Terug Gemeenteraad

Mon 12/10/2020 - 20:00 Spil in CC Binder

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Algemeen bestuur

  • Op 1 januari 2019 werden de meeste bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) van kracht. De nieuw geïnstalleerde gemeenteraadsleden zijn dan ook van rechtswege OCMW-raadsleden en moesten een nieuw huishoudelijk reglement vaststellen in zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn.

    In zitting van 25 februari 2019 en 3 juni 2019 (aanpassing) heeft de gemeenteraad het huishoudelijk reglement vastgesteld.

    Er is nood tot aanpassing naar aanleiding van de locatie en werking van de gemeenteraad.

Financieel beheer

Subsidies

  • Jaarlijks ontvangen erkende Puurs-Sint-Amandse verenigingen subsidies op basis van hun werking (subsidiereglementen) of krijgen ze nominatieve subsidies uitgekeerd. Omwille van de coronacrisis hebben deze verenigingen geen volwaardige werking kunnen organiseren.  Het is dan ook onmogelijk om de inhoud van de reglementen toe te passen. 

    Op voorstel van de betrokken afdelingen wordt ervoor gekozen om de subsidiereglementen in 2020 niet toe te passen. De criteria die in aanmerking komen voor de berekening kunnen door de beperkte werking niet worden toegepast.  

    Het bestuur wenst onze verenigingen maximaal te ondersteunen: de middelen zijn bestemd om de impact die ze geleden hebben omwille van het coronavirus, mee te helpen opvangen. 

    Er wordt voor gekozen om de verenigingen hetzelfde bedrag dat werd uitgekeerd in 2019 uit te keren met uitzondering van de vormingssubsidies (bij sport) en de infrastructuursubsidies (bij jeugd). Vormingssubsidies zijn de terugbetalingen die sportclubs krijgen voor opleidingen en vormingen die door hun trainers werden gevolgd. Deze kunnen danig schommelen van jaar tot jaar in functie van welke opleidingen en vormingen de federaties en/of de Vlaamse trainersschool organiseren. We vinden het daarom eerlijker om dit totaal onder alle verenigingen te verdelen volgens het procentuele aandeel in de werkingssubsidie. 
    Hetzelfde principe geldt voor de jeugdwerkinitiatieven die infrastructuursubsidies kregen in 2019. Deze zijn gebaseerd op effectief gemaakte kosten. Ze worden daarom procentueel verdeeld onder diegene die jeugdinfrastructuur beheren.  

    De voorgestelde subsidieregeling heeft niet tot doel de bestaande subsidiereglementen permanent te impacteren, maar is enkel een antwoord op de problemen omwille van de coronacrisis. 

  • De Vlaamse Regering maakte begin juni 2020 bekend dat 87 miljoen uit het noodfonds, opgericht n.a.v. de coronacrisis, wordt uitgekeerd aan de steden en gemeenten ter ondersteuning van sport-, cultuur- en jeugdbeleid. De verdeling gebeurt op basis van de sectorale middelen voor die drie sectoren (cultuur, jeugd en sport) bij de inkanteling ervan in het gemeentefonds in 2018. 

    De middelen uit het noodfonds die de Vlaamse Regering aan  het lokaal bestuur toekent, zijn een algemene werkingssubsidie waarvoor geen specifieke verantwoording is vereist. 

    De besteding ervan wordt gemonitord op basis van de reguliere digitale rapportering over de BBC-jaarrekeningen 2020 en 2021.  

    Voor subsidies uit het noodfonds komen in aanmerking:  

    1) organisaties die in het jaar 2020 structurele werkingssubsidies ontvangen in het beleidsveld cultuur; 

    2) de organisaties die gesubsidieerd zijn op basis van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid. De steun kan worden toegekend aan organisaties die een structurele werkingssubsidie op basis van die decreten ontvangen. 

    3) de organisaties die structurele werkingssubsidies ontvangen voor hun basiswerking in het beleidsveld Sport; 

    Voor het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands bedragen de middelen uit het noodfonds 299.363,48 euro. Ze werden in juli aan onze gemeente uitbetaald. 

    Na overleg met verantwoordelijken van de afdeling beleven, doelgroepenbeleid, welzijn en financiën werd een voorstel tot verdeling van de middelen opgemaakt.  

    Naast jeugd, cultuur en sport wenst het bestuur de senioren- en welzijnsverenigingen te ondersteunen gezien deze ook gelinkt zijn aan de culturele sector.  
    Bovenop de subsidie 2020 wordt nog eens 150% van dit bedrag vanuit het noodfonds uitgekeerd, met een maximum van 25.000 euro.  

    In het kader van onderhoud van infrastructuur wensen we ook de exploitanten van de voetbalaccommodaties te ondersteunen door het bedrag van de voetbalsubsidies te verdelen onder de 5 voetbalclubs in onze gemeente. We verdelen het bedrag rekening houdend met het aantal m² bespeelbare oppervlakte.  

    In dit kader willen we ook de exploitanten van parochiezalen ondersteunen. Deze vervullen in de gemeenschappen ten aanzien van de cultuur-, jeugd- en sportverenigingen en ook burgers, een belangrijke rol. De toegankelijkheidsdrempel is zeer laag. Tijdens de corona maatregelen blijven de onkosten voor de uitbaters vooral voor infrastructuuronderhoud bestaan, terwijl de inkomsten uit de gebruiksvergoedingen gedaald zijn. Onze verenigingen en ook ons bestuur hebben er alle belang bij dat de zalen verder goed onderhouden blijven en men ze in goede omstandigheden ter beschikking stelt van de gebruikers. We maken een onderverdeling in 3 groepen:  

    1. De zalen die deel uitmaken van de schoolinfrastructuur en onder het schoolbeheer vallen. Dit zijn geen aparte vzw’s. De exploitatie gebeurt door de school en in functie van hun onderwijsopdracht.  
      Deze scholen genieten al van ondersteuning op verschillende vlakken. We vinden ook dat deze groep van parochiezalen de laagste tussenkomst nodig heeft omdat zij in de eerste plaats hun onderwijsopdracht realiseren. We stelden ook vast dat de financiële overzichten deel uitmaken van de onderwijs vzw’s. 
      Voor deze groep wordt een bedrag van 2.500 euro voorzien en evenredig verdeeld. 

    1. De zalen die onder de VPW (Vereniging der Parochiale Werken van het decenaat Klein-Brabant) vallen.  Dit zijn aparte vzw’s die onafhankelijk de exploitatie doen. We zijn van oordeel dat deze groep van parochiezalen een hogere ondersteuning kan krijgen. Zo hebben we alle inkomsten, kosten, afschrijvingen, ... vergeleken. Deze categorie kunnen we ook verklaren vanuit hun historisch karakter. Parochies bouwden in een ver verleden zalen om zo de actieve verengingen en de inwoners te ondersteunen (eetfestijnen, teerfeesten, babyborrels, trouwfeesten, …). Het is binnen deze context dat we hun vraag tot ondersteuning een plaats kunnen geven. Ook moeten we beseffen dat vele uitbaters in normale omstandigheden eigen activiteiten ontwikkelen om de extra (investerings)kosten op te vangen.  
      Voor deze groep wordt een bedrag van 22.500 euro voorzien en evenredig verdeeld. 

    1. De privézalen waar de afschrijvingen en leninglasten zeer hoog zijn en waar de gemeente borg staat voor de lening - vzw Vrededaal. Het bedrag is het restbedrag na aftrek groep 1 en 2 en dekt niet de volledige kost/ het volledige verlies. Bij deze recente infrastructuur is de leenlast bijzonder hoog waardoor zij zelf heel wat activiteiten moeten organiseren.

Ruimte

Leefomgeving

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2020054634, o/ref. OVV 2020 019) ingediend voor het verkavelen van gronden, voor het perceel gelegen te Pandgatheide 15 en Oude Heirbaan, 2890 Puurs-Sint-Amands, 6de afdeling sectie C nr. 290 F.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de breedte van de gemeenteweg Oude Heirbaan opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 4 juni 2020 tot en met 3 juli 2020. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren die betrekking hebben op de zaak der wegen ingediend.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek en een besluit over de zaak van de wegen te nemen, vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning. 

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2020064388, o/ref. OV 2020 209) ingediend voor het oprichten van een woning met vrijstaande garage en zwembad, voor het perceel gelegen te Nijven, 2890 Puurs-Sint-Amands, 6de afdeling sectie C nr. 80 M.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is de wijziging van een gemeenteweg opgenomen: de begrenzing van een gedeelte van wegen nr. 42 en Nijven wordt vastgelegd in een rooilijnplan.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 25 juni 2020 tot en met 24 juli 2020. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren die betrekking hebben op de zaak der wegen ingediend.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen, vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning. 

Werken

  • Bij de wegenwerken in Scheeveld, Meir (deel), Zeutestraat (deel) en Begijnhofstraat (deel) zijn ook rioleringswerken voorzien

    Over het hele project wordt de weg heraangelegd, met een verbeterde fietspadstructuur op de verbindingsbaan Meir en Scheeveld.

    Dit is een project op verzoek van Pidpa omwille van hoogdringende werken aan hun drinkwaterleiding in Scheeveld. Dit deel (inclusief riolering) wordt in fase 1 uitgevoerd (richtdatum werken 2021).

    In een latere fase (fase 2, na bevraging voor rio-subsidie) worden de lozingspunten en gemengde riolering in Meir aangepakt.

Ondersteuning

HRM

  • Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.

    De strategisch coördinator heeft nood aan meer zicht op wat er gebeurt en aan initiatieven genomen wordt in ons bestuur. Het lidmaatschap van het Mteam lijkt hiervoor een bijkomend nuttig instrument.

    De aanpassing betreft het volgende: 

    Samenstelling managementteam

    • Algemeen directeur
    • Adjunct algemeen directeur
    • Financieel directeur
    • Adjunct financieel directeur
    • Directeur Beleven
    • Directeur Welzijn en Samenleven
    • Directeur Ruimte
    • Strategisch coördinator
    • Burgemeester

Juridische zaken

  • Op 3 juni 2019 werd door de gemeenteraad beslist om goedkeuring te verlenen aan het aanbod 'Fluvius Openbare Verlichting en de toetreding tot Iverlek voor de activiteit openbare verlichting'.

    Bij beslissing van de algemene vergadering van Iverlek van 14 juni 2019 werd de gemeente Puurs-Sint-Amands als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting aanvaard met ingang van 1 juli 2019.

    De gemeenteraad neemt kennis van de bijhorende beslissingen van Iverlek en keurt het ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura van de openbare verlichting en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging goed.

Onroerend goedbeheer

  • De gemeente verkrijgt door gratis grondafstand twee stroken grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Violetstraat kadastraal gekend eerste afdeling sectie B delen van nummer 500W4 met een oppervlakte volgens meting van 33,58 m² en 29,63 m². Deze grondafstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de stroken te voegen bij het openbaar domein.

  • De gemeente verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Schaafstraat kadastraal gekend derde afdeling sectie A deel van nummers 681D en 682L met een oppervlakte volgens meting van 20 m². Deze strook grond is gelegen voor de rooilijn. Deze grondafstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.

  • De gemeente verkrijgt door gratis grondafstand stroken grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Veurtstraat/Groenveld/Steenbossen kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 118H met een oppervlakte volgens meting van 503,47 m² en deel van nummer 119H met een oppervlakte volgens meting van 164,95 m². Deze grondafstanden gebeuren voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.

  • Voor de heraanleg van de Hogedreef / Veurtstraat / Sint-Jozefstraat is het noodzakelijk op sommige plaatsen enkele innemingen te realiseren.
    Er werd een verkoopbelofte ondertekend voor stroken grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Veurtstraat/Groenveld/Steenbossen:

    • inneming 6A: kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 118H met een oppervlakte van 323,68 m²
    • inneming 11: kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 119N met een oppervlakte van 197,50 m²
    • inneming 12: kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 164B met een oppervlakte van 312,54 m²
    • inneming 14: kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 171D met een oppervlakte van 206,95 m²
    • inneming 15: kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 172 met een oppervlakte van 32,87 m².

    Er werd ook een eeuwigdurende erfdienstbaarheid gevestigd, als ruimingszone voor de gracht, op een deel van het perceel kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 164B met een breedte van 4,50m en een totale oppervlakte van 548 m². Deze aankoop en vestiging erfdienstbaarheid geschiedt tegen een totaalprijs van € 6.463,70, alle vergoedingen inbegrepen.
    Er werd een verkoopbelofte ondertekend voor een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Steenbossen inneming 13 kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 171C met een oppervlakte van 56,94 m² tegen een totaalprijs van € 284,70, alle vergoedingen inbegrepen.
    Deze aankoop en vestiging erfdienstbaarheid gebeuren voor openbaar nut, met name om deze stroken te voegen bij het openbaar domein.

  • De woning met grond, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands Leerlooierslaan 2 kadastraal gekend 5de afdeling sectie B nummer 358M2 met een oppervlakte volgens kadaster van 1659 m², wordt te koop aangeboden. De woning zal worden aangekocht tegen een totaalprijs van € 515.000,00, alle vergoedingen inbegrepen. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van deze eigendom in het masterplan Echo's van de Schelde (deel Zorgsite).

  • De gemeente gaat over tot verkoop van twee percelen bouwgrond uit haar gemeentelijke verkaveling Tashorik.

    • Lot 26 - opp. 433,68 m² - verkoopprijs € 115.000,00
    • Lot 28 - opp. 494,66 m² - verkoopprijs € 130.000,00

    Bij deze verkopen worden voorwaarden opgelegd, zoals vastgesteld in het 'reglement voor toewijzing onbebouwde bouwkavels in gemeentelijke verkavelingen'.

  • Er zal de eerstvolgende maanden nog niet gestart worden met de bouwwerken voor de oprichting van een gymhal op het terrein aan de Lichterstraat. In de buurt is er een dringende noodzaak aan extra parkeergelegenheid en stockageruimte. Er wordt gevraagd om de grond te mogen gebruiken als tijdelijke parkeerplaats voor personenwagens en camionettes, eventueel ook voor stockage in gesloten containers. Deze grond is eigendom van ons bestuur en werd in erfpacht gegeven. De gemeenteraad zal een tijdelijke toestemming verlenen om af te wijken van het doel van de erfpacht tot uiterlijk 1 juli 2021.

Beleven

Erfgoed en toerisme

  • Het Geopark ScheldeDelta beslaat het gebied dat onder invloed heeft gestaan van de wisselwerking tussen land, zee en rivier. Het verhaal wordt verteld van de (oer)Schelde met haar getijde die haar loop meerdere malen heeft verlegd en het landschap mede heeft gevormd. Het gaat om het gebied van de Brabantse Wal, heel Zeeland inclusief Ooster- en Westerschelde, een groot deel van de Vlaamse vallei, de Rupelstreek en Klein-Brabant Scheldeland van de provincie Antwerpen. De uitbreiding en begrenzing van het Geopark is wetenschappelijk onderbouwd.

    Doel is uiteindelijk uit te groeien tot het initiatief Geopark ScheldeDelta waarin ook de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen participeren.

Toegevoegde agendapunten

  • Toelichtende nota

    Op het grondgebied van Puurs-Sint-Amands bevinden zich meerdere digitale snelheidsborden. Zij duiden aan of het voorbijgaande verkeer zich aan de snelheidsbeperkingen houdt. Momenteel geven deze borden op het grondgebied van de voormalige gemeente Puurs nog steeds als boodschap ‘Puurs dankt u’ wanneer de voorbijrijdende automobilist zich aan de snelheid heeft gehouden. Deze mededeling wordt ook gegeven wanneer deze snelheidsborden zich in andere deelgemeenten dan de deelgemeente Puurs bevinden. In de voormalige gemeente Sint-Amands is er een gelijkaardige situatie.

    Deze mededelingen zijn intussen door de fusie achterhaald. Wij leven immers niet meer in de gemeente Puurs of Sint-Amands, maar in de gemeente Puurs-Sint-Amands. Het is dus gewoon niet meer correct dat er in deelgemeenten, andere dan Puurs of Sint-Amands, op deze snelheidsborden nog wordt verwezen naar Puurs of Sint-Amands.

    Uit de bevraging in het kader van de fusie tussen beide gemeenten is gebleken dat vele inwoners vragende partij zijn voor meer aandacht en meer respect voor de eigenheid van de verschillende deelgemeenten. Alle partijen staan daar positief tegenover, althans als men hun verkiezingsprogramma’s toch mag geloven. Dit respect kan zich ook in details uiten, zoals bijvoorbeeld inzake de vermeldingen op deze digitale snelheidsborden. In plaats van daarop de gemeentenaam te vermelden, stellen wij dan ook voor om voortaan te opteren om daarop de deelgemeentenaam te vermelden. Dat verhoogt overigens ook de betrokkenheid van de automobilist en van de bewoners op het vlak van verkeersveiligheid aangezien hierdoor naar de verkeersveiligheid van concrete lokale gemeenschappen wordt verwezen en niet naar een administratieve instantie.

    Technisch gesproken is er geen enkel probleem om dit voorstel ten uitvoer te brengen aangezien een snelheidsbord steeds te situeren valt op het grondgebied van een bepaalde deelgemeente.

    In buurgemeente Bornem werd dit voorstel eveneens gedaan en werd dit ook door het bestuur aldaar overgenomen en inmiddels geïmplementeerd. Het verdient daarom ook aanbeveling om dit op Klein-Brabants niveau ter zake te stroomlijnen.

    Voorstel van beslissing

     

    Enig artikel

     De burgemeester neemt, als vertegenwoordiger van de gemeente in het politiecollege, de nodige maatregelen opdat de vermelding van de voormalige gemeentenamen ‘Puurs’ en Sint-Amands’ op de digitale snelheidsborden die zich op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands bevinden, wordt vervangen door de namen van de deelgemeenten op het grondgebied waarvan deze borden zich bevinden.

Mededelingen

Vragen