Besluit
Enig artikel: De notulen van de gemeenteraadszitting van 27 mei 2024 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
Voor een nieuwe verkaveling in het binnengebied tussen Pullaarsteenweg, J. De Donckerlaan en de spoorweg in deelgemeente Ruisbroek is het aangewezen een nieuwe straatnaam te voorzien.
Na een bevraging van de lokale heemkundige uit deelgemeente Ruisbroek werd de naam "Baukel" voorgesteld. Deze benaming komt voor in oude notariële aktes van de desbetreffende percelen en zou betekenen "hekken in de toegang tot het Raapveld, afgebakend land".
Op 29 april 2024 gaf de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands de principiële goedkeuring aan de nieuwe straatnaam "Baukel".
Van 7 mei 2024 tot 6 juni 2024 liep er een openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren ingediend.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad geeft definitieve goedkeuring aan de nieuwe straatnaam "Baukel".
Toelichting
De gemeenteraad neemt kennis van het Rapport Organisatiebeheersing werkingsjaar 2023.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het Rapport Organisatiebeheersing werkingsjaar 2023.
Toelichting
Het jaarrapport 2023 waarbij we de meldingen en klachten van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands overzichtelijk in beeld brengen, werd als bijlage opgenomen.
Alles begint met een analyse en dat is ook de opdracht voor het samenstellen van het jaarrapport van meldingen en klachten. We moeten als lokaal bestuur voor de spiegel staan en durven toegeven dat er nog wel wat werk aan de winkel is.
In samenspraak met de betrokken diensten werden een aantal verbeterpunten geformuleerd op basis van de analyse van de meldingen en klachten die werden behandeld tussen 1 januari en 31 december 2023.
Iemand die komt klagen, is iemand die openstaat voor discussie. Ga die discussie aan en luister. Neem tijd voor wat er soms achter de boodschap schuilgaat, luister opnieuw.
Het is essentieel om hiermee aan de slag te gaan: standpunten verzoenen en/of verbeterpunten meenemen en vertalen naar een kwalitatieve dienstverlening.
Vanzelfsprekend doe je zoiets niet alleen. Dit kan alleen als dit gedragen wordt door de administratieve én de politieke component van ons lokaal bestuur.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport meldingen en klachten 2023.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 13 mei 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV in vereffening die op 26 juni 2024 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 26 juni 2024 van Gemeentelijke Holding NV in vereffening, zijnde:
1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2023
2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2023
3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2023 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten
4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2023
5. Vraagstelling
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV in vereffening op 26 juni 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan Gemeentelijke Holding NV in vereffening.
Toelichting
Momenteel wordt in de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van de gemeente Puurs-Sint-Amands opgenomen dat het niet toegelaten is om zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester vuur te maken in de openbare ruimte. Bij ontvangst van deze toelating dienen de richtlijnen van de brandweerzone Rivierenland gevolgd te worden.
Verschillende jeugdlokalen op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands hebben echter een locatie waar ze op regelmatige basis vuur maken, en waar een zogenaamde “vaste vuurplaats” gecreëerd werd. Deze vaste locatie kan ook worden gebruikt wanneer de jeugdlokalen verhuurd worden aan andere groepen.
Om enerzijds te vermijden dat deze (kamp)vuren telkens opnieuw aangevraagd en geadviseerd moeten worden, en anderzijds te verhinderen dat jeugdverenigingen vuur maken op locaties die hiervoor niet geschikt zijn, wordt voorgesteld om een bijzondere politieverordening op te maken voor de verschillende jeugdlokalen op het grondgebied, waarbij verduidelijkt wordt of en in welke omstandigheden vuur kan worden gemaakt.
Deze bijzondere politieverordening wordt opgesteld naar aanleiding van de bezoeken van de Dienst Integrale Veiligheid, de jeugdconsulent en de vertegenwoordiger van Brandweerzone Rivierenland bij de diverse jeugdlokalen. De verordening is enkel van toepassing op de vuurhaarden die worden aangelegd door de jeugdverenigingen en enkel op de locaties waarvoor door de vertegenwoordiger van de brandweerzone een toelating werd gegeven. Vuurhaarden op andere locaties dan diegene vermeld in deze verordening, dienen nog steeds het voorwerp uit te maken van een toelatingsaanvraag aan de burgemeester, via het evenementenloket van de gemeente.
Deze bijzondere politieverordening zal jaarlijks worden geëvalueerd tijdens de brandweerrondgang.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaande bijzondere politieverordening vuurhaarden rond de jeugdlokalen in Puurs-Sint-Amands vast:
Artikel 1. Doel
Artikel 54 van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van de gemeente Puurs-Sint-Amands bepaalt dat het niet toegelaten is om zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester vuur te maken in de openbare ruimte.
Verschillende jeugdlokalen op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands hebben echter een locatie waar ze op regelmatige basis vuur maken en waar een zogenaamde “vaste vuurplaats” gecreëerd werd. Deze vaste locatie kan ook worden gebruikt wanneer de jeugdlokalen verhuurd worden aan andere groepen.
Om enerzijds te vermijden dat deze (kamp)vuren telkens opnieuw aangevraagd en geadviseerd moeten worden en anderzijds te verhinderen dat jeugdverenigingen vuur maken op locaties die hiervoor niet geschikt zijn, wordt een bijzondere politieverordening opgemaakt voor de verschillende jeugdlokalen op het grondgebied, waarbij verduidelijkt wordt of en in welke omstandigheden vuur kan worden gemaakt.
Deze bijzondere politieverordening vormt bijgevolg een uitzondering op het voorgenoemde artikel 54 van de ABP van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
Artikel 2. Definities
In deze politieverordening hebben de onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis:
Kampvuur: een houtvuur dat men aanlegt, bv. aan het einde van een jeugdkamp of tijdens een activiteit en waaromheen men gaat zitten om te eten, met elkaar te praten, elkaar verhalen te vertellen of samen te zingen;
Vuurmand: een ijzeren mand of schaal waarin mensen in openlucht hout kunnen stoken om zo een sfeervol vuur te maken. Met vuurmanden beschadig je het gras niet en behoud je toch de sfeer en warmte van een kampvuur;
Artikel 3. Toepassingsgebied
De bijzondere politieverordening is enkel van toepassing op de vuurhaarden die worden aangelegd door de jeugdverenigingen en enkel op de locaties waarvoor door de vertegenwoordiger van de brandweerzone een toelating werd gegeven en die in artikel 5 van deze verordening worden vermeld.
Jeugdverenigingen die niet in dit reglement worden vermeld, verklaren geen vaste vuurlocaties te hebben, of hebben geen toelating verkregen van de brandweerzone om vuur te maken rond hun jeugdlokalen.
Vuurhaarden op andere locaties dan diegenen vermeld in deze verordening dienen nog steeds het voorwerp uit te maken van een toelatingsaanvraag die via het evenementenloket van de gemeente dient aangevraagd te worden. De burgemeester verleent al dan niet toelating.
Artikel 4. Algemene voorwaarden
§1. Volgende algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle vuren, ongeacht de locatie en het type vuur dat wordt gemaakt :
§2. Volgens de richtlijnen van het Agentschap Natuur & Bos is het maken van een kampvuur enkel toegestaan wanneer gevarencode groen of geel van kracht is. Deze bijzondere politieverordening is dus niet van kracht bij gevarencode oranje of rood.
§3. Het is verboden om vuur te maken bij felle wind.
§4. Indien het verkeer of de bewoners in de omgeving last ondervinden van hinderlijke rook tijdens het maken van een vuur, moet het vuur onmiddellijk gedoofd worden. De buurtbewoners dienen tijdig op de hoogte te worden gebracht voor de aanvang van de activiteiten.
§5. Op de website van zowel de gemeente Puurs-Sint-Amands als de Brandweerzone Rivierenland kunnen de algemene preventiemaatregelen en veiligheidsrichtlijnen worden teruggevonden met betrekking tot het maken van vuur.
Artikel 5. Specifieke voorwaarden m.b.t. vuurlocaties rond de jeugdlokalen in Puurs-Sint-Amands
§1. Chirojongens en chiromeisjes Kalfort (adres: L. Van Kerckhovenstraat 66 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mogen onder volgende voorwaarden vuur inrichten op de voorziene locatie op de weide:
§2. Scouts Ruisbroek (adres: Eikerlandstraat 49b – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag onder volgende voorwaarden vuur inrichten op de voorziene locatie (vuurput):
§3. Scouts Kalfort (adres: Coolhemstraat 53 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag een beperkt vuur in een vuurmand inrichten op de voorziene locatie (afgebakend met stenen). Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.
§4. Chiro Ruisbroek (adres: Kaardijkstraat 22A – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag onder volgende voorwaarden vuur inrichten op de voorziene locatie (afgebakend met stenen):
§5. KSA Puurs (adres: Fortbaan 5 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag een beperkt vuur in een vuurmand houden, op een afstand van minimum 3 meter van het gebouw. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.
§6. Chiro Oppuurs (adres: Oppuursdorp 14 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag een beperkt vuur in een vuurmand met een diameter kleiner van 60cm houden, op een afstand van minimum 5 meter van het gebouw en andere brandbare materialen. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.
§7. Chiro Liezele (adres: Turkenhofdreef 41 – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag een beperkt vuur in een vuurmand met een diameter kleiner van 60cm houden, op voldoende afstand van het gebouw. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.
§8. Chirojongens Sint-Amands (tijdelijk adres: Jan Van Droogenbroekstraat – 2870 Puurs-Sint-Amands) mag een beperkt vuur in een vuurmand met een diameter kleiner van 60cm houden, op minimum 10 meter afstand van het gebouw en de dennenbomen. Er zijn geen grote kampvuren op het terrein toegelaten.
Artikel 6. Sancties
Voor zover door wetten, decreten of besluiten geen straffen of sancties zijn voorzien, kunnen de inbreuken tegen de bepalingen van deze politieverordening gestraft worden met een administratieve sanctie.
Artikel 7. Goedkeuring en inwerkingtreding
Deze bijzondere politieverordening werd vastgesteld op de gemeenteraad van 24 juni 2024 en treedt in werking op 1 juli 2024. De werking van deze politieverordening wordt jaarlijks geëvalueerd na de veiligheidsrondgang die – samen met de Brandweerzone Rivierenland – in de jeugdlokalen wordt georganiseerd, of indien de nood zich voordoet.
Deze bijzondere politieverordening wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan de preventiedienst van de Brandweerzone Rivierenland en de korpschef van de Politiezone Rivierenland.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands doet beroep op de interlokale vereniging GAS Rivierenland, met als beherende stad Mechelen, voor de afhandeling van de GAS-dossiers. In het verleden werden hiervoor reeds door de gemeenteraad sanctionerend ambtenaren aangewezen (in dienst van de stad Mechelen) zoals dit is voorzien in de GAS-wetgeving.
GEHEIME STEMMING
De twee jongste raadsleden in leeftijd, staan de voorzitter bij tijdens de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming.
Uitslag van de geheime stemming:
Dorien Verbist: 28 ja-stemmen
Elise Tersago: 28 ja-stemmen
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad duidt twee personen aan tot ambtenaar belast met het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes in het kader van de GAS-wet van 24 juni 2013.
Toelichting
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het retributiereglement voor afgifte van administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties opnieuw vast te stellen met ingang van 1 juli 2024.
Een aanpassing aan dit retributiereglement dringt zich op omwille van de gewijzigde wetgeving met betrekking tot het conformiteitsattest.
Ingevolge het Decreet van 21 april 2023 tot wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen wijzigt vanaf 1 juni 2024 het kader voor de gemeente voor het vragen van een vergoeding (retributie) voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Voor een kamerwoning is dit een vergoeding per kamer. De gemeente mag geen vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring. Dit zorgt ervoor dat er:
- voor bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren;
- aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.
De gemeente kan, binnen de grenzen bepaald door het nieuwe artikel 3.3/1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en op basis van objectieve gronden, de gevallen bepalen waarin ze een retributie vraagt voor de uitvoering van conformiteitsonderzoeken en in welke gevallen niet. De gemeente wil geen retributie aanrekenen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek indien:
- De woongelegenheid kwaliteitsvol bewoond kan worden;
- De woongelegenheid bijdraagt aan het creëren van het betaalbaarder maken van de private huurmarkt.
Van zodra een woning een gebrek van categorie II of III heeft kan er geen conformiteitsattest worden afgeleverd. Ook bij 7 gebreken van categorie I (kleine of lichte gebreken) zal er geen conformiteitsattest kunnen afgeleverd worden en kan er ook niet gesproken worden van kwaliteitsvol wonen. Dus bij 6 of minder gebreken van categorie I kan er een conformiteitsattest worden afgeleverd. De gemeente is van oordeel dat in geval van een woning die 4 of meer van deze lichte gebreken vertoont, je niet kan spreken over kwaliteitsvol wonen. Om de eigenaars van deze woningen te stimuleren om zoveel mogelijk van de lichte gebreken weg te werken, is een conformiteitsonderzoek en -attest betreffende een woning met minder dan 4 gebreken van categorie I gratis.
Het betaalbaarder maken van de private huurmarkt kan door het stimuleren van verhuur via woonmaatschappijen. Voor de woonmaatschappij is het belangrijk om voldoende woningen op de private huurmarkt betaalbaar te kunnen inhuren om op die manier ook voldoende betaalbare woningen te kunnen verhuren. Vooraleer de woonmaatschappij een huurovereenkomst afsluit met de verhuurder, wordt een conformiteitsattest aangevraagd. De gemeente wil verhuurders stimuleren om hun woning te verhuren via een woonmaatschappij en zo een bijdrage te leveren aan het betaalbaar maken van de private huurmarkt. Een conformiteitsonderzoek dat de woonmaatschappij aanvraagt, zal om deze reden geen aanleiding geven tot het opleggen van een retributie.
De houder van het zakelijk recht zal dus enkel een vergoeding moeten betalen bij hercontroles en bij zijn aanvraag tot afgifte van een conformiteitsattest. Dit betekent dat een retributie wordt gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek in volgende gevallen:
- In het kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- In kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- In kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Hierbij wordt rekening gehouden met de maximumbedragen vermeld in artikel 6 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid, dat bepaalt:
De vergoeding, vermeld in artikel 3.3/1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, bedraagt maximaal 200 euro per onderzochte woning en is in ieder geval beperkt tot de werkelijke kosten. Dat bedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast en voor de eerste maal op 1 januari 2025 volgens de volgende formule: nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex / gezondheidsindex van november 2023 (basisjaar 2013).
De gemeente kiest ervoor om de bedragen te beperken tot € 90,00:
- Voor alle zelfstandige woningen die niet van het nultarief genieten;
- Voor alle kamerwoningen die niet van het nultarief genieten, vermeerderd met € 15,00 per kamer, met een maximum van € 1.775,00 per gebouw.
Besluit
Artikel 1: Opheffing
Het gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2024 van Puurs-Sint-Amands inzake de vaststelling van de retributies voor afgifte van administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties wordt opgeheven vanaf 1 juli 2024.
Artikel 2: Heffingstermijn - belastbaar feit
Voor een termijn van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025 worden gemeentelijke retributies gevestigd voor het afleveren van allerhande administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties door de gemeente.
Artikel 3: Definities
Onder volgend begrip wordt verstaan:
Artikel 4: Retributieplichtige
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die het administratief stuk of prestatie vraagt of aan wie het gevraagde stuk wordt uitgereikt.
Artikel 5: Tarieven
De retributies worden als volgt vastgesteld:
Op administratieve stukken:
5.1. Op afgifte van elektronische identiteitskaarten aan Belgen
5.2. Op afgifte van elektronische vreemdelingenkaarten aan niet-Belgen
5.3. Op afgifte van een kids-ID aan Belgische kinderen (-12 jaar)
5.4. Op afgifte van een identiteitsbewijs aan niet-Belgische kinderen (-12 jaar)
5.5. Op afgifte van paspoorten
5.6. Op afgifte van reistitels (voor vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen)
5.7. Op afgifte attest van immatriculatie:
5.8. Op afgifte van rijbewijzen
5.9. Op afgifte van trouwboekje:
5.10. Op afgifte van slachtbewijzen:
5.11. Bij afleveren van de vergunning tot wijziging voornaam:
Wanneer de gevraagde administratieve stukken per post dienen overgemaakt te worden, worden de verzendingskosten aan de retributie toegevoegd. Deze bijkomende kosten dienen bij de aanvraag te worden betaald.
Op administratieve prestaties:
5.12. Voor het maken van fotokopieën:
Een recto verso kopie wordt als twee kopieën beschouwd.
5.13. Het afleveren van een uittreksel uit de gemeentelijke inventaris van risicogronden:
5.14. Verstrekken van inlichtingen die gepaard gaan met:
5.15. Bij voltrekking van een huwelijk:
5.16. Bij afgifte van conformiteitsattest:
2) betalend (90 euro):
De bedragen in euro, zoals hierboven vermeld, worden jaarlijks op 1 januari aangepast en voor de eerste maal op 1 januari 2025 volgens de formule: nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex/gezondheidsindex van november 2023 (basisjaar 2013).
Artikel 6: Vrijstellingen
§1. Van de retributies worden vrijgesteld:
§2: Van de retributies in het kader van het Vastgoedinformatieplatform (VIP)-decreet worden vrijgesteld:
Artikel 7: Wijze van inning
§1. De retributies moeten contant betaald worden bij de aanvraag of uiterlijk bij het afleveren van de stukken of het leveren van de administratieve prestaties.
§2. M.b.t. de retributies die geheven worden in het kader van het Vastgoedinformatieplatform (VIP)-decreet, staat Athumi in voor de inning van deze retributies en dit conform artikel 21 van het Vastgoedinformatieplatform (VIP)-decreet via het Vastgoedinformatieplatform (VIP) in naam en voor rekening van de gemeente. Deze retributies worden periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.
§3. M.b.t. de retributies die geheven worden in het kader van het conformiteitsattest: de retributie wordt aangerekend na de uitvoering van het conformiteitsonderzoek. De retributie moet betaald worden binnen de 30 dagen na ontvangst van het stuk door middel van storting op het rekeningnummer vermeld in het schrijven van het lokaal bestuur.
Artikel 8: Invordering
Bij gebrek aan betaling in der minne, zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte. De invordering van het niet-betwist gedeelte zal door middel van een dwangbevel, voorzien in artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur, geschieden.
Artikel 9: Inwerkingtreding en bekendmaking
Dit retributiereglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 juni 2024, treedt in voege op 1 juli 2024 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Toelichting
Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening geeft het beleid weer dat gedurende het afgelopen boekjaar werd gevoerd en geeft een zicht op de financiële gevolgen ervan. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad Puurs-Sint-Amands stelt de jaarrekening 2023 vast voor de aspecten in de onderliggende beleidsrapporten (beleidsnota, financiële nota en toelichting) die binnen haar bevoegdheden vallen.
Artikel 2: Het boekjaar 2023 wordt afgesloten met de volgende saldi:
Toelichting
Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid. De OCMW-raad van 24 juni 2024 stelt de jaarrekening 2023 betreffende de aspecten die binnen haar bevoegdheden vallen, vast.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad Puurs-Sint-Amands keurt de jaarrekening 2023 OCMW goed voor de aspecten in de onderliggende beleidsrapporten (beleidsnota, financiële nota en toelichting) die binnen de bevoegdheden van het OCMW vallen.
Artikel 2: Het boekjaar 2023 wordt afgesloten met de volgende saldi:
Artikel 3: Na deze goedkeuring stelt de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands de jaarrekening 2023 in zijn geheel vast.
Toelichting
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands heeft het ontwerp van jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 vastgesteld op 24 juni 2024. De gemeenteraad aanvaardt de jaarrekening 2023 als evaluatieverslag over de naleving en uitvoering van de beheersovereenkomst en de aanwending van de door de gemeente ter beschikking gestelde middelen.
De gemeenteraad wordt verzocht de uitvoering van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB in 2023 en de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen aan het AGB in 2023, aan de hand van de jaarrekening 2023 van AGB Puurs-Sint-Amands goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad evalueert de naleving en uitvoering van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands en de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen aan het autonoom gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands in 2023 gunstig en keurt het evaluatieverslag hierover, in de vorm van de jaarrekening 2023 van autonoom gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands, goed.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023135829, o/ref. OV 2023 481) voor stedenbouwkundige handelingen en een kleinhandelsactiviteit ingediend voor de percelen gelegen te Borgstraat 138, 2890 Puurs-Sint-Amands, 5e afdeling, sectie B nummers 358 H 2/2, 358 K 2/2 en 364 V 2.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is de gedeeltelijke wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Borgstraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen, van 25 maart 2024 tot en met 23 april 2024. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot de gedeeltelijke wijziging van de gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de gedeeltelijke wijziging van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de gedeeltelijke wijziging van het rooilijnplan Emile Verhaerenstraat – Romain Steppestraat – Borgstraat – Weg nrs. 1-4, dat werd goedgekeurd op 8 maart 1924, tussen de punten 803 en 804, goed volgens het ontwerp van rooilijnplan/grafisch plan opgemaakt op 11 december 2023 door landmeter-experten Ward en Emiel Van den Broeck.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023135829, o/ref. OV 2023 481) voor stedenbouwkundige handelingen en een kleinhandelsactiviteit ingediend voor de percelen gelegen te Borgstraat 138, 2890 Puurs-Sint-Amands, 5e afdeling, sectie B nummers 358 H 2/2, 358 K 2/2 en 364 V 2.
In deze aanvraag tot omgevingsvergunning is de wijziging van een gemeenteweg opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen, van 25 maart 2024 tot en met 23 april 2024. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot de wijziging van de gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek en een besluit over de zaak van de wegen te nemen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wijziging van gemeenteweg nr. 4 goed volgens het ontwerp van rooilijnplan/grafisch plan opgemaakt op 11 december 2023 door landmeter-experten Ward en Emiel Van den Broeck, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023135829, o/ref. OV 2023 481) voor stedenbouwkundige handelingen en een kleinhandelsactiviteit ingediend voor de percelen gelegen te Borgstraat 138, 2890 Puurs-Sint-Amands, 5e afdeling, sectie B nummers 358 H 2/2, 358 K 2/2 en 364 V 2.
In deze aanvraag tot omgevingsvergunning is de wijziging van een gemeenteweg opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen, van 25 maart 2024 tot en met 23 april 2024. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot de wijziging van de gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek en een besluit over de zaak van de wegen te nemen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wijziging van de gemeenteweg goed volgens het ontwerp van rooilijnplan/grafisch plan opgemaakt op 11 december 2023 door landmeter-experten Ward en Emiel Van den Broeck, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg voorlopig niet moet uitgerust worden. De weg wordt in de bestaande verharding behouden.
Artikel 3: De gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
- de grondeigenaar/aanvrager dient de wegenis kosteloos af te staan aan de gemeente Puurs-Sint-Amands. De grondeigenaar/aanvrager levert een opmetingsplan en precad aan op eigen kost en meldt het dossier op eigen initiatief aan bij de dienst patrimonium (patrimonium@puursam.be). De dienst patrimonium zorgt voor de goedkeuring op de gemeenteraad. Nadien wordt het dossier overgemaakt aan een notaris voor opmaak akte. Alle kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van de grondeigenaar/aanvrager.
Artikel 4: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024000564 / OV 2024 45) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Kaardijk 74, 2e afdeling, sectie B nr. 285K en nr. 285A2. In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een gedeeltelijke opheffing ter plaatse van gemeenteweg nr. 16 opgenomen. Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 05/04/2024 tot en met 04/05/2024. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de gedeeltelijke opheffing van gemeenteweg nr. 16 goed volgens het grafisch plan zoals opgemaakt door landmeter-expert Tom Peeters op 17/03/2024, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat dit gedeelte van de gemeenteweg niet meer zal worden opgenomen in het openbaar domein of niet langer bezwaard is door een publieke erfdienstbaarheid.
Artikel 3: De gemeenteraad beslist dat geen meerwaarde betaald moet worden voor de gedeeltelijke opheffing van gemeenteweg nr. 16.
Toelichting
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Inrichting aspergepunt Hof van Coolhem: Multimedia hard- en software” werd gegund aan MIMESIS bv, Zetternamstraat 32 te 2060 Antwerpen.
In het kader van de opdracht “Inrichting aspergepunt Hof van Coolhem: Multimedia hard- en software” werd een bestek met nr. G-2024-031 opgesteld door de ontwerper, MIMESIS bv, Zetternamstraat 32 te 2060 Antwerpen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 44.000,00 € excl. btw of 53.240,00 € incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2024-031 en de raming voor de opdracht “Inrichting aspergepunt Hof van Coolhem: Multimedia hard- en software”, opgesteld door de ontwerper, MIMESIS bv, Zetternamstraat 32 te 2060 Antwerpen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 44.000,00 € excl. btw of 53.240,00 € incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2024 op artikelnummer 25-230201/0520-00/21400007 - "Promotie en vermarkten van onze toeristische troeven met volledige ontsluiting voor breder publiek".
Toelichting
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Inrichting aspergepunt Hof van Coolhem” werd gegund aan MIMESIS bv, Zetternamstraat 32 te 2060 Antwerpen.
In het kader van de opdracht “Inrichting aspergepunt Hof van Coolhem” werd een bestek met nr. G-2024-030 opgesteld door de ontwerper, MIMESIS bv, Zetternamstraat 32 te 2060 Antwerpen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 47.650,00 € excl. btw of 57.656,50 € incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het studiebureau voorziet dat deze werken 70 kalenderdagen in beslag zullen nemen.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2024-030 en de raming voor de opdracht “Inrichting aspergepunt Hof van Coolhem”, opgesteld door de ontwerper, MIMESIS bv, Zetternamstraat 32 te 2060 Antwerpen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 47.650,00 € excl. btw of 57.656,50 € incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2024 op artikelnummer 25-230201/0520-00/21400007 - "Promotie en vermarkten van onze toeristische troeven met volledige ontsluiting voor breder publiek".
Toelichting
Op 10 september 2019 gaf het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Puurs-Sint-Amands goedkeuring om in te tekenen op de zesde oproep van het 'Projectbureau Herbestemming kerken' van de Vlaamse Bouwmeester voor de kerk van Lippelo.
Op 27 mei 2021 werd er een ontwerpend haalbaarheidsonderzoek en raming met betrekking tot de herbestemming van de Parochiekerk St-Stefanus te Lippelo opgeleverd door het ontwerpbureau 'Studio Open Kerken'. Het kernteam gaf voorkeur aan het droomscenario waarbij de kerk een herbestemming zou krijgen.
Aangezien de provincie Antwerpen herbestemming van kerken subsidieert werd het concept toegelicht aan de kwaliteitskamer van 7 oktober 2021. Het dossier werd zeer positief onthaald om in aanmerking te komen voor deze subsidie, desondanks werden er een aantal aandachtspunten meegegeven. Dit maakte het noodzakelijk het voormalige premieaanvraagdossier van 2014 opnieuw op te pikken en na te gaan hoe de restauratie en de nieuwe visie tot herbestemming een synergie konden vinden.
Voor de haalbaarheid van het gehele project was het noodzakelijk de goedkeuring van de premie van Agentschap Onroerend Erfgoed en deze voor de herbestemming van de Provincie Antwerpen binnen eenzelfde termijn bevestigd te krijgen. Omdat er geen zicht was op de behandelingstermijn van de premie van Agentschap Onroerend Erfgoed werd aan de architect van het lopende restauratiedossier gevraagd om de globale raming van restauratie en herbestemming up te daten alsook de diverse premietrajecten te onderzoeken. Er werden 4 opties onderzocht waarbij uiteindelijk de optie gekozen werd die zowel financieel als realistisch de beste zou zijn. Bij deze optie werd het bestaande premieaanvraagdossier van 2014 geschrapt van de lijst en zouden er 2 nieuwe erfgoedpremies volgens de standaardprocedure aangevraagd worden bij Agentschap Onroerend Erfgoed. Daarnaast kon gelijktijdig de subsidie aangevraagd worden bij de Provincie Antwerpen voor de herbestemming.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Binnenrestauratie en herbestemming Sint-Stefanuskerk te Lippelo” werd gegund aan KATRIN BERCKMANS, IR.-ARCHITECT, Koningin Astridlaan 151 te 2800 Mechelen.
In het kader van de opdracht “Binnenestauratie en herbestemming Sint-Stefanuskerk te Lippelo ” werd een bestek met nr. G-2024-029 opgesteld door de ontwerper, KATRIN BERCKMANS, IR.-ARCHITECT, Koningin Astridlaan 151 te 2800 Mechelen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 884.311,39 € excl. btw of 1.070.016,78 € incl. 21% btw.
De aanbesteding werd opgesteld met diverse delen i.f.v. de verschillende premie-aanvragen:
- Deel A Interieurrestauratie (vloeren, schrijnwerk en kerkelijk meubilair) met raming van 181.499,09 € excl. btw
- Deel B Interieurrestauratie (afwerklagen wanden en plafonds) met raming van 234.741,26 € excl. btw
- Deel C Bouwkundige werken en herinrichting met raming van 255.894,54 € excl. btw
- Deel D Technieken met raming van 212.176,50 € excl. btw
Diverse premies werden aangevraagd en deels bekomen voor een totaalbedrag van 435.039,91 €:
- Erfgoedpremieaanvraag volgens standaardprocedure deel 1 bij Agentschap Onroerend Efgoed: Deze werd aangevraagd einde 2023, en reeds toegekend voor een bedrag 78.239,45 € voor deel A.
- Erfgoedpremieaanvraag volgens standaardprocedure deel 2 bij Agentschap Onroerend Efgoed: Deze werd aangevraagd begin 2024 voor een geraamd premiebedrag van 106.800,46 € voor deel B.
- Premieaanvraagdossier herbestemming bij de Provincie Antwerpen: Deze werd aangevraagd voor 31 maart 2024, en reeds toegekend voor een bedrag van 250.000€ voor deel C en D.
De investeringskost ten laste van de gemeente Puurs-Sint-Amands bedraagt bijgevolg 524.774,27 € excl. btw of 634.976,87 € incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het studiebureau voorziet dat deze werken 150 werkdagen in beslag zullen nemen. De werken moeten starten vanaf 9 januari 2025.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2024-029 en de raming voor de opdracht “Binnenrestauratie en herbestemming Sint-Stefanuskerk te Lippelo ”, opgesteld door de ontwerper, KATRIN BERCKMANS, IR.-ARCHITECT, Koningin Astridlaan 151 te 2800 Mechelen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 884.311,39 € excl. btw of 1.070.016,78 € incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2024 (en latere jaren) op artikelnummer 25-230202/0790-00/22120007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN Restauratie Kerk. Lippelo.
Toelichting
De kapel OLV Altijddurende Bijstand gelegen Meirstraat in Oppuurs is aan restauratie toe. Door ontwerper ARCHITECTENBURO ARCHIPRO BV BVBA, Sint-Katharinastraat 70A te 2870 Puurs werd een dossier opgesteld. Omdat de kapel een beschermd monument is, wordt een deel van de kostprijs (60%) gesubsidieerd door Erfgoed.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2024-027 en de raming voor de opdracht “Restauratie Kapel OLV Altijddurende Bijstand Oppuurs”, opgesteld door de ontwerper, ARCHITECTENBURO ARCHIPRO BV BVBA, Sint-Katharinastraat 70A te 2870 Puurs worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 48.870,57 € excl. btw of 59.133,39 € incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: Een subsidie is aangevraagd bij de subsidiërende instantie Agentschap Onroerend Erfgoed, Koning Albert II-laan 19 bus 5 te 1210 Brussel.
Artikel 4: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0050-00/26000000.
Toelichting
De toegang naar het voetbalterrein van Oppuurs en het gebouwencomplex De Graanmolens is in slechte staat.
Momenteel wordt het afvalwater van het gebouwencomplex De Graanmolens via een tijdelijke bovengrondse persleiding naar de riolering in de Kattestraat gepompt.
Sweco werd aangesteld om een ontwerp op te maken voor de aanleg van de riolering en de herinrichting wegenis inclusief een parking voor het aanpalende voetbalterrein.
In het kader van de opdracht “Heraanleg parking Kattestraat K-15-052” werd op 16 mei 2024 een bestek met nr. G-2023-061 opgesteld door de Technische dienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.027.509,70 € excl. btw of 1.124.377,96 € incl. btw (90.730,30 € btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Een deel van de kostprijs wordt betaald door Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. Dit deel wordt geraamd op 566.232,29 €.
Het saldo van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Puurs-Sint-Amands. Dit deel bedraagt 558.145,67 €. incl. btw.
Via het derdebetalerssysteem van Pidpa wordt nog een deel doorgerekend voor de aanleg van de riolering en voor de afkoppelingswerken op privaat domein.
Dit deel wordt geraamd op 264.363,93 €.
Het studiebureau voorziet dat deze werken 80 werkdagen in beslag zullen nemen.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-061 van 16 mei 2024 en de raming voor de opdracht “Heraanleg parking Kattestraat K-15-052”, opgesteld door de Technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.027.509,70 € excl. btw of 1.124.377,96 € incl. btw (96.895,55 € btw medecontractant).
Het gemeentelijk aandeel wordt geraamd op 822.666,85 € incl. btw (96.895,55 € btw medecontractant en 264.363,93 € via het derdebetalerssysteem van Pidpa).
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: Een deel wordt betaald door Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Artikel 4: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00 / 22400007.
Artikel 6: Het college van burgemeester en schepenen engageert zich om de gemeenteraad voor te stellen de nodige budgetten te voorzien in het investeringsbudget van 2024 en de volgende jaren via een nieuwe meerjarenplanaanpassing.
Toelichting
De woonmaatschappij Woonveer heeft een nieuwbouwproject in uitvoering in de Nieuwstraat. De directe omgeving dient volledig aangepast te worden. De VMSW startte daarop een ontwerpopdracht voor “Wegen- en rioleringswerken Nieuwstraat” en deze opdracht werd gegund aan Evolta, Havenlaan 86c bus 103/a te 1000 Brussel.
In het kader van de opdracht “Wegen- en rioleringswerken Nieuwstraat” werd een bestek met nr. G-2024-020 opgesteld door de ontwerper, Evolta, Havenlaan 86c bus 103/a te 1000 Brussel.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.532.138,36 € excl. btw of 1.760.710,37 € incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat VMSW de procedure zal voeren en in naam van PIDPA en het gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands bij de gunning van de opdracht zal optreden.
Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.
Het studiebureau voorziet dat deze werken 120 werkdagen in beslag zullen nemen.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2024-020 en de raming voor de opdracht “Wegen- en rioleringswerken Nieuwstraat”, opgesteld door de ontwerper Evolta, Havenlaan 86c bus 103/a te 1000 Brussel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.532.138,36 € excl. btw of 1.760.710,37 € incl. btw. Het gemeentelijk aandeel bedraagt 173.115,73 € incl. btw (waarvan 30.044,88 € btw medecontractant) en 228.572,01 € incl. btw via het derdebetalerssysteem van Pidpa.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: VMSW wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van PIDPA en het gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands bij de gunning van de opdracht op te treden.
Artikel 4: In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Artikel 5: Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
Artikel 6: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 7: De uitgave voor het gemeentelijk aandeel van deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/22400007
Artikel 8: Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
Toelichting
De gemeenteraad besliste op 17 december 2018 om de Vlaamse bouwmeester te mandateren om de opdracht voor de opmaak van het Masterplan Echo's van de Schelde op te nemen in de procedure van de open oproep.
Atelier Horizon - OfficeU werd aangesteld om het masterplan Echo's van de Schelde op te maken en dit masterplan werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 juni 2021.
In het masterplan werd de herinrichting van de kaai te Sint-Amands opgenomen als deelproject.
Voor de uitwerking van het deelproject "Herinrichting Kaai Sint-Amands werd op de gemeenteraad van 3 mei 2021 een samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeente Puurs-Sint-Amands en De Vlaamse Waterweg goedgekeurd.
De samenwerkingsovereenkomst was initieel een overeenkomst tussen de Vlaamse Waterweg en het gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands voor de studie rond de stabiliteit en de herinrichting van de kaai.
Rioolbeheerder Pidpa heeft ondertussen aangegeven dat de riolering op deze locatie dient vernieuwd te worden.
In dit kader werd een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst toegevoegd met als doel de taak- en kostenverdeling van de studie en de daaropvolgende werken vast te leggen.
De samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de gemeenteraadsleden bezorgd.
Pidpa en de Vlaamse Waterweg zullen deze eveneens ter goedkeuring voorleggen aan hun bestuur.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerkingsovereenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad geeft goedkeuring aan onderstaand addendum bij de samenwerkingsovereenkomst, zoals afgesloten met De Vlaamse Waterweg en Pidpa voor het project herinrichtingsstudie van "de Kaai" te Sint-Amands. De initiële samenwerkingsovereenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
De Vlaamse Waterweg nv publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap, naamloze vennootschap van publiekrecht, met maatschappelijke zetel te 3500 Hasselt, Havenstraat 44 en met ondernemingsnummer KBO 0216.173.309, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door ...., voorzitter van de Raad van Bestuur, en de heer ..., gedelegeerd bestuurder,
hierna “De Vlaamse Waterweg” genoemd,
en
Pidpa o.v., met maatschappelijke zetel te 2280 Grobbendonk, Vierselse baan 5 en met ondernemingsnummer KBO 0204.908.936, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur voor wie optreedt, ..., voorzitter, en, ..., directeur-generaal,
hierna "Pidpa" genoemd,
en
De Gemeente Puurs-Sint-Amands, met administratieve zetel gevestigd te 2870 Puurs-Sint-Amands, Forum 6 en met ondernemingsnummer 0697.609.548, hier vertegenwoordigd door Koen Van den Heuvel, burgemeester, in opdracht van Els Goedgezelschap, voorzitter van de gemeenteraad, die haar bevoegdheid tot ondertekening heeft gedelegeerd op 15 oktober 2018, en Raoul Paridaens, algemeen directeur, in uitvoering van een beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2024,
hierna “de gemeente” genoemd,
hierna samen “de Partijen” genoemd.
Aan de overwegingen, die aan de basis van de overeenkomst liggen, worden drie overwegingen toegevoegd:
Overwegende dat ter hoogte van de kaaimuur de riolering dient aangepast en hersteld te worden;
Overwegende dat de riolering vernieuwd moet worden in een ruimere projectzone dan enkel binnen de projectzone uit de Samenwerkingsovereenkomst;
Overwegende dat de studie voor de herinrichting van het openbaar domein in de ruimere projectzone samenhangt met de rioleringswerken, en in de oorspronkelijke projectzone met zowel de rioleringswerken als de aanpassingswerken aan de kaai;
WORDT BIJKOMEND OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
Hoofdstuk 1 Voorwerp van de overeenkomst
Artikel 1. Opstarten herinrichtingsstudie heraanleg kaai Sint-Amands
De tekst van Artikel 1 wordt vervangen als volgt:
§1. Deze Samenwerkingsovereenkomst, verder ook “Overeenkomst” genoemd, regelt in eerste instantie de samenwerking tussen de Partijen met het oog op het uitvoeren van een stabiliteitsstudie voor de heraanleg van de Kaai in Sint-Amands en in tweede instantie de studie voor de heraanleg van het openbaar domein.
Binnen het masterplan van Atelier Horizon-OfficeU is voorzien in de heraanleg van de kaaimuur (een verlaging van de kaaimuur en gedeeltelijke vervanging door een grondkering landinwaarts). Dat omvat enerzijds de waterbouwkundige werken noodzakelijk voor de stabiliteit van de kaaimuur en de grondkering, en anderzijds de totale heraanleg van het openbaar domein (wegenis, riolering, terrassen, groenaanleg,…).
Voorliggende overeenkomst heeft in eerste instantie enkel betrekking op de studieopdracht t.b.v. de haalbaarheids- en detailstudie van de waterbouwkundige werken aan de kaaimuur en de grondkering landinwaarts van Sint Amands, om de stabiliteit van de muur in functie van de realisatie van het masterplan te controleren. In tweede instantie kan binnen deze studie de herinrichting van het openbaar domein bestudeerd worden tot en met aanbestedings- en omgevings-vergunningsdossier. Indien in een latere fase zou beslist worden om over te gaan tot de uitvoering van de herinrichtingswerken zelf, zal hiervoor een nieuwe, afzonderlijke (realisatie)overeenkomst tussen Partijen worden opgesteld.
Voor de verschillende studies m.b.t. de heraanleg van de kaai te Sint-Amands geldt de volgende fasering:
Fase 1: Masterplan (momenteel lopende in opdracht van gemeente);
Fase 2: Haalbaarheids- en detailstudie van de waterbouwkundige werken (stabiliteit van de kaaimuur en vervangende grondkering);
Indien in fase 2 beslist wordt om het project verder te zetten:
Fase 3: Detailstudie van de heraanleg openbaar domein (wegenis, riolering, voetgangerszones, groenaanleg,…). Waarin begrepen de opmaak van een aanbestedingsdossier voor het geheel van de waterbouwkundige werken en de heraanleg van het openbaar domein.
§2. Partijen beslissen om voor de haalbaarheids- en detailstudie van de waterbouwkundige werken, dewelke voorzien wordt in fase 2, en voor de studie van de herinrichting van het openbaar domein, dewelke voorzien wordt in fase 3, een gezamenlijke opdracht te plaatsen overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten. De totaliteit van de opdracht wordt hierna “de gezamenlijke opdracht” genoemd. Deze samenwerkingsovereenkomst gaat over fase 2 en 3.
§3. De Overeenkomst heeft de bedoeling nadere afspraken vast te leggen over onder meer:
Artikel 2. Afbakening van het studiegebied
De tekst van Artikel 2 wordt vervangen als volgt:
Het studiegebied, dat het voorwerp zal uitmaken van de gezamenlijke opdracht, bevindt zich op de rechteroever van de Schelde en wordt, voor wat fase 2 betreft, afgebakend volgens onderstaande omschrijving (zie ook bijlage 1):
Voor wat fase 3 betreft, omvat het studiegebied tevens (zie ook bijlage 2):
Binnen deze studie wordt in eerste instantie enkel gekeken naar de stabiliteit van de kaaimuur ifv de herinrichtingsvoorstellen (gedeeltelijke vervanging door grondkering) uit het Masterplan. De detailstudie van de heraanleg van het openbaar domein valt in tweede instantie binnen de opdracht van deze studie.
Artikel 3 Aanbestedende overheid van de stabiliteitsstudie
De titel van Artikel 3 wordt aangepast, omdat de studie verder gaat dan enkel stabiliteitsstudie.
De titel van Artikel 3 en de tekst van Artikel 3, derde lid worden vervangen als volgt:
Artikel 3 Aanbestedende overheid van de studie
Voor de inhoudelijke opvolging van het project zal een begeleidingsgroep worden opgericht om onder meer de voortgang en inhoudelijke details van de studie te bespreken. De begeleidingsgroep wordt voorgezeten door De Vlaamse Waterweg en bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, van De Vlaamse Waterweg en Pidpa.
Artikel 4. Financiering van de studie
De tekst van Artikel 4, behalve wat betreft het laatste lid, wordt vervangen als volgt:
De gezamenlijke opdracht wordt voorlopig indicatief geraamd op 250.000 euro (excl. btw).
De financiering van de gezamenlijke opdracht zal geschieden conform onderstaande verdeelsleutel:
Om het ontwerp van de riolering optimaal te integreren in het ontwerp, werd besloten dit project op te starten onder derde betalersregeling cf. 5.2.2.2 van het business plan HidroRio.
De gemeente en Pidpa dragen de financiering van de ontwerpopdracht pro rata ieders aandeel in de geraamde projectkost van de werken.
Hoofdstuk 2. Plaatsingsfase van de studieopdracht
Artikel 5. Opdrachtdocumenten
De tekst van artikel 5, tweede lid wordt vervangen als volgt:
- Vast deel:
o Haalbaarheidsstudie en voorontwerp van de werken aan de kaaimuur en vervangingende grondkering zoals beschreven in het masterplan, inclusief de variant met een terras boven de Schelde;
o Kostenraming van de werken aan de waterkering/kaaimuur.
o Opmaak detailstudie van de werken aan de waterkering/kaaimuur;
- Voorwaardelijk deel:
o Opmaak detailstudie van de werken aan het openbaar domein;
o Opmaak dossier voor omgevingsvergunning voor de werken aan de waterkering/kaaimuur en het openbaar domein;
o Opmaak aanbestedingsdossier voor de werken aan de waterkering/kaaimuur en het openbaar domein;
o Opmaak hydraulische nazichtberekening RWA
o Opmaak afkoppelingsdossier door afkoppelingsdeskundige
o Ontwerpopdracht coördinatie synergie en minder hinder nutswerken
o Eventuele begeleiding bij de werken.
Artikel 6. Gunning en sluiting
De tekst van Artikel 6, behalve wat betreft het eerste lid, wordt vervangen als volgt:
Partijen maken deel uit van de beoordelingscommissie en maken een schriftelijke beoordeling op.
Op basis van de schriftelijke beoordelingen maakt De Vlaamse Waterweg de gemotiveerde gunningsbeslissing en het bijhorende gunningsverslag op. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat de occasionele gezamenlijke opdracht één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat de gehele opdracht dus moet toevertrouwd worden aan de economisch voordeligste regelmatige inschrijver voor de totaliteit van de opdracht. Vooraleer er wordt overgegaan tot het nemen van de gunningsbeslissing, wordt het gunningsvoorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente en Pidpa.
De Vlaamse Waterweg zal de gezamenlijke opdracht pas sluiten nadat de gemeente en Pidpa op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd binnen een termijn van 20 kalenderdagen – te rekenen vanaf het schriftelijk verzoek tot goedkeuring van De Vlaamse Waterweg - dat zij de nodige financiële middelen hebben voorzien zoals beschreven in artikel 2 en dat zij derhalve akkoord gaan met een gedeelte van de opdracht te hunnen laste. Desnoods verzoekt De Vlaamse Waterweg de inschrijvers om een verlenging van de geldigheidsduur van de offertes in afwachting van het akkoord van de gemeente en Pidpa.
Eventuele kosten worden aangerekend aan de partij door wie om de verlenging dient te worden verzocht. Ingeval een partij de studieopdracht niet wenst te gunnen, kunnen desgevallend aan die partij de reeds gemaakte kosten ten laste gelegd worden.
Hoofdstuk 3. Uitvoeringsfase van de studieopdracht
Artikel 7. Borgtocht
De tekst van Artikel 7 blijft onveranderd.
Artikel 8. Leiding van en toezicht op de studieopdracht
De tekst van artikel 8, tweede lid wordt vervangen als volgt:
De leidend ambtenaar neemt de leiding van de opdracht waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om voor de gehele opdracht bevelen te geven aan de opdrachtnemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering van de diensten op te maken, de opdracht te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort. De leidend ambtenaar zal in permanent overleg staan met de begeleidingsgroep.
Artikel 9. Timing
De tekst van Artikel 9 wordt vervangen als volgt:
Partijen stellen alles in het werk om onderstaande timing te respecteren:
Artikel 10. Wijzigingen en verrekeningen bij de studieopdracht
De tekst van Artikel 10 blijft onveranderd.
Artikel 11. Betaling van de opdracht
De tekst van Artikel 11, eerste, tweede en derde lid worden vervangen als volgt:
De studie wordt uitgevoerd, deels voor rekening van De Vlaamse Waterweg, deels voor rekening van Pidpa, en deels voor rekening van de Gemeente en dit conform de verdeling opgenomen in Artikel 4.
De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden door de opdrachtnemer gestuurd aan De Vlaamse Waterweg. De Vlaamse Waterweg maakt deze betalingsaanvragen en vorderingsstaten na haar eigen nazicht en binnen een termijn van 20 kalenderdagen na ontvangst van de betalingsaanvraag/vorderingsstaat over aan de gemeente en Pidpa ter goedkeuring, indien de vorderingsstaat posten bevat die betrekking hebben op het gedeelte van de studie ten laste van de gemeente respectievelijk Pidpa. De gemeente en Pidpa verbinden zich ertoe de betrokken betalingsaanvragen en vorderingsstaten binnen een termijn van 20 kalenderdagen na te kijken en goed te keuren en binnen deze termijn het resultaat van haar nazicht terug te bezorgen aan De Vlaamse Waterweg.
Per vorderingsstaat worden afzonderlijke facturen opgemaakt voor het aandeel van De Vlaamse Waterweg enerzijds en het aandeel van de Gemeente en Pidpa anderzijds. De facturen worden door de opdrachtnemer rechtstreeks aan de schuldplichtige Partij overgemaakt.
De tekst van artikel 11 wordt aangevuld met de volgende leden:
Het opdrachtgevend bestuur staat in voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator-ontwerp en verwezenlijking.
De kosten ivm. veiligheidscoördinatie voor deze werken zullen worden gedragen door iedere partij volgens de respectievelijke aandelen in de werken.
Artikel 12. Boetes, straffen en kortingen wegens minwaarde
De tekst van Artikel 12 blijft onveranderd.
Artikel 13. Oplevering en vrijgave borgtocht.
De tekst van Artikel 13 wordt aangevuld met het volgende lid:
Indien één of meerdere Partijen oordelen dat de dienstenopdracht niet opgeleverd kan worden, geven zij hierover een duidelijke, schriftelijke motivatie. De leidend ambtenaar neemt de eindbeslissing, rekening houdend met de argumenten van de Partijen, die hij eventueel gemotiveerd zal weerleggen.
Hoofdstuk 4. Algemene bepalingen
Artikel 14. Voorbehoudsclausule
De tekst van Artikel 14 blijft onveranderd.
Artikel 15. Deelbaarheid
De tekst van Artikel 15 blijft onveranderd.
Artikel 16. Geldend recht en geschillenregeling
De tekst van Artikel 16 wordt vervangen als volgt:
§1. Op onderhavige samenwerkingsovereenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing.
§2. Alle betwistingen tussen de Partijen zullen bij voorkeur zoveel mogelijk in der minne opgelost worden. Ingeval de betwistingen niet minnelijk kunnen worden geregeld, zijn enkel de Rechtbanken van Antwerpen afdeling Mechelen bevoegd.
Artikel 17. Persoonsgegevens
De tekst van Artikel 17 blijft onveranderd.
Artikel 18. Inwerkingtreding en duur van de Overeenkomst
De tekst van artikel 18 blijft onveranderd.
Artikel 19. Juridisch Statuut
De tekst van artikel 19 blijft onveranderd.
De tekst inzake het opmaken in exemplaren en het ontvangen van een exemplaar wordt vervangen als volgt:
Deze overeenkomst wordt in elektronische vorm opgemaakt en elektronisch ondertekend. Conform artikel 8.20, derde lid nieuw Burgerlijk Wetboek wordt de vereiste van meervoudige originelen geacht vervuld te zijn, aangezien de overeenkomst is opgemaakt overeenkomstig artikel 8.1.,1° nieuw Burgerlijk Wetboek en aangezien het procedé iedere partij de mogelijkheid biedt over een schriftelijk exemplaar te beschikken of toegang ertoe te hebben.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands beschikt over onvoldoende gladheidsbestrijdingsmiddelen (strooiers, sneeuwploegen, …) en personeel om in eigen beheer alle Puurs-Sint-Amandse wegen te strooien bij glad winterweer.
De technische dienst stelt daarom voor winterseizoen 2024-2025 opnieuw te kiezen voor een totale ontzorging van de gladheidsbestrijding van de wegen.
Dit houdt in dat volgende zaken worden uitbesteed:
Uitvoeren van strooiacties en/of sneeuwruimacties op de gemeentelijke wegen (volgens strooiplan);
De technische dienst beschikt nog steeds over één eigen zoutstrooier (incl. sneeuwschuif) die kan worden ingeschakeld tijdens de werkuren en/of in geval van zeer ongunstige weersomstandigheden. Er wordt ook nog steeds strooizout voor eigen gebruik voorzien op het gemeentemagazijn Lichterveld.
De gladheidsbestrijding van de gemeentelijke fietspaden blijft in eigen beheer. De strooiteams worden samengesteld uit ploegen van de verschillende teams (openbare werken, groen, gebouwen en logistiek).
In het kader van de opdracht “Gladheidsbestrijding winterdienst 2024-2025” werd een bestek met nr. G-2024-024 opgesteld door Technische dienst.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 211.900,00 € excl. btw of 256.399,00 € incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2024-024 en de raming voor de opdracht “Gladheidsbestrijding winterdienst 2024-2025”, opgesteld door Technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 211.900,00 € excl. btw of 256.399,00 € incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2024 op artikelnummer G-GBB-WERK/0200-00/61030300/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN - "Sneeuwopruiming en ijzelbestrijding".
Toelichting
De agentschappen Natuur en Bos (ANB) en Sport Vlaanderen willen kinderen op een speelse manier laten bewegen in een natuurlijke en uitdagende omgeving. Beide agentschappen trekken kinderen weer naar buiten om er te ravotten. Zowel bewegen als de natuur zijn immers goed voor de gezondheid.
Daarom creëren ze multimovepaden, een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Er zijn intussen al 13 locaties ingericht over heel Vlaanderen. Natuurlijke hindernissen en houten constructies dagen kinderen uit om op ontdekkingstocht te gaan en daarbij twaalf bewegingsvaardigheden in te oefenen. De multimovepaden zorgen voor een optimale (natuur)beleving en laten kinderen volop bewegen en ravotten.
Uiteraard zijn ze ook gewoon als wandelpad te gebruiken. Ideaal voor ouders en begeleiders die even de benen willen strekken. Multimovepaden zijn gratis toegankelijk tussen zonsopgang en -ondergang.
ANB heeft eind 2021 aan de gemeente voorgesteld om deels op hun eigen terreinen, deels op gemeentelijke eigendom en deels op openbaar domein een multimovepad in te richten. Dit pad ligt grotendeels binnen de contouren van het Landschapspark en de Poortersbossen te Liezele.
ANB zorgt voor de planopmaak en de omgevingsaanvraag. Een deel van de werken zal door hun eigen diensten uitgevoerd worden, een ander deel wordt aanbesteed. Aan de gemeente is gevraagd te participeren in de aankoop en plaatsing van 1 speeltuig, namelijk voor een locatie op het einde van Winkelveld, waar de nieuwe fietsverbinding met het Landschapspark wordt aangelegd. De raming van dat gemeentelijk aandeel bedraagt € 15.000 excl. btw of € 18.150 incl. btw. Het totale project wordt geraamd op € 71.600 excl. btw of € 86.636 incl. btw.
Voor de opvolging van de werken, voor het gebruik van de terreinen en voor het latere beheer en onderhoud is het wenselijk van een samenwerkingsovereenkomst op te stellen tussen beide partijen.
ANB zal deze eveneens ter goedkeuring voorleggen aan haar bestuur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad geeft goedkeuring aan onderstaande samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie en beheer van het Multimovepad in Liezele en de Poortersbossen, die wordt afgesloten tussen het Vlaamse Gewest en de gemeente Puurs-Sint-Amands.
TUSSEN
Het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd in de persoon van ....l, administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos, gevestigd te 1000 Brussel, Havenlaan 88 bus 75,
hierna genoemd “ANB”;
EN
De gemeente Puurs-Sint-Amands, met administratieve zetel gevestigd te 2870 Puurs-Sint-Amands, Forum 6 en met ondernemingsnummer 0697.609.548, hier vertegenwoordigd door Koen Van den Heuvel, burgemeester, in opdracht van Els Goedgezelschap, voorzitter van de gemeenteraad, die haar bevoegdheid tot ondertekening heeft gedelegeerd op 15 oktober 2018, en Raoul Paridaens, algemeen directeur, in uitvoering van een beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2024,
hierna genoemd de gemeente Puurs-Sint-Amands
Aangezien de genoemde partners de volgende opdracht van werken wensen uit te voeren: realisatie van het multimovepad in het landschapspark Fort Liezele en de Poortersbossen;
Aangezien de partijen van oordeel zijn dat de opdracht in het algemeen belang dient te worden samengevoegd;
Aangezien de genoemde partners de nodige afspraken willen maken met betrekking tot de opvolging, het beheer en onderhoud van het multimovepad,
WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT
ARTIKEL 1 – Aanbestedende overheid
De twee partijen beslissen de hierboven beschreven opdracht van werken in het algemeen belang, samen uit te voeren en het ANB aan te duiden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als aanbestedende overheid op te treden, overeenkomstig artikel 48 van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
ARTIKEL 2 – Bestek
Het ANB staat in voor de opmaak van het bestek voor de realisatie van het multimovepad. Het ANB legt dit bestek ter goedkeuring voor aan de gemeente Puurs-Sint-Amands.
ARTIKEL 3 – Gunning
Als aanbestedende overheid schrijft ANB de gunningsprocedure uit, staat in voor de opening van de inschrijvingen, maakt het gunningsverslag op en wijst de opdracht toe.
De aanbestedende overheid zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat de andere partij heeft ingestemd met het gunningsvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een verklaring heeft afgelegd dat zij akkoord gaat met het gedeelte van de werken ten laste van haar en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen heeft voorzien.
De andere partij beschikt over 14 dagen om haar reactie op het gunningsvoorstel mee te delen. Als binnen deze termijn geen reactie werd ontvangen, mag ANB uitgaan van een impliciete goedkeuring van het gunningsvoorstel.
Desnoods verzoekt de aanbestedende overheid de dienstverleners om een verlenging van de gestanddoeningstermijn van de inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij. In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat ze hierom werd verzocht. Zo niet kan de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging de financiële gevolgen ervan ten laste gelegd worden.
ARTIKEL 4 – Borgtocht
De aanbestedende overheid verzoekt de aannemer de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit van de opdracht. De aanbestedende overheid kan dus eventueel beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partij ten aanzien van wie de aannemer tekortgeschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.
ARTIKEL 5 – Leiding en toezicht aanbesteding
Het ANB staat in voor het aanstellen van de leidend ambtenaar. De leiding gebeurt dus op kosten van de aanbestedende overheid. De leidend ambtenaar neemt de leiding van de werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om – voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering van de opdracht op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.
ARTIKEL 6 – Begeleiding aanbesteding
De begeleiding van de opdracht gebeurt door een stuurgroep die is samengesteld uit vertegenwoordigers van het ANB, de schepen van openbare werken en de expert wegenwerken van de gemeentelijke technische dienst. Deze stuurgroep komt een drietal keer samen om de kwaliteit van de opdracht te bewaken. Dit zowel ter voorbereiding van de start van de werken, de opvolging en de voorbereidingen van de opening van het multimovepad.
ARTIKEL 7 – Wijzigingen
Indien de leidend ambtenaar tijdens de uitvoering een belangrijke wijziging van de opdracht of de plannen voor het gedeelte ten laste van de andere partij noodzakelijk acht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de schriftelijke goedkeuring van de betrokken partij bekomen met de voorgestelde wijzigingen en verrekeningen.
De andere partij heeft twee weken om haar expliciete goedkeuring te verlenen. Doet zij dit niet binnen de gestelde termijn, dan mag de leidend ambtenaar uitgaan van een akkoord. Verlofdagen of vakantieperiodes (bvb bouwverlof) schorten de termijn op.
ARTIKEL 8 – Aansprakelijkheid
De partijen verbinden er zich toe om, behoudens in geval van een zware fout of nalatigheid, de aanbestedende overheid volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van eventuele gerechtelijke procedures.
Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de diensten ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.
ARTIKEL 9 – Betaling en vrijwaringsclausule
De kosten voor de realisatie van het multimovepad gebeuren in cofinanciering door de beide partijen zoals in dit artikel beschreven.
De gemeente Puurs-Sint-Amands staat in voor het bekostigen van het grote speeltoestel ter hoogte van het Winkelveld (klim- / klautercombinatie).
Het ANB staat in voor het bekostigen van alle andere speeltoestellen die enerzijds via het bestek aangekocht en geplaatst zullen worden en anderzijds de speeltoestellen die in eigen regie door de arbeidersploeg van ANB vervaardigd zullen worden.
Elementen die bijkomend, gedurende de looptijd van de opdracht, worden geformuleerd en een financiële weerslag hebben, worden gedragen door de respectievelijke vragende partij.
De kosten voor de garantieperiode van 3 jaar worden gedragen door ANB. De aannemer zal het onderhoud aan de toestellen en de eventuele kosten voor herstellingen voor zijn rekening nemen voor een periode van 3 jaar, te rekenen vanaf de dag van de voorlopige oplevering. In het offerteformulier zal hiervoor een aparte kostenpost voorzien worden.
De betalingen gebeuren naarmate de uitvoering vordert en volgens de bepalingen in het bestek.
De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden door de aannemer ingediend bij de aanbestedende overheid, die instaat voor het nazicht. Afzonderlijke kopieën worden door de aannemer per deel ingediend bij de medefinancier waarvan het adres in het bestek wordt opgenomen.
De medefinancierder beschikt over 5 kalenderdagen om zijn eventuele opmerkingen toe te zenden aan de aanbestedende overheid. Indien dit niet binnen deze termijn gebeurt, wordt de medefinancier geacht akkoord te zijn met de ingediende vordering.
De aanbestedende overheid beschikt over een termijn van 25 kalenderdagen vanaf de datum van de vordering om de vorderingsstaten na te zien en/of te verbeteren.
De aanbestedende overheid stuurt binnen deze termijn de door de leidend ambtenaar goedgekeurde betalingsbundel ten laste van de andere partij ter betaling naar hen terug en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te dienen bij de respectievelijke partijen.
Alle partijen zullen instaan voor de betaling aan de aannemer binnen de termijn voorzien in artikel 95 K.B. Uitvoering van 14 januari 2013 en verbinden zich ertoe de vereiste maatregelen te nemen en te beschikken over de nodige kredieten voor de betaling van hun respectievelijk aandeel.
Ingeval door één der partijen deze termijnen alsook de betalingstermijnen niet gerespecteerd worden en hierdoor verwijlintresten of andere schadevergoedingen voortvloeien, zal de in gebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren.
ARTIKEL 10 – Boetes en kortingen wegens minwaarde
De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.
ARTIKEL 11 – Oplevering
De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.
Voor het plaatsbezoek met het oog op de voorlopige en definitieve oplevering dienen alle betrokken partijen tijdig te worden uitgenodigd. Iedere partij dient aldus de mogelijkheid geboden te worden om, tegensprekelijk, haar opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.
Indien de partijen oordelen dat de opdracht niet opgeleverd kan worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 5.
ARTIKEL 12 – Ingebruiknamekeuring, periodieke en jaarlijkse keuringen
De kosten voor de ingebruiknamekeuring zijn ten laste van het ANB en vormen een onderdeel van de aanbesteding.
Tijdens de garantieperiode van 3 jaar zijn de kosten voor de periodieke en jaarlijkse keuringen ten laste van ANB.
De opvolging en betaling van de periodieke en jaarlijkse keuringen zijn – na de garantieperiode van 3 jaar – ten laste van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
De eventuele opmerkingen uit die verslagen worden na de garantieperiode van 3 jaar opgenomen door de partijen op wiens grond / eigendom de toestellen geplaatst zijn (zie artikel 13).
ARTIKEL 13 – Opvolging en (kleine) herstellingen aan de speeltoestellen/ -constructies
Na de garantieperiode van 3 jaar (zie artikel 9), wordt elke partij verantwoordelijk voor de opvolging, het beheer en de (kleine) herstellingen van de speeltoestellen op zijn respectievelijke eigendom / grond. De bijhorende kaart is een bijlage van deze overeenkomst.
Deze samenwerkingsovereenkomst gebeurt onder de strikte voorwaarde dat er geen commerciële uitbating of concessies aan derden met winstoogmerk, mogen gebeuren in de betreffende goederen.
In concreto gaat het over de volgende verdeling van de toestellen over de verschillende partijen:
ANB:
- Trekken en duwen
- Slaan (eigen regie door arbeidersploeg ANB)
- Heffen en dragen (eigen regie door arbeidersploeg ANB)
Puurs-Sint-Amands:
- Springcarrousel
- Dribbelen (eigen regie door arbeidersploeg ANB)
- Bosparcours (8 elementen: stammendoolhof, stammenberg, stapstammen, evenwichtsstam, evenwichtsbalken, apenbrug, evenwichtsparcours over beek en inbuizing)
- Werpen
- Klimmen (eigen regie door arbeidersploeg ANB)
- Speeltoestel Winkelveld
- Schommelen
- Trappen
Indien de gemeente Puurs-Sint- Amands waarneemt dat het groenbeheer op het parcours schade heeft opgelopen of gevaarlijk is voor de gebruikers, brengt ze ANB daarvan op de hoogte die daarvoor binnen aanvaardbare termijn het nodige doet en vice versa.
Beide partijen informeren elkaar bij de vaststelling van schade aan de goederen en onregelmatig gebruik van de goederen door derden.
Na verloop van tijd en bij uit gebruikneming van een bepaald toestel / constructie zal de verantwoordelijke partij instaan voor de plaatsing van een andere speelconstructie / -aanleiding die past binnen de filosofie van de multimovepaden. Dit kan een ander speeltoestel / andere speelconstructie zijn die er mee voor zorgt dat het multimovepad als concept en geheel behouden blijft.
Op bijgevoegd plan staan de locaties van de verschillende constructies / speeltoestellen aangeduid. Percelen in het geel zijn eigendom van het ANB, de overige percelen van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
ARTIKEL 14 Dagelijks beheer en onderhoud van het multimovepad
Het beheer van de paden en de omgeving van de speeltoestellen (o.a. maaien, zwerfvuil ruimen edm.) volgt dezelfde filosofie, met andere woorden: de eigenaar / beheerder zorgt voor een goed onderhoud. Dit beheer start op het ogenblik van de voorlopige oplevering van het multimovepad.
ARTIKEL 15 Duur van de overeenkomst
Deze samenwerkingsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2024 en wordt afgesloten voor een periode van 10 jaar en wordt daarna jaarlijks stilzwijgend verlengd waardoor de afspraken beschreven in artikels 12, 13 en 14 geldig blijven. Er kan enkel een einde komen aan deze samenwerkingsovereenkomst als om de één of andere gegronde – en met expliciete goedkeuring van beide partijen – reden het multimovepad als zodanig niet langer behouden blijft.
ARTIKEL 16 Geschillen
Alle conflicten en geschillen die uit de toepassing of de interpretatie van deze overeenkomst zouden kunnen voortspruiten, zullen bij voorrang bij consensus beslecht worden.
Bij gebreke daaraan vallen eventuele conflicten en geschillen uitsluitend onder de bevoegdheden van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Mechelen.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht stroken grond, gelegen voor de rooilijn, gelegen te Ruisbroek ter plaatse hoek Sint-Katharinastraat-Pullaarsteenweg kadastraal gekend tweede afdeling sectie C deel van nummer 60S met een oppervlakte volgens meting van 0,80 m² en delen van nummer 60P met een oppervlakte volgens meting van 1,15 m² en 3,55 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de stroken te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente verkrijgt door kosteloze overdracht stroken grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse hoek Sint-Katharinastraat-Pullaarsteenweg kadastraal gekend tweede afdeling sectie C deel van nummer 60S met een oppervlakte volgens meting van 0,80 m² en delen van nummer 60P met een oppervlakte volgens meting van 1,15 m² en 3,55 m².
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door geassocieerde notarissen Verhaegen, Eekhaut en Verlinden uit Puurs-Sint-Amands. De kosten hieraan verbonden zijn ten laste van de afstanddoener.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands zal een perceel tuingrond aankopen gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse Sint-Katharinastraat/Polder van Bree kadastraal gekend tweede afdeling sectie B nummer 40P met een oppervlakte volgens kadaster van 1405 m², tegen een totaalprijs van € 82.500,00 alle vergoedingen inbegrepen. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van dit perceel in het RUP Sint-Katharinastraat (reservegebied voor wonen).
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot aankoop van een perceel tuingrond, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse Sint-Katharinastraat/Polder van Bree kadastraal gekend tweede afdeling sectie B nummer 40P met een oppervlakte volgens kadaster van 1405 m², tegen een totaalprijs van € 82.500,00, alle vergoedingen inbegrepen.
Artikel 2: Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van het perceel in het RUP Sint-Katharinastaat (reservegebied voor wonen).
Artikel 3: Deze uitgave werd vastgesteld in het investeringsbudget 2024: Actie: 25-320601/0119-06/22000007.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door geassocieerde notarissen Verhaegen, Eekhaut en Verlinden uit Puurs-Sint-Amands, met tussenkomst van notaris Leocadia Scheltens uit Willebroek, zijnde de aangestelde notaris van de verkopers.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht stroken grond, gelegen voor de rooilijn, gelegen te Puurs ter plaatse Kapelstraat kadastraal gekend eerste afdeling sectie C delen van nummers 274M en 273K met een oppervlakte volgens meting van 26 m² en delen van nummers 274M en 273K met een oppervlakte volgens meting van 241 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de stroken te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente verkrijgt door kosteloze overdracht stroken grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Kapelstraat kadastraal gekend eerste afdeling sectie C delen van nummers 274M en 273K met een oppervlakte volgens meting van 26 m² en delen van nummers 274M en 273K met een oppervlakte volgens meting van 241 m².
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door geassocieerde notarissen Verhaegen, Eekhaut en Verlinden uit Puurs-Sint-Amands. De kosten hieraan verbonden zijn ten laste van de afstanddoener.
Toelichting
De gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands heeft in vergadering van 19 december 2022 het huishoudelijk reglement voor het gebruik van culturele-, jeugd- en sportinfrastructuur goedgekeurd. Aangezien een gedeelte van de culturele infrastructuur en de volledige sportinfrastructuur eigendom is van het AGB, werd dit reglement ook goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB in vergadering van 19 december 2022.
Dit reglement dient gewijzigd te worden.
Vanaf 1 september 2024 wordt het Brede Schoolgebouw Klauterpark te Sint-Amands in gebruik genomen en dienen de lokalen van dit gebouw toegevoegd te worden aan de culturele infrastructuur en bijgevolg ingelast te worden in dit huishoudelijk reglement. Voor het overige zijn er geen wijzigingen aan dit reglement.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit huishoudelijk reglement goed te keuren. Aangezien een gedeelte van de culturele infrastructuur en de volledige sportinfrastructuur eigendom is van het AGB, wordt dit reglement ook goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB in vergadering van 24 juni 2024. Op die manier wordt eenzelfde huishoudelijk reglement gehanteerd voor alle infrastructuur. Dat schept transparantie naar de burger.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand huishoudelijk reglement voor het gebruik van culturele, jeugd- en sportinfrastructuur Puurs-Sint-Amands vast:
Artikel 1. Doel
Het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands stelt culturele, jeugd- en sportinfrastructuur ter beschikking. Dit reglement heeft als doel de veiligheid, rust, orde en hygiëne in de ter beschikking gestelde infrastructuur te waarborgen.
Artikel 2. Doelgroep
Dit reglement is van toepassing op iedereen die culturele, jeugd- en sportinfrastructuur voor gebruik ter beschikking krijgt, met name:
Individuele inwoners en niet-erkende verenigingen en organisaties van Puurs-Sint-Amands
Jeugd (-18 jarigen) in verenigingsverband/schoolcontext en mensen met een beperking in verenigingsverband/individuele context voor sport
Erkende verenigingen, organisaties, scholen en welzijnsvoorzieningen van Puurs-Sint-Amands
Niet-inwoners en niet-Puurs-Sint-Amandse verenigingen, organisaties en scholen en (alle) bedrijven
Makers: dit zijn jonge en/of startende, professionele kunstenaars/artiesten die op zoeken zijn naar een werkplek om hun projecten vorm te geven.
Artikel 3. Toepassingsgebied
Dit reglement is van toepassing op onderstaande infrastructuur:
3.1. Culturele infrastructuur
|
||
naam |
wat |
details |
Klapper |
theater- en conference-zaal |
|
Theaterzaal Kollebloem |
theater- en conference-zaal
|
|
STUDIO PRONK |
socio-culturele activiteiten |
|
STUDIO SCHITTER |
socio-culturele activiteiten |
|
STUDIO GLIM |
socio-culturele activiteiten |
|
STUDIO FONKEL |
socio-culturele activiteiten |
|
CLUB CADANS |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER KNAL |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER TRIL |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER KNETTER |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER KLAP |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER ZINDER |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER MIX |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER FORTE |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER NOVA |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER VOLTA |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER COMBO |
socio-culturele activiteiten |
|
ATELIER TEMPO |
socio-culturele activiteiten |
|
EXPO GANG |
socio-culturele activiteiten |
otk |
EXPO VITRINE |
socio-culturele activiteiten |
otk |
EXPO BOX |
socio-culturele activiteiten |
otk |
EXPO BAAK (KELDER) |
socio-culturele activiteiten |
otk |
KRISTAL
|
socio-culturele activiteiten |
|
SPIL |
socio-culturele activiteiten |
|
STAM |
socio-culturele activiteiten |
|
KEUKEN |
socio-culturele activiteiten, Kooklessen |
2. SEH (evenementenhal) Binder, Forum 4, 2870 Puurs | |||
naam |
wat |
m2 |
|
SEH Binder bij evenement |
commerciële en niet commerciële activiteiten, fuiven, feesten |
1536 48x32x7,5 |
3. Dienstencentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34, 2870 Ruisbroek |
|||
naam |
wat |
m2 |
|
Vergaderzaal Gelijkvloers de Nieuwe Ark |
socio-culturele activiteiten |
47 |
|
Vergaderzaal 1ste verdieping |
socio-culturele activiteiten |
68 |
https://www.puurs-sint-amands.be/vergaderzaal-eerste-verdieping |
Vergaderzaal 2de deel cafetaria |
socio-culturele activiteiten |
103 |
https://www.puurs-sint-amands.be/vergaderzaal-tweede-deel-cafetaria |
Cafetaria klein |
socio-culturele activiteiten |
133 |
|
Cafetaria geheel (caf. klein + 2de deel zaal) |
socio-culturele activiteiten |
236 |
|
Leskeuken |
Kookactiviteiten |
57 |
4. Dienstencentrum Paepenheide, Beenhouwerstraat 3, 2870 Breendonk |
|||
naam |
wat |
|
|
Poly-zaal 2 |
socio-culturele activiteiten |
68 |
|
Poly-zaal 3 |
socio-culturele activiteiten |
68 |
|
Bar |
socio-culturele activiteiten |
89 |
|
Bar + Poly 1 (zaal) |
socio-culturele activiteiten |
141 |
5. GC de NESTEL, Buisstraat 19c, 2890 Sint-Amands | |||
naam |
wat |
m2 |
|
GESP |
socio-culturele activiteiten Vestiaire |
29 |
|
HIEL |
socio-culturele activiteiten |
59 |
|
HAK |
socio-culturele activiteiten |
118 |
|
ZOOL |
socio-culturele activiteiten, dansfeesten, fuiven |
470 |
|
ARTIESTEN-LOGE |
Apart te reserveren bij niet podiumactiviteit in Zool |
22 |
|
KEUKEN |
Kookactiviteiten Kooklessen |
52 |
|
LEEST DANSZAAL |
Enkel als leslokaal dans |
100 |
|
LEEST REPETITIEKOT |
muziek- repetities |
12 |
6. Dorpshuis De Leeuw, Emile Verhaerenstraat 71, 2890 Sint-Amands | |||
naam |
wat |
m2 |
|
Feestzaal |
Socio-culturele activiteiten Koffietafels |
100 |
https://www.puurs-sint-amands.be/feestzaal---dorphuis-de-leeuw |
Ontmoetingsruimte (zolder) |
Socio-culturele activiteiten |
60 |
https://www.puurs-sint-amands.be/ontmoetingsruimte---dorpshuis-de-leeuw |
7. Dorphuis De Baronie, Oppuursdorp 48, 2890 Oppuurs | |||
Naam |
Wat |
m2 |
|
Feestzaal |
Socio-culturele activiteiten |
75 |
|
Keuken |
Altijd samen met de feestzaal te reserveren |
15 |
|
8. Brede School Academie Forum 11, Forum 11, 2870 Puurs |
|||
Naam |
Wat |
m² |
|
Club Kick (E021) |
Danslessen, danswedstrijden, dansevenementen, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten |
169 |
https://www.puurs-sint-amands.be/clubkick
|
Studio 3 (E018) |
Academies |
18 |
https://www.puurs-sint-amands.be/studio3
|
Kobalt (E012) |
Exclusief M/W JALM |
67 |
https://www.puurs-sint-amands.be/kobalt
|
Amarillo (E011) |
Exclusief M/W Slagwerk |
67 |
https://www.puurs-sint-amands.be/amarillo
|
Emeraude (E010) |
School activiteiten (klas 6/1) Socio-culturele activiteiten Tekenacademie 1 |
103 |
https://www.puurs-sint-amands.be/emeraude
|
Saffraan (E005)
|
School activiteiten klas 6/2) Socio-culturele activiteiten Tekenacademie 2 |
https://www.puurs-sint-amands.be/saffraan
|
|
Terra (E117) |
School activiteiten (klas 1) Socio-culturele activiteiten Academies |
65 |
https://www.puurs-sint-amands.be/terra
|
Aubergine (E116) |
School activiteiten (klas 2) Socio-culturele activiteiten Academies |
67 |
https://www.puurs-sint-amands.be/aubergine
|
Mahonie (E115) |
School activiteiten (klas 3) Socio-culturele activiteiten Academies |
69 |
https://www.puurs-sint-amands.be/mahonie
|
Ivoor (E114) |
School activiteiten Socio-culturele activiteiten M/W Toneel/Samenzang |
104 |
https://www.puurs-sint-amands.be/ivoor
|
Indigo (E113) |
School activiteiten (klas 4) Socio-culturele activiteiten Academies – Studio 1
|
66 |
https://www.puurs-sint-amands.be/indigo
|
Koraal (E112) |
School activiteiten (klas 5) Socio-culturele activiteiten Academies – Studio 2 |
67 |
https://www.puurs-sint-amands.be/koraal
|
Vermiljoen (E110) |
Exclusief TEKEN |
51 |
https://www.puurs-sint-amands.be/vermiljoen
|
Ultramarijn (E105) |
Exclusief TEKEN |
51 |
https://www.puurs-sint-amands.be/ultramarijn
|
Sportzaal (E207) |
trainingen, wedstrijden, tornooien, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten, sportevenementen |
539 29x18,5x7 |
https://www.puurs-sint-amands.be/sportzaalgroot
|
9. Brede School Klauterpark, Kouterpark 19, 2890 Sint-Amands |
|||
Naam |
Wat |
m² |
Details |
Sportzaal |
Trainingen, turnen, gevechtssport, schoolsport, sportactiviteiten |
318
|
(link naar productfiche) |
10. Fort van Liezele, Fortbaan 2, 2870 Puurs |
|||
Naam |
Wat |
m² |
|
Pop-up ruimte |
twee aanpalende lokaaltjes, verbonden door een niet afgesloten doorgang. De lokalen zijn via de gang bereikbaar via één deur, waardoor ze als één geheel kunnen beschouwd worden en ook als één geheel worden ingezet. Zowel geschikt voor tentoonstellingen als voor andere activiteiten van korte of middellange duur. |
54 |
|
Audiovisuele zaal |
aula voor 50 personen met geluidsinstallatie, beamer en groot projectiescherm voor lezingen, voordrachten, presentaties |
65 |
https://www.puurs-sint-amands.be/FL_AVzaal |
3.2. Jeugdinfrastructuur:
|
|||
Naam |
Wat |
m2 |
|
Polyzaal Groot |
Muziekactiviteiten, optredens, eetdagen/ -festijnen, quiz, commerciële en niet commerciële activiteiten, … |
300 |
https://www.puurs-sint-amands.be/polyvalente-zaal-groot-joc-wijland |
Polyzaal Klein |
Muziekactiviteiten, optredens, eetdagen/ -festijnen, quiz, commerciële en niet commerciële activiteiten, … |
180 |
|
Polyzaal Extra klein |
Enkel voor live muziekprojecten |
135 |
https://www.puurs-sint-amands.be/polyvalente-zaal-extra-klein-joc-wijland |
DJ ruimte |
Enkel in combinatie met polyzaal |
16 |
|
Polyvalent lokaal |
Muziekactiviteiten, optredens, eetdagen/ -festijnen, quiz, commerciële en niet commerciële activiteiten, … |
74 |
https://www.puurs-sint-amands.be/polyvalent-lokaal-joc-wijland |
Keuken |
Kookactiviteiten/ leskeuken, commerciële en niet commerciële activiteiten |
15 |
|
Crea Ruimte |
Initiatie, muziekactiviteiten, optredens, eetdagen/ -festijnen, kwis, commerciële en niet commerciële activiteiten, … |
45 |
|
Repetitielokaal |
Muziek - repetities |
15 |
https://www.puurs-sint-amands.be/repetitielokaal-joc-wijland |
3.3. Sportinfrastructuur:
|
|||
Naam |
Wat |
|
|
Sporthal (3 zaaldelen) |
trainingen, wedstrijden, tornooien, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten, sportevenementen |
1536 48x32x7,5 |
https://www.puurs-sint-amands.be/sport--en-evenementenhal-binder |
2. Sporthal Vrijhals, Vrijhalsweg 15, 2870 Breendonk | |||
Naam |
Wat |
m² |
|
Sporthal 3 zaaldelen |
trainingen, wedstrijden, tornooien, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten, sportevenementen |
1056 44x24x7
|
https://www.puurs-sint-amands.be/sporthal-vrijhals-breendonk |
Outdoor
|
trainingen, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten |
nvt |
1 trapveld 1 tennis (asfalt) 1 beachvolley |
3. Sporthal De Wandeling, Turkenhofdreef z/n, 2870 Puurs | |||
Naam |
Wat |
m² |
|
Sporthal volledig
|
trainingen, wedstrijden, tornooien, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten, sportevenementen |
480 30x16x8 |
https://www.puurs-sint-amands.be/sporthal-de-wandeling-liezele |
4. Sportlokaal Nektari (voorheen Flegado), Achterhoefweg 37,2870 Ruisbroek | |||
Naam |
Wat |
m² |
|
Sporthal volledig
|
Trainingen en wedstrijden |
319 22x14x7
|
5. Gemeentelijke Sporthal, Sportlaan 7, 2890 Sint-Amands | |||
Naam |
Wat |
m² |
|
Gemeentelijke Sporthal
|
trainingen, wedstrijden, tornooien, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten, sportevenementen |
1080 45x24x7 |
|
outdoor |
trainingen, schoolsport, gemeentelijke sportactiviteiten |
|
1 multisportterrein (tennis, basket, voetbal) 1 trapveld |
6. Turnzaal Sint-Amands, Hekkestraat 26, 2890 Sint-Amands | |||
Naam |
Wat |
m² |
|
Gemeentelijke Turnzaal
|
trainingen, wedstrijden, schoolsport, sportevenementen in turn- of gevechtssport |
250 25x10x6 |
Artikel 4. Voorwaarden
4.1. Met betrekking tot de infrastructuur
De infrastructuur wordt ter beschikking gesteld in de staat waarin zij zich bevindt en met het gemeentelijk materiaal dat er voorzien en aanwezig is. Er wordt geen gemeentelijk materiaal vervoerd van de ene naar de andere locatie. Voor 'makers' wordt een plaatsbeschrijving van de studio opgemaakt, om discussie bij aanvang en einde te vermijden.
De gebruiker is verantwoordelijk voor de inkleding van de zaal en indien gewenst, inrichting van een vestiaire.
De gebruiker mag geen enkele andere bestemming geven aan het lokaal dan deze waarvoor de terbeschikkingstelling werd toegestaan. Onderverhuring is ten strengste verboden.
Het is niet toegelaten om op het adres van de infrastructuur een ‘tijdelijke of vaste vestigingsplaats’ in te richten voor een verkoop van goederen of diensten. Bezichtiging van de infrastructuur is mogelijk na afspraak via het vrijetijdsloket.
Afspraken voor wat betreft de toegang tot en het afsluiten van de gereserveerde infrastructuur zijn afhankelijk van het toegangssysteem ter plaatse en worden meegedeeld bij de bevestiging van de reservatie.
Toegang is enkel mogelijk tijdens de gereserveerde tijdstippen. De gebruiker verlaat de infrastructuur na afloop van de reservatie. Sporters verlaten het terrein 5 minuten vóór afloop.
Dranken voor eigen verbruik of voor verkoop kunnen op aanvraag voorzien worden. Eigen dranken meebrengen kan niet.
Een inventaris van de drankvoorraad wordt gemaakt vóór en na het evenement.
Bij openbare activiteiten moet in de mogelijke publiciteit duidelijk de naam van de inrichter of van de inrichtende vereniging, de locatie en de toegangsprijs vermeld worden.
Bij de organisatie van openbare muziekactiviteiten moet het vastgesteld sluitingsuur gerespecteerd worden. Polyzaal JOC WIJland en GC De Nestel beschikken over VlaremII vergunning, SEH Binder niet.
SEH Binder: Einde drankverkoop 3.30u – Einde muziek 4.00u – zaal ontruimd 4.30u.
Polyzaal JOC WIJland en GC De Nestel: einde bonnetjes 3.30u - muziek stiller 4.00u - einde drankverkoop 4.30u - Einde muziek 5.00u - zaal ontruimd 5.30u
Het bestuur kan het gebruik van wisselbekers opleggen.
Tijdens nachtelijke afbraak van materialen worden geen deuren onnodig opengezet om nachtlawaai te voorkomen.
Waardevolle voorwerpen kunnen opgeborgen worden in lockers (indien voorzien) voor de periode van toegestaan gebruik. Permanente inname van lockers is niet toegelaten.
De personenlift mag niet gebruikt worden bij noodgevallen.
Dieren worden niet toegelaten met uitzondering van blindengeleidedieren of bij specifieke evenementen waarvoor de toelating werd bekomen.
Het bestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden, ook niet na ingebrekestelling, indien zij door overmacht lokalen, materialen of voorzieningen niet of laattijdig ter beschikking stelt.
4.2. Met betrekking tot orde en netheid
De infrastructuur moet worden achtergelaten in de toestand van vóór de ingebruikname: aanplakbiljetten, tape en stickers worden verwijderd, evenals het zwerfvuil rond het gebouw.
Afhankelijk van de accommodatie en de plaatselijke richtlijnen (zie productfiche website PSA) worden vuilnisbakken en vuilniszakken (voor restafval en pmd) of afvalcontainers voor restafval voorzien. Papier en karton en glas moet door de huurder altijd zelf verwijderd worden.
De gebruiker kan verplicht worden om tijdens het evenement toezicht te voorzien in de sanitaire ruimten. Hij mag hiervoor geen vergoeding vragen (wel vrije gift).
Indien verwacht wordt dat de beschikbare sanitaire voorzieningen ontoereikend zijn wordt de organisator verplicht om plaspalen/sanitair container te huren. De organisator mag in dat geval voor de sanitaire diensten een vergoeding vragen.
Het is verboden om werpslingers, confetti, e.d. te gebruiken, tenzij anders overeengekomen.
In de infrastructuur is het verboden te overnachten (tenzij anders overeengekomen).
Voor 'makers':
Een studio is geen exporuimte.
Er kunnen geen structurele ingrepen gebeuren in muren, plafonds, vloeren, ramen en deuren om een bepaald project uit te voeren.
4.3. Met betrekking tot veiligheid
De gebruiker is verplicht de officiële maximumcapaciteit van de zalen te respecteren (zie productfiche).
Het bestuur kan de gebruiker verplichten tot het instellen van systemen (genummerde kaarten, telsystemen,…). Het niet naleven van deze verplichting kan in geval van ramp of ongeval de (strafrechtelijke) aansprakelijkheid van de gebruiker (of zijn vertegenwoordigers) betekenen.
Bij grote (openbare) activiteiten kan de gebruiker verplicht worden afspraken te maken met de gemeente-, politie- en/of brandweerdiensten in verband met de algemene veiligheid in en rond het gebouw en de omliggende straten. Hij kan verplicht worden tot het inzetten van security, stewards en/of fietspatrouille in de directe omgeving van de infrastructuur. Security in GC De Nestel en JOC WIJland wordt door het bestuur georganiseerd en afgerekend met de organisator. Securityopdrachten in SEH Binder worden rechtstreeks afgerekend met de securityfirma aangeduid door het bestuur.
Voor muziekactiviteiten tot en met 100 DbA is het ter beschikking stellen van oordoppen verplicht.
Een basis EHBO is voorzien ten behoeve van de gebruiker. Bijkomende EHBO-voorziening in functie van de activiteit is de verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Gebruik van de gemeentelijke hoogtewerker kan enkel na beschikbaarheid en door personen die hiervoor het nodige attest voorleggen en gebeurt volgens de veiligheidsvoorschriften.
De ruimte voor en achter de nooddeuren, blustoestellen en toegang tot de technische ruimte dient steeds gevrijwaard te worden. De ruimtes moeten onmiddellijk en vlug bereikbaar zijn (niet afgeschermd worden met doeken). Bij het afschermen van pictogrammen en noodverlichting dienen deze elders te worden voorzien.
Er mogen geen auto’s geparkeerd worden op de oprijlaan of voor de poorten. Oprijden mag enkel om goederen op te halen of af te leveren. De toegang tot de infrastructuur moet altijd gevrijwaard blijven.
Het is niet toegelaten om knalbommen, vuurwerk, rookkanonnen e.d. te gebruiken, tenzij anders overeengekomen.
Eetstanden, containers, wagens voor ticketverkoop, …moeten altijd aangevraagd worden via een evenementenaanvraag en kunnen conform de algemene veiligheidswetgeving en richtlijnen van de brandweer op minimaal 4 meter van het gebouw geplaatst worden.
Voor openbare activiteiten worden geen sterke dranken toegelaten (boven 22% vol alcohol).
Als er in het gebouw een alarmsignaal afgaat is de gebruiker verplicht om de infrastructuur onmiddellijk te verlaten volgens de richtlijnen van het aanwezige personeel of indien geen personeel aanwezig, volgens het signalisatieplan.
Om de veiligheid in en rond de infrastructuur te verhogen kan de organisator van een openbaar evenement gratis gebruik maken van een fuifkoffer (walkie-talkies, veiligheidshesjes, bezoekersteller,…). Deze moeten worden aangevraagd via het evenementenloket.
Als er overlast ontstaat door de aanwezigheid van personen in de openbare ruimten dient de gebruiker de politie te verwittigen.
Wanneer er een gevoel van onveiligheid ontstaat door de aanwezigheid van personen in de openbare ruimten wordt de gebruiker aangeraden om de politie te verwittigen.
De 'makers' gaan bij hun project steeds uit van de gangbare veiligheidsnormen.
4.4. Te betalen vergoedingen
Gebruikers van de zalen (SEH Binder, Kollebloem, Klapper, Zool, polyzalen JOC WIJland en Fort Liezele) kunnen voor de verkoop van tickets en reservaties een beroep doen op de vrijetijdsbalie. De tarieven hiervoor zijn vastgesteld in een tarief/retributiereglement.
SABAM wordt aangegeven en betaald door de gebruiker. De billijke vergoeding is ten laste van het bestuur.
4.5. Met betrekking tot de verzekering en de geldende wetgevingen
Het bestuur verzekert gebouw en inboedel tegen brand en aanverwante gevaren met afstand van verhaal naar de gebruiker.
Voor de risico’s als organisator van evenementen neemt de gebruiker/vereniging een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid exploitatie/uitbating en een verzekering contractuele aansprakelijkheid. Ten voordele van de medewerkers en vrijwilligers kan een ongevallenverzekering afgesloten worden. Om daarnaast nog het aanwezige materiaal te verzekeren tegen vandalisme of diefstal kan een verzekering alle risico’s worden afgesloten. Het bestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden bij diefstal of vandalisme.
De gebruiker is verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen met betrekking tot de zedelijke bescherming van de jeugd en de beteugeling van dronkenschap.
De gebruiker is verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen met betrekking tot de eerbiediging van de wetgeving betreffende de geluidsnormen.
De gebruiker is verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen met betrekking tot de wet rond de persoonsbescherming.
Roken is verboden in alle openbare ruimten en bijhorende cafetaria’s. Illegale drugs zijn ten strengste verboden.
De gebruiker is verantwoordelijk voor de betaling van de verschuldigde rechten en eventuele boetes.
Elke 'maker' verzekert zelf zijn eigen materialen en sluit een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af.
4.6. M.b.t. schade en schoonmaak
De gebruiker/maker is tijdens de activiteit aansprakelijk voor schade aan de infrastructuren en bijhorend materiaal tenzij tekortkomingen op voorhand werden gemeld aan de medewerkers van het bestuur. Het bestuur kan de schade verhalen op de gebruiker/maker.
Materialen of voorwerpen die niet behoren tot het patrimonium van de gemeente moeten verwijderd worden tegen het afgesproken moment. Indien dit niet gebeurt zullen ze op kosten en risico van de gebruiker weggenomen worden. Hiervoor wordt een vergoeding aangerekend zoals voorzien in het tarief/retributiereglement.
Bij het niet of onvoldoende schoon achterlaten tegen het afgesproken moment en volgens de richtlijnen ter plaatse wordt voor de opkuis een tarief/retributie aangerekend zoals opgenomen in het tarief/retributiereglement m.b.t. culturele-, jeugd- en sportinfrastructuur.
Indien het afval na de activiteit niet werd gesorteerd, wordt de gebruiker teruggeroepen om dit alsnog te doen. Indien aan deze vraag geen gevolg wordt gegeven, wordt hiervoor een vergoeding aangerekend zoals voorzien in het tarief/retributiereglement m.b.t. culturele-, jeugd- en sportfinstrastructuur.
5. Aanvraagprocedure
5.1. Aanvraag
De reservatieaanvraag gebeurt door één meerderjarige en dit namens een welbepaalde vereniging, organisatie, school, bedrijf of in eigen naam.
Seizoensaanvragen zijn aanvragen voor terugkerende reservaties gedurende een seizoen of werkjaar. Ze gebeuren na oproep van de dienst beleven en op de manier waarop in de oproep is aangegeven.
Vrije reservatieaanvragen zijn aanvragen voor activiteiten die geen volledig werkjaar doorgaan (éénmalig of enkele keren). Ze verlopen via de webshop of worden gericht aan het vrijetijdsloket (dienstverlening) vrijetijdsloket@puursam.be. Vrije reservatieaanvragen worden chronologisch behandeld.
5.2. Termijnen
Seizoensaanvragen:
Reserveringen voor sportactiviteiten gebeuren in april van jaar X voor een volledig seizoen (1 augustus jaar X tot 31 juli jaar X+1).
Reserveringen voor culturele- en jeugdactiviteiten gebeuren in mei van jaar X voor een volledig seizoen (1 september jaar X+1 tot 31 augustus X+2)
Vrije reservatieaanvragen:
Aanvragen voor vrije sportreservaties kunnen ten vroegste in augustus van jaar X en ten laatste 5 werkdagen vóór de activiteit.
Aanvragen voor vrije cultuur- en jeugdreservaties gebeuren ten vroegste 12 maanden vóór de activiteit en ten laatste 5 werkdagen vóór de activiteit (10 werkdagen bij feesten)
Na overleg kunnen grote sport-, cultuur- of jeugdevenementen langer dan 1 jaar vooraf worden aangevraagd maar minstens 2 maand vóór de activiteit (zodat alle ondersteunende activiteiten kunnen worden ingepland).
5.3. Reservatiebevestiging
Dubbele reservatieaanvragen bij seizoensaanvragen worden besproken op een overleg met de betrokkenen om tot een compromis te komen. De seizoensaanvragen voor sport worden voorgelegd ter goedkeuring aan het bestuur vóór de start van het sportseizoen.
Alle aanvragen worden bevestigd aan de hand van een reservatieoverzicht dat per e-mail wordt bezorgd aan de aanvrager. De aanvrager wordt verondersteld eventuele aanpassingen over te maken aan de dienst beleven (bij seizoensaanvragen) of aan het vrijetijdsloket (bij vrije reservaties).
Het reserveren van zalen/lokalen houdt automatisch het aanvaarden van de bepalingen van het tarief/retributie- en het huishoudelijk reglement met betrekking tot het gebruik van de infrastructuur in.
In afwachting van een reservatiebevestiging wordt een reservatieaanvraag in de webshop als voorlopig gereserveerd.
5.4. Annulatie
Een reservatie kan geannuleerd worden zonder kosten tot ten laatste:
1 maand voor een activiteit in de evenementenhal Binder, JOC WIJland, Cafetaria GC De Nieuwe Ark en Bar, Poly1 GC Paepenheide, GC De Nestel en Kollebloem, Spil, Kristal, Klapper cc Binder, feestzaal Dorphuis De Leeuw, feestzaal Dorpshuis De Baronie.
7 dagen voor een activiteit in alle andere lokalen van cc Binder, GC Paepenheide, GC De Nieuwe Ark, De Leest, Dorpshuis De Leeuw, de brede school lokalen, Fort van Liezele en de sporthallen.
Bij niet tijdig annuleren wordt een annulatievergoeding aangerekend gelijk aan de retributie geldig voor de aangevraagde locatie(s).
5.5. Betaling
De betaling van een seizoensreservatie gebeurt per maand. De gebruiker ontvangt hiervoor maandelijks een factuur met vermelding van de verschuldigde tarieven/retributies voor het gebruik van de zalen/lokalen, eventuele verbruikte dranken, schadevergoedingen en extra diensten. De betaling gebeurt vóór de vervaldag vermeld op de factuur (30 dagen).
De betaling van een vrije reservatie inclusief afrekening van eventueel verbruikte dranken, schadevergoedingen of extra diensten, gebeurt na de activiteit binnen de 30 dagen na ontvangst van de factuur.
Artikel 6. Controle
De gebruiker/maker is steeds verplicht de leden van de gemeente en afgevaardigden toegang te verlenen tot de gebruikte lokalen.
Artikel 7. Sancties
Bij het niet-naleven van de bepalingen vermeld in dit huishoudelijk reglement of eraan verbonden tarief/retributiereglement kan het bestuur een aanvraag voor een volgende activiteit weigeren.
Bij ongepast gedrag worden de ordediensten verwittigd. De politie is bevoegd tot het treffen van strafrechtelijke maatregelen. De burgemeester is bevoegd voor de eventuele administratieve afhandeling van niet-strafrechtelijke feiten.
De studio moet actief gebruikt worden, zo niet kan de kunstenaar/artiest gevraagd worden voortijdig studio te verlaten.
Artikel 8. Opheffingsbepalingen
Het huishoudelijk reglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 19 december 2022 inzake het gebruik van culturele-, jeugd- en sportinfrastructuur Puurs-Sint-Amands wordt opgeheven op 1 september 2024.
Artikel 9. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 juni 2024 en treedt in werking op 1 september 2024. De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Toelichting
De gemeenteraad heeft in vergadering van 20 december 2021 het retributiereglement voor gebruik van de culturele- en jeugdinfrastructuur goedgekeurd.
Dit retributiereglement dient gewijzigd te worden om onderstaande redenen.
Op 1 september 2024 zal de brede schoolgebouw Klauterpark te Sint-Amands in gebruik worden genomen. De lokalen die hier naschools ter beschikking komen van verenigingen en individuen worden in dit reglement toegevoegd.
De brede school Sint-Amands zal dagelijks worden gebruikt door o.a. sjabi+ voor de ontwikkeling van allerhande schoolse activiteiten, door BKO Ferm voor de buitenschoolse kinderopvang en door verschillende andere gebruikers die er hun activiteiten organiseren buiten de schooluren en buiten de uren en lokalen toegewezen aan BKO Ferm.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dit retributiereglement m.b.t. de tarieven voor het gebruik van culturele- en jeugdinfrastructuur goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand retributiereglement m.b.t. tarieven voor het gebruik van culturele- en jeugdinfrastructuur vast:
Artikel 1: Opheffing
Het raadsbesluit zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 december 2021 van gemeente Puurs-Sint-Amands inzake de vaststelling van de retributies voor het gebruik van culturele- en jeugdinfrastructuur wordt opgeheven vanaf 1 september 2024.
Artikel 2: Definities
Onder volgende begrippen wordt verstaan:
Tarieven erkende verenigingen en organisaties: is van toepassing op alle verenigingen en organisaties van de gemeente Puurs-Sint-Amands die voldoen aan het erkenningsreglement en erkend zijn na een beslissing van de gemeente, de scholen van Puurs-Sint-Amands en de welzijnsvoorzieningen van Puurs-Sint-Amands.
Tarief niet-inwoner: is van toepassing op alle individuele gebruikers, niet-inwoners van de gemeente Puurs-Sint-Amands
Artikel 3: Heffingstermijn - belastbaar feit
Met ingang van 1 september 2024 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 worden retributies vastgesteld voor het gebruik van culturele- en jeugdinfrastructuur en diensten.
Artikel 4: Retributieplichtige
De retributie is verschuldigd door iedere aanvrager/gebruiker van de culturele- en jeugdinfrastructuur. Indien de gebruiker niet de aanvrager is, zijn aanvrager én de gebruiker hoofdelijk en solidair gehouden tot betaling van de retributie.
Artikel 5: Tarieven
Er worden verschillende tarieven gehanteerd:
Tarief A = Basistarief (100%) voor individuele inwoners en niet-erkende verenigingen Puurs-Sint-Amands
Tarief B = Basistarief - 25% voor erkende verenigingen en organisaties, voor buitenschoolse activiteiten van scholen Puurs-Sint-Amands en voor welzijnsvoorzieningen van Puurs-Sint-Amands
Tarief C = Basistarief - 40% voor activiteiten voor jeugd georganiseerd door scholen Puurs-Sint-Amands in het kader van hun leerplan, voor jeugdsport, voor sport- en cultuuractiviteiten voor mensen met een beperking georganiseerd door erkende verenigingen en organisaties Puurs-Sint-Amands en voor sportactiviteiten door personen in het bezit van een European Disability Card + activiteiten georganiseerd door verenigingen met als doel armoedebestrijding, fairtrade, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking
Tarief D = Basistarief + 50% voor niet-inwoners, verenigingen en organisaties en scholen buiten Puurs-Sint-Amands en (alle) bedrijven
De prijzen worden, tenzij anders aangeduid, aangerekend in euro per gebruiksuur. Het maximumtarief per dag is het uurtarief dat moet betaald worden voor 8 uren.
5.1. Tarieven lokalen:
In de retributies voor de lokalen zit vervat: het gebruik van de infrastructuur, verlichting, verwarming en elektriciteit, gebruik van het aanwezige meubilair/apparatuur en de billijke vergoeding.
De retributies voor de lokalen worden als volgt vastgesteld:
CULTURELE INFRASTRUCTUUR
1. Gemeenschapscentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34, 2870 Ruisbroek
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Vergaderzaal Gelijkvloers |
|
|
|
|
Vergaderzaal 1ste verdieping |
|
|
|
|
Zaal naast cafetaria |
|
|
|
|
Cafetaria (zonder Zaal) |
|
|
|
|
Cafetaria + zaal |
|
|
|
|
Leskeuken (inclusief tafelruimte) |
|
|
|
|
2. Gemeenschapscentrum Paepenheide, Beenhouwersstraat 3, 2870 Breendonk
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Poly 2 |
|
|
|
|
Poly 3 |
|
|
|
|
Cafetaria |
|
|
|
|
Cafetaria + Poly 1 |
|
|
|
|
3. De Leest, Buisstraat 19c, 2890 Sint-Amands
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief
|
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Danszaal
|
|
|
|
|
Repetitielokaal |
|
|
|
|
4. Dorpshuis De Leeuw, Emile Verhaerenstraat 71, 2890 Sint-Amands
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief + 50% |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Feestzaal De Leeuw |
|
|
|
|
Ontmoetingsruimte (zolder boven museum) |
|
|
|
|
5. Dorpshuis De Baronie, Oppuursdorp 48, 2890 Oppuurs
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Feestzaal (inclusief keuken) |
|
|
|
|
6. Brede School gebouw Academie Forum 11, Forum 11, 2870 Puurs
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Club Kick (E021) |
|
|
|
|
Studio 3 (E018) | ||||
Kobalt (E012) | ||||
Amarillo (E011) | ||||
Emeraude (E010) | ||||
Saffraan (E005) | ||||
Terra (E117) | ||||
Aubergine (E116) | ||||
Mahonie (E115) | ||||
Ivoor (E114) | ||||
Indigo (E113) | ||||
Koraal (E112) | ||||
Vermiljoen (E110) | ||||
Ultramarijn (E105) | ||||
Sportzaal (E207) |
7. Brede School gebouw Klauterpark, Kouterpark 19, 2890 Sint-Amands
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Turnzaal |
|
|
|
|
JEUGDINFRASTRUCTUUR
Jeugdontmoetingscentrum WIJland, Fortbaan 1, 2870 Puurs
Naam |
Tarief A = Basistarief |
Tarief B = Basistarief |
Tarief C = Basistarief |
Tarief D = Basistarief |
|
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
in euro/u. |
Polyzaal groot |
|
|
|
|
Polyzaal klein |
|
|
|
|
Polyzaal extra klein |
|
|
|
|
DJ ruimte |
|
|
|
|
Polyvalent lokaal |
|
|
|
|
Keuken |
|
|
|
|
Repetitielokaal |
|
|
|
|
Bergruimte repetitielokaal |
|
|
|
|
5.2.Tarieven gemeentelijke diensten, dranken, waarborgen
Indien op aangeven van de afdeling beleven extra uren worden gepresteerd door gemeentelijk logistiek- of onderhoudspersoneel omdat afspraken niet werden nageleefd worden deze als volgt gefactureerd:
XX euro per uur en per persoon op weekdagen vóór 22.00u.
XX euro per uur en per persoon op weekdagen van 22.00u tot 06.00u
XX euro per uur en per persoon op zaterdagen;
XX euro per uur en per persoon op zondagen;
De bezetting wordt bepaald na advies van Dienst Beleven. De retributie bedraagt:
2 security agenten gedurende de volledige tijd van het muziekevenement met een maximum van 9u:
XX euro voor gebruikers uit de gemeente Puurs-Sint-Amands
XX euro voor gebruikers van buiten Puurs-Sint-Amands
3 security agenten gedurende de volledige tijd van het muziekevenement met een maximum van 9u:
XX euro voor gebruikers uit de gemeente Puurs-Sint-Amands
XX euro voor gebruikers van buiten Puurs-Sint-Amands
4 security agenten gedurende de volledige tijd van het muziekevenement met een maximum van 9u:
XX euro voor gebruikers uit de gemeente Puurs-Sint-Amands
5 security agenten gedurende de volledige tijd van het muziekevenement met een maximum van 9u
XX euro voor gebruikers uit de gemeente Puurs-Sint-Amands
XX euro voor gebruikers van buiten Puurs-Sint-Amands
7 security agenten gedurende de volledige tijd van het muziekevenement met een maximum van 9u:
XX euro voor gebruikers uit de gemeente Puurs-Sint-Amands
XX euro voor gebruikers van buiten Puurs-Sint-Amands
Een organisator kan bijkomende securitymensen en/of -prestaties aanvragen. Voor elke bijkomende persoon en/of prestatie wordt een retributie van XX euro/uur/agent aangerekend.
De dranken worden geleverd en gefactureerd door de concessiehouder of de gemeente volgens werkelijk verbruik aan inkoopprijs (BTW inbegrepen) verhoogd met XX%.
Artikel 5.3.: Overige tarieven
Bij beschadiging van de infrastructuur of materiaal en bij verlies van materiaal wordt de kostprijs of herstellingskost aangerekend.
Voor het beschadigen of verlies van herbruikbare bekers wordt XX euro per beker aangerekend.
Voor gebruik van de PSA webwinkel voor verkoop van producten betalen Puurs-Sint-Amandse verenigingen/organisatoren XX euro per product; organisatoren van buiten Puurs-Sint-Amands en commerciële organisatoren betalen XX euro per verkocht product.
Artikel 6: Vrijstellingen
De retributies zijn niet verschuldigd door:
Artikel 7: Wijze van inning
De retributie wordt geïnd door middel van een factuur of na betaling via webshop.
Artikel 8: Delegatie naar CBS
Het College van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd de tarieven van de retributies voor de zalen en lokalen ter beschikking gesteld door de gemeente Puurs-Sint-Amands gedurende de duur van dit besluit vast te stellen.
Artikel 9: Invordering
Bij gebrek aan betaling in der minne, zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte. De invordering van het niet-betwist gedeelte zal door middel van een dwangbevel, voorzien in artikel 177 van het Decreet over het lokaal bestuur, geschieden.
Artikel 10: Inwerkingtreding en bekendmaking
Dit retributiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 juni 2024 en treedt in voege op 1 september 2024 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Namens Gemeenteraad,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter gemeenteraad