We worden steeds vaker geconfronteerd met hevige regenval, maar ook met langere periodes van zowel regen als droogte. Klimaatadaptatie is al lang geen keuze meer, maar een noodzakelijk goed. De gemeente Puurs-Sint-Amands streeft ernaar dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en wil met een subsidie inwoners extra motiveren tot het plaatsen van een regenton.
Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:
Bevoegdheidsgrond
Een regenton is een laagdrempelige en toegankelijke manier om hemelwater op te vangen. In het verleden faciliteerde de gemeente dit door middel van gesubsidieerde regentonnen.
In vergadering van 4 maart 2024 werd dit door de gemeenteraad omgezet in een subsidiereglement m.b.t. regentonnen en regenvaten. Aan het begin van iedere nieuwe legislatuur worden de reglementen aan een controle onderworpen. Uit nazicht is gebleken dat er een verkeerde budgetsleutel in dit subsidiereglement werd opgenomen. Op vraag van de financiële dienst werd aangestuurd op een aanpassing daarvan, vandaar dat voorgesteld wordt om dit reglement opnieuw vast te stellen. Voor de rest verandert er inhoudelijk niets aan dit reglement. De burger kan zelf een regenton naar keuze aankopen. De gemeente subsidieert 50% van de aankoopprijs met een maximum bedrag van €50, na voorlegging van factuur en de vermelding van het volume van de regenton.
Met deze premie wil de gemeente alle inwoners motiveren om zoveel mogelijk hemelwater op te vangen en te hergebruiken. Eveneens waar een hemelwaterinstallatie ruimtelijk technisch of financieel niet haalbaar is. Bovendien dient het hergebruik van hemelwater niet enkel om planten tijdens droogteperioden te bewateren, maar komt het eveneens van pas bij diverse huishoudelijke taken, waardoor kostbaar drinkwater niet onnodig verloren gaat.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement m.b.t regentonnen en -vaten opnieuw vast te stellen met ingang van 8 mei 2025.
De uitgave is voorzien onder budgetsleutel 25-020107/0350-00/64910000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Enig artikel: De gemeenteraad stelt het hiernavolgend subsidiereglement m.b.t. regentonnen en -vaten vast:
Artikel 1. Doel
De gemeente verstrekt een subsidie voor de aanschaf van regentonnen en -vaten in het kader van klimaatadaptieve maatregelen en de bewustmaking van het (regen)waterbeheer.
Artikel 2. Definitie
In dit reglement hebben onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis:
- regenton of regenvat: een recuperator voor hemelwater die is bestemd voor het verzamelen en/of voor de opslag van regenwater voor later gebruik;
- klimaatadaptieve maatregelen: acties om samenlevingen en ecosystemen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering;
Artikel 3. Doelgroep
Voor de subsidie komen in aanmerking: alle natuurlijke personen (eigenaars, huurders en gebruikers), scholen, bedrijven en verenigingen in Puurs-Sint-Amands.
Artikel 4. Voorwaarden
De gemeente verleent de subsidie onder volgende voorwaarden:
1) De subsidie betreft de terugbetaling van een deel van de werkelijke kosten gemaakt voor de aankoop van regentonnen en -vaten met kraantje, een afneembaar deksel en een minimale inhoud van 200 liter. De kosten voor andere toebehoren, zoals bijvoorbeeld de sokkel, de overloop, de aansluiting, de kraan, het veiligheidsventiel en de waterrichter komen niet in aanmerking voor deze subsidie;
2) De regenton of -vat mag in geen enkel geval op de openbare weg of in de openbare ruimte staan;
3) Het verlenen van de subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die de gemeenteraad voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen;
4) De subsidie voor deze regentonnen en -vaten mag niet gecumuleerd worden met enige andere vorm van financiële tegemoetkoming door de gemeente of een andere overheid voor de aankoop van regentonnen en regenvaten;
5) Enkel nieuwe regentonnen en -vaten komen in aanmerking;
6) De subsidieaanvraag dient uiterlijk drie maanden na de aankoop (datum van het kassaticket of factuur) ingediend te worden;
7) Er kan een subsidie worden aangevraagd voor regentonnen en -vaten met een maximum van twee per adres.
Artikel 5. Bedragen
Het bedrag van de subsidie bedraagt 50% van de aankoopprijs met een maximum van €50 (inclusief btw voor niet btw-plichtigen; exclusief btw voor btw-plichtigen) per regenton of -vat.
Artikel 6. Procedure
§1. De aanvraag:
De subsidie dient aangevraagd te worden via het aanvraagformulier. Bij dit formulier dient een factuur of kassaticket toegevoegd te worden met duidelijke vermelding van de regenton of -vat.
De aanvraag is slechts ontvankelijk zodra deze volledig en conform de voorwaarden van dit subsidiereglement werd ingediend.
§2. Beoordeling
De bevoegde dienst controleert of de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden en formuleert een advies aan het college van burgemeester en schepenen.
§3. Beslissing
Het college van burgemeester en schepenen neemt, op basis van het advies van de bevoegde dienst, een beslissing binnen een termijn van maximaal zes maanden na het indienen van de aanvraag.
De aanvrager wordt van de beslissing schriftelijk of per e-mail in kennis gesteld.
Deze termijn is een richtdatum.
§4. Uitbetaling
Na toekenning van de subsidie door het college van burgemeester en schepenen gebeurt de uitbetaling van de subsidie door overschrijving op de bankrekening van de aanvrager binnen drie maanden na de beslissing.
De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente schriftelijk op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens bankrekeningnummer.
Artikel 7. Controle
Indien nodig, neemt de gemeente contact op met de aanvrager om bijkomende informatie aan te leveren, bijvoorbeeld foto's van de geplaatste regenton of -vat.
De gemeente heeft het recht om ter plaatse de aanwending van de verleende subsidie te controleren.
In geval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van de controle, is hij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.
Artikel 8. Sancties
De subsidie moet steeds gebruikt worden voor het doel waarvoor ze is toegekend. Zo niet, dient de subsidie terugbetaald te worden.
In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.
Als de aanvrager niet voldoet aan contractuele of financiële verplichtingen tegenover de gemeente, kan het subsidiebedrag worden verrekend.
Artikel 9. Bezwaar
Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven, brief, e-mail, afgifte tegen ontvangstbewijs, …) gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen en dit uiterlijk binnen één maand na kennisgeving van de beslissing. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren.
De postdatum of datum op het ontvangstbewijs geldt als bewijs.
Artikel 10. Opheffingsbepaling
Het subsidiereglement regentonnen en regenvaten, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 4 maart 2024, wordt opgeheven met ingang van 8 mei 2025.
Artikel 11. Inwerkingtreding en bekendmaking
Dit subsidiereglement werd vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 5 mei 2025, treedt in werking op 8 mei 2025 en wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.