Terug
Gepubliceerd op 26/06/2025

Besluit  Gemeenteraad

ma 23/06/2025 - 20:30

Subsidiereglement aanpassing woning ouderen - Vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Reinhilde Goossens, Linda Caluwaerts, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Jorden Dewachter, Eva Peleman, Jelien De Laet, Marleen Vos, Joos Wauters, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Luk Ceurvelt, Peggy Seeuws
Aanleiding

De gemeenteraad heeft in vergadering van 2 maart 2020 het subsidiereglement voor aanpassing woning ouderen vastgesteld. 

Aangezien de procedure voor aanvraag van deze subsidie is gewijzigd, dringt zich een aanpassing van dit reglement op. 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 23°;

Toepasselijke regelgeving:

  • Besluit Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe woning;
Feiten, context en argumentatie

De gemeente Puurs-Sint-Amands neemt een regisseursrol op in het lokaal sociaal woonbeleid. De gemeente vindt het belangrijk dat 65-plussers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De aanvullende gemeentelijke subsidie voor de aanpassing van de woning is voor deze doelgroep belangrijk. 65-plussers hebben vaak een beperkter inkomen en geen mogelijkheid om geld te lenen.

De gemeentelijke aanvullende aanpassingssubsidie is volledig afgestemd op de Vlaamse aanpassingspremie. Dit betekent dat voor de aanvullende gemeentelijke subsidie dezelfde inkomensvoorwaarden, eigendomsbeperkingen en aanpassingswerken van toepassing zijn als van de Vlaamse aanpassingspremie. De aanpassingssubsidie is een verbouwingssubsidie die zich specifiek richt op een welomschreven woningaanpassing voor senioren (65-plussers).

Binnen de aanpassingswerken zijn er 2 groepen die in aanmerking komen voor de gemeentelijke subsidie:

Technische installaties en hulpmiddelen:

  • het installeren van een badkamer (met minstens een douche en een wastafel) die aangepast is aan een 65-plusser. Een tweede badkamer kan alleen een premie krijgen als ze op een andere woonverdieping ligt dan de eerste;
  • het plaatsen van een aangepast toilet en/of een tweede toilet op een andere woonverdieping;
  • het installeren van een traplift of rolstoelplateaulift;
  • het installeren van vaste, in de woning verankerde elektromechanische hulpmiddelen om zich te verplaatsen;
  • het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen in de sanitaire ruimten;
  • het automatiseren van de bestaande toegangsdeur, garagepoort of rolluiken.

Verbouwingswerken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken:

  • het toegankelijk maken van de woning door hellende vlakken, een verbrede toegangsdeur (al dan niet automatisch), en door het wegwerken van hinderlijke drempels;
  • het creëren van voldoende ruimte in de woning door het verbreden van de gang en de deuropeningen of het vergroten of herschikken van woonvertrekken of sanitaire ruimten;
  • het verhogen of verlagen van vloeren om niveauverschillen op de woonverdieping weg te werken;
  • het plaatsen van een veilige trap om de verdiepingen beter toegankelijk te maken;
  • verbouwings- en inrichtingswerken om een wooneenheid te maken waarin de 65-plusser zelfstandig en afzonderlijk kan wonen.
De procedure voorzag in het aanvragen van de premie op schriftelijke wijze (per gewone brief, e-mail of afgifte tegen ontvangstbewijs). Het bestuur zet inmiddels sterk in op digitale inclusie van alle doelgroepen. Daarom wordt, naar analogie van andere premies die aangevraagd worden via de website, deze aanvraagprocedure volledig gedigitaliseerd door middel van een digitaal aanvraagformulier op de website. Bij vragen of indien er hulp nodig is, kan men terecht bij ofwel de digicoaches ofwel de thuiszorgcoördinatoren voor de nodige ondersteuning.  

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het subsidiereglement voor aanpassing woning ouderen opnieuw vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.
Financiële weerslag

De nodige kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan.

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Reinhilde Goossens, Linda Caluwaerts, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Jorden Dewachter, Eva Peleman, Jelien De Laet, Marleen Vos, Joos Wauters, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Reinhilde Goossens, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Eva Peleman, Jelien De Laet
Tegenstanders: Jan Van Camp, Linda Caluwaerts, Marleen Vos, Joos Wauters, Erwin Mertens
Onthouders: Jorden Dewachter, Marc Van Aken, Kristina Galestian
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 5 stemmen tegen, 3 onthoudingen
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad stelt het onderstaand subsidiereglement aanpassing woning ouderen vast:

Artikel 1. Doel

Samen met de Vlaamse overheid wil de gemeente zich inzetten om de ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het aanpassen van de woning aan de behoeften van de ouderen is essentieel om dit doel te bereiken. Om die reden verleent de gemeente aan 65-plussers een aanvullende subsidie voor het aanpassen van hun woning op haar grondgebied.

De gemeentelijke aanpassingssubsidie is een aanvulling op de Vlaamse aanpassingspremie zoals vermeld in het Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen van 21 december 2018.

Artikel 2. Doelgroep

De gemeente kent aan eigenaars en huurders een aanvullende gemeentelijke subsidie toe voor de aanpassing van de woning aan de noden van 65-plussers.

De bewoner die zijn woning aanpast voor een inwonende 65-plusser komt eveneens in aanmerking voor de subsidie op voorwaarde dat deze laatste een bloed- of aanverwant is tot de tweede graad.

Huurders komen in aanmerking als ze de woning huren op de private huurmarkt met een huurovereenkomst van minstens drie jaar.

Ook particulieren die voor de duur van minstens negen jaar de woning verhuren aan het sociaal verhuurkantoor en aanpassingen uitvoeren voor de 65-plusser die de woning bewoont kunnen genieten van de aanvullende gemeentelijke subsidie.

Artikel 3. Voorwaarden

De aanvullende gemeentelijke subsidie voor het aanpassen van de woning kan alleen bekomen worden als de eigenaars of huurders eerst de aanpassingspremie van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap bekomen hebben.

Dit betekent dat voor de aanvullende gemeentelijke subsidie dezelfde inkomensvoorwaarden, eigendomsbeperkingen en aanpassingswerken van toepassing zijn als van de Vlaamse aanpassingspremie.

Het verlenen van de subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die het college van burgemeester en schepenen voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

De uitgevoerde werken dienen in overeenstemming te zijn en te verlopen volgens de van toepassing zijnde wetten, reglementen, verordeningen en gebruiken.

Artikel 4. Subsidiebedrag

De aanvullende gemeentelijke subsidie voor de aanpassing van de woning bedraagt 50% van de premie van de Vlaamse gemeenschap met een maximum van 625 euro.

Artikel 5. Procedure

5.1. De aanvraag

De rechthebbende dient de premie aan te vragen via het aanvraagformulier op de website.

De factuur van de uitgevoerde werken en de definitieve toezegging van de aanpassingspremie van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap moeten gevoegd worden bij de aanvraag. 

De aanvullende gemeentelijke subsidie voor de aanpassing van de woning moet aangevraagd worden binnen de 6 maanden na ontvangst van de bevestigingsbrief van het Agentschap Wonen-Vlaanderen, waarin gesteld wordt dat de Vlaamse aanpassingspremie wordt uitbetaald.

De aanvraag is slechts ontvankelijk zodra deze volledig en conform de voorwaarden van dit subsidiereglement werd ingediend.

5.2. Beoordeling

De aangestelde ambtenaar beoordeelt of de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden. Indien het dossier niet volledig is, kan hij de ontbrekende documenten alsnog opvragen. De aangestelde ambtenaar kan indien nodig een controle ter plaatse uitvoeren om zich te vergewissen van de uitgevoerde werken. Als de aanvraag volledig is, formuleert hij een advies aan het college van burgemeester en schepenen.

De aangestelde ambtenaar gaat na of de uitgevoerde werken in overeenstemming zijn met de van toepassing zijnde wetten, reglementen, verordeningen en gebruiken.

5.3. Beslissing

Binnen een redelijke termijn na het indienen van de aanvraag neemt het college van burgemeester en schepenen een beslissing op basis van het advies van de aangestelde ambtenaar.

De aanvrager wordt van de beslissing schriftelijk (per gewone brief) in kennis gesteld.

5.4. Uitbetaling

De subsidie wordt uitbetaald aan de aanvrager door overschrijving op de post- of bankrekening van de aanvrager en dit binnen een redelijke termijn nadat de beslissing door het college van burgemeester en schepenen werd genomen.

De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onverwijld schriftelijk op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

Artikel 6. Controle

§1. De gemeente heeft het recht om ter plaatse de aanwending van de verleende subsidie te doen controleren.

§2. In geval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van de controle, is hij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.

Artikel 7. Sancties

§1. De subsidie moet steeds gebruikt worden voor het doel waarvoor ze is toegekend en het gebruik ervan dient gerechtvaardigd. Zo niet, dient de subsidie terugbetaald te worden.

§2. In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.

Artikel 8. Bezwaar

Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven, brief, e-mail, afgifte tegen ontvangstbewijs, ...) gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen en dit uiterlijk binnen één maand na kennisgeving van de beslissing zoals genomen door het college van burgemeester en schepenen. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren

De postdatum of datum op het ontvangstbewijs geldt als bewijs.

Artikel 9. Opheffingsbepaling

Het subsidiereglement aanpassing woning ouderen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 2 maart 2020, wordt opgeheven met ingang van 1 juli 2025. 

Artikel 10. Inwerkingtreding en bekendmaking

Dit subsidiereglement aanpassing woning ouderen werd vastgesteld door de gemeenteraad van 23 juni 2025 en treedt in werking op 1 juli 2025.

Dit reglement wordt, samen met het aanvraagformulier, bekendgemaakt via de gemeentelijke website.