Besluit
Enig artikel: De notulen van de zitting raad voor maatschappelijk welzijn van 27 januari 2025 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
Bij het begin van de legislatuur dient een politiek afgevaardigde te worden aangesteld om de vergaderingen bij te worden van de Welzijnskoepel Klein-Brabant Vaartland.
GEHEIME STEMMING
De twee jongste raadsleden in leeftijd, staan de voorzitter bij tijdens de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming.
Uitslag van de geheime stemming:
Aantal aanwezige raadsleden die deelgenomen hebben aan de stemming: 28
Aantal stembriefjes: 28
Stemresultaten:
Besluit
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn duidt voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en schepen van sociale zaken Sophie Van Praet aan als politiek afgevaardigde voor de vergaderingen van de Welzijnskoepel Klein-Brabant Vaartland.
Artikel 2: De raad voor maatschappelijk welzijn duidt het diensthoofd sociale zorg Bart Callaerts aan als ambtelijke afgevaardigde voor de vergaderingen van de Welzijnskoepel Klein-Brabant Vaartland.
Toelichting
N.a.v. een nieuwe legislatuur dient er een afgevaardigde voor de algemene vergadering van Woonveer Klein-Brabant aangeduid te worden.
GEHEIME STEMMING
De twee jongste raadsleden in leeftijd, staan de voorzitter bij tijdens de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming.
Uitslag van de geheime stemming:
Aantal aanwezige raadsleden die deelgenomen hebben aan de stemming: 28
Aantal stembriefjes: 28
Stemresultaten:
Besluit
Artikel 1: Raadslid Joos Wauters wordt aangeduid als vertegenwoordiger van het OCMW van Puurs-Sint-Amands op de gewone en buitengewone algemene vergaderingen bij Woonveer Klein-Brabant.
Artikel 2: Raadslid Sander Schokkaert wordt aangeduid als plaatsvervanger van het OCMW van Puurs-Sint-Amands op de gewone en buitengewone algemene vergaderingen bij Woonveer Klein-Brabant.
Artikel 3: Onderhavige beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn vervalt normaal bij de hernieuwing van de huidige raad voor maatschappelijk welzijn. De afvaardiging kan echter ten allen tijde door de raad voor maatschappelijk welzijn worden herzien en ingetrokken.
Artikel 4: Eensluidend afschrift van onderhavig besluit zal worden overgemaakt aan de Woonveer Klein-Brabant.
Toelichting
Om de zes jaar vervallen alle mandaten in de verschillende organen van de dienstverlenende verenigingen omwille van de nieuwe legislatuur.
Op deze eerste algemene vergadering van het jaar 2025 dienen, overeenkomstig artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur, de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de raad van bestuur en van de algemene vergadering te worden voorgelegd.
De raad wordt verzocht twee vertegenwoordigers aan te duiden voor de algemene vergadering.
GEHEIME STEMMING
De twee jongste raadsleden in leeftijd, staan de voorzitter bij tijdens de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming.
Uitslag van de geheime stemming:
Aantal aanwezige raadsleden die deelgenomen hebben aan de stemming: 28
Aantal stembriefjes: 28
Stemresultaten:
Besluit
Artikel 1:De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 januari 2025 betreffende Igemo "Aanduiding vertegenwoordigers algemene vergadering" wordt ingetrokken.
Artikel 2: Raadslid Robbe Cooremans aan te duiden als 1ste vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van IGEMO voor de periode vanaf heden tot het einde van de legislatuur.
Artikel 3: Raadslid Els Goedgezelschap aan te duiden als 2de vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van IGEMO voor de periode vanaf heden tot het einde van de legislatuur.
Artikel 4: De 1ste vertegenwoordiger beschikt over het volledige stemmenaantal van het OCMW. Indien hij afwezig is, beschikt de 2de vertegenwoordiger over het volledige stemmenaantal van het OCMW
Artikel 5: Een eensluidend afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan IGEMO.
Toelichting
Het OCMW van Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 24 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGEMO die op 28 februari 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 28 februari 2025 van IGEMO, zijnde:
1. Aanduiding stemopnemers
2. Benoeming stemgerechtigde bestuurders
3. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen betreffende de aanduiding van kandidaat-leden met raadgevende stem
4. Vaststelling van de rangorde van de aangeduide kandidaat-leden met raadgevende stem
5. Vaststelling van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur van IGEMO
6. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen
7. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 28 februari 2025
Artikel 2: De vertegenwoordiger van het OCMW Puurs-Sint-Amands wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IGEMO op 28 februari 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW Puurs-Sint-Amands gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IGEMO.
Toelichting
Het OCMW Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 9 december 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Creat Services dv die op 25 maart 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 25 maart 2025 van Creat Services dv, zijnde:
1. Stand van zaken van bijlage 1 e, 2 aan de statuten
2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Creat Services dv op 25 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan Creat Services dv.
Toelichting
Het vast bureau heeft onder voorbehoud van bekrachtiging van de raad voor maatschappelijk welzijn de pachtprijzen aangepast op basis van de pachtprijscoëfficiënt. De raad wordt gevraagd dit te bekrachtigen.
Besluit
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt de beslissing van het vast bureau van 23 december 2024.
Artikel 2: De raad voor maatschappelijk welzijn geeft goedkeuring aan de vaststelling van de toekomstige pachtprijzen volgens deze formule: het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van het verpachte goed, vermenigvuldigd met de pachtprijzencoëfficiënt die om de drie jaar per provincie en per landbouwstreek wordt bepaald door de Vlaamse pachtprijzencommissie.
Toelichting
Bij aanvang van de zittingsperiode dient een huishoudelijk reglement voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst te worden vastgesteld.
De OCMW-raad is bevoegd om de huishoudelijke reglementen van de OCMW-organen vast te stellen.
Het huishoudelijk reglement werd positief geadviseerd door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst op 16 januari 2025.
Besluit
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaand huishoudelijk reglement voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst goed:
Huishoudelijk reglement voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst
Bijeenroeping
Artikel 1
§1 Het bijzonder comité voor de sociale dienst vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen.
§2 De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist tot bijeenroeping van het bijzonder comité voor de sociale dienst en stelt de agenda van de vergadering vast en verricht het voorafgaand onderzoek van de zaken die worden voorgelegd.
§3 De oproeping wordt verzonden via e-mail/E-bestuur mobile. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 7, §1 van dit reglement.
Artikel 2
§1 De oproeping wordt tenminste vijf kalenderdagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
§2 De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
Artikel 3
§1. Leden van het bijzonder comité kunnen uiterlijk drie kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda van het bijzonder comité voor de sociale dienst toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg), die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
§2 De directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg) deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, onmiddellijk mee aan de leden van het bijzonder comité samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen
Besloten vergadering
Artikel 4
§1 De vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst zijn niet openbaar
§2 Gedurende de hele vergadering kunnen aanwezig zijn:
Gedurende de bespreking (niet stemming) van een bepaald punt kunnen aanwezig zijn:
OCMW-raadsleden en de voorzitter en andere leden van het vast bureau die geen lid of (plaatsvervangend) voorzitter zijn van het bijzonder comité voor de sociale dienst, kunnen niet aanwezig zijn op de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 5
De voorzitter en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de vergaderingen van het bijzonder comité bijwonen, zijn tot geheimhouding en discretie verplicht. Ook zijn de voorzitter en leden van het bijzonder comité gebonden door het beroepsgeheim.
Comitéleden en hun voorzitter gaan bijzonder voorzichtig om met alle persoonlijke informatie die ze verkrijgen vanuit hun functie. Dat geldt voor alle persoonlijke informatie, ongeacht de wijze waarop ze verkregen is. Een comitélid of voorzitter zwijgt niet enkel over vertrouwelijke zaken, maar zorgt ook dat persoonlijke informatie die hij/zij op papier of elektronisch bezit, niet in handen van derden (familie, andere partijleden, etc.) terecht kan komen.
Een schending kan leiden tot sancties op basis van de deontologische code, eisen tot schadevergoedingen, maar in uiterste gevallen ook tot strafrechtelijk vervolging.
Informatie voor de comitéleden en voor derden
Artikel 6
§1 De agenda en de besluiten van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden niet bekendgemaakt aan derden. Niet via de webtoepassing van de gemeente of het OCMW en niet via andere kanalen.
§2 Individuele beslissingen worden meegedeeld aan de hulpaanvrager op de wijze voorzien in de specifieke regelgeving waarop de beslissing betrekking heeft. Is er in de specifieke regelgeving geen dergelijke bepaling voorzien, dan gelden de bepalingen uit de wet tot invoering van het "handvest" van de sociaal verzekerde van 11 april 1995.
Artikel 7
§1 Voor de op de agenda ingeschreven zaken worden voor elk agendapunt de sociale verslagen vanaf de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst via e-bestuur mobile.
§2 Aan de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst moet, op hun verzoek, door de directeur welzijn en samenleven of door het diensthoofd sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg) technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure en andere informatie die relevant moet worden geacht voor de beoordeling van het dossier.
De voorzitter en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg.
Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het comitélid of de voorzitter een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren, tenzij anders wordt overeengekomen.
Artikel 8
§1 De voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst hebben het recht van inzage in dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager die het bestuur van het OCMW betreffen.
§2 De briefwisseling gericht aan de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en die bestemd is voor het bijzonder comité voor de sociale dienst, wordt meegedeeld aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
§3 Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 7, §1 en art. 8, § 2 en § 3, die betrekking hebben op het bestuur van het OCMW, kunnen door de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst ter plaatse geraadpleegd worden.
Het vast bureau zal de dagen en uren bepalen waarop de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst deze andere documenten kunnen raadplegen.
Om het vast bureau in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van het OCMW, delen de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst aan het vast bureau schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.
Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.
Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld of aanvraag ontvankelijk is, waarna zij onmiddellijk tijdens de kantooruren de stukken kunnen inzien, tenzij anders wordt overeengekomen met de algemeen directeur.
Het comitélid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.
§4 De voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen, behalve voor de dossiers die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het OCMW of hun onderhoudsplichtigen, een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten.
De raadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via e-mail aan de algemeen directeur.
De gemotiveerde beslissing tot weigering van het verstrekken van een afschrift wordt uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan betrokken raadslid meegedeeld.
§5 De voorzitter en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst hebben het recht de instellingen van het OCMW en diensten die het OCMW opricht en beheert te bezoeken.
Om het vast bureau in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.
Tijdens het bezoek van een inrichting van het OCMW mogen de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst zich niet mengen in de werking. De comitéleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.
Quorum
Artikel 9
De aanwezigheden van de raadsleden worden genoteerd door de secretaris van het BCSD en steeds in de notulen vermeld.
Artikel 10
§1 Het bijzonder comité voor de sociale dienst kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden (inclusief de voorzitter) aanwezig is.
Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.
§2 Het bijzonder comité voor de sociale dienst kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden (inclusief de voorzitter) aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden (inclusief de voorzitter), op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.
Wijze van vergaderen
Artikel 11
§1 De voorzitter zit de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst voor, en opent en sluit de vergaderingen.
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en het vastgestelde uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
§2 Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in art. 4, §2 van dit reglement.
Artikel 12
§1 De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst geeft kennis van de tot de comité gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die het comité aanbelangen.
Het bijzonder comité voor de sociale dienst vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij het comité er anders over beslist.
§2 Een punt dat niet op de agenda van het bijzonder comité voor de sociale dienst voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden (inclusief de voorzitter). De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Artikel 13
§1 Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de leeftijd van de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst, waarbij de jongste leden eerst het woord krijgen
§2 Indien het bijzonder comité voor de sociale dienst deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van het bijzonder comité wanneer ze aan het woord komen.
De voorzitter of de leden van het BCSD kunnen aan de directeur welzijn en samenleven of aan het hoofd van de sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg) vragen om toelichtingen te geven
Artikel 14
Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
Artikel 15
Niemand mag onderbroken worden wanneer hij/zij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
Als een lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem/haar tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem/haar het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 16
De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de vergadering.
Van de handelingen die hij/zij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Elk comitélid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
Artikel 17
Geen enkel comitélid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
Artikel 18
Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij/zij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij/zij de vergadering. De leden van het comité moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 19
Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking
Wijze van stemmen
Artikel 20
§1 Voor elke stemming in het bijzonder comité voor de sociale dienst omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§2 De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen. Een volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
Artikel 21
§1 De voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst stemmen niet geheim.
§2. Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen:
1° de stemming bij handopsteking
2° de mondelinge stemming;
§3 De voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.
Artikel 22
De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt: Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 20, § 1 van dit reglement vraagt hij/zij achtereenvolgens welke leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst ‘ja’ stemmen, welke ‘neen’ stemmen en welke zich onthouden.
Artikel 23
§1 De mondelinge stemming geschiedt door iedereen van het bijzonder comité ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. De leden doen dat in de volgorde aangewezen door de voorzitter.
§2 De voorzitter stemt als laatste. Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen. De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend als er door zijn stem staking van stemmen is.
Artikel 24
De notulen van het bijzonder comité voor de sociale dienst vermelden, in chronologische volgorde, de beslissingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Er wordt geen zittingsverslag opgesteld, en ook geen video- of audio-opname.
Artikel 25
§1 De notulen van de vergadering van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden onder de verantwoordelijkheid van de directeur welzijn en samenleven en diensthoofd sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg) opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2 De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste vijf kalenderdagen voor de vergadering ter beschikking via e-mail/ E-bestuur mobile.
§3 De voorzitter en elk lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst hebben het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door het bijzonder comité voor de sociale dienst worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en als goedgekeurd met aanpassingen beschouwd en worden ze door de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en door de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg ondertekend (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg).
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en de door de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg) ondertekend. In het geval het bijzonder comité voor de sociale dienst bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan het bijzonder comité voor de sociale dienst beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§4 Zo dikwijls het bijzonder comité voor de sociale dienst het wenst, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg (of zijn vervanger: diensthoofd thuiszorg of een medewerker van de dienst sociale zorg) en de meerderheid van de aanwezige leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (inclusief de voorzitter) ondertekend.
Artikel 26
§1 De reglementen, beslissingen, en briefwisseling van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden ondertekend door de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en medeondertekend door de door de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
De beslissingen en akten van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden door hem ondertekend en medeondertekend door de directeur welzijn en samenleven of het diensthoofd sociale zorg.
§2 De stukken, die niet vermeld worden in art. 26, §1 van dit reglement worden ondertekend op wijze door de OCMW-raad bepaald in het huishoudelijk reglement voor de OCMW-raad.
Kader dringende steun
Artikel 27
§1 De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan in dringende gevallen, en binnen de grenzen die bepaald zijn in dit artikel, beslissen over de toe te kennen hulpverlening aan personen en gezinnen. Deze hulpverlening kan zowel materieel als financieel van aard zijn.
§2 De geldelijke steunverlening mag per hulpvrager per maand echter niet méér bedragen dan het bedrag van het leefloon van de categorie van de hulpvrager, tenzij de dringende steun het verlenen van een huurwaarborg betreft. In dit geval mag het bedrag niet meer bedragen van € 3.000 per huurwaarborg.
Het bedrag hiervoor bepaald kan te allen tijde door een beslissing van het BCSD worden herzien.
§3 De dringende steun wordt toegekend door de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op voorstel van een maatschappelijk werker na het voeren van een onderzoek omtrent het al dan niet dringend zijn van de steunaanvraag en de gegrondheid van de steunvraag. Van elke dringende steunvraag wordt een gemotiveerde beslissing ‘toekennen dringende steunverlening’ opgemaakt.
§4 De beslissing van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst tot dringende hulpverlening dient op de eerstvolgende vergadering van het bijzonder comité voor de sociale dienst te worden voorgelegd met het oog op de bekrachtiging ervan. Ingeval van niet-bekrachtiging blijft de hulpverlening die tevoren werd toegekend, verworven voor de persoon aan wie ze werd toegekend.
§5 Dezelfde werkwijze wordt gehanteerd als de voorzitter de vereiste dringende hulpverlening toekent aan een dakloze persoon die een beroep doet op de maatschappelijke dienstverlening van het OCMW van de gemeente waar hij zich bevindt
Opheffingsbepaling
Artikel 28
Het huishoudelijk reglement voor het bijzonder comité voor de sociale dienst, zoals goedgekeurd in vergadering van 18 januari 2024 van het bijzonder comité voor de sociale dienst, wordt opgeheven met ingang van 1 maart 2025.
Inwerkingtreding
Artikel 29
Het huishoudelijk reglement voor het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt vastgesteld in vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 februari 2025 en treedt in werking op 1 maart 2025.
Het reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Toelichting
De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in vergadering van 27 juni 2018 een woonbegeleider aangesteld als voorzitter van de lokale adviescommissie elektriciteit, gas en water.
Thans is de dienst Wonen van het OCMW uitgebreid met een tweede woonbegeleider en is het aangewezen deze aan te stellen als plaatsvervangend voorzitter van de lokale adviescommissie elektriciteit, gas en water indien de voorzitter zou verhinderd zijn.
GEHEIME STEMMING
De twee jongste raadsleden in leeftijd, staan de voorzitter bij tijdens de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming.
Uitslag van de geheime stemming:
Aantal aanwezige raadsleden die deelgenomen hebben aan de stemming: 28
Aantal stembriefjes: 28
Stemresultaten:
Besluit
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de woonbegeleider aan als plaatsvervangend voorzitter van de lokale adviescommissie elektriciteit, gas en water en dit met ingang vanaf heden.
Toelichting
Naar aanleiding van de verhuis van Ferm kinderopvang Sint-Amands dient de samenwerkingsovereenkomst aangepast te worden aan de nieuwe realiteit.
Tot voor kort organiseerde Ferm kinderopvang de buitenschoolse kinderopvang in Sint-Amands in de Hekkestraat 24A. Binnen het nieuwe bredeschoolgebouw Klauterpark werd een nieuwe BKO-ruimte voorzien.
In deze nieuwe overeenkomst wordt de verdeelsleutel van de exploitatiekosten van het gebouw gedetailleerd beschreven. Deze kostenverdeling zal onderworpen worden aan een evaluatie na een jaar ingebruikname.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaande samenwerkingsovereenkomst met Ferm kinderopvang vzw voor de organisatie van de BKO in Sint-Amands, Oppuurs en Lippelo goed:
Artikel 1: De partners van de samenwerkingsovereenkomst
Deze samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten tussen
OCMW Puurs-Sint-Amands,
gevestigd te Forum 6, 2870 Puurs-Sint-Amands, met ondernemingsnummer 0697.665.075
voor wie optreden
Koen van den Heuvel, voorzitter Vast Bureau
Raoul Paridaens, algemeen directeur
hierna genoemd het OCMW
en
Ferm Kinderopvang vzw,
gevestigd te Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, met ondernemingsnummer 0416.117.627
vertegenwoordigd door
..............., directeur,
hierna genoemd Ferm Kinderopvang
met tussenkomst van:
Gemeente Puurs-Sint-Amands,
Gevestigd te Forum 6, 2870 Puurs-Sint-Amands, met ondernemingsnummer 0697.609.548
Voor wie optreden
Koen van den Heuvel, burgemeester
Raoul Paridaens, algemeen directeur
Artikel 2: Het onderwerp van de samenwerkingsovereenkomst
In opdracht van de gemeente staat vzw Ferm Kinderopvang in voor de organisatie en het beheer van
De gemeente komt tussen in deze overeenkomst enkel met betrekking tot de opvanglocaties die in haar eigendom zijn, namelijk Sint-Amands en Oppuurs.
Artikel 3: De oprichting van een stuurgroep
Om de samenwerking te ondersteunen is er een stuurgroep die adviezen formuleert in verband met de samenwerking.
de leden van de stuurgroep zijn:
voor het OCMW:
voor Ferm Kinderopvang:
De clustermanager kan in de stuurgroep, afhankelijk van de agenda van het overleg, bijgestaan worden door gespecialiseerde collega’s.
De stuurgroep komt minstens tweemaal per jaar samen.
Artikel 4: Ferm kinderopvang verbindt zich
Voor de bevoegde overheid tot
De naleving van de regelgeving van de bevoegde overheden voor voorzieningen in de kinderopvang
Voor het personeel tot
- De efficiënte inzet van het personeelscontingent dat is overeengekomen met het lokaal bestuur:
verantwoordelijke kinderopvang, kinderbegeleid(st)ers, jobstudenten, en vrijwilligers, …
Het contingent wordt in overleg met het OCMW herzien, indien er zich wijzigingen voordoen in de werking.
- De werving, selectie, opleiding en permanente vorming van het personeel
- De volledige personeels- en loonadministratie
- Gezondheidstoezicht voor de medewerkers door de medisch sociale dienst
Voor de werking tot
- De ondersteuning van de bekendmaking van de voorziening
- De organisatie van de inschrijvingen en administratie van de gebruikers
- Het voeren van een pedagogisch beleid
- Het voeren van een actief ouderbeleid
- Het werken met een kwaliteitshandboek
- Het afsluiten van de nodige verzekeringen voor medewerkers en kinderen en voor de inboedel
Voor de financiering tot
- De inning van de subsidies van de bevoegde overheden
- De inning van de ouderbijdragen via maandelijkse facturatie aan de ouders.
Het OCMW bepaalt in overleg met Ferm Kinderopvang het tarief van de ouderbijdragen.
- De financiering van de loonkosten, de werkingskosten, de roerende inrichting
- De financiering van de bepaalde kosten van de opvanglocaties.
Voor de drie sites wordt er een globaal bedrag van € 15.000,00 bepaald voor de terbeschikkingstelling van de lokalen. Daarboven worden volgende kosten verrekend:
Het, in de loop van september, opmaken van een jaarlijkse financiële prognose voor het volgende werkjaar voor de buitenschoolse opvang. Deze bevat:
- De personeelskosten op basis van het overeengekomen contingent en een tarief op basis van de loonbarema’s PC 331 en de gemiddelde anciënniteit per personeelsgroep voor Ferm Kinderopvang.
Dit tarief wordt jaarlijks aangepast aan de evolutie van het loonbarema PC 331, de gezondheidsindex en aan de evolutie van de gemiddelde anciënniteit binnen Ferm Kinderopvang.
- Een algemeen forfait voor de werkingskosten, jaarlijks indexeerbaar o.b.v. de groeivoet van de gezondheidsindex.
- Het, tegen einde mei, opmaken van een jaarlijkse afrekening van het vorige werkjaar.
De afrekening wordt gemaakt op basis van enerzijds de forfaits voor personeel en werking zoals opgenomen in de financiële prognose en anderzijds de werkelijke inkomsten. In geval van een aanpassing van de lonen binnen PC 331 die pas worden vastgelegd na de opmaak van de prognose kan Ferm kinderopvang de loonforfait voor de jaarlijkse afrekening aanpassen aan de verhoogde loonbarema’s.
Artikel 5: Het OCMW verbindt zich
Voor de infrastructuur en logistiek tot
- Het ter beschikking stellen van de
- Het verzekeren van de infrastructuur met afstand van verhaal t.o.v. de gebruiker, ook ten
aanzien van derden.
- Het eigenaarsonderhoud en kleine herstellingen aan de gebouwen
- Het nodige onderhoud van de buitenruimte
Voor de financiering verbindt de gemeente zich tot het betalen van het eventueel negatief saldo van de afrekening, uiterlijk eind juni van het jaar volgend op het werkingsjaar.
Artikel 6: De duur van de samenwerkingsovereenkomst
Deze overeenkomst is van onbepaalde duur met ingang van 06 januari 2025.
Er wordt voorafgaand een grondige evaluatie gemaakt. Er kan bijsturing afgesproken worden op vlak van werking, infrastructuur, financiën.
Artikel 7: Het beëindigen van de samenwerkingsovereenkomst
De overeenkomst kan, via aangetekend schrijven, opgezegd worden door beide partijen mits het respecteren van een opzegtermijn van minimum 6 maanden.
Het einde van de samenwerking dient samen te vallen met het einde van een schooljaar, m.n. 30 juni.
Indien één der ondertekenende partijen ernstig in gebreke blijft m.b.t. de bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst, kan de andere partij de overeenkomst verbreken via aangetekend schrijven, zonder enige vorm van schadevergoeding, mits voorafgaande ingebrekestelling en op voorwaarde dat de werking van het initiatief niet in gevaar wordt gebracht. Ook de ingebrekestelling gebeurt via aangetekend schrijven.
In geval van stopzetting door het OCMW, blijft het OCMW instaan voor de loonkost zodat de wettelijke opzegtermijnen gerespecteerd kunnen worden.
Artikel 8: Beëindiging vorige samenwerkingsovereenkomst
Partijen komen overeen om de samenwerkingsovereenkomst zoals afgesloten tussen het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands en Ferm Landelijke Kinderopvang op datum van 23 december 2019 te beëindigen in onderling overleg op 05 januari 2025.
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn