Besluit
Enig artikel: De notulen van de zitting raad voor maatschappelijk welzijn van 05 mei worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
Het OCMW van Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 4 april 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGEMO die op 13 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 13 juni 2025 van IGEMO, zijnde:
1. Aanduiding stemopnemers
2. Kennisgeving activiteitenverslag 2024
3. Goedkeuring jaarrekening 2024
- Balans, resultatenrekening en toelichting
- Jaarverslag van de raad van bestuur
- Verslag van de revisor
4. Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor
5. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen
6. Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 13 juni 2025
Artikel 2: De vertegenwoordiger van het OCMW Puurs-Sint-Amands wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IGEMO op 13 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW Puurs-Sint-Amands gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IGEMO.
Toelichting
Bij het begin van elke legislatuur moet de raad voor maatschappelijk welzijn de officiële inspraakorganen bij het OCMW-beleid benoemen en erkennen.
De raad voor maatschappelijk welzijn is vrij om te bepalen hoeveel adviesraden zij erkennen. Wel is het zo dat de oprichting en erkenning van het lokaal overleg kinderopvang decretaal verplicht is.
Daarom heeft de raad voor maatschappelijk welzijn in het participatiereglement van 27 januari 2025 beslist om een lokaal overleg kinderopvang (LOK) te installeren. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de bepalingen van het Besluit van de Vlaamse Regering betreft het Lokaal Beleid Kinderopvang van 24 mei 2013.
Het lokaal overleg kinderopvang brengt alle betrokken partijen samen rondom de opvang van jonge kinderen in een gemeente. Dit overleg omvat ouders, organisatoren kinderopvang, scholen, jeugdwerk, het lokaal bestuur en andere belanghebbenden, zoals bedrijven. Dit lokale netwerk geeft advies aan het gemeentebestuur over het beleid en de ontwikkeling van kinderopvangfaciliteiten. Het lokaal overleg kinderopvang is ook het forum dat zich beraadt en afspraken maakt over de oprichting van het lokaal loket kinderopvang.
Het LOK is samengesteld uit vertegenwoordigers van de opvanginitiatieven, van de gebruikers en relevante actoren vanuit het lokaal bestuur. De samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang dient aangepast te worden aan de huidige realiteit van het kinderopvanglandschap, rekening houdend met de wettelijke voorwaarden die in het decreet vooropgesteld worden.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de statuten lokaal overleg kinderopvang goed te keuren met ingang van 1 juni 2025.
Besluit
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaande statuten van het lokaal overleg kinderopvang (LOK) goed:
Artikel 1: Oprichting
Ingevolge de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 januari 2025 wordt in de gemeente Puurs-Sint-Amands een lokaal overleg kinderopvang opgericht in uitvoering van artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur.
Het lokaal overleg kinderopvang is een door het lokaal bestuur van de gemeente Puurs-Sint-Amands officieel erkend adviesorgaan, waarmee de gemeente uitvoering geeft aan de bepalingen van het Besluit van de Vlaamse Regering betreft het lokaal beleid kinderopvang van 24 mei 2013.
Artikel 2: Opdrachten
Het lokaal overleg kinderopvang heeft als opdrachten:
Daarnaast verstrekt het lokaal overleg kinderopvang informatie en organiseert het activiteiten of vorming met betrekking tot het thema kinderopvang.
Artikel 3: Definitie
Onder gemeentelijk kinderopvangbeleid wordt verstaan:
Artikel 4: Afspraken met lokaal bestuur betreffende informatie-uitwisseling en overleg
Wanneer het lokaal bestuur het lokaal overleg kinderopvang om advies vraagt, zal het bij de adviesvraag alle nodige informatie voegen. De leden van de adviesraad hebben het recht om inzage te nemen in alle documenten en stukken die betrekking hebben op het dossier tenzij er wettelijke bezwaren zijn. Dit inzagerecht kan uitgeoefend worden via de ambtenaar die toegewezen wordt aan het lokaal overleg kinderopvang.
Wanneer het lokaal overleg kinderopvang op eigen initiatief een advies wenst uit te brengen, kan het steeds informatie opvragen aan het vast bureau, dat deze informatie ter beschikking zal stellen tenzij er wettelijke bezwaren zijn.
De schriftelijke verzoeken om informatie vanwege het lokaal overleg kinderopvang zullen binnen de maand beantwoord worden door de gevraagde informatie ter beschikking te stellen ofwel door de wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking mee te delen.
Artikel 4.1: Advies vragen
Indien de vraag om advies uitgaat van het lokaal bestuur, zal dit de adviesvragen steeds schriftelijk stellen met:
Het lokaal bestuur zal het lokaal overleg kinderopvang voor het advies steeds minimaal een termijn van één maand geven, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag bij het lokaal overleg kinderopvang.
Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het lokaal bestuur deze termijn gemotiveerd inkorten. In onderlinge afspraak tussen lokaal overleg kinderopvang en lokaal bestuur kan de termijn ook verlengd worden.
Artikel 4.2: Advies uitbrengen
Het lokaal overleg kinderopvang zal de adviezen die het uitbrengt steeds schriftelijk bezorgen aan het lokaal bestuur en in de adviezen melding maken van:
De tekst van de adviezen maakt steeds deel uit van het desbetreffende dossier dat wordt voorgelegd aan het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
Artikel 4.3: Beantwoording van adviezen
Het lokaal bestuur zal binnen de termijn van één maand te rekenen vanaf de datum van ontvangst een schriftelijk gemotiveerd antwoord op het advies bezorgen aan het lokaal overleg kinderopvang.
Indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, zal het lokaal bestuur binnen de maand een antwoord bezorgen met melding van de procedure die het dossier nog verder moet volgen en de opgave van de datum waarop een definitief antwoord aan het lokaal overleg kinderopvang zal bezorgd worden.
Artikel 5: Structuur
Het lokaal overleg kinderopvang bestaat uit:
Artikel 5.1.: De algemene vergadering
a) Opdrachten:
b) Samenstelling:
Het lokaal overleg kinderopvang is samengesteld uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden en bevat zeker een vertegenwoordiging: 1) van de opvanginitiatieven, rekening houdend met de verscheidenheid en representativiteit, 2) van de gebruikers (scholen, oudercomités en/of ouderraden van de scholen) en 3) van het lokaal bestuur (schepen bevoegd voor kinderopvang of plaatsvervanger). Hoogstens 2/3 van de leden zijn van hetzelfde geslacht.
Indien nodig kunnen deskundigen ad hoc uitgenodigd worden.
De stemgerechtigde leden zijn:
De niet-stemgerechtigde leden zijn:
c) Duur mandaat
De duurtijd van een mandaat is 6 jaar. Dit valt samen met de legislatuur van de raad voor maatschappelijk welzijn.
d) Aanduiding voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Kinderopvang
De voorzitter wordt met een gewone meerderheid door (maar niet noodzakelijk uit) de stemgerechtigde leden gekozen. Noch de burgemeester, noch de schepen, noch een vertegenwoordiger van een politieke fractie kan voorzitter worden van het LOK. Indien de voorzitter niet aanwezig kan zijn, zal een ander niet-stemgerechtigd lid de taak van voorzitter op zich nemen.
Een medewerker van de dienst samenleven wordt aangeduid als secretaris van de vergadering. Er wordt tevens een plaatsvervangend secretaris aangeduid voor het geval de secretaris verhinderd is.
e) Werking
De Algemene Vergadering van het lokaal overleg kinderopvang komt bijeen op uitnodiging/vraag van de voorzitter of wanneer 1/3e van de leden dit wenst
De agenda van het lokaal overleg kinderopvang worden ten minste 1 week op voorhand aan de leden van de Algemene Vergadering verstuurd. De uitnodiging bevat in elk geval de datum, de plaats, het uur en de agendapunten van de vergadering.
De beslissingen worden, zo mogelijk, in consensus genomen. Indien geen consensus, wordt er gestemd. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter.
Om geldig te kunnen stemmen, moet ten minste 1/3e van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.
Het verslag van het lokaal overleg kinderopvang zal worden opgesteld door de secretaris of zijn plaatsvervanger en de volgende vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.
De beslissingen en adviezen zijn steeds ter inzage bij het secretariaat.
Artikel 5.2: Dagelijks bestuur
a) Opdrachten
Het lokaal overleg kinderopvang wordt beheerd door een dagelijks bestuur dat de werking stimuleert en minimaal volgende taken vervuld:
b) Samenstelling
Het dagelijks bestuur bestaat uit minimum 3 en maximum 7 leden:
Het dagelijks bestuur kan beroep doen op deskundigen.
c) Duur mandaat:
De duurtijd van een mandaat is 6 jaar. Dit valt samen met de legislatuur van de raad voor maatschappelijk welzijn.
d) Aanduiding voorzitter en secretaris:
De voorzitter en secretaris van de algemene vergadering zijn tevens voorzitter en secretaris van het dagelijks bestuur.
e) Werking
Het dagelijks bestuur stelt de agenda vast in samenspraak met de secretaris en stuurt deze samen met de uitnodiging per mail aan alle leden van het lokaal overleg kinderopvang. De uitnodiging wordt ten laatste 8 dagen voor de vergadering verstuurd. Op de vergadering zelf kunnen nog agendapunten worden toegevoegd door de aanwezige leden.
Artikel 5.3.: Werkgroepen
a) Opdracht:
De werkgroepen werken voorstellen en adviezen uit rond de specifieke problemen of interessepunten waarvoor ze opgericht zijn.
b) Samenstelling:
De algemene vergadering en het dagelijks bestuur kunnen steeds werkgroepen oprichten. Elk lid van het lokaal overleg kinderopvang en/of geïnteresseerde en/of deskundige kan hieraan deelnemen. De samenstelling van de werkgroepen wordt vooraf goedgekeurd door de algemene vergadering.
c) Duur mandaat
De werkgroepen worden samengesteld voor de periode die nodig is om het thema van de werkgroep te behandelen. Het mandaat eindigt automatisch op het einde van de lopende legislatuur.
d) Aanduiding voorzitter en secretaris
Onder de leden van de werkgroep wordt een voorzitter en eventueel een secretaris aangeduid.
e) Werking:
De werkgroepen komen ad hoc samen om specifieke zaken te bespreken. De werkgroepen kunnen nooit de opdrachten van het lokaal overleg kinderopvang overnemen, tenzij door het lokaal overleg kinderopvang anders beslist. De verslagen/voorstellen/adviezen van de werkgroepen worden nadien ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.
Artikel 6: Wijziging statuten
Elk voorstel tot wijziging komende vanuit het lokaal bestuur wordt voorgesteld aan het lokaal overleg kinderopvang.
Elk voorstel tot wijziging komende vanuit het lokaal overleg kinderopvang wordt eerst binnen de algemene vergadering beraadslaagd.
De statuten kunnen gewijzigd worden met een 2/3e meerderheid in de algemene vergadering van het lokaal overleg, gevolgd door een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Artikel 7: Werkingskosten:
De werkingskosten van het lokaal overleg kinderopvang worden door de gemeente gedragen. Deze worden voorzien en opgenomen in het meerjarenplan.
De besteding van het bedrag gebeurt in samenspraak met het lokaal overleg kinderopvang.
Artikel 8: Openbaarheid:
De vergaderingen en verslagen zijn openbaar en steeds ter inzage op het secretariaat van het lokaal overleg kinderopvang.
Artikel 9: Opheffing:
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 9 september 2019, waarbij de statuten lokaal overleg kinderopvang werd goedgekeurd, wordt opgeheven met ingang van 1 juni 2025.
Artikel 10: Goedkeuring en inwerkingtreding
Deze statuten werden goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 mei 2025 en treden in werking op 1 juni 2025.
Toelichting
De Vlaamse regering heeft aangekondigd dat er zal geïnvesteerd worden in extra plaatsen in de kinderopvang voor baby's en peuters, waar extra subsidies inkomenstarief aan verbonden zullen worden. Het lokaal bestuur speelt als lokale regisseur een belangrijke rol in de ontwikkeling van het lokale kinderopvangaanbod. Wanneer een organisator een aanvraag doet, wordt er van de lokale besturen verwacht dat zij een kwaliteitsvol advies geven over de aanvragen, waarbij de aanvraag telkens afgetoetst wordt aan vooraf opgestelde criteria.
Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor het Agentschap Opgroeien die de aanvragen beoordeelt. Opgroeien neemt het lokale advies mee in zijn totale beoordelingsprocedure in de uiteindelijke toekenning van het aantal plaatsen.
Het lokaal bestuur moet een procedure vastleggen voor het opstellen van een advies in het kader van het toekennen van inkomensgerelateerde gesubsidieerde kindplaatsen. Bij het opstellen van het advies moet rekening gehouden worden met vooraf bepaalde criteria die transparant, objectief en relevant moeten zijn om de aanvraag te beoordelen.
De belangrijkste criteria zijn:
Deze criteria en procedure worden vastgelegd in een reglement.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd dit reglement goed te keuren met ingang van 1 juni 2025.
Besluit
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt onderstaand reglement m.b.t. de adviesprocedure en criteria voor aanvragen voor een subsidie inkomenstarief in de kinderopvang van baby's en peuters vast:
Artikel 1. Doel
Onderhavig reglement geeft invulling aan de adviestaak van het lokaal bestuur, zoals bedoeld in artikel 7 van het Besluit van de Vlaamse regering houdende het lokaal beleid kinderopvang van 24 mei 2013. Het lokaal bestuur geeft een advies aan het agentschap Opgroeien met eventueel een score over een aanvraag voor subsidieerbare inkomensgerelateerde (IKT) kinderopvangplaatsen. De vooropgestelde criteria zijn op een transparante, objectieve en relevante wijze opgesteld. Aangezien het beleid m.b.t. kinderopvang is ondergebracht in het OCMW, is het vast bureau bevoegd om dit advies te verstrekken. Dit advies draagt bij aan de beleidsdoelstelling om te streven naar een sterk uitgebouwde kinderopvang.
Artikel 2. Toepassingsgebied
Dit reglement is van toepassing op aanvragen van kinderopvangorganisatoren die:
Organisatoren die willen starten met een nieuwe groepsopvang, een herlocatie wensen door te voeren of die een uitbreiding willen doen van 9 plaatsen of meer, moeten ook een aanvraag opportuniteitsadvies indienen.
Dit reglement is niet van toepassing op aanvragen van kinderopvangorganisatoren die een opvang willen starten zonder IKT-plaatsen (vrije prijs).
Artikel 3. Criteria
Het vast bureau formuleert het advies IKT plaatsen op basis van volgende criteria:
Criterium 1: flexibiliteit en openingsuren
De maximum te behalen score voor criterium 1 is 4 punten.
Criterium 2: betrokkenheid en samenwerking op het lokaal niveau
Door engagement van de organisator bij het lokaal bestuur wordt er ingezet op verhoging van de kwaliteit en het aanbod van kinderopvang binnen de gemeente.
Het Lokaal Overleg Kinderopvang is een lokaal netwerk dat iedereen die betrokken is bij de opvang van jonge kinderen samenbrengt. Dit lokale netwerk geeft advies aan het lokale bestuur over haar beleid en de uitbouw van kinderopvang in de gemeente. Het Lokaal Overleg Kinderopvang is ook het forum dat zich beraadt en afspraken maakt omtrent het Lokaal Loket Kinderopvang. De organisator kinderopvang dient dan ook aan te sluiten bij dit Lokaal Overleg Kinderopvang.
Organisatoren behandelen alle opvangaanvragen via het platform Opvang.Vlaanderen. Aanvragen van ouders verlopen via het platform. Communicatie met de ouders verloopt via het platform tot aan de toekenning of weigering van de opvangvraag.
De optelsom van criterium 2 is cumulatief, met een maximumscore van 4 punten.
Criterium 3: ligging en bereikbaarheid
De Mobiscore geeft aan hoe dicht een opvanginitiatief ligt bij voorzieningen zoals winkels, scholen, zorgverstrekkers, stations, bus- en tramhaltes. De score wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 10. Hoe hoger de Mobiscore, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact van de locatie en hoe beter voorzieningen bereikbaar zijn vanaf het opgegeven adres. De Mobiscore is een initiatief van de Vlaamse Overheid en kan via volgende link geconsulteerd worden: https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be.
Bij de beoordeling van het criterium worden steeds de meest recente cijfers gehanteerd die voorhanden zijn sinds de oproep van Opgroeien werd gelanceerd:
De maximumscore van criterium 3 is 5 punten. De minimumscore is 1 punt.
Criterium 4: inclusie
Aantonen betekent: “verwijzen naar documenten of procedures waar deze intentie beschreven staat; OF voor bestaande initiatieven: documenteren hoe men in het verleden met dergelijke vragen aan de slag is gegaan.”
Bij criterium 4 is het enkel mogelijk om 0 of 2 punten toe te kennen.
Artikel 4. Procedure
4.1. Informeren
Wanneer Opgroeien op vraag van de Vlaamse regering een oproep voor een uitbreidingsronde voor inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen lanceert, informeert het lokaal bestuur, via het Loket Kinderopvang, alle relevante organisatoren hierover en stelt het bestuur de vraag om bij interesse en wanneer er bij Opgroeien een aanvraag wordt ingediend, ook een advies te vragen aan het lokaal bestuur. Potentieel nieuwe organisatoren kunnen procedure en reglement terugvinden op de website van de gemeente.
4.2. Aanvraag
Een organisator kan een aanvraag indienen via e-mail (samenleven@puursam.be) of per post (gemeentehuis Puurs-Sint-Amands, t.a.v. dienst Samenleven, Forum 6, 2870 Puurs-Sint-Amands), dit minstens één maand voor de einddatum wanneer de aanvraag ingediend moet zijn bij het agentschap Opgroeien.
De organisator geeft daarbij alle nodige gegevens door die het advies voor de desbetreffende aanvraag kunnen staven, namelijk:
4.3. Advies
Het lokaal bestuur zal op basis van de aanvraag voor advies en bovenstaande criteria in artikel 3, een score op 15 punten toekennen en advies formuleren. In dit advies wordt ook de score en de berekening ervan op basis van de beoordelingscriteria meegedeeld. Nadien wordt het advies nog bekrachtigd door een beslissing van het vast bureau en dit binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de datum van indienen van de aanvraag. Vervolgens wordt het advies schriftelijk aan de organisator overgemaakt.
Wanneer het advies aan Opgroeien wordt overgemaakt, worden de punten herleid naar een totaal van 8 punten.
Dit advies is slechts een onderdeel van de procedure. De uiteindelijke beslissing tot toekenning van het aantal plaatsen gebeurt door het agentschap Opgroeien.
4.4. Hoorrecht
Indien de organisator opmerkingen heeft bij het advies of niet akkoord gaat met het advies, laat hij weten dat hij gebruik wil maken van zijn hoorrecht en dit door middel van het versturen van een e-mail naar samenleven@puursam.be binnen de 10 dagen na ontvangst van het advies.
Het hoorrecht is een recht om gehoord te worden, geen bezwaarprocedure. De organisator zal gehoord worden door de ambtenaar van het lokaal loket kinderopvang die het advies heeft voorbereid, binnen de 10 dagen na ontvangst van de vraag tot hoorrecht. Op basis van dit gesprek kan het advies nog bijgestuurd en bekrachtigd worden door het vast bureau, alvorens dit over te maken aan agentschap Opgroeien.
Artikel 5. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit reglement werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 mei 2025 en treedt in werking op 1 juni 2025. De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn