Terug Gemeenteraad

Mon 05/05/2025 - 20:00 Raadzaal

Openbaar

Mededelingen

Notulen vorige vergadering

Algemeen bestuur

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 28 maart 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene ver­gadering van ISVAG die op 15 mei 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 4 april 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene ver­gadering van Zefier die op 12 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 21 maart 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene ver­gadering van Creat Services dv die op 17 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 7 april 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene ver­gadering van Fluvius Zenne-Dijle die op 19 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.

  • Het Europees actieplan voor circulaire economie en het Lokaal Materialenplan omvatten doelstellingen om de hoeveelheid restafval te reduceren. De doelstellingen zijn ambitieus en vereisen de komende jaren een inspanning die boven het gemiddelde van de afgelopen jaren ligt. Voor Puurs-Sint-Amands is de doelstelling tegen 2030: 90 kg huishoudelijk restafval per inwoner. In 2023 was het restafvalcijfer per inwoner 135 kg, wat 45 kg boven de doelstelling ligt. (Bron: OVAM). Diftar in combinatie met een aangepaste tariefprikkel én feedback over individueel sorteergedrag zet aan tot beter sorteren met een reductie van het restafvalcijfer tot gevolg. Het systeem is gebaseerd op “de vervuiler/slechte sorteerder betaalt” waardoor de afvalkosten eerlijker verdeeld worden.

    De invoering van inzameling van het huisvuil via het Diftar-systeem faciliteert de realisatie van het behalen van deze doelstellingen in sterke mate, omdat in het Diftar-systeem het principe van de vervuiler betaalt veel sterker tot uiting komt, hetgeen de burgers en organisaties zal aanzetten beter te sorteren. Inzameling via Diftar vereist echter de nodige schaalgrootte om de investeringen voldoende te laten renderen: een intergemeentelijke aanpak dringt zich dan ook op.

    Voorstel van beslissing:

    Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands zal op datum van de gemeenteraadsbeslissing haar beheersrechten met betrekking tot de opdracht “inzameling van huisvuil met Diftar-containers en transport naar ISVAG” overdragen aan IVAREM tot en met 25 april 2039.

    Artikel 2: Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan IVAREM.

Financieel beheer

Belastingen, retributies, reglementen

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 19 december 2022 het retributiereglement op de gemeentelijke begraafplaatsen vastgesteld. Er werd toen een aanpassing gedaan om kosteloos te verplaatsen van de oude begraafplaatsen van Puurs en Kalfort naar de Parkbegraafplaats.

    Met het aanpassen van het huishoudelijk reglement m.b.t. gemeentelijke begraafplaatsen aan de nieuwe wetgeving werd eveneens een vergelijkend onderzoek gedaan naar de retributies die de buurgemeenten hanteren.

    Vastgesteld werd dat de tarieven in de omliggende gemeenten hoger zijn. Om tot een vergelijkbaar niveau te komen met de buurgemeenten wordt voorgesteld om de tarieven van het retributiereglement op de gemeentelijke begraafplaatsen aan te passen.  

    Het is gepast om retributies te heffen om de kosten voor de aanleg en onderhoud van de begraafplaatsen te kunnen dragen en de administratieve opvolging betaalbaar te kunnen houden. Er worden verschillende tarieven gehanteerd naargelang de duur van de concessie, de hernieuwing ervan, voor de ontgravingen, de columbariumplaten en de naamplaatjes.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit retributiereglement opnieuw vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.

  • Het lokaal Materialenplan 2023-2030 (LMP) werd goedgekeurd op 26 mei 2023 door de Vlaamse Regering.

    Europese regelgeving verplicht Vlaanderen om het bioafval uit het restafval te halen en om de eigen reductiedoelstellingen voor het restafval en recyclagedoelstellingen te behalen. Daarom voert dit Lokaal Materialenplan (LMP) de algemene verplichting in voor lokale besturen om een selectieve inzameling van alle bioafval aan te bieden aan de burger.

    De gemeente is verplicht om de mogelijkheid te bieden aan burgers om het bioafval (gft) selectief aan te bieden. Aan deze inzameling en verwerking zijn kosten verbonden die doorwegen op de gemeentelijke financiën.

    In vergadering van 11 september 2023 keurde de gemeenteraad de beheersoverdracht goed, waarbij de inzameling en verwerking van het gft afval werd overgedragen aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

    Het is wenselijk om een belasting te heffen op het inzamelen en verwerken van gft, zodat op die manier wordt bijgedragen aan de verhoogde gemeentelijke uitgaven.

    De belasting wordt bepaald volgens het Diftar-systeem (gedifferentieerde tarieven), ze bestaat uit een tarief per kg en een aanbiedkost per lediging. Door dit systeem toe te passen worden de afvalkosten eerlijker verdeeld. 

    Het innen van een belasting wordt gedefinieerd als het in ontvangst nemen van de schuld.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit belastingreglement vast te stellen met ingang van 1 juli 2025. 

  • Het lokaal Materialenplan 2023-2030 (LMP) werd goedgekeurd op 26 mei 2023 door de Vlaamse Regering. Dit plan omvat specifieke doelstellingen om de hoeveelheid restafval te doen dalen tegen 2030.

    Naast de inzameling van huisvuil en gft voorziet de gemeente ook de inzameling van volgende afvalstoffen:

    -          papier & karton en PMD via huis-aan-huisinzameling;

    -          textiel en hol glas via containers die op verschillende plaatsen in de gemeente zijn opgesteld;

    -          grofvuil op afroep aan huis;

    -          o.a. papier & karton, PMD, glas, groenafval, houtafval, oude metalen, bouw- en sloopafval, textiel, grofvuil, piepschuim, kunststoffen, matrassen, asbestcement, batterijen, KGA en AEEA via het recyclagepark.

    Aan de inzameling en verwerking van afval zijn verhoogde kosten verbonden die doorwegen op de gemeentelijke financiën.

    De heffing van een afvalbelasting draagt bij aan de financiële duurzaamheid van de gemeentelijke afvalbeheerprogramma's en voorkomt dat de lasten onevenredig op de algemene gemeentelijke begroting drukken.

    De aanpassing van de afvalbelasting en de afvalinzameling volgens gewichtsdiftar is gebaseerd op verschillende logische en beleidsmatige overwegingen die bijdragen aan een duurzamer afvalbeheer en een rechtvaardiger belastingstelsel.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit belastingreglement vast te stellen met ingang van 1 januari 2026. 

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 16 december 2019 het belastingreglement op het inzamelen en verwijderen van huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen (IVAREM) vastgesteld voor de aanslagjaren 2020-2025. 

    IVAREM stelt thans voor om de afvalbelasting vaste bijdrage te verhogen van 49 naar 65 euro, reden waarom dit belastingreglement opnieuw dient herzien te worden. 

    De gemeente heeft ingevolge de haar opgelegde verplichtingen vaste kosten voor afvalbeheer zoals:

    •  Het bevorderen van afvalpreventie en scheiding aan de bron door communicatie, informatie, educatie en sensibilisatie;
    •  Het gratis inzamelen en verwerken van KGA;
    •  Het gratis aanvaarden en verwerken van asbestcementafval (tot 1 m³ per gezin per jaar);
    •  De selectieve inzameling aan huis of via in de gemeente opgestelde containers van selectieve afvalsoorten;
    •  De exploitatie van een of meerdere recyclageparken.

    Om de scheiding aan de bron aan te moedigen, is het niet aangewezen de inzamelings- en verwerkingskosten voor de selectieve afvalsoorten volledig in functie van het aanbod door te rekenen aan de aanbieders.

    Vermits het merendeel van deze kosten gezinsgerelateerd is, wordt de voorkeur gegeven aan een aanrekening per gezin.

    De afvalbelasting neemt de financiële toestand van de gemeente in overweging en heeft als doel de vaste kosten te dekken.

    Er worden verminderingen voorzien waardoor sociale correcties worden toegekend op het vast bedrag dat per gezin wordt aangerekend.

    De invordering gaat gepaard met kosten ingevolge de verzending van aanmaningen en het is billijk deze kosten te verhalen op diegenen die laattijdig de door hun verschuldigde belasting betalen.

    De gemeente heeft beheersoverdracht verleend aan de Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM). Er wordt naar gestreefd om deze belasting in de gemeenten die aangesloten zijn bij IVAREM zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Het Materialendecreet laat toe deze kosten voor het beheer van huishoudelijke afvalstoffen intergemeentelijk te innen, vandaar dat ervoor geopteerd wordt om deze belasting te laten innen door IVAREM.

    In het kader van een bewustmakingsproces bij de bevolking op het vlak van afvalbeheerskosten voor het huishoudelijk afval, is het aangewezen de vaste kosten en de niet variabele kosten voor de selectieve fracties aan te rekenen aan de bevolking via een vast bedrag en op een zichtbare wijze.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit belastingreglement opnieuw vast te stellen voor de aanslagjaren 2025 tot en met 2031. 

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 24 juni 2024 het retributiereglement voor afgifte van administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties vastgesteld. 

    Een aanpassing aan dit retributiereglement dringt zich op omwille van de digitalisering van de producten 'registratie en beëindigen wettelijk samenwonen' en 'huwelijken' van burgerzaken. 

    In het kader van het subsidieproject Gemeente zonder gemeentehuis – Burgerloket worden verschillende producten van de dienst Burgerzaken gedigitaliseerd. Daarnaast zetten we ons actief in om hogere overheden te stimuleren nog meer diensten digitaal beschikbaar te maken voor burgers. Als lokaal bestuur nemen we deel aan dit project en zijn we vertegenwoordigd in de stuurgroep. Dit brengt de verplichting met zich mee om binnen ons bestuur actief bij te dragen aan verdere digitalisering. 

    Reeds gedigitaliseerde producten: 

    • Digitale kiesbrief 

    • Geboorteaangifte (minder impact voor onze gemeente, aangezien we geen ziekenhuis hebben) 

    Geplande digitalisering: 

    • Huwelijken (nog in te plannen) 

    • Erkenning van een kind (maart 2025) 

    • Wettelijk samenwonen registratie en beëindigen (april-mei 2025)  

    Voor de digitalisering van bepaalde producten moeten processen en reglementen worden aangepast. Hierbij hanteren we het principe "Keep it simple", zodat administratieve procedures eenvoudiger en efficiënter worden. 

    Naast het digitaal aanbieden van de producten kunnen burgers die dit wensen ook nog steeds een fysieke afspraak maken voor deze producten.

    Erkenning van een kind 

    Dit product is eenvoudig te digitaliseren en vereist geen wijzigingen in reglementen of retributies. 

    Huwelijken en wettelijk samenwonen 

    De digitalisering van deze producten is complexer, omdat hier kosten aan verbonden zijn. Hiervoor moeten de tarieven en de bijbehorende regelgeving worden geëvalueerd en waar nodig aangepast. 

    Voor huwelijken wordt momenteel volgende retributie voorzien: 

    • Huwelijk op een weekdag: 25 euro 

    • Huwelijk op een zaterdag: 50 euro 

    • Aankoop huwelijksboekje: 25 euro  

    De prijzen in de buurtgemeente zijn zeer uiteenlopend. Als wij willen digitaliseren en burgers de mogelijkheid willen bieden om een huwelijksaangifte volledig online te regelen, willen voor administratieve vereenvoudiging naar één vast bedrag gaan. Voorstel is om naar één prijs te gaan van 60 euro huwelijksboekje inbegrepen. De betaling gaat gebeuren in eerste instantie via facturatie. Later wensen wij over te stappen naar online betalingen.  

    Voor de registratie wettelijk samenwonen en beëindigen wettelijk samenwonen is momenteel een retributie voorzien van 10 euro. We stellen vast dat bij onze buurtgemeenten dit product gratis is. Het voorstel is om dit product eveneens gratis aan te bieden zoals bij de buurtgemeenten. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het retributiereglement voor afgifte van administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties opnieuw vast te stellen voor de periode van 8 mei 2025 tot en met 31 december 2025, omdat dit reglement in de loop van 2025 opnieuw dient aangepast te worden. 

Subsidies

  • We worden steeds vaker geconfronteerd met hevige regenval, maar ook met langere periodes van zowel regen als droogte. Klimaatadaptatie is al lang geen keuze meer, maar een noodzakelijk goed. De gemeente Puurs-Sint-Amands streeft ernaar dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en wil met een subsidie inwoners extra motiveren tot het plaatsen van een regenton. 

    Een regenton is een laagdrempelige en toegankelijke manier om hemelwater op te vangen. In het verleden faciliteerde de gemeente dit door middel van gesubsidieerde regentonnen. 

    In vergadering van 4 maart 2024 werd dit door de gemeenteraad omgezet in een subsidiereglement m.b.t. regentonnen en regenvaten. Aan het begin van iedere nieuwe legislatuur worden de reglementen aan een controle onderworpen. Uit nazicht is gebleken dat er een verkeerde budgetsleutel in dit subsidiereglement werd opgenomen. Op vraag van de financiële dienst werd aangestuurd op een aanpassing daarvan, vandaar dat voorgesteld wordt om dit reglement opnieuw vast te stellen. Voor de rest verandert er inhoudelijk niets aan dit reglement. De burger kan zelf een regenton naar keuze aankopen. De gemeente subsidieert 50% van de aankoopprijs met een maximum bedrag van €50, na voorlegging van factuur en de vermelding van het volume van de regenton. 

    Met deze premie wil de gemeente alle inwoners motiveren om zoveel mogelijk hemelwater op te vangen en te hergebruiken. Eveneens waar een hemelwaterinstallatie ruimtelijk technisch of financieel niet haalbaar is. Bovendien dient het hergebruik van hemelwater niet enkel om planten tijdens droogteperioden te bewateren, maar komt het eveneens van pas bij diverse huishoudelijke taken, waardoor kostbaar drinkwater niet onnodig verloren gaat.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement m.b.t regentonnen en -vaten opnieuw vast te stellen met ingang van 8 mei 2025. 

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands wil composteren aanmoedigen, want wat gecomposteerd kan worden hoeft niet in de restafvalzak en de compost kan nog lokaal gebruikt worden. In het verleden bood OVAM geregeld subsidies aan voor groepsaankopen, waardoor er via IVAREM relatief goedkoop compostvaten en -bakken verdeeld konden worden. Deze subsidie wordt echter niet meer aangeboden door OVAM, waardoor de gemeente een alternatief heeft gezocht. Door ook wormenbakken toe te staan moedigen we ook inwoners aan die kleinschalig wonen. 

    In vergadering van 18 december 2023 heeft de gemeenteraad dan ook een subsidiereglement m.b.t. compostvaten, compostbakken en wormenbakken vastgesteld. Aan het begin van iedere nieuwe legislatuur worden de reglementen aan een controle onderworpen. Uit nazicht is gebleken dat er een verkeerde budgetsleutel in dit subsidiereglement werd opgenomen. Op vraag van de financiële dienst werd aangestuurd op een aanpassing daarvan, vandaar dat voorgesteld wordt om dit reglement opnieuw vast te stellen. Voor de rest verandert er inhoudelijk niets aan dit reglement.

    De burger kan zelf een compostvat, compostbak of wormenbak naar keuze aankopen.

    De gemeente subsidieert deze aankoop na voorlegging van een factuur en de vermelding van het type en volume van het compostvat, compostbak of wormenbak.

    Het gebruik van een compostvat, compostbak of wormenbak leidt tot een vermindering van het gewicht in de restafvalzak. Dit is één van de doelstellingen in het Lokaal Materialenplan van OVAM.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement m.b.t. compostvaten, compostbakken en wormenbakken vast te stellen met ingang van 8 mei 2025.

  • Het reglement, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 25 maart 2019, voorzag in de toekenning van een financiële ondersteuning bij een geboorte of adoptie ter waarde van 50 euro. 

    De gemeente Puurs-Sint-Amands wil deze blije gebeurtenissen blijven ondersteunen. Gelet op de gestegen levensduurte wordt voorgesteld om de geboorte- en adoptiepremie op te trekken van 50 naar 75 euro. Deze premie wordt toegekend in de vorm van een P-bon.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement vast te stellen met ingang van 8 mei 2025.


  • Het reglement, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 25 maart 2019, voorzag in de toekenning van een financiële ondersteuning bij een huwelijk ter waarde van 50 euro. 

    De gemeente Puurs-Sint-Amands wil deze blije gebeurtenis blijven ondersteunen. Gelet op de gestegen levensduurte wordt voorgesteld om de huwelijkspremie op te trekken van 50 naar 75 euro. Deze premie wordt toegekend in de vorm van een P-bon.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement vast te stellen met ingang van 8 mei 2025.


Jaarrekening

  • De gemeente ontving via Religiopoint de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Pieter Puurs op 25 maart 2025. Deze werd door de Kerkraad op 18 februari 2025 goedgekeurd. De jaarrekening van de kerkfabriek is onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Ruimte

Leefomgeving

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 18 november 2019 het huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen vastgesteld. 

    Een aanpassing dringt zich op.

    Vooreerst werden aanpassingen doorgevoerd welke zijn voorzien in het decreet van 9 februari 2024 tot wijziging van het decreet van 16 januari 2004. Zo is het voortaan mogelijk om de urne van de eerder overleden echtgenoot of persoon met wie de overledene een feitelijk gezin vormde samen en op hetzelfde tijdstip te begraven met de langst levende persoon. Voorts kunnen reeds overleden en gecremeerde gezelschapsdieren op aanvraag samen en op hetzelfde tijdstip met de overleden eigenaar begraven worden. 

    Hernieuwingen van concessies zijn mogelijk voor 10, 15 of 25 jaar. De optie voor de termijn van 10 jaar wordt toegevoegd. 

    Tenslotte wordt de sanctie m.b.t. overtredingen van dit reglement, initieel voorzien in artikel 11, geschrapt, omdat deze nooit werd toegepast. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen opnieuw vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024138856 / OV 2024 395) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te op openbaar domein Hondsmarkt en Botermarkt 1, 3, 5, 7, Hondsmarkt 2, Hoogstraat 12, 18, 20, 22, 24A, 30, Palingstraat 8, 10, 12, Violetstraat 4, 6, 8, 10, 12, 14, 14A, 16, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36 en 38, 2870 Puurs-Sint-Amands, afdeling 1 sectie B nrs. 424D, 425D, 426V, 430M, 430P, 431G, 433K, 439K, 443B, 446H, 447K, 448L, 450D, 499B2, 499A2, 499Z, 499Y, 499X, 499W, 499G2, 499V, 499E2, 500W2, 500X2, 500H6, 500Z5, 500A6, 500G6, 500K5, 500Y4, 500E5, 500V5 en 500W5.

    In deze aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de volgende rooilijnplannen opgenomen:

    - Forum (deel), Ursulinenpad (deel) d.d. 30/05/2022

    - Forum (deel) – Hooiveld (deel) d.d. 29/04/2024

    - Palingstraat d.d. 3/10/1949

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 09/01/2025 tot en met 07/02/2025.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot de wijziging van de rooilijnplannen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de wijziging van de rooilijnplannen te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024138856 / OV 2024 395) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te op openbaar domein Hondsmarkt en Botermarkt 1, 3, 5, 7, Hondsmarkt 2, Hoogstraat 12, 18, 20, 22, 24A, 30, Palingstraat 8, 10, 12, Violetstraat 4, 6, 8, 10, 12, 14, 14A, 16, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36 en 38, 2870 Puurs-Sint-Amands, afdeling 1 sectie B nrs. 424D, 425D, 426V, 430M, 430P, 431G, 433K, 439K, 443B, 446H, 447K, 448L, 450D, 499B2, 499A2, 499Z, 499Y, 499X, 499W, 499G2, 499V, 499E2, 500W2, 500X2, 500H6, 500Z5, 500A6, 500G6, 500K5, 500Y4, 500E5, 500V5 en 500W5.

    In deze aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging en vaststelling van een gemeenteweg ter plaatse van Forum – Ursulinenpad – Hooiveld en Palingstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 09/01/2025 tot en met 07/02/2025.

    Er werd een bezwaar ontvangen met betrekking tot de zaak van de wegen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024138856 - o/ref. OV 2024 395) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen op openbaar domein Hondsmarkt en Botermarkt 1, 3, 5, 7, Hondsmarkt 2, Hoogstraat 12, 18, 20, 22, 24A, 30, Palingstraat 8, 10, 12, Violetstraat 4, 6, 8, 10, 12, 14, 14A, 16, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36 en 38, 2870 Puurs-Sint-Amands, afdeling 1 sectie B nrs. 424D, 425D, 426V, 430M, 430P, 431G, 433K, 439K, 443B, 446H, 447K, 448L, 450D, 499B2, 499A2, 499Z, 499Y, 499X, 499W, 499G2, 499V, 499E2, 500W2, 500X2, 500H6, 500Z5, 500A6, 500G6, 500K5, 500Y4, 500E5, 500V5 en 500W5.

    In deze aanvraag tot omgevingsvergunning is een gedeeltelijke opheffing van een gemeenteweg (voetweg) nr. 81 opgenomen. Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 09/01/2025 tot en met 07/02/2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot deze gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg (voetweg) nr. 81. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024146083 / OV 2024 398) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Buisstraat 38, 5de afdeling, sectie A nr. 692 F7.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan (vestiging van een rooilijn) ter plaatse van de Buisstraat en de achterliggende uitweg opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 11/03/2025 tot en met 09/04/2025.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024130499 / OV 2024 19) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Hoek ten Eiken 1, kadastraal gekend als 1e afdeling sectie D, 295/M.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Lichterstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 31/01/2025 tot en met 01/03/2025.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de wijziging van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024130499 / OV 2024 19) voor stedenbouwkundige handelingen en het verkavelen van grond ingediend voor de percelen gelegen te Hoek ten Eiken 1, kadastraal gekend als 1e afdeling sectie D, 295/M.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Lichterstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 31/01/2025 tot en met 01/03/2025.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

    Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeentewegen Lichterstraat en Hoek ten Eiken goed te keuren.

  • De OVAM, Stationsstraat 110 te 2800 Mechelen, lanceert een pilootproject ‘Groepsaankoop asbestattesten’. Iedere gebouweigenaar heeft tegen 2032 een asbestattest nodig voor hun gebouw tot 2001, ook wanneer ze hun gebouw niet verkopen.

    De gemeente Puurs-Sint-Amands kan haar burgers aanmoedigen om een asbestattest te laten opmaken door een groepsaankoop voor asbestattesten te organiseren. Hierbij selecteert het lokale bestuur een gecertificeerde asbestdeskundige op basis van verschillende criteria zodat de burgers hiervan ontlast worden. 

    De OVAM zorgt daarbij voor een voorbeeldbestek, financiële ondersteuning voor projectcoördinatie en inhoudelijke ondersteuning.

    In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst asbestattesten voor burgers” werd een bestek met nr. G-2025-013 opgesteld door Leefomgeving (Milieu).

    Deze opdracht is als volgt opgedeeld

    • Basisopdracht (Raamovereenkomst asbestattesten voor burgers), raming: 98.748,67 € excl. btw of 119.485,89 € incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt 375.000,00 € excl. btw of 453.750,00 € incl. 21% btw;
    • Verlenging 1 (Raamovereenkomst asbestattesten voor burgers), raming: 98.748,67 € excl. btw of 119.485,89 € incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt 375.000,00 € excl. btw of 453.750,00 € incl. 21% btw.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 197.497,34 € excl. btw of 238.971,78 € incl. 21% btw. Het maximale bestelbedrag bedraagt 750.000,00 € excl. btw of 907.500,00 € incl. 21% btw.

    De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

    De huidige opdracht wordt gesloten door middel van een raamovereenkomst met meerdere deelnemers waarbij alle voorwaarden in de raamovereenkomst zijn bepaald. De deelnemers zullen niet opnieuw in mededinging gesteld worden.

    Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

    Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

Ondersteuning

ICT

  • De gemeenteraad verleende in zitting van 16 mei 2019 de goedkeuring voor deelname en afname aan de opdrachtencentrale van de stad Brugge voor aankoop van diverse ICT-producten en -diensten aangeboden via de raamovereenkomst "ICT-opdrachtencentrale met verschillende percelen (ICT-producten en -diensten ten behoeve van de lokale/provinciale besturen)". Deze raamovereenkomst is eind 2024 afgelopen.

    De opdrachtencentrale van Stad Brugge heeft een nieuwe raamovereenkomst met ref "ICT Raamcontract 2025-2031" met besteknummer "BRUGGE-2024-017-SVC" gelanceerd waarbij de verschillende percelen doorheen het lopende jaar worden gegund. De maximale looptijd bedraagt 6 jaar (inclusief verlengingen)

    De stad Brugge treedt op als aankoopcentrale voor de lokale overheden die zijn gesitueerd in het Vlaams Gewest, waardoor onze organisatie overeenkomstig artikel 47, § 2, van de wet van 17 juni 2017 vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Het is aangewezen om gebruik te maken van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

    • de in de opdrachtencentrale voorziene ICT-infrastructuur voldoet aan de behoefte van het bestuur;
    • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
    • de stad Brugge beschikt over knowhow of technische expertise betreffende de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.

    De gemeente Puurs-Sint-Amands is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (= geen afnameverplichting).

    De dienst Informatiemanagement evalueert per gegund perceel of het toetreden tot een of meerdere percelen een meerwaarde is voor onze organisatie.

    Het college van burgemeester en schepenen van de stad Brugge heeft in zitting van 3 maart 2025 Perceel 01 - Desktopapparatuur (Werkplekapparatuur) aan DUSTIN BELGIUM NV, Wingepark 5a te 3110 Rotselaar gegund.

    Onze organisatie dient regelmatig nieuwe desktopapparatuur aan te kopen. Afname van dit perceel laat de organisatie toe om op een efficiënte manier desktopapparatuur aan te kopen.

    Afnemers van het raamcontract dienen een vergoeding te betalen ter waarde van 1% van het totale factuurbedrag. Deze vergoeding wordt door DUSTIN BELGIUM NV geïnd en doorgestort aan stad Brugge.

    De organisatie kan rechtstreeks contact opnemen met de leverancier zonder de tussenkomst van de Stad Brugge. 

    Het totale bedrag dat mogelijks worden aanbesteed via deze raamovereenkomst, is afhankelijk van de (markt)evaluatie die telkens zal worden bekeken. Er wordt altijd geëvalueerd of afname via dit raamcontract de meest voordelige oplossing biedt.


  • De gemeenteraad verleende in zitting van 16 mei 2019 de goedkeuring voor deelname en afname aan de opdrachtencentrale van de stad Brugge voor aankoop van diverse ICT-producten en -diensten aangeboden via de raamovereenkomst "ICT-opdrachtencentrale met verschillende percelen (ICT-producten en -diensten ten behoeve van de lokale/provinciale besturen)". Deze raamovereenkomst is eind 2024 afgelopen.

    De opdrachtencentrale van Stad Brugge heeft een nieuwe raamovereenkomst met ref "ICT Raamcontract 2025-2031" met besteknummer "BRUGGE-2024-017-SVC" gelanceerd waarbij de verschillende percelen doorheen het lopende jaar worden gegund. De maximale looptijd bedraagt 6 jaar (inclusief verlengingen)

    De stad Brugge treedt op als aankoopcentrale voor de lokale overheden die zijn gesitueerd in het Vlaams Gewest, waardoor onze organisatie overeenkomstig artikel 47, § 2, van de wet van 17 juni 2017 vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Het is aangewezen om gebruik te maken van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

    • de in de opdrachtencentrale voorziene licenties voor applicaties voldoet aan de behoefte van het bestuur.
    • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent.
    • de stad Brugge beschikt over knowhow of technische expertise betreffende de aankoop van licenties voor applicaties door aanbestedende overheden.

    De gemeente Puurs-Sint-Amands is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (= geen afnameverplichting).

    De dienst Informatiemanagement evalueert per gegund perceel of het toetreden tot een of meerdere perceel een meerwaarde is voor onze organisatie.

    Het college van burgemeester en schepenen van de stad Brugge heeft in zitting van 5 december 2024 Perceel 02 - Licenties aan INETUM BELGIUM NV, Bedrijvenlaan 4 te 2800 Mechelen gegund.

    Onze organisatie dient regelmatig nieuwe licenties voor applicaties te voorzien. Afname van dit perceel laat de organisatie toe om op een efficiënte manier licenties voor applicaties af te nemen.

    Afnemers van het raamcontract dienen een vergoeding te betalen ter waarde van 0,25% van het totale factuurbedrag. Deze vergoeding wordt door INETUM BELGIUM NV geïnd en doorgestort aan stad Brugge.

    De organisatie kan rechtstreeks contact opnemen met de leverancier zonder de tussenkomst van de Stad Brugge. 

    Het totale bedrag dat mogelijks worden aanbesteed via deze raamovereenkomst, is afhankelijk van de (markt)evaluatie die telkens zal worden bekeken. Er wordt altijd geëvalueerd of afname via dit raamcontract de meest voordelige oplossing biedt.

Beleven

Lokale economie

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 26 juni 2023 het reglement ambulante handel op het openbaar domein vastgesteld. 

    Ingevolge wettelijke wijzigingen dringen zich enkele aanpassingen van dit reglement op. 

    Door een actualisatie van de Vlaamse regelgeving over ambulante handel om de lokale autonomie te verhogen, op nieuwe consumententrends in te spelen, de administratieve lasten te verlagen en meer rechtszekerheid te bieden, moeten de gemeentelijke reglementen ambulante handel worden aangepast: zo moet een onderneming in Vlaanderen niet langer over een machtiging ambulante activiteiten beschikken om een dergelijke activiteit uit te oefenen. De leurkaart is met andere woorden in Vlaanderen afgeschaft. Er blijft  uiteraard gelden dat om beroepsmatig ambulante activiteiten uit te oefenen, het minstens moet gaan om een onderneming die correct ingeschreven is in de KBO. Verder is er ook een wijziging in de minimumopzegtermijn bij het definitief opheffen van een standplaats. Verder maken we van de gelegenheid gebruik om enkele kleine wijzigingen in het reglement door te voeren teneinde de ambulante handel in onze gemeente te optimaliseren.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement opnieuw vast te stellen met ingang van 8 mei 2025. 

Toegevoegde agendapunten

  • Open GROEN heeft tijdens de GR van 31/03/2025 gevraagd om een grondige bespreking van de resultaten van het rapport “lokaal Energie- en Klimaatpact”. Op sommige werven het LEKP heeft de gemeente een aanvaardbare vooruitgang gemaakt en lijken de doelstellingen tegen 2030 haalbaar, mits de nodige inspanningen en investeringen.

    Voor de werven “collectieve energiebesparende en fossielvrije renovaties” zal een belangrijke inhaaloperatie tegen 2030 noodzakelijk zijn.  Open GROEN vraagt een duidelijk actieplan/jaar van 2025 tot 2030 hoe men deze doelstelling zal bereiken met opgave van de nodige budgetten daartoe. Open GROEN vraagt eveneens om in de eerste plaats te focussen op sociale woningen of huurwoningen.

    Open Groen maakt zich echter vooral zorgen over werf 4 “water,- en droogteproblematiek”.

    “Vlaanderen is een van de meest verharde gebieden in Europa. Een verhard bodemoppervlak houdt de warme temperatuur vast, neemt geen water op waardoor het risico op overstroming vergroot, en vermindert de kans op biodiversiteit. De ontharding van de bodem is een win-winsituatie voor mens en klimaat. Door de ontharding zal de bodem meer water en hitte verwerken en kan de biodiversiteit vergroten. Om de ontharding in Vlaanderen te promoten wil het LEKP 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 tot en met 2030.”

    In Puurs-Sint-Amands moet er dus nog 24 000 m² netto onthard worden tegen 2030, 111 ha tegen 2050.  Voor elke extra m² bebouwing moet 2 m² onthard worden. En er wordt nog steeds veel bijgebouwd!

    Open GROEN verwacht van de gemeente dat deze doelstelling ernstig wordt genomen en dat er een duidelijk onthardingsplan wordt opgemaakt tegen 2030. Iedereen zal belangrijke inspanningen moeten leveren; burgers, lokale overheden en (landbouw)bedrijven.  Er is nog maar 4,5 jaar te gaan.

    Geef de burgers en verenigingen een rol bij het plannen van maatregelen ihkv het LEKP!

    De gedragenheid door burgers is essentieel om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Vele burgers  en jongeren maken zich oprecht zorgen over de impact van de klimaatverandering. Zelf iets kunnen plannen ondernemen geeft vertrouwen dat deze problemen wel degelijk worden aangepakt. De gemeente én de burgers zijn er bij gebaat als ze deze uitdagingen samen kunnen aanpakken en die niet top down worden opgelegd.

    Voorstel: Open GROEN stelt voor om de nodige klimaatmaatregelen te plannen en het LEKP te laten opvolgen door de klimaatraad, die daarom gereactiveerd moet worden.

    Open GROEN heeft tijdens de zitting aangegeven dat er niet meer moet over gestemd worden en het aldus getransformeerd werd tot een vraag. 

  • Bewoners van de Van Kerckhovenwijk melden ons dat er te snel gereden wordt in hun straten. De Pastoor van de Kerckhovenwijk is een sociale woonwijk in Sint-Amands waar heel wat jonge gezinnen met kinderen wonen.

    Bij de toegang van de doodlopende straat staat aan de kant richting Buisstraat, één verkeersbord met het “doodlopende straat”-teken.

    Dat volstaat volgens de bewoners niet. De automobilisten die de straat inrijden vanuit de richting Heidestraat (Aldi), kunnen dit bord niet zien. Dat levert vaak onnodige verkeersbewegingen op in een straat waar veel jonge kinderen wonen. 

    Er zou dus aan beide kanten van de straat een verkeersbord moeten aangebracht worden met vermelding “doodlopende straat “ en telkens een bord met “spelende kinderen”.

    Hopelijk volstaat dat om de buurt veiliger te maken voor de buurtbewoners en vooral voor de kinderen die er wonen.

    Voorstel enig artikel: Er wordt aan beide kanten van de straat een verkeersbord moeten aangebracht worden met vermelding “doodlopende straat “ en telkens een  bord met “spelende kinderen”.

    Open GROEN heeft tijdens de zitting aangegeven dat er niet moet over gestemd worden en het aldus getransformeerd werd tot een vraag. 

  • Ter hoogte van de Okay aan de Guido Gezellelaan zou er een zebrapad/fietsoversteek aangelegd moeten worden. Veel klanten van de Okay komen te voet of met de fiets. Het is geen sinecure om de zeer drukke Guido Gezellelaan over te steken. De veiligheid van de voetgangers zou er enorm op vooruitgaan, indien hier een zebrapad zou worden aangelegd.

    Omdat er geen zebrapad/fietsoversteek is, wordt er ten onrechte dubbelzijdig gebruik gemaakt van  het fietspad en dit langs beide kanten van de baan. Dit creëert een nog een gevaarlijkere verkeerssituatie.

    Voor de veiligheid van de zachte weggebruikers is daarom de aanleg van een zebrapad/fietsoversteek noodzakelijk.

    Voorstel enig artikel: Ter hoogte van de Okay aan de Guido Gezellelaan wordt er een zebrapad/fietsoversteek aangelegd.

    Open GROEN heeft tijdens de zitting aangegeven dat er niet meer moet over gestemd worden en het aldus getransformeerd werd tot een vraag. 

  • Tussen het rondpunt Molenstraat/ Liezeledorp en het chalet van de vissers is geen voetpad voorzien.

    Omwille van de veiligheid van de voetgangers is het aangewezen dat er een voetpad zou aangelegd worden op dit deel van de Molenstraat.

    Bij de het chalet van de vissers kan dan het voetpad, dat door het park Fort Liezele loopt, verder gebruikt worden. Het zeer smalle voetpad aan de overkant stopt ter hoogte van de chalet van de vissers.

    De zachte weggebruikers hebben recht op veiligheid.

    Voorstel enig artikel: Tussen het rondpunt Molenstraat/ Liezeledorp en het chalet van de vissers wordt een voetpad aangelegd.

    Open GROEN heeft tijdens de zitting aangegeven dat er niet meer moet over gestemd worden en het aldus getransformeerd werd tot een vraag. 

  • In afwachting van het realiseren van degelijke fiets- en voetpaden in de straat Liezeledorp, zou er intussen een fietszone ingesteld moeten worden in het centrum van Liezele.

    Het hoeft geen betoog dat door het vele gemotoriseerde verkeer, het er gevaarlijk fietsen en stappen is. De veiligheid voor kinderen die naar school fietsen en voor de andere talrijke fietsers moet voorop staan.

    Voorstel: De fietszone loopt van de versmalling vóór de Verberdestede tot aan de versmalling Liezelebroek en dit in beide rijrichtingen.

    Door het respect voor de fietser zal de fietszone de veiligheid van alle weggebruikers ten goede komen,

    Blijkbaar voldoet de regeling van de zone 30 niet want er gebeuren vele onverantwoorde snelheidsovertredingen. Ook meer controle en handhaving zouden hier op hun plaats zijn.

    De buurtbewoners vragen al lang dat deze gevaarlijke situatie voor de zwakke weggebruikers zou worden aangepakt. Deze fietszone biedt een oplossing.

    Voorstel enig artikel: Er wordt een fietszone aangebracht die  loopt van de versmalling vóór de Verberdestede tot aan de versmalling Liezelebroek en dit in beide rijrichtingen.

    Open GROEN heeft tijdens de zitting aangegeven dat er niet meer moet over gestemd worden en het aldus getransformeerd werd tot een vraag. 

Vragen