Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 24/06/2024 - 20:00

Bijzondere politieverordening vuurhaarden rond de jeugdlokalen - Vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Els Knoops, Peggy Seeuws, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Luk Ceurvelt
Aanleiding

Verschillende jeugdlokalen op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands hebben een locatie waar ze op regelmatige basis vuur maken en waar een zogenaamde “vaste vuurplaats” gecreëerd werd. Deze vaste locatie kan ook worden gebruikt wanneer de jeugdlokalen verhuurd worden aan andere groepen. Op basis van de huidige bepalingen in de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van de gemeente Puurs-Sint-Amands zou elk gebruik van deze vuurlocatie aangevraagd moeten worden via het evenementenloket.

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

Bevoegdheidsgrond 

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;

Toepasselijke regelgeving 

  • Algemene Bestuurlijke Politieverordening, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 4 maart 2024, meer bepaald artikel 54; 
Feiten, context en argumentatie

Momenteel wordt in de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van de gemeente Puurs-Sint-Amands opgenomen dat het niet toegelaten is om zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester vuur te maken in de openbare ruimte. Bij ontvangst van deze toelating dienen de richtlijnen van de brandweerzone Rivierenland gevolgd te worden.

Verschillende jeugdlokalen op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands hebben echter een locatie waar ze op regelmatige basis vuur maken, en waar een zogenaamde “vaste vuurplaats” gecreëerd werd. Deze vaste locatie kan ook worden gebruikt wanneer de jeugdlokalen verhuurd worden aan andere groepen.

Om enerzijds te vermijden dat deze (kamp)vuren telkens opnieuw aangevraagd en geadviseerd moeten worden, en anderzijds te verhinderen dat jeugdverenigingen vuur maken op locaties die hiervoor niet geschikt zijn, wordt voorgesteld om een bijzondere politieverordening op te maken voor de verschillende jeugdlokalen op het grondgebied, waarbij verduidelijkt wordt of en in welke omstandigheden vuur kan worden gemaakt.

Deze bijzondere politieverordening wordt opgesteld naar aanleiding van de bezoeken op 14 en 30 oktober 2023 van de Dienst Integrale Veiligheid, de jeugdconsulent en de vertegenwoordiger van Brandweerzone Rivierenland bij de diverse jeugdlokalen. De verordening is enkel van toepassing op de vuurhaarden die worden aangelegd door de jeugdverenigingen en enkel op de locaties waarvoor door de vertegenwoordiger van de brandweerzone een toelating werd gegeven. Vuurhaarden op andere locaties dan diegene vermeld in deze verordening, dienen nog steeds het voorwerp uit te maken van een toelatingsaanvraag aan de burgemeester, via het evenementenloket van de gemeente.

Deze bijzondere politieverordening zal jaarlijks worden geëvalueerd tijdens de brandweerrondgang.

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Els Knoops, Peggy Seeuws, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Els Knoops, Peggy Seeuws, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaande bijzondere politieverordening vuurhaarden rond de jeugdlokalen in Puurs-Sint-Amands vast: 

Artikel 1. Doel

Artikel 54 van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van de gemeente Puurs-Sint-Amands bepaalt dat het niet toegelaten is om zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester vuur te maken in de openbare ruimte.

Verschillende jeugdlokalen op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands hebben echter een locatie waar ze op regelmatige basis vuur maken en waar een zogenaamde “vaste vuurplaats” gecreëerd werd. Deze vaste locatie kan ook worden gebruikt wanneer de jeugdlokalen verhuurd worden aan andere groepen.

Om enerzijds te vermijden dat deze (kamp)vuren telkens opnieuw aangevraagd en geadviseerd moeten worden en anderzijds te verhinderen dat jeugdverenigingen vuur maken op locaties die hiervoor niet geschikt zijn, wordt een bijzondere politieverordening opgemaakt voor de verschillende jeugdlokalen op het grondgebied, waarbij verduidelijkt wordt of en in welke omstandigheden vuur kan worden gemaakt.

Deze bijzondere politieverordening vormt bijgevolg een uitzondering op het voorgenoemde artikel 54 van de ABP van de gemeente Puurs-Sint-Amands.

Artikel 2. Definities

In deze politieverordening hebben de onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis:

Kampvuur: een houtvuur dat men aanlegt, bv. aan het einde van een jeugdkamp of tijdens een activiteit en waaromheen men gaat zitten om te eten, met elkaar te praten, elkaar verhalen te vertellen of samen te zingen;

Vuurmand:  een ijzeren mand of schaal waarin mensen in openlucht hout kunnen stoken om zo een sfeervol vuur te maken. Met vuurmanden beschadig je het gras niet en behoud je toch de sfeer en warmte van een kampvuur;

Artikel 3. Toepassingsgebied

De bijzondere politieverordening is enkel van toepassing op de vuurhaarden die worden aangelegd door de jeugdverenigingen en enkel op de locaties waarvoor door de vertegenwoordiger van de brandweerzone een toelating werd gegeven en die in artikel 5 van deze verordening worden vermeld.

Jeugdverenigingen die niet in dit reglement worden vermeld, verklaren geen vaste vuurlocaties te hebben, of hebben geen toelating verkregen van de brandweerzone om vuur te maken rond hun jeugdlokalen.

Vuurhaarden op andere locaties dan diegenen vermeld in deze verordening dienen nog steeds het voorwerp uit te maken van een toelatingsaanvraag die via het evenementenloket van de gemeente dient aangevraagd te worden. De burgemeester verleent al dan niet toelating.

Artikel 4. Algemene voorwaarden

§1. Volgende algemene  voorwaarden zijn van toepassing op alle vuren, ongeacht de locatie en het type vuur dat wordt gemaakt :

    • de maximum diameter van een kampvuur mag nooit groter zijn dan 3 meter;
    • de maximum hoogte van de stapel met brandend materiaal mag nooit hoger zijn dan 2 meter;
    • een vuurmand heeft een diameter van maximum 60 cm, met een maximum hoogte van 90 cm;
    • in een vuur mag enkel droog en onbehandeld hout opgebrand worden. Het vuur mag nooit dienen om het afval geproduceerd tijdens een kamp of activiteit te verwerken;
    • brandbestrijdingsmiddelen dienen in de directe nabijheid voorzien te worden. Eventueel kan een tuinslang worden aangesloten om het vuur te blussen indien nodig;
    • de begroeiing rondom de vuurlocatie dient kort gehouden te worden;
    • een eventuele houtvoorraad moet op minstens 8 meter van de vuurhaard opgeslagen worden.

§2. Volgens de richtlijnen van het Agentschap Natuur & Bos is het maken van een kampvuur enkel toegestaan wanneer gevarencode groen of geel van kracht is. Deze bijzondere politieverordening is dus niet van kracht bij gevarencode oranje of rood.

§3. Het is verboden om vuur te maken bij felle wind.

§4. Indien het verkeer of de bewoners in de omgeving last ondervinden van hinderlijke rook tijdens het maken van een vuur, moet het vuur onmiddellijk gedoofd worden. De buurtbewoners dienen tijdig op de hoogte te worden gebracht voor de aanvang van de activiteiten.

§5. Op de website van zowel de gemeente Puurs-Sint-Amands als de Brandweerzone Rivierenland kunnen de algemene preventiemaatregelen en veiligheidsrichtlijnen worden teruggevonden met betrekking tot het maken van vuur.

Artikel 5. Specifieke voorwaarden m.b.t. vuurlocaties rond de jeugdlokalen in Puurs-Sint-Amands

§1. Chirojongens en chiromeisjes Kalfort (adres: L. Van Kerckhovenstraat 66 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mogen onder volgende voorwaarden vuur inrichten op de voorziene locatie op de weide:

    • minimum 20 meter verwijderd van het gebouw;
    • een vuur kan maximum 2 meter hoog zijn;
    • een vuur mag een diameter van maximum 1,5 meter hebben;

§2. Scouts Ruisbroek (adres: Eikerlandstraat 49b – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag onder volgende voorwaarden vuur inrichten op de voorziene locatie (vuurput):

    • bijkomende uitgang voorzien;
    • een vuur kan maximum 1,5 meter hoog zijn;
    • een vuur mag een diameter van maximum 1 meter hebben;

§3. Scouts Kalfort (adres: Coolhemstraat 53 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag een beperkt vuur in een vuurmand inrichten op de voorziene locatie (afgebakend met stenen). Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.

§4. Chiro Ruisbroek (adres: Kaardijkstraat 22A – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag onder volgende voorwaarden vuur inrichten op de voorziene locatie (afgebakend met stenen):

    • alle brandbare materialen rondom de vuurlocatie dienen verwijderd te worden en de vuurput dient proper te worden gemaakt;
    • de vuurhaard kan maximum 2 meter hoog zijn;

§5. KSA Puurs (adres: Fortbaan 5 – 2870 Puurs-Sint-Amands)  mag  een beperkt vuur in een vuurmand houden, op een afstand van minimum 3 meter van het gebouw. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.

§6. Chiro Oppuurs (adres: Oppuursdorp 14 – 2870 Puurs-Sint-Amands)  mag een beperkt vuur in een vuurmand met een diameter kleiner van 60cm houden, op een afstand van minimum 5 meter van het gebouw en andere brandbare materialen. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.

§7. Chiro Liezele (adres: Turkenhofdreef 41 – 2870 Puurs-Sint-Amands)  mag  een beperkt vuur in een vuurmand met een diameter kleiner van 60cm houden, op voldoende afstand van het gebouw. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.

§8. Chirojongens Sint-Amands (tijdelijk adres: Jan Van Droogenbroekstraat – 2870 Puurs-Sint-Amands)  mag  een beperkt vuur in een vuurmand met een diameter kleiner van 60cm houden, op minimum 10 meter afstand van het gebouw en de dennenbomen. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.

Artikel 6. Sancties

Voor zover door wetten, decreten of besluiten geen straffen of sancties zijn voorzien, kunnen de inbreuken tegen de bepalingen van deze politieverordening gestraft worden met een administratieve sanctie.

Artikel 7. Goedkeuring en inwerkingtreding

Deze bijzondere politieverordening werd vastgesteld op de gemeenteraad van 24 juni 2024 en treedt in werking op 1 juli 2024.  De werking van deze politieverordening wordt jaarlijks geëvalueerd na de veiligheidsrondgang die – samen met de Brandweerzone Rivierenland – in de jeugdlokalen wordt georganiseerd, of indien de nood zich voordoet.

Deze bijzondere politieverordening wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website. 

Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan de preventiedienst van de Brandweerzone Rivierenland en de korpschef van de Politiezone Rivierenland.