Terug Gemeenteraad

Mon 04/03/2024 - 20:00 Raadzaal

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Algemeen bestuur

Beleidsondersteuning

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 21 januari 2019 de voorwaarden bepaald voor het toekennen van eretitels aan schepenen en gemeenteraadsleden.

    Er wordt voldaan aan de voorwaarden om de titel van ere-schepen toe te kennen.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands is deelnemer van Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (hierna genoemd: TMVS dv), Botermarkt 1 te 9000 Gent waardoor kan worden toegetreden én gebruik gemaakt van raamovereenkomsten aangeboden door CREAT aankoopcentrale (hierna genoemd: CREAT).

    De schaalgrootte van CREAT laat toe om gunstigere voorwaarden en prijzen te bekomen; alsook een besparing aan tijd aangezien het bestuur wordt vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

    CREAT aankoopcentrale heeft een raamcontract met ref. 'Fysiek aangeleverde uitgaande post - februari 2023' afgesloten waarin wij als deelnemer van TMVS kunnen toetreden.

    De raamovereenkomst heeft betrekking tot het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post.

    De raamovereenkomst van CREAT met ref. 'Fysiek aangeleverde uitgaande post - februari 2023' is momenteel lopende en heeft als contractuele einddatum 31 januari 2027. Deelnemende besturen kunnen instappen en bestellen gedurende de volledige looptijd van deze overeenkomst.

    Deelopdrachten worden steeds gesloten voor een periode van vier jaar en kunnen bijgevolg de einddatum van de basisovereenkomst overschrijden.

    De opdracht werd toegewezen aan de firma Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen, onder de merknaam EasyPost.

    Op deze overeenkomst is geen bijdrage in de werking van toepassing.

    Hiermee rekening houdend stelt de dienst Informatiemanagement voor om voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post toe te treden tot voornoemd raamcontract van CREAT.

    De raming van de opdracht op jaarbasis bedraagt € 125.000,00 excl. btw.

Veiligheid

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands dient ten behoeve van de inwoners te voorzien in een goede politie, veiligheid en rust op de openbare wegen en plaatsen, en in openbare gebouwen. Deze bevoegdheid heeft met name betrekking op het handhaven van de openbare veiligheid en gezondheid. In dat kader bestaat de mogelijkheid om handhaving uit te voeren op basis van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening (ABP). De gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands is bevoegd met het vaststellen van de ABP.

    Sinds 1 januari 2023 is de gemeente Puurs-Sint-Amands samen met de lokale besturen van Bornem, Willebroek en Mechelen verenigd in de politiezone Rivierenland. Als gevolg van die fusie was het aangewezen om de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van de verschillende lokale besturen te herbekijken en na te gaan in welke mate deze op elkaar konden worden afgestemd.

    De Algemene Bestuurlijke Politieverordening is geen statisch document, maar dient geregeld up-to-date gebracht te worden om de lokale overheid blijvend in staat te stellen een gepast antwoord te bieden inzake de bestuurlijke handhaving van fenomenen die de openbare orde verstoren en/of zorgen voor openbare overlast.

    De afstemmingsoefening tussen de vier politieverordeningen van de lokale besturen binnen de politiezone Rivierenland toonde dat de accenten die nodig zijn voor de vrijwaring van de openbare orde en overlast in een stedelijke of gemeentelijke context, vaak verschillen. Daarom werd gekozen om voor elk lokaal bestuur een aparte ABP op te maken, in plaats van één gezamenlijke verordening voor de vier lokale besturen. Rekening houdend met de creatie van de nieuwe politiezone was een ABP op het niveau van Klein-Brabant niet meer mogelijk, waardoor er opnieuw aparte verordeningen voor de beide gemeenten van Klein-Brabant gemaakt dienden te worden. In samenspraak met de beide burgemeesters werd ervoor gekozen om de inhoud van de tekst voor de beide gemeenten van Klein-Brabant volledig gelijklopend te houden, zoals dat ook in het verleden het geval was.

    Het document dat ter goedkeuring wordt voorgelegd, omvat dus een volledig nieuwe versie van de politieverordening. Deze vervangt alle voorgaande versies. 

Ruimte

Leefomgeving

  • De Vlaamse regels rond opvang van hemelwater hielden onvoldoende rekening met evoluties inzake klimaat. Daarnaast is Vlaanderen sterk verhard (15,3%), wat leidt tot een snelle afvoer van water. Hevige piekregenval en lange periodes van droogte komen vaker voor.

    Vanuit de redenering ‘elke druppel telt’ werden er door Vlaanderen verstrengingen opgelegd. Op 10 februari 2023 keurde de Vlaamse Regering de gewestelijke hemelwaterverordening 2023 definitief goed. 

    Zodoende dient het subsidiereglement hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 25 februari 2019 aangepast te worden. 

    De gemeentelijke subsidie voor het plaatsen van een hemelwater/infiltratie installatie blijft behouden, weliswaar met een aanpassing van het subsidiereglement conform de voorwaarden van de nieuwe gewestelijke hemelwaterverordening 2023. Deze subsidie blijft enkel van toepassing als de installatie niet verplicht is volgens deze verordening.

    Vanuit het belang 'elke druppel telt' wil de gemeente inwoners blijven aanmoedigen om op vrijwillige basis een hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening te plaatsen. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement opnieuw vast te stellen.

  • We worden steeds vaker geconfronteerd met hevige regenval, maar ook met langere periodes van zowel regen als droogte. Klimaatadaptatie is al lang geen keuze meer, maar een noodzakelijk goed. De gemeente Puurs-Sint-Amands streeft ernaar dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en wil met een subsidie inwoners extra motiveren tot het plaatsen van een regenton. Een regenton is een laagdrempelige en toegankelijke manier om hemelwater op te vangen. In het verleden faciliteerde de gemeente dit door middel van gesubsidieerde regentonnen. Dit wordt nu omgezet in het verlenen van een administratieve subsidie. De burger kan zelf een regenton naar keuze aankopen. De gemeente subsidieert 50% van de aankoopprijs met een maximum bedrag van 50€. Met deze premie wil de gemeente alle inwoners motiveren om zoveel mogelijk hemelwater op te vangen en te hergebruiken. Het hergebruik beperkt zich immers niet enkel tot het bewateren van planten tijdens droogteperioden, maar het komt eveneens van pas bij diverse huishoudelijke taken, waardoor kostbaar drinkwater niet onnodig verloren gaat.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement m.b.t regentonnen en -vaten vast te stellen. 

  • Lokale besturen beschikken over beleidsruimte om het eigen ruimtelijk beleid vorm te geven. In dat kader is de taak van een gemeentelijke omgevingsambtenaar cruciaal, omdat deze persoon de aanvragen voor omgevingsvergunningen voorbereidt. Op basis van deze voorbereiding, neemt het college van burgemeester en schepenen een beslissing m.b.t. de aanvraag. Bovendien begeleidt hij/zij veelal de opmaak van ruimtelijke plannen en ingedeelde inrichtingen. Dat maakt de gemeentelijke omgevingsambtenaar tot dé spilfiguur op het vlak van ruimtelijke ordening en milieu.   

    Voor de continuïteit van de vergunningverlening is het aangewezen om in de milieucel twee gemeentelijke omgevingsambtenaren aan te stellen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023137937 / OV 2023 388) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Buisstraat 19C, 19D en 19E en kadastrale gegevens 5de afdeling sectie A nrs. 501D, 501E, 516F en 516G.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een gedeeltelijke opheffing van het rooilijnplan ter plaatse van de Buisstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 10/12/2023 tot en met 08/01/2024.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot gedeeltelijke opheffing van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de gedeeltelijke opheffing van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023137937 / OV 2023 388) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Buisstraat 19C, 19D en 19E en kadastrale gegevens 5de afdeling sectie A nrs. 501D, 501E, 516F en 516G.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Buisstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 10/12/2023 tot en met 08/01/2024.

    Er werd één standpunt, opmerking of bezwaar ontvangen met betrekking tot vaststelling van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023135957 / OV 2023 425) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Fortbaan 9, 1e afdeling, sectie A, nrs. 1X, 3D en 4C.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een gedeeltelijke opheffing van het rooilijnplan ter plaatse van de Molenstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 02/02/2024 tot en met 02/03/2024.

    Er werden tot op heden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de gedeeltelijke opheffing van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023135957 / OV 2023 425) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Fortbaan 9, 1e afdeling, sectie A, nrs. 1X, 3D en 4C.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een gedeeltelijke wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Molenstraat en een vaststelling van de rooilijn ter plaatse van de Fortbaan opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 02/02/2024 tot en met 02/03/2024.

    Er werden tot op heden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging en vaststelling van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

Werken

  • De Kattestraat is een straat die deels op grondgebied Puurs-Sint-Amands en deels op grondgebied Bornem ligt.

    Voor de heraanleg werd een samenwerkingsovereenkomst tussen beide gemeenten en beide rioolbeheerders goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 maart 2022.

    De ontwerpopdracht voor de opdracht “Riolerings- en wegenwerken Kattestraat - K -21-083” werd gegund aan S.Bilt bvba, Antwerpsesteenweg 45 te 2830 Willebroek.

    In het kader van de opdracht “Riolerings- en wegenwerken Kattestraat - K -21-083” werd een bestek met nr. G-2023-078 opgesteld door de ontwerper, S.Bilt bvba, Antwerpsesteenweg 45 te 2830 Willebroek.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 5.748.493,26 incl. btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

    Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

    Het gemeentelijk aandeel voor deze opdracht wordt geraamd op 336.749,09 € incl. btw. waarvan € 157.506,59 (incl BTW medecontractant) rechtstreeks door de aannemer gefactureerd wordt en € 179.242,50 incl. Btw via het derdebetalerssyteem van Pidpa.

    Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Pidpa de procedure zal voeren en in naam bij de gunning van de opdracht zal optreden.

    Het studiebureau voorziet dat deze werken 180 werkdagen in beslag zullen nemen.

  • Deze samenwerkingsovereenkomst kadert o.a. binnen de overdracht riolering binnen werkingsgebied Puurs naar HidroRio, zoals beslist in de gemeenteraad van 25 februari 2019. Deze overdracht ging effectief in op 1 mei 2019.

    Voor de gecombineerde uitvoer van wegen en riolering binnen dit project hebben VMSW en Pidpa/HidroRio een samenwerkingsovereenkomst voorgesteld naar de gemeente. VMSW staat hierbij in voor de aanleg van weg en riolering rondom het centrale bouwproject van Woonmaatschappij Woonveer.

    Bij Pidpa is dit project gekend als "Aanleg wegen-, riolerings- en omgevingswerken in Nieuwstraat - Project K-23-111". Bij VMSW is dit project gekend onder dossiernummer 2008/0745.

    De partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunne laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen binnen het kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren. Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

    Alle opdrachten en/of deelopdrachten in het kader van deze overeenkomst zullen slechts gesloten worden mits gelijklopende beslissing van alle partijen.

    Op basis van hun financiële bijdrage en de complexiteit van het project wordt voorgesteld dat de VMSW zal optreden als bouwheer.

    De samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de gemeenteraadsleden bezorgd. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze overeenkomst goed te keuren. De geraamde uitgave werd vastgelegd in het investeringsbudget.

Ondersteuning

Onroerend goedbeheer

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht een strook grond gelegen te Puurs ter plaatse Eikevlietbaan kadastraal gekend eerste afdeling sectie B deel van nummer 784H met een oppervlakte volgens meting van 153,14 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name ter realisatie van het masterplan Groene Ring.

Wagenpark

  • In de meerjarenbegroting staat in 2024 de aankoop van een bestelwagen voor Openbare Werken ter vervanging van een Renault Master van bouwjaar 2007. De bestelwagen moet  aanhangwagens van 3,5 ton kunnen trekken voor het vervoeren van bouwmaterialen.

    In het kader van de opdracht “Aankoop bestelwagen OW” werd een bestek met nr. G-2024-013 opgesteld door Openbare Werken Technische Dienst.
    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 55.371,90 € excl. btw of 67.000,00 € incl. 21% btw.
    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. 

Facilitair beheer en gebouwen

  • Het buitenschrijnwerk van het Centrum voor muziekinstrumentenbouw (CMB) zijde Spoorwegkaai dient vervangen te worden.

    De ontwerpopdracht voor de opdracht “Renovatie buitenschrijnwerk CMB” werd gegund aan OTICO BVBA, Spoorwegkaai 57-1 te 2870 Puurs-Sint-Amands.

    In het kader van de opdracht “Renovatie buitenschrijnwerk CMB” werd een bestek met nr. G-2024-014 opgesteld door de ontwerper, OTICO BVBA, Spoorwegkaai 57-1 te 2870 Puurs-Sint-Amands.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 66.115,70 € excl. btw of 80.000,00 € incl. 21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Verzoekschriften

  • Er werd een verzoekschrift met betrekking tot het gemeentewegendecreet ingediend op 9 februari 2024 in verband de vraag tot vaststelling van een dertigjarig publiek gebruik van stroken grond als gemeenteweg (artikel 13 van dit decreet).

Mededelingen

Vragen