Terug Raad voor maatschappelijk welzijn

Mon 23/11/2020 - 21:00 Digitaal via MS Teams

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Welzijn en samenleven

Sociale zorg

  • In het rondschrijven van het Vlaams energieagentschap van 21 september 2020 kondigt men aan dat tijdens de periode van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 de OCMW's halfmaandelijkse tussenkomsten voor een minimale levering aardgas kunnen toekennen. 

    Met de minimale levering aardgas wil de Vlaamse Regering de OCMW's een middel aanreiken om gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken om hun budgetmeter aardgas voldoende op te laden en dus het risico lopen zonder verwarming te vallen te ondersteunen.

    We stellen voor om opnieuw in te stappen in de minimale levering aardgas zoals voorzien in het energiebesluit en dit voor de periode van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021.

Gezinszorg

  • Met de fusie werd de dienst gezinszorg uitgebreid met de reguliere poetsdienst van het OCMW Sint-Amands. In kader van het doelstellingsgericht zorg verlenen in de thuiszorg is het belangrijk om de juiste hulp op het juiste moment onder de juiste vorm bij de inwoners te brengen. Het is aangewezen dat poetstaken opgenomen worden door poetshulpen en verzorgende taken door verzorgenden. Door de uitbreiding van de poetsdienst van de gezinszorg kan nog meer de juiste hulp afgestemd worden voor de inwoners. Om de werking van de poetsdienst verder te verankeren binnen de erkende dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg (GEZ/091) werden in 2019 extra uren gevraagd om uren gezinszorg om te zetten gelijk aan het aantal nodig om voor 3 VTE poetshulpen extra subsidie te ontvangen. Het urencontingent daalde netto en wij vragen voor 2021 extra uren gezinszorg aan om terug op het niveau van 2018 te komen.

Dienstencentra

  • Vanaf 1 januari 2020 is Minder Mobielen Centrale (MMC) Klein-Brabant operationeel. De krijtlijnen hiervoor werden uitgeschreven in de samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Puurs-Sint-Amands en OCMW Bornem. Hierbij werd gekozen om aangesloten te blijven bij Taxistop omwille van het elektronisch planningssysteem en omkadering inzake verzekeringen.

    Taxistop besliste recent een aanpassing van de MMC-tarieven, wat een aanpassing van de overeenkomst inhoudt.

    Het jaarlijks lidmaatschap bij taxistop bedraagt al sinds 2002 80 euro. De kosten van de ondersteuning door hun IT afdeling en het aangeboden werkingsmateriaal zijn in de loop van de jaren gestegen. Vanaf 2021 zullen zij een lidmaatschap van 95 euro aanrekenen.

    Ook het lidmaatschap voor de leden verhoogt: van 10 euro naar 12 euro voor een jaar. Lidmaatschap na 30 juni wordt dan 6 euro. Voor een gezinslidmaatschap worden de tarieven 18 euro voor een jaar en 9 euro na 30 juni.

    De afrekening met Taxistop blijft in dezelfde verhouding: per lid betaal je als centrale respectievelijk 6 en 3 euro. Per gezinslidmaatschap betaal je respectievelijk 9 en 4,5 euro. Dit impliceert dus dat het bedrag dat je als centrale overhoudt aan het lidmaatschap, ook verhoogt.

Samenleven

  • De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in vergadering van 16 december 2019 het reglement voor het verstrekken van een premie in het kader van algemene preventie goedgekeurd. 

    Het goedgekeurde reglement biedt de secundaire scholen die in de gemeente gevestigd zijn de mogelijkheid om een premie aan te vragen in het kader van algemene preventie zoals veiligheid, gezondheid, geluidsoverlast, vandalisme en hangjongeren. Deze problematieken worden besproken op het platform algemene preventie Puurs-Sint-Amands (PAPPSA). Deze premie dient de preventieve aanpak van de secundaire scholen aan te moedigen inzake de hierboven opgesomde thema's. 

    Teneinde deze premie te bekomen voor het schooljaar 2019-2020, schrijft de procedure van dit reglement voor:

    • dat de scholen een aanvraag moeten indienen die gedocumenteerd wordt met diverse facturen;
    • dat per secundaire school wordt berekend welk percentage van de facturen zij hebben ingediend ten opzichte van het totaal aantal ingediende facturen. Dit percentage van het bedrag dat jaarlijkse voorzien wordt in het budget wordt uitbetaald.

    Vermits de scholen ingevolge de corona pandemie thans andere prioriteiten hebben, wordt voorgesteld om een nieuw reglement goed te keuren, waarbij:

    • de beschikbare middelen op gelijke basis over de scholen zullen verdeeld worden;
    • zonder dat de scholen hiervoor een gedocumenteerde aanvraag moeten indienen.

    Het reeds goedgekeurde reglement dient opgeheven te worden.

    Bovenstaand voorstel werd besproken met de secundaire scholen tijdens het PAPPSA overleg van 22 oktober 2020 en werd door hen goed bevonden.

    Afhankelijk van de situatie in 2021 zal in de loop van 2021 het huidige reglement opgeheven worden en zal voorgesteld worden het vorige reglement opnieuw goed te keuren.

    Aan de raad wordt gevraagd om dit reglement goed te keuren.

Mededelingen

Vragen