Terug Raad voor maatschappelijk welzijn

Mon 03/05/2021 - 21:00 Teams

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Ruimte

Werken

  • Het OCMW Puurs-Sint-Amands neemt het initiatief om 6 verplaatsbare, modulaire noodwoningen voor alleenstaanden aan te kopen, te plaatsen en in te richten.

    De verplaatsbare, modulaire woningen moeten ook geschikt zijn voor een alleenstaande met een kind of een koppel zonder kinderen. Hierdoor kan beter ingespeeld worden op de woonnood van verschillende gezinssituaties. Om die reden wordt gekozen voor woonunits met een oppervlakte van 54m². De modulaire noodwoningen beschikken over 2 slaapkamers, een badkamer met douche, WC en lavabo en een woonruimte met keukentje, eethoek en zitplaats. Verwarmen en koelen van de woonkamer gebeurt met een warmtepomp en sanitair warm water wordt aangemaakt door een warmtepompboiler. De module is uitgerust met ventilatie type C en voldoet aan de EPB-normen. 

    De gemeente Puurs-Sint-Amands stelt grond ter beschikking voor de noodwoningen in de Dahlialaan en de Scheldelaan.

    Begeleiding door OCMW: 

    • begeleiding/ondersteuning aan de bewoners bieden bij het vinden van een duurzame woonoplossing 
    • problematiek in kaart brengen en de nodige hulp- en dienstverlening opstarten (budgetbeheer, gezinszorg, thuisverpleging,…) 

    • de huurprijs/vergoeding verhogen bij een, verlenging van het verblijf 

    DoelgroepDe noodwoningen worden ingezet voor personen met een acute woonnood ten gevolge van: een uithuiszetting, een ongeschikt en onbewoonbaarverklaring van de woning, bij partnergeweld en relationele problemen en daklozen. 

    In het kader van de opdracht “Realisatie 6 modulaire noodwoningen (Design & Build)” werd een bestek met nr. G-2021-024 opgesteld door de dienst Gebouwen.

    De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 481.800 excl. btw of € 582.978,00 incl. 21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Ondersteuning

HRM

  • De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert de bevoegdheid om dadingen aan te gaan  met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van het dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van het dienstverband als voorwerp hebben, aan het vast bureau. 

  • Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.

    Bij de start van het fusietraject werden nieuwe afdelingen en onderliggende teams gevormd.

    Ondertussen zijn we meer dan twee jaar verder, is de fusie achter de rug en was het tijd om even in te zoomen op de bestaande situatie / configuratie, te evalueren en bij te sturen.

    Vanuit een vooruitziend en effectief HR-beleid wordt onderstaande aanpassing aan het organogram voorgesteld.

    Het gewijzigde organogram wordt als bijlage aan de raadsleden bezorgd.

Welzijn en samenleven

  • De inzet van het lokaal bestuur in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantaine-coaching tijdens de coronapandemie dient geformaliseerd te worden in een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking met het lokaal bestuur betreffende bronopsporing van besmette personen werd in het najaar al gestart: collega's van sociale dienst bekijken welke personen gekend zijn en extra informatie/opvolging nodig hebben naast de informatie/opvolging door dokters/covid 19-team en fieldagent.

    In overleg en in functie van verderzetting van deze werking betreffende het systeem van bronopsporing dat werd toegepast, werd gekozen voor de minst verregaande optie 1. We vatten de tussenkomst van het lokaal bestuur inderdaad beperkt zoals dat nu het geval is. Sociale dienst Puurs-Sint-Amands treedt op als actor, diensthoofd Sociale Zorg en noodplanningscoördinator coördineren met directeur Welzijn en Samenleven als back-up.

    In zitting van 25/01/2021 bekrachtigde de raad voor maatschappelijk welzijn de beslissing van het vast bureau op 12/1/2020 waarbij de samenwerkingsovereenkomst met agentschap Zorg en Gezondheid werd goedgekeurd.

    Deze overeenkomst was van bepaalde duur en eindigde op 31 maart 2021.

    De Vlaamse Regering gaf vrijdag 19 maart 2021 haar principiële goedkeuring aan een nieuw BVR voor de lokale preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine coaching en contactonderzoek. De opties en de bijhorende financiering zijn ongewijzigd:

    optie 1:  

    • preventie, sensibilisering, bronopsporing en quarantaine coaching 

    • wordt gesubsidieerd van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021 

    • een forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner en per maand  

    Besturen die nu reeds een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben, kunnen deze overeenkomst verlengen. 

    Het vast bureau heeft in zitting van 20/04/2021 besloten de bestaande samenwerkingsovereenkomst met agentschap Zorg en Gezondheid te verlengen.

    Aan de raad wordt gevraagd deze beslissing van het college van burgemeester en schepenen te bekrachtigen.

Mededelingen

Vragen