Besluit
Enig artikel: De notulen van de gemeenteraadszitting van 5 juni 2023 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
De gemeenteraad neemt kennis van het Rapport Organisatiebeheersing werkingsjaar 2022.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het Rapport Organisatiebeheersing werkingsjaar 2022.
Toelichting
Het jaarrapport 2022 waarbij we de meldingen en klachten overzichtelijk in beeld brengen, werd als bijlage opgenomen.
Alles begint met een analyse en dat is ook de opdracht voor het samenstellen van het jaarrapport van meldingen en klachten. We moeten als lokaal bestuur voor de spiegel staan en durven toegeven dat er nog wel wat werk aan de winkel is.
We hebben in 2022 geïnvesteerd in een gestructureerd en geharmoniseerd behandelingsproces voor meldingen en klachten voor de gemeentelijke diensten. Door hier te starten midden in het jaar, hebben we het onszelf niet gemakkelijk gemaakt. Een nieuw systeem vraagt een aanpassingsperiode en bovendien was het softwarepakket nog niet helemaal op maat van ons bestuur afgesteld, het was vooral in de 2de helft van 2022 voortdurend bijsturen. Dit resulteerde in minder meldingen en meer klachten ten opzichte van vorig jaar.
In samenspraak met de betrokken diensten werden een aantal verbeterpunten geformuleerd op basis van de analyse van de meldingen en klachten die werden behandeld tussen 1 januari en 31 december 2022.
Iemand die komt klagen, is iemand die openstaat voor discussie. Ga die discussie aan en luister. Neem tijd voor wat er soms achter de boodschap schuilgaat, luister opnieuw. Het is vanuit mijn taak als klachtenbeheerder essentieel om hiermee aan de slag te gaan: standpunten verzoenen en/of verbeterpunten meenemen en vertalen naar een kwalitatieve dienstverlening.
Vanzelfsprekend doe je zoiets niet alleen. Dit kan alleen als dit gedragen wordt door de administratieve én de politieke component van ons lokaal bestuur. Een hartelijke dankjewel om vertrouwen en steun te geven.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport meldingen & klachten 2022
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 26 mei 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVERLEK die op 28 augustus 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
ARTIKEL 1: AGENDA
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 28 augustus 2023:
e. Kennisneming van de statuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.
f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening
van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen;
ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per
31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per
31 december 2024;
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
3. Goedkeuring van de statutenwijzigingen van Fluvius Zenne-Dijle.
4. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1, 2 en 3 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2 en 3 bij authentieke akte te doen vaststellen.
ARTIKEL 2: PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ZENNE-DIJLE NAAR SIBELGAS (FLUVIUS HALLE-VILVOORDE) VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, AARDGAS EN/OF OPENBARE VERLICHTING EN/OF WARMTE EN/OF STRATEGISCHE PARTICIPATIES EN/OF OPENBARE ELEKTRONISCHE-COMMUNICATIENETWERKEN VAN DE GEMEENTEN Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst
Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Fluvius Zenne-Dijle naar Sibelgas van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek (op 1 januari 2025 Fluvius Zenne-Dijle ingevolge fusie Iverlek-PBE) wordt verzocht de uittreding per 1 januari 2025 van de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst uit Fluvius Zenne-Dijle voor voornoemde respectieve activiteiten te willen aanvaarden.
Kennis te nemen van de ontwerpstatuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.
ARTIKEL 3: STATUTENWIJZIGINGEN
Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen (met inbegrip van de wijzigingen aan het deelnemersregister en de bijlage 1bis) van Fluvius Zenne-Dijle.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).
ARTIKEL 4
De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
ARTIKEL 5
De vertegenwoordiger van de stad/gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek op 28 augustus 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 4 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
ARTIKEL 6
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
[1] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[2] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[3] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[4] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[5] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[6] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[7] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[8] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[9] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[10] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[11] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[12] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[13] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[14] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
[15] Onder voorbehoud van realisatie van Completion Datum van het dossier Tramontana.
Toelichting
Recent werd in het Belgisch Staatsblad het hersteldecreet GAS 5 gepubliceerd. Dit brengt enkele wijzigingen aan in artikel 29quater wegverkeerswet waarin de procedure inzake GAS 5 vervat zit. Het hersteldecreet bevestigt nu dat het voldoende is om een afschrift van het proces-verbaal mee te sturen en ook de sanctionerend ambtenaar krijgt meer tijd om verweren te behandelen (3 maand ipv 1 maand). Daarnaast omvat het ook een verduidelijking van welke info aan buitenlandse overtreders gezonden moet worden.
Omdat in de bijzondere politieverordening die werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 december 2021 de tekst van artikel 29quater wegverkeerswet integraal werd opgenomen, is het noodzakelijk dat deze bijzondere politieverordening wordt gewijzigd. In afwachting van de aanpassing kan de verwerking van de GAS 5 boetes wel gewoon doorgaan zoals voorheen. De gemeenteraad wordt gevraagd om deze wijziging goed te keuren.
Besluit
Artikel 1 : De gemeenteraad stelt de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen vast als volgt:
Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen versie gemeenteraad 20/12/2021 – gecoördineerde versie met wijzigingen 26/06/2023
Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied
Artikel 1. Het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid op plaatsen gelegen op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve gelboete indien cumulatief voldaan is aan volgende voorwaarden:
Hoofdstuk 2: De gemeentelijke administratieve geldboete
Artikel 2. De bedragen van de administratieve geldboetes voor de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze bijzondere politieverordening, zijn gelijk aan de bedragen vastgelegd door de Vlaamse Regering in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.
Hoofdstuk 3. De administratieve procedure
Afdeling 1: Vaststelling
Artikel 3. De vaststelling van de beperkte snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening gebeurt door de bevoegde personen vermeld in artikel 3 van het Koninklijk besluit 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Artikel 4. Een afschrift van het proces-verbaal van de overtreding wordt binnen veertien dagen nadat de overtreding is vastgesteld bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar, vermeld in artikel 6 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
[Gewijzigd gemeenteraadsbesluit 26-06-2023, inwerkingtreding 01-07-2023]
Afdeling 2: Procedure voor de sanctionerend ambtenaar
Artikel 5. Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het afschrift van het proces-verbaal heeft ontvangen conform het eerste lid, bezorgt hij een afschrift daarvan, samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete, aan de overtreder. Als de overtreder geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, mag het afschrift van het proces-verbaal vervangen worden door de informatiebrief, vermeld in artikel 5 van richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.
De overtreder betaalt de administratieve geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij hij binnen diezelfde termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar. De betaling van de administratieve geldboete en het bezorgen van de schriftelijke verweermiddelen gebeuren overeenkomstig de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.
[Gewijzigd gemeenteraadsbesluit26-06-2023, inwerkingtreding 01-07-2023]
Artikel 6. Als de sanctionerend ambtenaar de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen negentig dagen na de dag waarop hij de verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, met de vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. In dat geval wordt de administratieve geldboete betaald binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar op de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.
[Gewijzigd gemeenteraadsbesluit 26-06-2023, inwerkingtreding 01-07-2023]
Artikel 7. Als de sanctionerend ambtenaar binnen negentig dagen na de dag waarop hij de schriftelijke verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of ongegrond verklaart, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.
[Gewijzigd gemeenteraadsbesluit 26-06-2023, inwerkingtreding 01-07-2023]
Artikel 8. De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op een van de volgende tijdstippen:
Artikel 9. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen, zoals vermeld in artikel 1 van deze verordening, niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd.
Afdeling 3: Beroep bij de politierechtbank
Artikel 10. Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd kan degene aan wie de boete is opgelegd binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank.
De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien.
De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.
* * *
Artikel 2 : De gemeenteraad geeft opdracht om deze bijzondere politieverordening bekend te maken op de website van de gemeente.
Artikel 3 : De bijzondere politieverordening zal in werking treden op 1 juli 2023.
Artikel 4 : De gemeenteraad geeft opdracht om een afschrift van deze beslissing en de bijzondere politieverordening te bezorgen aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank alsook aan de Procureur des Konings
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands doet beroep op de interlokale vereniging GAS Rivierenland met als beherende stad Mechelen voor de afhandeling van de GAS-dossiers. In het verleden werden hiervoor reeds ook door de gemeenteraad sanctionerend ambtenaren aangewezen (in dienst van de stad Mechelen) zoals dit is voorzien in de GAS-wetgeving. Op vraag van GAS Rivierenland gaan wij een verbintenisverklaring aan om toegang te krijgen tot de DIV voor de identificatie en de bestraffing van overtreders van gemeentelijke reglementen of verordeningen. Dit zal hun werking vergemakkelijken. Aangezien deze overtredingen door GAS Rivierenland voor ons worden opgenomen zal die machtiging ook voor hen gelden.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad gaat akkoord met het ondertekenen van de volgende verbintenisverklaring om toegang te krijgen tot de DIV voor de identificatie en de bestraffing van overtreders van gemeentelijke reglementen of verordeningen.
VERBINTENISVERKLARING
BETREFT : Verbintenis tot instemming met de voorwaarden van de algemene machtiging aan de Steden en Gemeenten, de autonome gemeentebedrijven en het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap om via elektronische weg de persoonsgegevens te ontvangen van de DIV voor de identificatie en de bestraffing van overtreders van gemeentelijke reglementen of verordeningen en dit volgens de voorwaarden geformuleerd in de beraadslaging FO nr. 18/2015 van 28 mei 2015 en beraadslaging FO 21/005 van 4 mei 2021.
Geachte mevrouw, geachte heer,
Ik verwijs hierbij naar de beraadslaging FO nr. 18/2015 van 28 mei 2015 van het Sectoraal comité voor de federale overheid evenals de beraadslaging FO nr. 21/005 van 4 mei 2021 van het Informatieveiligheidscomité, waarmee aan de Steden en Gemeenten, de autonome gemeentebedrijven en het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap machtiging werd verleend om toegang te hebben tot de DIV voor de identificatie en de bestraffing van overtreders van gemeentelijke reglementen of verordeningen.
Na kennis te hebben genomen van de beraadslaging FO nr. 18/2015 van 28 mei 2015 en de beraadslaging FO nr. 21/005 van 4 mei 2021 van het Informatieveiligheidscomité, verbind ik mij namens de gemeente die ik vertegenwoordig ertoe de voorwaarden vermeld in deze beraadslagingen na te leven.
Meer in het bijzonder zullen de verwerkingen van gegevens die werden verkregen bij de DIV conform de voorwaarden van deze beraadslaging worden uitgevoerd.
De stad of gemeente, het autonoom gemeentebedrijf of het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap die ik vertegenwoordig vraagt toegang tot de DIV voor (het onnodige schrappen):
- zijn vaststellers (t.t.z. de personen bedoeld in artikel 21, § 4, 2° tot 4° van de GAS-wet, namelijk de gemeenteambtenaren, de personeelsleden van de autonome gemeentebedrijven en de personeelsleden het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap);
- zijn sanctionerende ambtenaar;
- de provinciale sanctionerende ambtenaar die zij heeft aangeduid.
Ik bevestig uitdrukkelijk dat in samenwerking met de functionaris voor gegevensbescherming van mijn instelling een gegevensbeschermingseffectbeoordeling in de zin van artikel 35 AVG werd uitgevoerd met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens die in het kader van de beoogde mededeling zal plaatsvinden. Uit deze beoordeling is gebleken dat er geen hoog residuair risico aanwezig is.
Indien een provinciale ambtenaar wordt aangeduid voor het uitoefenen van de functie van sanctionerend ambtenaar voor de stad of gemeente die ik vertegenwoordig, bevestig ik dat in samenwerking met de functionarissen voor gegevensbescherming van de stad/gemeente en van de provincie een gegevensbeschermingseffectbeoordeling in de zin van artikel 35 AVG werd uitgevoerd met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens die in het kader van de beoogde mededeling zal plaatsvinden. Uit deze beoordeling is gebleken dat er geen hoog residuair risico aanwezig is.
Graag vernam ik van het Informatieveiligheidscomité de datum van inwerkingtreding van de algemene machtiging FO nr. 18/2015, zoals aangevuld door beraadslaging FO nr. 21/005, voor de stad of gemeente, het autonoom gemeentebedrijf of het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap die ik vertegenwoordig.
Met oprechte hoogachting,
Naam van de ondergetekende: Koen Van den Heuvel
Functie: Burgemeester
Handtekening:
Een pdf-versie van het ingevulde document moet met de eID van de persoon die de instelling rechtsgeldig kan vertegenwoordigen elektronisch worden ondertekend.
Toelichting
Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening geeft het beleid weer dat gedurende het afgelopen boekjaar werd gevoerd en geeft een zicht op de financiële gevolgen ervan. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad Puurs-Sint-Amands stelt de jaarrekening 2022 vast voor de aspecten in de onderliggende beleidsrapporten (beleidsnota, financiële nota en toelichting) die binnen haar bevoegdheden vallen.
Artikel 2: Het boekjaar 2022 wordt afgesloten met de volgende saldi:
Toelichting
Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid. De OCMW-raad van 26 juni 2023 heeft de jaarrekening 2022 betreffende de aspecten die binnen haar bevoegdheden vallen, vastgesteld.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad Puurs-Sint-Amands keurt de jaarrekening 2022 OCMW goed voor de aspecten in de onderliggende beleidsrapporten (beleidsnota, financiële nota en toelichting) die binnen de bevoegdheden van het OCMW vallen.
Artikel 2: Het boekjaar 2022 wordt afgesloten met de volgende saldi:
Artikel 3: Na deze goedkeuring stelt de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands de jaarrekening 2022 in zijn geheel vast.
Toelichting
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands heeft het ontwerp van BBC-jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 vastgesteld op 26 juni 2023. De gemeenteraad aanvaardt de jaarrekening 2022 als evaluatieverslag over de naleving en uitvoering van de beheersovereenkomst en de aanwending van de door de gemeente ter beschikking gestelde middelen.
De gemeenteraad wordt verzocht de uitvoering van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB in 2022 en de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen aan het AGB in 2022, aan de hand van de jaarrekening 2022 van AGB Puurs-Sint-Amands goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad evalueert de naleving en uitvoering van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en AGB Puurs-Sint-Amands en de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen aan het AGB in 2022 gunstig en keurt het evaluatieverslag hierover, in de vorm van de jaarrekening 2022 van AGB Puurs-Sint-Amands, goed.
Toelichting
Door de verwachte ontwikkelingen van de thesaurie en het verloop van de investeringsprojecten en de verwachtte stijging van de rentevoeten op de financiële markten acht de financiële dienst het opportuun om een lange termijn financiering aan te gaan.
Het aangaan van een lening is sinds 30 juni 2017 geen overheidsopdracht meer. Het blijft echter belangrijk om de markt op te gaan als beginsel van behoorlijk bestuur. Daarom zal prijsvraag op basis van het typebestek VVSG worden voorgelegd aan de grootbanken die voldoende ervaring hebben in de sector: Belfius, KBC, ING en BNP PARIBAS FORTIS. Het typebestek werd vanuit de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse Lokale financieel beheerders (VLOFIN) uitgewerkt.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de wijze van gunnen en aan de voorwaarden voor het aangaan van een lening voor een bedrag van € 12 Mio zoals beschreven in het lastenboek.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat volgende banken worden aangeschreven met de vraag in te tekenen met een voorstel: Belfius, BNP PARIBAS FORTIS, KBC en ING.
Artikel 3: De gemeenteraad machtigt het college om de lening te gunnen.
Toelichting
De dienst Bouwprojecten (Ruimte) stelt voor om een opdracht op te maken voor het installeren van een gebouwenbeheersysteem en toegangscontrole voor het Bredeschoolgebouw Sint-Amands.
Het gebouwenbeheersysteem en de toegangscontrole is een uitbreiding op het bestaande systeem dat werkt via (reservatie)software Recreatex.
De opdracht kan slechts worden uitgevoerd door één ondernemer omwille van volgende technische redenen:
In het kader van de opdracht “Toegangscontrole en gebouwenbeheersysteem voor Brede Schoolgebouw Sint-Amands” werd een bestek met nr. G-2023-038 opgesteld de dienst Bouwprojecten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 65.000,00 excl. btw of € 78.650,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-038 en de raming voor de opdracht “Toegangscontrole en gebouwenbeheersysteem voor Brede Schoolgebouw Sint-Amands”, opgesteld door de dienst Bouwprojecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 65.000,00 excl. btw of € 78.650,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 op artikelnummer 2023/25-210109/0820-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP25210109 - "Brede School Sint-Amands en kinderopvang".
Toelichting
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Plaatsen en vervangen van POE camera’s in besloten en niet-besloten omgeving te JOC Wijland” werd gegund aan OTICO BVBA, Spoorwegkaai 57-1 te 2870 Puurs-Sint-Amands.
In het kader van de opdracht “Plaatsen en vervangen van POE camera’s in besloten en niet-besloten omgeving te JOC Wijland” werd een bestek met nr. G-2023-039 opgesteld door de ontwerper, OTICO BVBA, Spoorwegkaai 57-1 te 2870 Puurs-Sint-Amands.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 37.200,00 excl. btw of € 45.012,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-039 en de raming voor de opdracht “Plaatsen en vervangen van POE camera’s in besloten en niet-besloten omgeving te JOC Wijland”, opgesteld door de ontwerper, OTICO BVBA, Spoorwegkaai 57-1 te 2870 Puurs-Sint-Amands worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 37.200,00 excl. btw of € 45.012,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 op artikelnummer G-GBB-WERK/0752-00/22100007 - "JOC: herstellingen gebouw + alarmen + toegangscontrole".
Toelichting
Vlaanderen is opgedeeld in 15 vervoerregio’s waarvoor een regionaal mobiliteitsplan opgemaakt moet worden. Puurs-Sint-Amands behoort tot de vervoerregio Mechelen. Het regionaal mobiliteitsplan legt de visie en ambities van de vervoerregio vast met een tijdshorizon 2030 – 2050.
De procedure om tot het mobiliteitsplan te komen, kent drie fases: de oriëntatiefase, de uitwerkingsfase en de laatste fase om te komen tot het definitieve beleidsplan en actieplan. De uitkomst van de oriëntatiefase was de oriëntatienota. In deze nota werd de bestaande toestand in kaart gebracht en een SWOT-analyse opgemaakt voor de verschillende vervoersmiddelen. De vervoerregioraad keurde de oriëntatienota goed in juli 2020. De tweede stap in het planproces betrof de opbouw van de strategische visie en operationele doelstellingen. Dit is vertaald in de synthesenota die voorgelegd werd in december 2021. Gelijktijdig werd ook het ontwerp van regionaal mobiliteitsplan opgemaakt. In maart 2023 werd de synthesenota goedgekeurd en werd het voorlopig ontwerp van regionaal mobiliteitsplan voorlopig vastgesteld door de vervoerregioraad van einde maart 2023. Het openbaar onderzoek loopt van 31 mei tot 29 juli.
Aan de gemeenteraden van de gemeenten binnen de Vervoerregio wordt gevraagd advies te geven.
Amendement ingediend door KR8!
Art. 2: De gemeente vraagt aandacht voor volgende punten: Actiepunten OV2 (uitbouw spoorcorridor Mechelen-Sint-Niklaas) en OV7 (heractivering spoorlijn Puurs-Dendermonde) en concretere acties uitwerken bij W3 (sluipverkeer) en W2 (snelheidsregimes)
Verantwoording:
Het tegengaan van sluipverkeer en gerichte ingrepen naar snelheid in onze gemeente zijn absoluut noodzakelijk om onze dorpskernen veiliger te maken. In het beleidsplan Ruimte en Mobiliteit wordt dit als prioriteit naar voor geschoven.
Het is bijgevolg logisch dat de gemeenteraad dit ook als aandachtspunt meegeeft in haar advies aan de vervoerregio Mechelen.
Stemming van het amendement
Met eenparigheid van stemmen wordt het amendement goedgekeurd.
Het besluit wordt in die zin aangepast.
Besluit
Artikel1: Het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Mechelen en ontwerp plan-MER worden positief geadviseerd.
Artikel 2: De gemeente vraagt aandacht voor volgende punten: Actiepunten OV2 (uitbouw spoorcorridor Mechelen-Sint-Niklaas) en OV7 (heractivering spoorlijn Puurs-Dendermonde) en concretere acties uitwerken bij W3 (sluipverkeer) en W2 (snelheidsregimes).
Artikel 3: Dit besluit wordt overgemaakt aan de vervoerregio Mechelen.
Toelichting
Volgende fasen zijn voorzien bij de opmaak van het beleidsplan:
In de conceptnota worden de ambities en ruimtelijke strategieën verder in detail besproken en wordt een doorkijk gegeven naar de verdere uitwerking van de beleidskaders. Deze uitwerking gebeurt in de volgende fase van het voorontwerp Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit.
Bij de opmaak van deze conceptnota werd sterk ingezet op participatie, volgende participatiemomenten gingen door:
Antea heeft op basis van de geformuleerde uitdagingen, ambities en ruimtelijke strategieën uit de conceptnota de kennisgevingsnota plan-MER opgemaakt. Het beleidsplan wordt opgemaakt in wisselwerking met het onderzoek naar de milieueffecten. De kennisgeving is de eerste formele stap in de MER-procedure. De kennisgevingsnota geeft op hoofdlijnen aan wat zal onderzocht worden in het MER en hoe dit zal gebeuren. De kennisgevingsnota werd conform de geldende wetgeving overgemaakt aan team MER die de volledigheid onderzoekt. De volledigverklaring van de kennisgevingsnota werd ontvangen op 13/5/2022.
De publieke raadpleging over de conceptnota en de kennisgevingsnota plan-MER ging door van 1/6/2022 tot en met 30/7/2022 met een infomarkt op 2/6/2022.
De conceptnota werd voor advies voorgelegd aan de deputatie van de provincie Antwerpen, het departement Omgeving, de buurgemeenten en de GECORO.
Het studiebureau maakte vervolgens een voorontwerp beleidsplan Ruimte en Mobiliteit op en hield hierbij rekening met de ontvangen adviezen op de conceptnota.
Het college van burgemeester en schepenen keurde dit voorontwerp goed op 14/3/2023.
In een navolgende adviesronde die liep van 17/3/2023 tot en met 16/5/2023, werd opnieuw advies gevraagd over dit voorontwerp aan de deputatie van de provincie Antwerpen, het departement Omgeving, de buurgemeenten en de GECORO.
Op 17/4/2023 werd dit voorontwerp toegelicht aan de gemeenteraadscommissie en op 18/4/2023 aan de Gecoro.
Volgende adviezen werden ontvangen:
Onmiddellijk na het einde van adviesperiode is het studiebureau in nauw overleg met het gemeentebestuur van start gegaan met de verwerking van de ontvangen adviezen in een ontwerp Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dit ontwerp Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit voorlopig vast te stellen. Ter verduidelijking van dit ontwerp beleidsplan worden 2 bijlagen toegevoegd ic. bijlage 1 Onderzoeksrapport Verdichting en bijlage 2 Onderzoek Smart doelstellingen en nulmeting.
Navolgend wordt een openbaar onderzoek georganiseerd van 2/8/2023 tot en met 30/10/2023. Op 7/9/2023 zal een participatiemoment georganiseerd worden.
Het openbaar onderzoek over het ontwerp plan-MER wordt afgestemd op het openbaar onderzoek van het ontwerp beleidsplan.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad stelt het ontwerp Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit voorlopig vast.
Artikel 2: Het beleidsplan Ruimte en Mobiliteit zal na definitieve vaststelling het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Sint-Amands (2005) en het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Puurs (2003) met een partiële herziening in 2012, vervangen.
Artikel 3: De gemeenteraad geeft de opdracht om een openbaar onderzoek te organiseren over het ontwerp Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2022136191, o/ref. OV 2022 373) voor stedenbouwkundige handelingen (slopen van constructies, bouwen van 2 meergezinswoningen met in totaal 11 wooneenheden en het bouwen van een bijgebouw) ingediend voor de percelen gelegen te Livien Van der Looystraat 2 en Borgstraat 111 met kadastrale gegevens, 5e afdeling, sectie A nrs. 268C/2, 268G, 270Z, 271L en 271M.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de gemeenteweg Borgstraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 06/03/2023 tot en met 04/04/2023.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeenteweg Borgstraat goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wijziging van gemeenteweg Borgstraat goed volgens het ontwerp van rooilijnplan tussen de coördinaten a en d zoals opgemaakt door landmeter-expert Bavo De Prekel op 23/12/2022, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
De grondeigenaar dient de strook grond voor de rooilijn kosteloos af te staan aan de gemeente Puurs-Sint-Amands.
De grondeigenaar levert een opmetingsplan en precad aan op eigen kost en meldt het dossier op eigen initiatief aan bij de dienst patrimonium (patrimonium@puursam.be).
De dienst patrimonium zorgt voor de goedkeuring op de gemeenteraad.
Nadien wordt het dossier overgemaakt aan een notaris voor opmaak akte. Alle kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van de grondeigenaar.
Artikel 3: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023013455, o/ref. OV 2023 37) voor stedenbouwkundige handelingen (bouwen van een eengezinswoning en infrastructuurwerken op openbaar domein) ingediend voor de percelen gelegen te St.-Katharinastraat 51B, 2e afdeling, sectie B nr. 44L.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van een zijtak van de St.-Katharinastraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 31/03/2023 tot en met 29/04/2023.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeenteweg St.-Katharinastraat (gemeenteweg nr. 20) goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wijziging van gemeenteweg St.-Katharinastraat (gemeenteweg nr. 20) goed volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeters- en studiebureau Van Opstal op 23/01/2023, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg als volgt uitgerust moeten worden:
Aanleg in gewapend beton en grasbetontegels
Artikel 3: De gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
De grondeigenaar dient de wegenis kosteloos af te staan aan de gemeente Puurs-Sint-Amands.
De overdracht via akte zal pas plaatsvinden na een definitieve oplevering ten aanzien van de gemeente Puurs-Sint-Amands en Pipda Rio.
De grondeigenaar levert een opmetingsplan en precad aan op eigen kost en meldt het dossier op eigen initiatief aan bij de dienst patrimonium (patrimonium@puursam.be).
De dienst patrimonium zorgt voor de goedkeuring op de gemeenteraad.
Nadien wordt er een bestuurlijke akte opgemaakt. De leveringskosten zijn ten laste van de grondeigenaar. Als de grondeigenaar de akte via een notaris wil verlijden, zijn de aktekosten ten laste van de grondeigenaar.
Artikel 4: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023006546 / o/ref. OV 2023 1) voor het verkavelen van een stuk grond ingediend voor het perceel gelegen te Voortstraat 11, 2890 Puurs-Sint-Amands, met kadastrale gegevens 6de afdeling, sectie B nr. 111 W.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de gemeenteweg Voortstraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 02/04/2023 tot en met 01/05/2023.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de gemeentewegen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeenteweg Voortstraat goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: de gemeenteraad keurt de wijziging van gemeenteweg Voortstraat goed volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeter Walter Conaerts op 12/08/2022, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: de gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
De grondeigenaar dient de strook grond voor de rooilijn kosteloos af te staan aan de gemeente Puurs-Sint-Amands.
De grondeigenaar levert een opmetingsplan en precad aan op eigen kost en meldt het dossier op eigen initiatief aan bij de dienst patrimonium (patrimonium@puursam.be).
De dienst patrimonium zorgt voor de goedkeuring op de gemeenteraad. Nadien wordt een bestuurlijke akte opgemaakt. De leveringskosten zijn ten laste van de grondeigenaar. Als de grondeigenaar de akte via een notaris wil verlijden, zijn de aktekosten ten laste van de grondeigenaar.
Artikel 3: de gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Het definitief ontwerp van het masterplan Oppuurs werd goedgekeurd door de Gemeenteraad van 8 mei 2023.
In het masterplan wordt de omgeving van de kerk en het Dorpsplein verder uitgewerkt. Aangrenzend aan deze vernieuwde publieke dorpsruimte, worden ook enkele gebouwen voorzien. Door het strategisch samenbrengen van de verschillende verenigingen die actief zijn in Oppuurs in 1 gebouw, kan er gezocht worden naar synergieën. Verschillende ruimtes en infrastructuur kunnen gedeeld worden en het samenbrengen zal de interacties tussen de verenigingen stimuleren. Dit nieuwe publiek gebouw voor de verenigingen zal in wisselwerking staan met de kerk, gezien beide een voorname gemeenschapsfunctie bekleden. Aanpalend komt een gebouw voor kleuterschool en buitenschoolse kinderopvang (BKO). De kerk zelf wordt heringericht met een gedeelte voor liturgie en een polyvalente zaal gelinkt aan de kerktuin. Tevens wordt de parochiezaal (aanbouw aan de kerk) en het huidige verouderde chirogebouw afgebroken.
In het kader van de opdracht "Bredeschool en kerk Oppuurs - Aanstellen ontwerper" wordt door de gemeente Puurs-Sint-Amands een plaatsingsprocedure georganiseerd. Aangezien dit project een bredeschoolgebouw betreft, heeft de Raad van Bestuur van het Sint-Jan Berchmansinstituut op 19 juni 2023 een mandaat gegeven aan de gemeente om deze opdracht te voeren.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
In het kader van de opdracht “Bredeschool en kerk Oppuurs - Aanstellen ontwerper” werd een bestek met nr. G-2023-042 opgesteld door de dienst Ruimte.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 120.000,00 excl. btw of € 145.200,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-042 en de raming voor de opdracht “Bredeschool en kerk Oppuurs - Aanstellen ontwerper”, opgesteld door de Aankoop en Administratie Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 120.000,00 excl. btw of € 145.200,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget bij registratiesleutel 2023/25-210111/0820-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP25210111' (Brede school Oppuurs) en '2023/25-230202/0790-00/21400007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN' (Herbestemming kerken).
Toelichting
De technische dienst stelt voor om een nieuwe overheidsopdracht op te starten voor het verwerken van diverse afvalfracties afkomstig van uitgevoerde werken in eigen beheer.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-040 en de raming voor de opdracht “Verwerken afvalfracties voor technische dienst”, opgesteld door de technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 209.000 excl. btw of € 252.890 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 op artikelnummer G-GBB-LEEF/0309-00/61300270.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft onvoldoende gekwalificeerde arbeiders en onvoldoende gladheidsbestrijdingsmiddelen (strooiers, sneeuwploegen, …) om alle Puurs-Sint-Amandse wegen te strooien bij glad winterweer.
De diensten openbare werken, groenbeheer, logistiek en gebouwen stellen daarom voor winterseizoen 2023-2024 een totale ontzorging van de gladheidsbestrijding voor. Dit houdt in dat volgende zaken worden uitbesteed:
De technische dienst beschikt nog steeds over één eigen zoutstrooier (incl. sneeuwschuif) die kan worden ingeschakeld tijdens de werkuren en/of in geval van zeer ongunstige weersomstandigheden. Er wordt ook nog steeds strooizout voor eigen gebruik voorzien op het gemeentemagazijn te Lichterveld 2.
De gladheidsbestrijding van de gemeentelijke fietspaden blijft in in eigen beheer. De strooiteams worden samengesteld uit ploegen van de verschillende werkdiensten (openbare werken, groen, gebouwen en logistiek).
In het kader van de opdracht “Gladheidsbestrijding winterdienst 2023-2024” werd een bestek met nr. G-2023-034 opgesteld door de dienst aankoop i.s.m. de betrokken technische diensten.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 163.200,00 excl. btw of € 197.472,00 incl. 21% btw.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 5 maanden (= wintermaanden).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-034 en de raming voor de opdracht “Gladheidsbestrijding winterdienst 2023-2024”, opgesteld door de dienst aankoop i.s.m. de betrokken technische diensten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 163.200,00 excl. btw of € 197.472,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 én 2024:
Toelichting
Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.
Door gewijzigde werksituaties en evoluties is een aanpassing van het organogram noodzakelijk.
De aanpassing betreft een aanpassing binnen het beleidsdomein
1) Ondersteuning, met name :
Informatiemanagement
Wijziging van de functie van technisch medewerker ICT (Cv) naar deskundig medewerker netwerk (Bv)
Lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands heeft steeds de keuze gemaakt om Informatiemanagement te positioneren als een hoeksteen van de organisatie. Dit heeft tot gevolg dat er een robuust cybersecuritybeleid is uitgewerkt. Dit beleid heeft ook belangrijke operationele gevolgen voor de organisatie en de afdeling Informatiemanagement specifiek:
Dit alles maakt dat er meer verantwoordelijkheden gelegd zijn bij de dienst Informatiemanagement en de medewerkers hiervan.
Het veilig maken van onze ICT-omgeving is echter de juiste keuze geweest. Dit is aan te tonen door de recente cyberaanvallen bij lokale besturen. Hoewel ook deze besturen geïnvesteerd hebben in het beveiligen van hun omgeving.
De ervaring van de eerder vernoemde aanvallen naast de ervaring van binnen onze organisatie is dat de cruciale factor de menselijke is. Dit op vlak van
Al de bovenstaande acties verwachten een hoge mate van vertrouwdheid met de infrastructuur en opzet van onze ICT-omgeving. Een vertrouwdheid die op dit moment aanwezig is bij de medewerkers omdat ze organisch meegegroeid zijn met het opzet van deze omgeving. Het behoud van deze kennis en ervaring is dus uitermate belangrijk voor het blijven functioneren van onze ICT-omgeving.
Zoals hierboven vermeld is de verantwoordelijkheid die wordt gevraagd van de medewerkers enorm verhoogd. Hoewel het een gedeelde verantwoordelijkheid is van de dienst Informatiemanagement om de beschikbaarheid van onze omgeving te vrijwaren, is de deskundige netwerk een cruciale schakel. We zien dan ook op de arbeidsmarkt dat het profiel van een ervaren deskundige netwerk zeer gewenst is en daar een aanzienlijke verloning tegenover staat. Dit is binnen onze organisatie niet het geval waar deze is ingeschaald is op niveau Cv.
De verloning van de rol zoals deskundige netwerk moet in verhouding staan met de cruciale positie deze inneemt in onze ICT-omgeving en de verantwoordelijkheden die deze persoon heeft voor het functioneren van de organisatie.
Facilitair beheer
Poets en logistiek
Wijziging van de functie van teamcoördinator poets en logistiek (Bv) naar diensthoofd poets en logistiek (Bx)
Teamcoördinator poets en logistiek heeft er sinds de fusie heel wat taken en verantwoordelijkheden bijgekregen.
Grotere en meer gebouwen die onderhouden dienen te worden en waarvoor logistieke ondersteuning moet voorzien worden en de laatste jaren is dit nog toegenomen (zoals voetbalkantine sportpark de Schans, brede schoolgebouw(en), het Fort …); ondersteuning bij evenementen.
Maar niet alleen qua aantal gebouwen en evenementen, vooral ook werd en is de teamcoördinator verantwoordelijk voor een groter team dan voor de fusie en ook de zaalwachters die voorheen onder de sportdienst zaten zowel bij P als bij SA werden onder de verantwoordelijkheid van de teamcoördinator poets en logistiek gebracht.
Naast dit grote team is er ook nog de coördinatie en opvolging van de schoonmaakfirma’s.
Dit grotere team, meer verantwoordelijkheden en meer domein, gebouwen en evenementen is te vergelijken met de functie van diensthoofd groenbeheer Bx (vroeger teamcoördinator groenbeheer Bv) en diensthoofd openbare werken Bx (vroeger teamcoördinator openbare werken Bv).
2) Dienstverlening, met name :
Onthaal en burgerzaken
Centraal onthaal en vrijetijds loket
Toevoeging van de functie ‘Digicoach’ (Cv)
Voor velen is het fijn om op gelijk welk moment zaken te kunnen regelen met de overheid. Voor anderen is het best wennen om online formulieren in te vullen. Zij regelen liever hun zaken op papier en willen persoonlijk contact. Ook wij hebben als Lokaal bestuur zoals de Vlaamse en Federale overheid er voor gekozen om mee in het digitaal verhaal in te stappen (digital first). Maar daarnaast willen we ook telefonisch en fysiek toegankelijk blijven. Daarnaast stellen we vast dat de digitale versnelling van de voorgaande jaren niet zal afremmen. Waar fysiek en digitaal vroeger nog evenwaardig waren, is digitaal nu de eerste, en soms de enige, weg. Dit merken we ook op bij dienstverlening van de Vlaamse en Federale overheden. Ook zij zetten in op digitaliseren, denken we hier maar aan de Jobbonus van Vlaanderen, het aanvragen van het voorlopig rijbewijs M-18, aanvragen van allerlei subsidies… Vanuit dienstverlening vinden we het onze verantwoordelijkheid om in te zetten op het meer digitaal vaardig maken van onze burgers. Als lokale overheid en als meest toegankelijke overheid is hier voor ons een taak weggelegd. Wij zien dus individuele hulpverlening rond digitalisering als een belangrijke opdracht van het lokaal bestuur. Uiteraard moeten wij hier niet blijven hangen in een theoretisch verhaal en moeten we als overheid hier oplossingsgericht en praktisch te werk gaan. De vraag “Hoe blijft een digitaliserende overheid toegankelijk voor iedereen?” is een vraag die we binnen dienstverlening ons dagelijks stellen. We zien dit dan ook als een uitdagende opdracht voor dienstverlening binnen het lokaal bestuur.
Vanuit dienstverlening zien we hier twee pistes waarmee we actief aan de slag gaan / verder willen gaan: We zorgen ervoor dat de digitale aanvragen en afleveringen van producten zo toegankelijk en klantgericht mogelijk worden opgezet. We sturen hier bij vanuit feedback van de burgers, bevragingen en ervaringen van medewerkers. Daarnaast bekijken we kritisch de klantenreis en proberen we de productverantwoordelijken klantgedreven te laten denken. We werken hier nauw samen met de communicatiedienst. Bij het aankopen van nieuwe software om producten te digitaliseren toetsen we dit af aan, wat levert het op voor de klant en wat levert het op voor de organisatie. We zoeken hier dan ook naar een gezond evenwicht bij de keuze van een softwarepakket; dit in samenwerking met de dienst informatiemanagement.
Daarnaast zijn we van start gegaan met het project digicoach, een coach die gestart is vanuit een stage en die nu sinds midden vorig jaar aan de slag is binnen ons Lokaal Bestuur. Zij staat de burger bij met digitale aanvragen specifiek van het lokaal bestuur of van een hogere overheid (aanvraag jobbonus, inschrijving scholen,…). Een project dat regelmatig is geëvalueerd, bijgestuurd en uitgebreid en waar we vanuit dienstverlening sterk in geloven. Naast onze ervaringen merken we dat ook onze andere diensten de meerwaarde van de digicoach accepteren. We denken hier bv. invullen van subsidieaanvragen leefomgeving, hulp aanvraag inname openbaar domein, hulp bij het boeken van een zaal, aanvraag mantelzorgpremie,… waarbij ze de klant graag doorverwijzen naar onze digicoach indien nodig.
Aan de leden van de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de wijzigingen in het organogram dewelke noodzakelijk zijn om een kwalitatieve dienstverlening en continuïteit te voorzien.
Het nieuwe organogram wordt via bijlage te beschikking gesteld van de raadsleden.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad keurt bijgaand gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn goed dat van toepassing is vanaf 1 juli 2023.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot verkoop van een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands nabij de Buisstraat kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 516G met een oppervlakte volgens meting van 991,37 m² tegen een totaalprijs van € 7.930,96. Deze verkoop gebeurt ter realisatie van het RUP De Nestel.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot verkoop van een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands nabij de Buisstraat kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 516G met een oppervlakte volgens meting van 991,37 m², tegen een totaalprijs van € 7.930,96. De strook grond staat afgebeeld op een opmetingsplan hiervan opgemaakt door Studiebureau Van Opstal te Puurs-Sint-Amands op 2 mei 2023.
Artikel 2: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door notariskantoor Ann De Block uit Puurs-Sint-Amands, met eventuele tussenkomst van een aangeduid notaris van de koper. De kosten hieraan verbonden zijn voor de koper.
Toelichting
De gemeente verkrijgt een strook grond, thans bebouwd met een elektriciteitscabine, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Merellaan kadastraal gekend derde afdeling sectie B nummer 236T met een oppervlakte volgens kadaster van 58 m² en volgens opmeting 57,64 m². In ruil staat ons bestuur een strook grond af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Merellaan kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 236D/2 met een oppervlakte volgens meting van 44,83 m². De elektriciteitscabine zal verplaatst worden naar de nieuwe strook grond. De ruiling geschiedt met een opleg van € 2.562,00 te betalen aan ons bestuur. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen strook grond wordt aangewend voor de realisatie van het masterplan Steenbossen.
Besluit
Artikel 1: De gemeente gaat over tot ruiling:
de gemeente verkrijgt een strook grond, thans bebouwd met een elektriciteitscabine, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Merellaan kadastraal gekend derde afdeling sectie B nummer 236T met een oppervlakte volgens kadaster van 58 m² en volgens opmeting 57,64 m²;
de gemeente staat af aan Iverlek, Aarschotsesteenweg 58, 3012 Leuven (Wilsele) een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Merellaan kadastraal gekend derde afdeling sectie B deel van nummer 236D/2 met een oppervlakte volgens meting van 44,83 m².
Artikel 2: De ruiling geschiedt met een opleg van € € 2.562,00, te betalen door ons bestuur aan Iverlek.
Artikel 3: De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen strook grond wordt aangewend voor de realisatie van het masterplan Steenbossen.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door geassocieerd notarissen Verhaegen, Eekhaut en Verlinden uit Puurs-Sint-Amands.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Walsingen kadastraal gekend 4de afdeling sectie B deel van nummer 8A2 met een oppervlakte volgens meting van 117 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Walsingen kadastraal gekend 4de afdeling sectie B deel van nummer 8A2 met een oppervlakte volgens meting van 117 m².
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook grond te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Walsingen kadastraal gekend 4de afdeling sectie B deel van nummer 2N met een oppervlakte volgens meting van 100 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Walsingen kadastraal gekend 4de afdeling sectie B deel van nummer 2N met een oppervlakte volgens meting van 100 m².
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook grond te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Walsingen kadastraal gekend 4de afdeling sectie B deel van nummer 2M met een oppervlakte volgens meting van 119 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Walsingen kadastraal gekend 4de afdeling sectie B deel van nummer 2M met een oppervlakte volgens meting van 119 m².
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook grond te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
Om de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en het openbaar domein vorm te geven, dient er een reglement ambulante handel te worden opgesteld. Dit nieuwe reglement vervangt de oude marktreglementen zoals in het verleden goedgekeurd door de gemeenteraden van respectievelijk Puurs en Sint-Amands.
In het reglement wordt een onderscheid gemaakt tussen ambulante handel op de openbare markten enerzijds en ambulante handel op het openbaar domein buiten de openbare markten.
Het gedeelte van ambulante handel op de openbare markten behandelt de organisatie van de wekelijkse markten en de geldende voorwaarden, toewijzingsregels, ... om als vaste of losse marktkramer op de wekelijkse markten ambulante handel te mogen drijven en welke regels van toepassing zijn m.b.t. abonnementen. Tenslotte worden ook enkele praktische afspraken voor een goede afloop van de wekelijkse markten vastgelegd.
Het tweede deel gaat dieper in op de aanvraag, beslissing van een machtiging en de toewijzingsregels voor standplaatsen op het openbaar domein buiten de openbare markten.
Occasionele verkopen van producten en diensten met een niet-commercieel karakter komen in afdeling 3 aan bod. Tenslotte wordt de organisatie van de marktcommissie en de aanduiding van de marktleiding bepaald.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement vast te stellen.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand reglement ambulante handel op het openbaar domein vast:
Artikel 1. Doel
Dit reglement bepaalt hoe ambulante activiteiten in de gemeente Puurs-Sint-Amands ingericht en uitgeoefend worden. Het vult de federale en/of Vlaamse regelgeving daarover aan en het concretiseert de zaken die voor invulling aan de gemeente worden overgelaten. Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren geheel volgens de federale en/of Vlaamse regelgeving.
Artikel 2. Definities
In dit reglement hebben de onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis:
Standhouder of markthandelaar: uitbater van een afgebakende plaats op de markt (standplaats);
Standplaats: afgebakende plaats op de markt;
Abonnementhouder of vaste markthandelaar: markthandelaar die toelating heeft van de gemeente om op het openbaar domein een vaste standplaats in te nemen. Hij/zij heeft een abonnement op een standplaats;
Losse markthandelaar: markthandelaar die op eigen risico komt en de mogelijkheid heeft om na de loting een (losse) standplaats in te nemen voor de duur van de markt (die dag);
Standwerker: een ambulante handelaar waarvan de activiteit uitsluitend bestaat uit de verkoop vaneen categorie producten of diensten waarvan hij de kwaliteit aanprijst en/of het gebruik uitlegt, door middel van argumenten en/of demonstraties met de bedoeling deze beter bekend te maken aan het publiek en zodoende de verkoop ervan te promoten. Er mag maximaal 4 meter uitgestald worden;
Seizoensgebonden activiteit: activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht kunnen worden;
Niet-commercieel karakter: menslievend, sociaal, cultureel, educatief, sportief doel of als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, de ambacht of de streekproducten;
Marktleider: persoon belast met de organisatie van de openbare markt en de uitoefening van ambulante activiteiten op het openbaar domein, hiervoor door de burgemeester aangesteld;
Openbare markt: manifestatie ingericht door de gemeente Puurs-Sint-Amands, om op vastgestelde plaatsen en tijdstippen personen samen te brengen die er producten of diensten verkopen zoals bedoeld in artikel 2, §1, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
Artikel 3. Toepassingsgebied
§1. Dit reglement is van toepassing op:
de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten;
de organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten;
occasionele verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter;
§2. Dit reglement is niet van toepassing op:
de organisatie van ambulante activiteiten op privédomein;
AFDELING 1: ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN
Artikel 4. Gegevens van openbare markten
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:
MARKT: Donderdagmarkt Puurs MARKT: Dinsdagmarkt Ruisbroek
PLAATS: Kerkplein PLAATS: IJzergieter
DAG: Donderdag DAG: Dinsdag
TIJDSTIP: 8.00 uur tot 13.00 uur TIJDSTIP: 8.00 tot 13.00 uur
De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college van burgemeester en schepenen kan te allen tijde de nodige maatregelen nemen om de productdiversiteit te waarborgen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist bij speciale gelegenheden (o.a. wettelijke feestdagen en evenementen) op welke dagen de markten al dan niet gehouden worden. Wanneer bijzondere omstandigheden het vereisen kan het college een markt, mits de nodige motivatie, geheel of gedeeltelijk verplaatsen, verbieden en/of de aanvangs- en sluitingsuren wijzigen.
Artikel 5. Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen
Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan:
- de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen en die houder zijn van een “machtiging als werkgever”;
- rechtspersonen die ambulante activiteiten uitoefenen. De standplaatsen worden toegekend door tussenkomst van een persoon verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vennootschap en die houder is van de “machtiging als werkgever”;
De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan de verantwoordelijken van verkoopacties met een niet-commercieel karakter, hiervoor toegelaten overeenkomstig artikel 7 van het KB van 24 september 2006, gewijzigd door het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en zoals beschreven in Afdeling 3.
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot twee.
Er worden geen standplaatsen toegewezen voor de verkoop van levende dieren.
Artikel 6. Standplaatsen
Vaste abonnementhouders dienen hun plaats in te nemen ten vroegste vanaf 5.00 uur en ten laatste een half uur voor de aanvang van de markt. Indien dit, omwille van overmacht, niet lukt, dienen zij de marktleider of diens vervang(st)er hierover tijdig te verwittigen. Onder geen beding mogen extra meters t.o.v. de in het abonnement vastgelegde meters ingenomen worden. Uitzonderlijk kan dit door de marktleider of diens vervang(st)er worden toegestaan, indien dit in het voordeel is van het totale marktbeeld.
Uiterlijk bij het begin van de markt zijn alle voertuigen van de vaste markthandelaars van het marktgebied verwijderd en start de verkoop. Uitzonderlijk kan dit door de marktleider of diens vervang(st)er worden toegestaan, indien dit niet nadelig is voor het totale marktbeeld.
Stoepborden aan kramen mogen de doorgang voor de bezoekers niet belemmeren en dienen dus binnen de grenzen van het kraam te worden geplaatst.
Tenzij hiervoor uitdrukkelijk toelating werd gevraagd aan de marktleider of diens vervang(st)er, mag een standplaats voor het einde van de markt niet verlaten worden. Op het einde van de markt eindigt de verkoop en moeten de marktkramers opruimen. Het marktgebied is dan pas voor voertuigen van de markthandelaars toegankelijk. Het marktgebied moet volledig ontruimd zijn één uur na het einde van de markt.
De standplaatsen op de openbare markt in Puurs worden toegewezen per abonnement en van dag tot dag.
De standplaatsen op de openbare markt in Ruisbroek worden (door beperkte inname van parkeerplaatsen) enkel toegewezen per abonnement.
Bij het opstellen van de kramen en marktwagens zullen de markthandelaars zich schikken naar de aanwijzingen van de marktleider of diens vervang(st)er, politie of brandweer.
Artikel 7. Toewijzingsregels losse standplaatsen
De toewijzing van losse standplaatsen gebeurt bij loting. De toevallige marktkramers melden zich stipt om 7.30 uur op het marktplein. De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn.
Indien vaste abonnementhouders niet aanwezig zijn op hun plaats een half uur voor het begin van de markt (en de marktleider of diens vervang(st)er niet tijdig verwittigden), kan hun plek worden vrijgegeven aan een losse standhouder. De keuze van de losse standplaats wordt bepaald door de marktleider of diens vervang(st)er, niet door de losse deelnemer.
Op vraag van de marktleider of diens vervang(st)er moeten onderstaande documenten steeds voorgelegd worden:
geldige identiteitskaart en/of verblijfsdocumenten;
bewijs van machtiging als werkgever;
bewijs van machtiging als aangestelde;
(jaarlijks) geldig bewijs verzekering burgerlijke aansprakelijkheid;
(jaarlijks) geldig bewijs verzekering brandrisico’s (= brand en ontploffing);
bewijs van een geldig tweejaarlijks keuringsattest van een erkend of geaccrediteerd organisme aangaande de elektrische installatie van de marktwagen/kraam (enkel bij gebruik elektriciteit/ mobiele elektriciteitsgroep);
bewijs van een geldig tweejaarlijks keuringsattest van een erkend of geaccrediteerd organisme aangaande de gasinstallatie van de marktwagen/kraam (enkel bij gasgebruik);
geldig attest jaarlijks nazicht door bevoegd persoon of installateur van de brandblusapparaten;
bewijs van geldige erkenning of toelating van het FAVV (enkel voor voedingskramen);
drankenvergunning/ moraliteitsattest (enkel wanneer er alcoholhoudende dranken geschonken worden);
Indien bovenvermelde documenten niet voorgelegd kunnen worden, wanneer daarnaar gevraagd wordt, zal de toegang tot het marktgebied verboden worden.
De marktleider of diens vervang(st)er kan om reden van praktische aard, veiligheid, openbare orde, toegankelijkheid, aangeboden product en/of diversiteit op de markt:
kandidaten weigeren;
volgorde wijzigen onder de gunstig gelote handelaars;
De maximale lengte van een losse standplaats bedraagt 6 meter en de maximumdiepte bedraagt 4 meter, luifel inbegrepen. De marktleider of diens vervang(st)er kan hierop afwijkingen toestaan om zo verloren meters te vermijden.
Losse markthandelaars mogen geen standplaats innemen of bezetten, op welke wijze ook, alvorens hen een standplaats werd toegewezen. Zij zijn bijgevolg verplicht hun marktwagens e.a. buiten het marktterrein te plaatsen tot zij een standplaats door loting hebben bekomen. Indien de losse markthandelaars dit niet respecteren, zullen zij geen aanspraak maken op een standplaats tijdens de marktdag waarop zij de inbreuk begaan.
Artikel 8. Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten
1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement
Standplaatsen per abonnement worden enkel per jaar toegewezen. Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving zal gebeuren via de gemeentelijke communicatiekanalen.
De kandidaturen kunnen ingediend worden via het formulier op de gemeentelijke website.
Volgende informatie en documenten dienen bij de kandidatuur te worden gevoegd:
naam, voornaam en adres van de persoon, telefoonnummer en e-mailadres, in voorkomend geval de juridische vorm;
beschrijving van de producten/diensten die te koop worden aangeboden;
een kopie van de machtiging als werkgever;
het ondernemingsnummer;
beschrijving van het kraam met de exacte afmetingen;
een foto van het kraam;
de gewenste grootte van de standplaats;
een kopie van verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s;
het bewijs dat bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid;
Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
Spontane kandidaturen kunnen te allen tijde ingediend worden. Bij publicatie van een vacature dienen de kandidaturen ingediend te worden, uiterlijk 30 dagen na publicatie.
2. Register van de kandidaturen
Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een digitaal register van kandidaturen.
Uiterlijk op 15 december van het aflopende dienstjaar, moeten de kandidaten opgenomen in het register spontaan hun kandidatuur herbevestigen om in het register van het volgende dienstjaar opgenomen te blijven.
3. Volgorde van toekenning van de standplaatsen
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement kunnen, met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden:
personen aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaats(en);
personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;
personen die een wijziging van hun standplaats vragen;
de externe kandidaten, die binnen een productgroep vallen die niet aanwezig is op de markt;
de externe kandidaten die binnen een productgroep vallen die reeds aanwezig is op de markt;
volgens datum;
Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:
aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markt heeft. Wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;
voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting;
4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen
De toewijzing van de standplaats wordt bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs of bij e-mail met ontvangstbewijs bekend gemaakt aan de aanvrager.
5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement
Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie de standplaats werd toegekend;
in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
het ondernemingsnummer;
de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;
de datum van de toewijzing van de standplaats;
desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 art. II.2 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.
Artikel 9. Duur van abonnement
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden.
Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het gemeentebestuur.
Artikel 10. Opschorting abonnement
De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste één maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
- door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest;
- door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond;
De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid of overmacht en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.
Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats.
Bij regelmatig terugkerende opschortingsaanvragen, die een negatief effect hebben op de organisatie van de markt, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen de houder van het abonnement een andere standplaats toe te wijzen.
De aanvragen van opschorting en herneming van een abonnement worden meegedeeld aan de gemeente per e-mail, per post of via aangetekend schrijven.
Artikel 11. Afstand van het abonnement
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:
bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;
bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;
indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen mits voorlegging van een bewijs. In dit geval is geen vooropzeg nodig.
op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
De rechtsopvolgers van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opzegging van een abonnement worden meegedeeld aan de gemeente per e-mail, per post of via aangetekend schrijven.
Artikel 12. Schorsing en opzegging van abonnement door de gemeente
Het abonnement kan door het college van burgemeester en schepenen geschorst of opgezegd worden in volgende gevallen:
bij niet of laattijdig betalen van de standplaatsvergoeding;
bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider of diens vervang(st)er vooraf of tijdens de eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen;
bij meer dan 10 afwezige marktdagen per dienstjaar (excl. opschorting abonnement zoals beschreven in artikel 10);
bij het herhaaldelijk te laat innemen van de standplaats ondanks de aanmaning van de marktleider of diens vervang(st)er om het aanvangsuur te respecteren;
bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 17 van dit reglement;
wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement en niet wordt ingegaan op de aanmaning van de marktleider of diens vervang(st)er om het abonnement aan te passen;
bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider of diens vervang(st)er;
bij het fysiek aanvallen van de marktleider of diens vervang(st)er, een andere marktkramer of een bezoeker aan de markt;
bij herhaaldelijke verbale aanvallen op de marktleider of diens vervang(st)er of een andere marktkramer.
In geen van deze gevallen ontstaat een recht op schadevergoeding.
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt verzonden via een aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.
Artikel 13. Vooropzeg vanuit de gemeente
§1. Wanneer de markt of een deel van de standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg van ten minste 6 maanden aan de houders van een standplaats per abonnement. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hiervan – mits de nodige motivatie – afgeweken worden. Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement.
§2. Indien bij een verplaatsing van de markt op de nieuwe inplanting onvoldoende ruimte is om al de abonnementhouders een nieuwe standplaats toe te kennen, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen:
een beperking op te leggen wat betreft het aantal meters;
aan een aantal abonnementhouders geen nieuw abonnement toe te kennen rekening houdend met het artikel dat wordt verkocht, de anciënniteit en aanwezigheidsgraad van de betrokken markthandelaar.
§3. Het college van burgemeester en schepenen kan tijdelijk standplaatsen op de markt wijzigen, verplaatsen of schorsen, zonder een schadevergoeding of schadeloosstelling te moeten toekennen aan de houders van deze standplaatsen, ingevolge:
werken aan openbare of private gebouwen en constructies;
werken van openbaar nut;
occasionele activiteiten en festiviteiten (b.v. kermissen, manifestaties, ...);
op bevel en/of advies van de politie en/of brandweer of in het kader van nodige veiligheidsmaatregelen voor de gemeente;
Artikel 14. Seizoensgebonden ambulante activiteiten
De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van seizoensgebonden ambulante activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
Artikel 15. Inname standplaatsen
De toegewezen standplaatsen op de openbare markt kunnen worden ingenomen door:
A. de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen, en houder is van een "machtiging als werkgever";
B. de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen en houder(s) zijn van een "machtiging als werkgever";
C. de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, en houder(s) zijn van een "machtiging als werkgever" voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
D. de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, en houder is van een "machtiging als werkgever" voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
E. de personen die beschikken over een "machtiging als aangestelde A" of een "machtiging als aangestelde B", die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in A. tot D.;
F. de personen die verkopen realiseren met een niet-commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van het KB van 24 september 2006, gewijzigd door het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij deze standplaats innemen buiten de aanwezigheid van deze verantwoordelijke.
De personen opgesomd in B. tot E. kunnen de standplaatsen innemen, toegewezen of onderverhuurd aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd.
Artikel 16. Verandering of uitbreiding specialisatie
De standplaatsen worden toegewezen voor een opgegeven hoofdartikel/specialisatie, met uitzondering van de standwerkers. De markthandelaar mag slechts die koopwaar te koop stellen (hoofdartikel/specialisatie) waarvoor hij toelating heeft bekomen bij de toewijzing.
Elke verandering of uitbreiding van het hoofdartikel/specialisatie van een abonnementhouder dient schriftelijk bij gemotiveerde aanvraag voorgelegd te worden aan de gemeente. Het college van burgemeester en schepenen zal bij de beoordeling rekening houden met de diversiteit van de aangeboden waren op de markt en de gepastheid van de verandering of uitbreiding bij het hoofdartikel. De beslissing wordt steeds schriftelijk meegedeeld.
Artikel 17. Overdracht standplaats
De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
indien de overnemer(s) houder(s) is van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever;
de specialisatie van de overlater voortgezet wordt op de overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie kan aangevraagd worden bij het college van burgemeester en schepenen;
binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen;
De onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan 2 standplaatsen op de markt beschikken.
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
Na overname van een marktplaats vervalt de anciënniteit van de overlater.
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat:
de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen;
als het aantal toegestane standplaatsen per onderneming van de overnemer niet overschreden wordt;
de overnemer de vereiste documenten kan voorleggen;
er een officiële beslissing genomen is door het college van burgemeester en schepenen. De beslissing wordt steeds schriftelijk meegedeeld.
Artikel 18. Praktische richtlijnen
§1. De markthandelaars zullen de plaatsaanduidingen eerbiedigen. Alle kramen worden in rechte lijn opgesteld met inachtneming van de vooruitspringende gedeelten, van de schragen of het toongedeelte van de winkelwagens;
§2. De grootte van de standplaatsen ligt vast in het marktplan. Voor zover de opstelling van de markt het toelaat heeft een standplaats een maximale diepte van 4m (tenzij uitdrukkelijk anders beschreven in het abonnement en marktplan). De maximale diepte van 4m is inclusief luifel, wagen, uitgestalde waren, promotiemateriaal en zijzeilen. Het is verboden om iets buiten de standplaats te zetten. Uitzonderingen op deze maximumdiepte dienen schriftelijk en met duidelijke motivering te worden aangevraagd bij de gemeente;
§3. Bij afwezigheid van collega’s houden markthandelaars zich aan de toegewezen plaats (inclusief de afmetingen. Enkel de marktleider of diens vervang(st)er kan een andere standplaats toekennen en/of toelating verlenen om andere afmetingen uit te zetten;
§4. Een vrije doorgang van 4m breedte voor de hulpdiensten dient te allen tijde gewaarborgd te blijven;
§5. Het is niet toegelaten pinnen of andere voorwerpen in de grond te slaan. Voor het vastmaken van de marktkramen en dekzeilen kunnen enkel gewichten gebruikt worden;
§6. De aan het publiek voorbehouden doorgangen moeten vrij blijven van alle voorwerpen die het verkeer en de voetgangers zouden kunnen hinderen;
§7. Het is verboden de waren op de grond uit te stallen (uitgezonderd plantgoed). De waren zullen op een kraam gelegd worden met een minimumhoogte van 70 cm;
§8. De ondergrondse/ bovengrondse watermonden (hydranten) en gasafsluiters dienen steeds vrij en goed bereikbaar te zijn (niets op minder dan 60 cm van watermonden of gasafsluiters plaatsen, tenzij dit onmiddellijk, éénvoudig en volledig kan worden verplaatst).
Artikel 19. Afwezigheid
§1. Markthandelaars die afwezig zullen zijn, dienen de marktleider of diens vervang(st)er vóóraf in kennis te stellen. Verwittiging dient te gebeuren per e-mail, Whatsapp of sms en dit ten laatste één uur voor begin van de markt;
§2. Als geldige redenen worden aanvaard: verlof, sociaal verlof, familiale redenen, ziekte of een defect aan de verkoopsinstallatie. Langdurige of veelvuldige afwezigheid dient gestaafd te worden met officiële bewijsstukken, die binnen de 5 werkdagen, te rekenen vanaf de dag van afwezigheid, per e-mail aan de gemeente dienen overgemaakt te worden.
Artikel 20. Reinheid
§1. De markthandelaars zijn verplicht te zorgen voor de reinheid van hun standplaats, hun marktkraam of marktwagen. De kramen of marktwagens moeten zo ingericht zijn dat geen brandbare, schadelijke, hinderlijke en onwelriekende vloeistoffen afdruipen. Indien zulks onvermijdelijk is, moeten de vloeistoffen in waterdichte emmers of kuipen worden opgevangen.
§2. Het is strikt verboden afval, van welke aard ook, op de grond te werpen of op te stapelen of in de publieke vuilnisbakjes achter te laten. De markthandelaars zullen alle afval in emmers of bakken verzamelen. Tijdens warme dagen moet afval dat insecten of ongedierte aantrekt in gesloten recipiënten geplaatst worden.
§3. Tijdens de markt dienen verpakkingsmaterialen ordelijk en niet zichtbaar voor de bezoeker geplaatst te worden. De markthandelaars zorgen ervoor dat er geen verpakkingen kunnen wegvliegen.
§4. Markthandelaars met voeding voor consumptie ter plaatse, zijn verplicht een afvalbak/ vuilniszak met staander te plaatsen aan hun kraam.
§5. De markthandelaars staan persoonlijk in voor het opruimen en proper maken van hun standplaats en de helft van de aanpalende doorgangen. Zij dienen alle afval, verpakkingsmateriaal en andere voorwerpen mee te nemen. Dit dient te gebeuren alvorens ze hun standplaats verlaten.
Artikel 21. Omgeving
§1. Het gebruik van geluidsinstallaties is verboden. Enkel de verkopers van audio-opnamen mogen zich van een geluidsinstallatie bedienen op voorwaarde dat men zich houdt aan de wettelijke geluidsnormen. De geluidssterkte mag niet meer dan 85 dB (A) bedragen.
§2. De markthandelaar gaat niet met waren rond of plaatst zich niet midden op de rijweg/marktgang.
§3. Het is de markthandelaars verboden om hun huisdieren te laten loslopen. Honden moeten steeds aan de leiband gehouden worden.
§4. Markthandelaars in voedingswaren dienen alle voorschriften van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dienaangaande stipt na te leven. Volgens de aard van de goederen dienen tevens prijs, gewicht, volume, maten of aantal stuks aangeduid te worden op de koopwaren of de duidelijk leesbare prijslijst. Elke handeling bij de uitstalling van de eetwaren en andere goederen met het inzicht de consument te bedriegen of te misleiden is ten strengste verboden.
§5. Omwille van veiligheid dienen de op het traject van de markt aanwezige zonnetenten te worden opgetrokken tijdens het op- en afrijden van de wekelijkse markt en gelegenheidsmarkten.
§6. Het marktterrein zal door passende verkeersborden/signalisatie afgebakend worden. Tijdens de openingsuren van de markt is in de marktzone geen ambulante handel toegelaten buiten deze die gedreven wordt door de markthandelaars. Deze laatsten mogen geen handel drijven buiten op de hun toegestane plaats(en).
Artikel 22. Controle
§1. De markthandelaars moeten steeds het bezoek toelaten van de marktleider of diens vervang(st)er die controle uitoefent op de inrichting van de markt, de eerlijkheid en correctheid in handelszaken en op de kwaliteit van de koopwaren.
§2. De marktleider of diens vervang(st)er is bevoegd om de machtiging en de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen te controleren.
Artikel 23. Publiciteit, reclame, ...
§1. Voor het uitdelen van flyers, folders, samples, e.d. dient vooraf een schriftelijke toelating van de burgemeester bekomen te worden. Deze flyers, folders, samples e.d. mogen echter niet opgesteld zijn met het oog op een eventuele verkoop of bestelling van bepaalde producten of diensten. Indien dit toch het geval is, is er een machtiging tot het uitoefenen van een ambulante activiteit vereist en dient de reglementering voor toekenning van een standplaats gevolgd te worden.
§2. Indien de toelating tot het uitdelen van flyers, folders, samples, e.d. werd verkregen zal de marktleider of diens vervang(st)er de plaats(en) aanduiden waar dit kan gebeuren. Dit kan niet op een standplaats vermeld op het marktplan, voor het uitoefenen van een ambulante activiteit, doch enkel op een voorziene plaats voor activiteiten waar geen machtiging vereist is. Bij het ronddelen van publiciteit mag het vlot verloop van de markt geenszins belemmerd worden. Afval moet zelf worden verwijderd.
AFDELING 2: ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN BUITEN DE OPENBARE MARKTEN
Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag plaatsvinden zijn niet vooraf bepaald.
Artikel 24. Toepassingsgebied
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient hiertoe voorafgaand machtiging te bekomen van het gemeentebestuur. Dit geldt zowel voor ambulante activiteiten op tijdelijk vaste wijze, als voor activiteiten op rondtrekkende wijze.
Artikel 25. Aanvraag machtiging
Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 24 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 5 van dit reglement en dient men dus te beschikken over een machtiging.
Deze machtiging dient minstens 6 weken voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente via het formulier op de gemeentelijke website.
Volgende documenten dienen bij het aanvraagformulier op de website te worden gevoegd:
Artikel 26. Beslissing machtiging
Indien de aanvraag werd aanvaard, verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
De gemeente zal deze reden(en) objectief en grondig motiveren in de kennisgeving van de weigeringsbeslissing aan de aanvrager en maakt melding van de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.
Artikel 27. Toewijzingsregels standplaatsen
De toewijzing van standplaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen of routes gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.
AFDELING 3: OCCASIONELE VERKOPEN VAN PRODUCTEN OF DIENSTEN MET NIET-COMMERCIEEL KARAKTER
Artikel 28. Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter
De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de volgende voorwaarden voldoen:
1. ze vinden plaats met één van volgende doelen:
2. ze blijven occasioneel, d.w.z. maximum drie keer per jaar;
3. de burgemeester heeft vooraf toestemming verleend;
4. indien de verkoop doorgaat in meerdere gemeenten in het Vlaams Gewest en er is toestemming gegeven door VLAIO, is er geen bijkomende toelating van de gemeente vereist.
Artikel 29. Identificatievereiste
Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten voor een niet-commercieel doel zoals vermeld in artikel 28, dient elke verkoper zich herkenbaar te maken via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.
Op verzoek van de overheid die de toestemming heeft verleend, overhandigt de verantwoordelijke, binnen dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het aangegeven doel te realiseren.
Artikel 30. Aanvraag voorafgaande vergunning
De aanvraag van een toestemming zoals vermeld in artikel 28, is afhankelijk van de situatie, gericht aan de burgemeester(s) of aan zijn afgevaardigde(n) of aan de Minister of aan de personeelsleden aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd.
Het officieel aanvraagformulier omvat:
De toestemming is beperkt tot één jaar en dient jaarlijks opnieuw op dezelfde wijze aangevraagd te worden.
Artikel 31. Weigering en intrekking machtiging
De toestemming voor de occasionele verkoop van producten of diensten met niet-commercieel karakter kan geweigerd worden of de toegekende machtiging kan terug ingetrokken worden, waarna de actie niet (langer) is toegestaan, als de doelstelling niet overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.
Als de burgemeester argwaan heeft over de reële doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan deze een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de politie of door de inspectiediensten van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Er kan ook van één of meer verantwoordelijke(n) geëist worden dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.
De toestemming kan ingetrokken worden of de actie kan verboden worden, vooraf of tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat de voorwaarden van de toestemming of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit reglement, niet worden nageleefd.
ledere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een vereniging die de bepalingen van dit reglement niet naleeft, gedurende een periode van één jaar vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde periode op drie jaar worden gebracht. De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs of per e-mail tegen ontvangstbewijs.
AFDELING 4: ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 32. Marktcommissie en -leiding
§1. Er wordt een marktcommissie samengesteld bestaande uit de marktleider, de bevoegde schepen, max. 9 afgevaardigden van de marktkramers waarvan er minstens twee zijn aangesloten bij een wettelijk erkend marktverbond, minstens één afgevaardigde van de plaatselijke middenstand.
Deze marktcommissie zal minimum 2x per jaar samenkomen.
Bij beslissingen die een weerslag hebben op het algemeen marktverloop zal het college van burgemeester en schepenen steeds het advies inwinnen van de markcommissie.
§2. De marktleiding wordt door het college van burgemeester en schepenen toevertrouwd aan een vast aangestelde en neutrale persoon die daardoor kan terugvallen op zijn verworven kennis van de gewoonten, eigen aan de markthandel.
§3. De richtlijnen van de marktleider of diens vervang(st)er worden strikt nageleefd. Marktkramers kunnen eventuele klachten of vermeende onrechtvaardigheden schriftelijk melden bij klachten@puursam.be.
§4. De Algemene Bestuurlijke Politieverordening voor de gemeente Puurs-Sint-Amands, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad, is van toepassing.
Artikel 33. Opheffingsbepalingen
De reglementen met betrekking tot de ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van Puurs in vergadering van 5 december 2013, en de gemeenteraad van Sint-Amands in vergadering van 26 januari 2016, worden opgeheven met ingang van 1 juli 2023.
Artikel 34. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 juni 2023 en treedt in werking op 1 juli 2023. Dit reglement wordt herzien telkens de noodzaak zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Toelichting
De Aziatische hoornaar is een wesp die aan een sterke opmars bezig is. Deze hoornaar is een roofinsect dat een aanzienlijke bedreiging is voor honingbijen en andere insecten. Aangezien de bijenpopulatie het steeds moeilijker heeft vraagt Lut Verbeeck (59), voorzitter van Imkersvereniging Klein-Brabant om actie te ondernemen om deze exoot terug te dringen en te vernietigen.
De Aziatische hoornaar is ook gevaarlijk voor de mens. Nesten in nabijheid van huizen of tuinen kunnen bij verstoring aanvallen uitlokken. De steken zijn zeer pijnlijk gevaarlijk en riskant voor personen die allergische reactie vertonen.
Op de website van de gemeente wordt er een oproep gedaan aan de burger om nesten van hoornaars te melden via de vespawatch site. Na controle van de melding wordt er een lijst van professionele verdelgers bezorgd. Het laten verwijderen van een nest kan al snel enkele tientallen euro's kosten, geld dat de melder zelf moet betalen.
Inwoners van Puurs-Sint-Amands die een nest van de Aziatische hoornaar laten verdelgen door de brandweer moeten ook voor deze interventie betalen. Hiervoor wordt er een bedrag van 58,09 € (excl. 21% BTW) aangerekend. Bij hoogdringendheid of in het weekend kost het 116,18 € (excl. 21% BTW).
De inwoners van de 13 steden en gemeenten in brandweerzone Vlaamse Ardennen, de gemeentes Londerzeel en Herk-de-Stad kunnen de hoornaar-nesten gratis laten verwijderen.
Aangezien het gemeentebestuur de burger aanmoedigt om deze nesten te laten verwijderen of verdelgen is het opportuun om de kost voor de verwijdering of verdelging door de brandweer of erkende professioneel bestrijder, terug te betalen.
Voorstel van beslissing
Enig artikel: Op voorlegging van de nodige bewijsstukken betaalt de gemeente de gemaakte kosten voor de verdelging van de Aziatische hoornaar op Puurs-Sint-Amands grondgebied terug. Het college van burgemeester en schepenen is belast met de praktische uitvoering van dit besluit.
Besluit
Wordt niet goedgekeurd.
Enig artikel: Op voorlegging van de nodige bewijsstukken betaalt de gemeente de gemaakte kosten voor de verdelging van de Aziatische hoornaar op Puurs-Sint-Amands grondgebied terug. Het college van burgemeester en schepenen is belast met de praktische uitvoering van dit besluit.
Namens Gemeenteraad,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter gemeenteraad