RUP Haverblok hypothekeren. Het nieuwe tracé is volledig functioneel ingepast in het plangebied. Aan het uitzonderlijk karakter van een gedeeltelijke verplaatsing wordt bijgevolg voldaan.
  • Verkeersveiligheid en ontsluiting

De weg takt vandaag aan de noordzijde van het projectgebied aan tussen percelen Coolhemveldstraat 14A en 16 en langs de zuidzijde van het projectgebied naast de Louis Nutenstraat 19 (deels ingelijfd bij openbaar domein). De ontsluiting wordt op deze wijze gewaarborgd. Gelet op de bestemming  conform het RUP Haverblok zal deze gemeenteweg als een voetgangers- en fietsersverbinding worden ingericht zodat de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker wordt gerespecteerd.
  • Grensoverschrijdend perspectief 

Niet van toepassing. 

  • Actuele functie  

 De gemeenteweg dient vandaag als doorsteek tussen de Coolhemveldstraat en de L. Nutenstraat. Deze actuele functie blijft ongewijzigd doch wordt het tracé licht gewijzigd in functie van de herbestemming van het RUP Haverblok. De noden van toekomstige generaties worden geenzins in het gedrang gebracht aangezien de verbindingsweg behouden blijft voor de zwakke weggebruiker. Door de gedeeltelijke verplaatsing wordt het plangebied functioneel optimaal ingevuld waarbij zowel de actuele als toekomstige functie van deze gemeenteweg wordt afgestemd op de diverse bestemmingszones van woongebied en de parkzone. Als bijlage 2 wordt een bundel kaarten (kadastrale toestand, uittreksel Atlas der Buurtwegen en orthofoto) toegevoegd.

Bijgevolg worden de procedure van opheffing van een gemeenteweg en vestiging van een gemeenteweg gelijktijdig gevolgd. 

Er werd een ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en ontwerp van grafisch plan opheffing opgesteld door studiebureau Van Opstal, landmeter Marc Van Opstal te Puurs-Sint-Amands, op 18 januari 2021. Dit werd in één plan verwerkt gelet op het karakter van verplaatsing. De tabel met eigenaarsgegevens werd op een afzonderlijke bladzijde voorzien gelet op de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Het plan voldoet aan de vereiste elementen conform het toepasselijke artikelen 16 en 20 van het Decreet houdende de gemeentewegen. 

Het plan vermeldt geen waardeverminderingen en –vermeerderingen. Er zijn  afspraken gemaakt met de private partner in dit projectgebied, zoals opgenomen in de PPS-overeenkomst die werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Guido Cools, Steven Prinsen, Lavinia De Maeyer, Sonja Van nimmen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Sophie Van Praet, Els Knoops, Peggy Seeuws, Dany Saey, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Peter Van Hoeymissen, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Anne De Ron, Patrick Pauwels, Steven Prinsen, Heiko Van Muylder, Willem Geeroms, Jef De Rop, Luk Ceurvelt, Sophie Van Praet, Els Knoops, Dany Saey
Tegenstanders: Jan Van Camp, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Sonja Van nimmen, Peggy Seeuws
Resultaat: Met 24 stemmen voor, 5 stemmen tegen
Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad heeft het voornemen om een deel van gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs - gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen tussen de Coolhemveldstraat en de L. Nutenstraat) te verplaatsen zoals weergegeven op bijgevoegd plan van studiebureau Van Opstal, landmeter Marc Van Opstal te Puurs-Sint-Amands d.d. 18 januari 2021.

Artikel 2: De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en het ontwerp van grafisch plan opheffing, zoals opgemaakt door studiebureau Van Opstal, landmeter Marc Van Opstal te Puurs-Sint-Amands d.d. 18 januari 2021, met betrekking tot gemeenteweg nr. 92 (grondgebied Puurs – gekend als Sentier nr. 92 in de Atlas der Buurtwegen) voorlopig vast. Het ontwerp van rooilijn wordt gedefinieerd met punten aa tot en met ax en punten AA tot en met AX.

Artikel 3: De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen om het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan en ontwerp van grafisch plan opheffing te onderwerpen aan een openbaar onderzoek binnen een ordetermijn van dertig dagen dat voldoet aan de voorwaarden van artikel 17 en 21 van het Decreet houdende de gemeentewegen. 

Artikel 4: De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan en het grafisch plan tot opheffing al dan niet definitief vast.