Terug Gemeenteraad

Mon 23/06/2025 - 20:30 Raadzaal

Openbaar

Mededelingen

Notulen vorige vergadering

Algemeen bestuur

Beleidsondersteuning

  • De gemeenteraad neemt kennis van het Rapport Organisatiebeheersing werkingsjaar 2024.

  • Het jaarrapport 2024 waarbij we de meldingen en klachten van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands overzichtelijk in beeld brengen, werd als bijlage aan de raadsleden bezorgd.

    Alles begint met een analyse en dat is ook de opdracht voor het samenstellen van het jaarrapport van meldingen en klachten. In samenspraak met de betrokken diensten werden een aantal verbeterpunten geformuleerd op basis van de analyse van de meldingen en klachten die werden behandeld tussen 1 januari en 31 december 2024.

    Een klacht is een kans tot verbetering van de dienstverlening en dat moeten we niet ervaren als iets negatiefs. Het is belangrijk om die ontevredenheid te capteren. Ga die discussie aan en luister. Neem tijd voor wat er soms achter de boodschap schuilgaat, luister opnieuw. Het is essentieel om hiermee aan de slag te gaan: standpunten verzoenen en/of verbeterpunten meenemen en vertalen naar een kwalitatieve dienstverlening. Vanzelfsprekend doe je zoiets niet alleen. Dit kan alleen als dit gedragen wordt door de administratieve én de politieke component van ons lokaal bestuur. 

  • Conform artikel 227 van het DLB legt elk gemeentelijk verzelfstandigd agentschap in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheers- of samenwerkingsovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan.  Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging waarover de gemeenteraad zich binnen de 3 maanden uitspreekt.

    Tussen de gemeente Puurs en het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs werd een beheersovereenkomst gesloten die het laatst werd vernieuwd op 29 juni 2020 via gemeenteraadsbesluit en besluit raad van bestuur AGB Puurs in het licht van artikel 235 van het Gemeentedecreet (ingangsdatum 1 januari 2014). Op 20 december 2021 werd een addendum nr. 1 goedgekeurd door de gemeenteraad en raad van bestuur toen de opdracht van het AGB werd uitgebreid met het  Fort van Liezele en de omringende vijver.

    Dit verslag is een aanvulling op de jaarlijkse rapportering die we aan de gemeenteraad doen over de uitvoering van de beheersovereenkomst via de jaarrekening van het AGB. 

    De raad van bestuur van AGB Puurs heeft het verslag vastgesteld op 23 juni 2025.

  • De lopende beheersovereenkomst van gemeente met het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands vervalt per 1 juli 2025. Bijgevolg dient de gemeenteraad een nieuwe beheersovereenkomst met het AGB Puurs-Sint-Amands af te sluiten. De inhoud van de nieuwe beheersovereenkomst is afgestemd met de nieuwe bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur omtrent de werking van een autonoom gemeentebedrijf.

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Veiligheid

  • De geopolitieke context noopt ons tot forse investeringen in veiligheid en defensie. Een veilige samenleving is niet langer een vanzelfsprekendheid, getuige daarvan de verwoestende oorlogen op ons eigen continent als in het Midden-Oosten. De hybride dreiging tegen onze kritieke infrastructuur, de noodzaak van een performante defensie én de toename van extreme weersomstandigheden vereisen investeringen in maatschappelijke weerbaarheid.

    Maar er bestaat geen weerbare samenleving, zonder weerbare burgers. Veiligheid is één van de voornaamste kerntaken van een overheid, maar ze kan die alleen invullen als we de burgers meenemen in dit verhaal. Dat zegt onze partij al heel lang en de Vlaamse regering doet nu een poging om stappen in die richting te zetten. In navolging van het Vlaams defensieplan roept de Vlaamse regering daarom op tot het oprichten van lokale vrijwilligerskorpsen. De Vlaamse regering heeft ter zake zijn conceptnota Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma - ‘vrijwilligerskorpsen’ goedgekeurd.

    Zo’n vrijwilligerskorps kan onmiddellijk ingeschakeld worden in het kader van noodhulpverlening, onder coördinatie van de lokale besturen. De taken kunnen zeer divers zijn: van hulp bij noodsituaties zoals overstromingen of noodweer, tot bijstand bij stroompannes, hulp aan kwetsbare inwoners en zelfs netheidsacties.

    De Vlaamse overheid voorziet tevens in financiering voor de basiswerking van het model, met name de kosten voor de applicatie, het aanbod van de basisvorming, jaarlijkse bijscholingen en simulaties en de crisisbeheerders. Elk lokaal bestuur dat beslist om een vrijwilligerskorps met een minimale omvang van tien leden op te richten, kan beroep doen op die ondersteuning van de Vlaamse overheid. In een eerste fase wordt voorzien in ondersteuning voor de uitbouw van een gemeentelijk korps tot maximaal tachtig leden. De doelstelling is daarbij uitdrukkelijk om geïnteresseerde lokale besturen maximaal te ontlasten in noodsituaties.

    De gemeente Zottegem werkt in dit verband ook al samen met Rode Kruis-Vlaanderen, dat voorziet in een app voor inschrijving en gedegen opleidingen zoals onder meer gratis EHBO-cursussen.

    Naast Zottegem hebben tal van gemeenten ondertussen al hun eigen vrijwilligerskorps opgericht: Genk, Lubbeek, Kalmthout, Maarkedal, Tielt én onze buurgemeente Buggenhout. Het lijkt ons in dit verband ook goed om, indien noodzakelijk, naar intergemeentelijke samenwerking te kijken en “best practices” op elkaar af te stemmen.

    Een lokaal vrijwilligerskorps is in geen geval een vervanging van onze professionele hulpdiensten, zoals onze brandweer. Het moet gezien worden als een ondersteuning en aanvulling van hun waardevolle werk. Gezien de brandweerzone Rivierenland actief op zoek is naar 50 nieuwe vrijwilligers voor dit jaar, is het duidelijk dat ondersteuning door een vrijwilligerskorps een meerwaarde kan bieden.

    Het lijkt ons omwille van bovenstaande argumenten, zeker nu de Vlaamse overheid afdoende richtlijnen én ondersteuning biedt, zeer wenselijk om een eigen vrijwilligerskorps in onze gemeente op te richten.

    Voorstel enig artikel: de gemeente gaat over tot de oprichting van een lokaal vrijwilligerskorps

Financieel beheer

Belastingen, retributies, reglementen

  • Aangezien het retributiereglement voor vakantiedagen, Grabbelpas en uitstappen georganiseerd door Beleven, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 29 juni 2020, een einde neemt op 31 december 2025 dient dit retributiereglement opnieuw vastgesteld te worden.

    Bij gebrek aan indexeringsclausules in de vorige reglementen, worden de tarieven thans naar het huidige niveau van levensduurte gebracht. 

    Beleidsdomein Beleven staat in voor het vakantieaanbod met spel, sport en cultuur en valt onder de gemeente. Beleidsdomein Welzijn & Samenleven voorziet in de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en valt onder het OCMW.

    Vanuit Beleven zetten we samen met de BKO, tijdens verschillende vakanties, een geïntegreerd vakantieaanbod op. Een unieke aanbod in Vlaanderen.

    We zetten in op inhoudelijke verfijning en verdere afstemming, enerzijds tussen de twee afdelingen en anderzijds binnen de afdeling zelf. 

    Inwoners van Puurs-Sint-Amands betalen reeds gemeentebelastingen. Het bestuur kiest er dan ook voor om een ander hoger tarief te voorzien voor niet-inwoners van Puurs-Sint-Amands. Op deze manier bouwen we een financiële drempel in voor de niet-inwoners van Puurs-Sint-Amands in het voordeel van de inwoners van Puurs-Sint-Amands.  

    De voorwaarden voor het annuleren werden herbekeken alsook de regeling voor het laattijdig afhalen werd aangepast. We rekenen hiervoor bij het niet-tijdig annuleren, één week voor het opvangmoment, het maximum dagtarief aan en een bijkomende administratieve kost. Bij het laattijdig afhalen wordt er een bijkomende administratieve kost aangerekend. 

    Bij herhaaldelijk niet terugbrengen van reservekledij rekenen we een vergoeding aan.

    Er wordt een sociaal tarief voorzien voor gezinnen met een moeilijke financiële situatie.

    Verder werd er voor de BKO  25% vermindering toegestaan op het totale bedrag dat het gezin per dag moet betalen bij een gelijktijdige aanwezigheid van kinderen uit hetzelfde gezin. We trekken deze korting ook door naar alle andere vakantiedagen (sport/spel/cultuur). Op manier kunnen alle gebruikers van het vakantieaanbod gebruikmaken van deze korting en verloopt dit uniform. Deze vermindering geldt niet bij uitstappen.

    De vaststelling van de tarieven wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig artikel 7 van dit reglement. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dit retributiereglement vast te stellen met ingang van 1 september 2025. 

  • De raad van bestuur van het AGB Puurs-Sint-Amands heeft, in vergadering van 23 juni 2025, een kaderreglement voor gebruik kliminfrastructuur en groepsinitiaties vastgesteld voor de periode 2026-2031. 

    Conform artikel 240 §4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt het AGB de tarieven en de tariefstructuren voor de prestaties die het levert vast binnen de grenzen van de grondregels voor de tarifering, zoals bepaald in de beheersovereenkomst. Bij gebrek hieraan, worden de grondregels voor tarifering ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

    Zodoende dient het kaderreglement voor gebruik kliminfrastructuur en groepsinitiaties eveneens aan de gemeenteraad voorgelegd te worden ter goedkeuring. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit kaderreglement goed te keuren.

  • De raad van bestuur van het AGB Puurs-Sint-Amands heeft, in vergadering van 23 juni 2025, een kaderreglement voor programmering podium-film-school-cursussen vastgesteld voor de periode van 1 juli 2025 tot en met 31 december 2031. 

    Conform artikel 240 §4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt het AGB de tarieven en de tariefstructuren voor de prestaties die het levert vast binnen de grenzen van de grondregels voor de tarifering, zoals bepaald in de beheersovereenkomst. Bij gebrek hieraan, worden de grondregels voor tarifering ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

    Zodoende dient het kaderreglement voor programmering podium-film-school-cursussen eveneens aan de gemeenteraad voorgelegd te worden ter goedkeuring. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit kaderreglement goed te keuren.

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 9 september 2024 het retributiereglement voor administratiekosten voor het verzenden van aangetekende zendingen en minnelijke invorderingen vastgesteld voor de periode van 1 oktober 2024 tot en met 31 december 2025. 

    Het huidige retributiereglement werd vastgesteld naar aanleiding van het Boek XIX van het Wetboek economisch recht - Schulden van de consument (welke regels er moeten gerespecteerd worden om achterstallige betalingen bij consumenten in te vorderen). 

    Tot op heden is het nog steeds niet duidelijk of dit Boek XIX van toepassing is op lokale besturen. Het is wachten op de eerste uitspraken van de rechtbanken. 

    Zelfs indien het van toepassing is, laat de software van de financiële dienst niet toe om de forfaitaire schadebedingen in functie van de grootte van de schuldvorderingen te implementeren. Vandaar dat geopteerd wordt om telkens het minimumbedrag aan te rekenen. 

    Het is opportuun om deze retributies te heffen, omdat sommige ontvangsten niet binnen de vooropgestelde termijn worden betaald. 

    De financieel directeur staat in het kader van het debiteurenbeheer in voor de invordering van deze achterstallige bedragen en kan tot gedwongen invordering overgaan na het verzenden van een eerste kosteloze aanmaning en een daaropvolgende aangetekende ingebrekestelling. 

    De opmaak en verzending van dergelijke aanmaningen inzake fiscale en niet-fiscale invorderingen legt een extra druk op de financiële administratie. Het getuigt van behoorlijk bestuur om de personen die laattijdig de door hun verschuldigde sommen betalen, te laten bijdragen in de kosten die met deze extra administratie gepaard gaan. 

    Indien de schuldvordering na de aangetekende ingebrekestelling niet wordt betaald, kan de financieel directeur een dwangschrift of -bevel uitvaardigen overeenkomstig artikel 177 van het Decreet lokaal bestuur. 

    Soms kan niet ingevorderd worden bij de debiteur en dienen er andere invorderingsmethoden gehanteerd te worden, zoals een derdenbeslag, het nemen van een hypothecaire inschrijving indien de debiteur een onroerend goed bezit of bij overlijden van een debiteur het aanstellen van een curator over een onbeheerde nalatenschap. Ook voor deze invorderingsmethoden dienen retributies bepaald te worden om de gemaakte kosten te kunnen recupereren.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het retributiereglement voor administratieve kosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.

  • De raad van bestuur van het AGB Puurs-Sint-Amands heeft, in vergadering van 23 juni 2025, een tariefreglement voor het aanrekenen van administratieve kosten van niet-fiscale vorderingen vastgesteld voor de periode van 1 juli 2025 tot en met 31 december 2031. 

    Conform artikel 240 §4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt het AGB de tarieven en de tariefstructuren voor de prestaties die het levert vast binnen de grenzen van de grondregels voor de tarifering, zoals bepaald in de beheersovereenkomst. Bij gebrek hieraan, worden de grondregels voor tarifering ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

    Zodoende dient het tariefreglement voor het aanrekenen van administratieve kosten van niet-fiscale vorderingen eveneens aan de gemeenteraad voorgelegd te worden ter goedkeuring. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit tariefreglement goed te keuren.

     

Retributies

  • Op heden zijn er voor het aanrekenen van de kosten m.b.t. de handelingen gesteld door het domein Leefomgeving onderstaande reglementen van toepassing:
    - belastingreglement op handelingen in het kader van de omgevingsvergunning, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 december 2021 voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025;
    - retributiereglement voor afgifte van administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties, vastgesteld door de gemeenteraad op 5 mei 2025 voor de periode van 8 mei 2025 tot en met 31 december 2031;

    Aangezien in praktijk de prestaties aangerekend worden via een factuur, behalve de vastgoedinformatie (VIP) waarvoor de inning rechtsreeks door Athumi gebeurt, verdient het de voorkeur om het belastingreglement om te vormen naar een retributiereglement. Voorts is het aangewezen om de handelingen door Leefomgeving te bundelen in het nieuwe retributiereglement, waardoor deze prestaties zullen geschrapt worden in het retributiereglement voor afgifte van administratieve stukken. 

    Titel IV, Hoofdstuk II van de VCRO en titel V, Hoofdstuk II van het DABM behandelen de vergunningsplicht. Er is een onderscheid tussen vergunningsplichtige en meldingsplichtige handelingen. De meldingsplicht betreft de gevallen waarin de beoordelingsruimte van het bestuur minimaal is vanwege het eenvoudige en gangbare karakter van de handelingen in kwestie of de onderworpenheid van de handelingen aan nauwkeurige voorschriften. Die dossiers zijn eenvoudiger te behandelen omdat er geen externe adviezen of openbare onderzoeken nodig zijn en slechts een aktename vereist is zonder dat beslissingen moeten genomen worden. 

    De retributie voor de afgifte van omgevingsvergunningen kan daarom gedifferentieerd worden op basis van de dossiersamenstelling, de omvang van het dossier, het aantal te presteren werkuren en de gemaakte onkosten. Het bedrag van de retributie moet in een redelijke verhouding staan tot de tegenprestatie van de gemeente. 

    Andere dienstverlening opgenomen in dit retributiereglement zoals een opname in het vergunningenregister, stedenbouwkundig attest, planologisch attest, attest van verdeling, de aktename van een verzaking aan een verkavelingsvergunning, inlichtingen via het vastgoedinformatieplatform, etc. vragen bijkomend opzoekings- en administratief werk. Vandaar dat het aangewezen is om hiervoor ook een retributie vast te stellen.

    Het is billijk om deze inzet gedeeltelijk door te rekenen aan degene op wiens initiatief en wiens voordeel de meldings- en vergunningsprocedures worden doorlopen.

    Het is billijk om een vrijstelling te voorzien voor bepaalde handelingen en aanvragen vanuit politie- en hulpverleningszones en overheden (en daaraan ondergeschikte besturen), aangezien dit gaat om aanvragen in het kader van het algemeen belang.

    Het is eveneens billijk om een vrijstelling te voorzien voor ambtshalve opgestarte dossiers. Het gaat hier over dossiers waarvan de gemeente aanvrager is. Ook voor procedurestappen die worden overgedaan als gevolg van een administratieve lus indien die het gevolg zijn van een fout van de gemeente als vergunningverlenende overheid is het niet verantwoord een retributie op te leggen en is een vrijstelling van toepassing. 

    Het is eveneens billijk om vrijstelling te verlenen voor handelingen en aanvragen vanuit huisvestigingsmaatschappijen en maatwerkbedrijven om de sociale verhuur en tewerkstelling op het grondgebied van de gemeente te stimuleren.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het retributiereglement op meldingen, inlichtingen, vergunningen en attesten uit het domein Leefomgeving vast te stellen voor de periode van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2031.

Subsidies

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 29 juni 2020 het subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven vastgesteld. 

    Een aanpassing van dit reglement dringt zich op. 

    De huidige verwerking van het gedeelte rond de onderhoudssubsidies is te complex en willen we vereenvoudigen in het kader van een verwerking door een softwarepakket.

    In vergelijking met het huidige vastgestelde reglement wijzigt enkel het gedeelte over de onderhoudssubsidies van de jeugdinfrastructuur. Deze wijziging drong zich op om het vastgestelde basisbedrag ook effectief aan alle verenigingen te kunnen uitkeren en om de verwerking van het restbedrag te vereenvoudigen (restbedrag = bedrag onderhoudssubsidie dat niet via basisbedrag wordt uitgekeerd).

    Momenteel is het vastgestelde basisbedrag vastgelegd op 1250,00 euro. Indien elke jeugdvereniging hier gebruik van maakt is het budget niet toereikend. Met een bedrag van 850,00 euro kunnen we dit basisbedrag per vereniging garanderen zonder over budget te moeten gaan.

    Het restbedrag gaan we eenvoudiger en transparanter verdelen via een puntensysteem. Zo is het uitgekeerde restbedrag per vereniging die meer dan 850,00 euro aan kosten maakte, nu in verhouding tot de gemaakte kosten.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven opnieuw vast te stellen met ingang van 1 september 2025. 

  • De gemeenteraad heeft in vergadering van 2 maart 2020 het subsidiereglement voor aanpassing woning ouderen vastgesteld, waardoor de gemeente aan haar inwoners een aanvullende gemeentelijke subsidie geeft voor de aanpassing en verbetering van de woningen voor 65-plussers.

    Samen met de Vlaamse overheid wil de gemeente zich inzetten om de ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het aanpassen van de woning aan de behoeften van de ouderen is essentieel om dit doel te bereiken. Om die reden verleent de gemeente aan 65-plussers een aanvullende subsidie voor het aanpassen van hun woning op haar grondgebied. Deze gemeentelijke aanpassingssubsidie is een aanvulling op de Vlaamse aanpassingspremie zoals vermeld in het Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen van 21 december 2018.

    De procedure voorzag in het aanvragen van de premie op schriftelijke wijze (per gewone brief, e-mail of afgifte tegen ontvangstbewijs). Het bestuur zet inmiddels sterk in op digitale inclusie van alle doelgroepen. Daarom wordt, naar analogie van andere premies die aangevraagd worden via de website, deze aanvraagprocedure volledig gedigitaliseerd. Bij vragen of indien er hulp nodig is, kan men terecht bij ofwel de gemeentelijke digicoaches ofwel de thuiszorgcoördinatoren voor de nodige ondersteuning.  

    De raad wordt verzocht om de aanvullende gemeentelijke subsidie voor de aanpassing van de woning voor ouderen goed te keuren met ingang van 1 juli 2025.

Jaarrekening

  • De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands heeft het ontwerp van jaarrekening over het financiële boekjaar 2024 vastgesteld op 23 juni 2025.  De gemeenteraad aanvaardt de jaarrekening 2024 als evaluatieverslag over de naleving en uitvoering van de beheersovereenkomst en de aanwending van de door de gemeente ter beschikking gestelde middelen. 

    De gemeenteraad wordt verzocht de uitvoering van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB in 2024 en de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen aan het AGB in 2024, aan de hand van de jaarrekening 2024 van AGB Puurs-Sint-Amands goed te keuren.

  • Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening geeft het beleid weer dat gedurende het afgelopen boekjaar werd gevoerd en geeft een zicht op de financiële gevolgen ervan. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC 2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.  

  • Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid. De OCMW-raad van 23 juni 2025 heeft de jaarrekening 2024 betreffende de aspecten die binnen haar bevoegdheden vallen, vastgesteld.

Meerjarenplanning

  • Door de verwachte ontwikkelingen van de thesaurie en het verloop van de investeringsprojecten en de verwachtte stijging van de rentevoeten op de financiële markten acht de financiële dienst het opportuun om een lange termijn financiering aan te gaan.

    Het aangaan van een lening is sinds 30 juni 2017 geen overheidsopdracht meer. Het blijft echter belangrijk om de markt op te gaan als beginsel van behoorlijk bestuur. Daarom zal prijsvraag op basis van het typebestek VVSG worden voorgelegd aan de grootbanken die voldoende ervaring hebben in de sector van lokale besturen: Belfius, KBC, ING en BNP PARIBAS FORTIS. Het typebestek werd vanuit de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse Lokale financieel beheerders (VLOFIN) uitgewerkt.

Ruimte

  • De gemeenteraad van 31 maart 2025 keurde de selectieleidraad goed voor de opdracht 'Verkoopsprocedure site oud-gemeentehuis en achterliggende site - Goedkeuring selectieleidraad'.

    De gemeenteraad van 26 mei 2025 keurde de gunningsleidraad goed voor de opdracht 'Verkoopsprocedure site oud-gemeentehuis en achterliggende site - Goedkeuring gunningsleidraad'.

    Het betrof een mededingingsprocedure met onderhandeling als plaatsingsprocedure.

    Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 juni 2025 de goedkeuring voor de stopzetting en niet-gunning van deze plaatsingsprocedure en opdracht.

    De overheidsopdracht voor werken, zijnde 'Verkoopsprocedure site oud-gemeentehuis en achterliggende site' werd onder de vorm van een 'mededingingsprocedure met onderhandeling' als plaatsingsprocedure aangekondigd dd. 4 april 2025 in het Bulletin der Aanbestedingen (e-Procurement).

    Uiterlijk op 12 mei 2025 om 11.00 uur dienden de kandidaturen te worden ontvangen.

    Er werd één kandidatuur tijdig ontvangen, zijnde de offerte van inschrijver Atelier voor Stedelijke Architectuur Gent multi-professioneel Architectenvennootschap te Vijfwindgatenstraat 21, 9000 Gent, onder projectnaam ‘IMMBEL - ASA Gent - Schockaert en Zoon’.

    Aan de hand van deze selectieleidraad wordt het aantal geselecteerde inschrijvers dat wordt toegelaten om een offerte in te dienen beperkt tot minimum drie (3) en maximum vijf (5), en dit voor zover er voldoende inschrijvers kunnen worden gevonden die zich niet in één van de uitsluitingsgevallen bevinden en die de kwalitatieve selectiecriteria vervuld hebben. De Aanbesteder behoudt zich het recht voor om de plaatsingsprocedure stop te zetten indien er minder dan drie inschrijvers zijn die aan de kwalitatieve selectiecriteria voldoen. Aangezien er slechts 1 kandidaat een kandidatuur heeft ingediend, is er te weinig concurrentiebeding mogelijk tussen de diverse kandidaten. Het is daarom aangewezen de opdracht stop te zetten. 

    Artikel 85 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt dat het volgen van een procedure geen verplichting inhoudt tot het gunnen of het sluiten van de opdracht.
    De aanbestedende overheid heeft van deze mogelijkheid tot stopzetting van de overheidsopdracht overeenkomstig artikel 85 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten gebruik gemaakt.
    De aanbestedende overheid heeft van deze mogelijkheid (overeenkomstig artikel 42 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten) gebruik gemaakt:
    Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 juni 2025 de goedkeuring voor de stopzetting en niet-gunning van deze plaatsingsprocedure en opdracht.

    Gezien de geringe belangstelling voor het indienen van de kandidatuur werd de inhoud van de overheidsopdracht grondig onderzocht. Er wordt voorgesteld enkele wijzigingen door te voeren voor de overheidsopdracht:

    • een eerste wijziging betreft het samenwerkingsverband dat wordt beperkt tot ontwikkelaar en architect, de aannemer wordt geschrapt uit de verplichte samenstelling omwille van de kleinschaligheid van de projectsite
    • een tweede wijziging betreft het aantal woonentiteiten: 
      • Een renovatie van het historisch herenhuis met op het gelijkvloers een commerciële ruimte (incl. een publieke doorgang naar het achterliggende gebied) en max. 3 woonunits (i.p.v. 2)
      • Ontwikkeling van verschillende woonblokken bestaande uit appartementen en woningen – in totaal max. 9 (i.p.v. 8) woonentiteiten. De inschrijver bekijkt zelf of hij al dan niet de bestaande bebouwing (deels) renoveert of kiest voor nieuwbouw.
      • De architecturale kwaliteit van de ontwikkeling in zijn geheel met integratie in en relatie met de omgeving (buitenontwerp) en de functionaliteit en inrichting (binnenbeleving) wordt beoordeeld in gunningscriterium 2
    Door de wezenlijke wijziging in de overheidsopdracht is het noodzakelijk de gewijzigde selectie- en gunningsleidraad opnieuw ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
     

    Indicatieve timing

    Selectiefase:

    • Publicatie selectieleidraad: juni 2025
    • Indienen aanvragen tot deelneming: 18 augustus 2025 om 11:00 uur
    • Presentatie door kandidaten van aanvragen tot deelneming: september 2025 (facultatief)
    • Selectiebeslissing: september 2025
    • Toezenden selectiebeslissing (samen met bestek): september 2025

    Gunningsfase:

    • Goedkeuring bestek: gemeenteraadszitting van juni 2025
    • Toezenden bestek (samen met selectiebeslissing): september 2025
    • Toelichtingsmoment aan geselecteerde inschrijvers en plaatsbezoek: september 2025
    • Indiening offertes: 24 november 2025
    • Presentaties : november – december 2025
    • Desgevallend onderhandelingen + BAFO: december 2025 – januari 2026
    • Gunning opdracht: begin 2026

Leefomgeving

  • Het college van burgemeester en schepenen besliste op 8 april 2021 om de opdracht opmaak RUP 'Dorpspark Kalfort'  uit te schrijven. Na offertevraag gunde het college deze opdracht op 18 mei 2021 aan Antea.

    Het college besliste op 19 mei 2020 om de opdracht voor de opmaak van een masterplan Dorpspark Kalfort uit te schrijven. Dit masterplan focust zich op het plangebied ingesloten door de L. Van Kerckhovenstraat/N16/de 2 spoorwegen (Sint-Niklaas–Mechelen en Puurs–Antwerpen). Het masterplan beoogt een ruimtelijke visie op korte en lange termijn uit te werken voor deze site. De opdracht werd op 16 juni 2020 gegund aan Atelier Horizon. Dit masterplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2021.

    Aangezien het plangebied overwegend uit recreatiegebied bestaat, dringt de nood zich op om een RUP op te maken. Dit RUP 'Dorpspark Kalfort' vertaalt dan het definitieve masterplan in een juridisch instrument.

    Deze actie werd verankerd in het goedgekeurde beleidsplan Ruimte en Mobiliteit, in werking sinds 7 juni 2024.

    Het college keurde de start- en procesnota goed op 5/10/2021. Vervolgens werden de start- en procesnota van 11/10/2021 tot en met 9/12/2021 ter raadpleging aan het publiek voorgelegd. Op 27/10/2021 werd een participatiemoment georganiseerd in het gemeentehuis. De ontvangen adviezen en reacties van het publiek worden door het planteam verwerkt in de scopingsnota. Zo wordt aangegeven hoe wordt omgegaan met de opmerkingen en suggesties van de burger en adviesinstanties. Deze scopingsnota werd op 26/4/2022 ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

    Met input van de tijdens de publieke raadpleging ontvangen adviezen en reacties werd een voorontwerp-RUP (met geïntegreerd een milieueffectenrapportage) opgemaakt. Dit voorontwerp-RUP bestaande uit een plan bestaande en juridische toestand, een grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften en een toelichtingsnota, werd door het college goedgekeurd op 26/4/2022. Ook een geüpdatete procesnota werd toegevoegd.

    Dit voorontwerp-RUP moet geadviseerd worden door de betrokken adviesinstanties. Het college van burgemeester en schepenen besliste om een digitale plenaire vergadering te organiseren. De adviesvraag en uitnodiging voor de plenaire vergadering werd op 3/5/2022 verstuurd. De digitale plenaire vergadering ging door op 1/6/2022.

    Op 1/6/2022 ontvingen we het advies van de dienst MER dat er geen plan-MER moet opgemaakt worden voor dit RUP omdat er geen aanzienlijke milieueffecten te verwachten zijn.

    De ontvangen adviezen werden vervolgens verwerkt in een ontwerp-RUP. Dit ontwerp-RUP bestaat uit een plan bestaande juridisch planologische toestand, een grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota en de bijhorende procesnota.

    De gemeenteraad stelde dit ontwerp-RUP voorlopig vast op 25/11/2024. Navolgend werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 9/12/2024 tot en met 6/2/2025.

    Tijdens dit openbaar onderzoek werden 2 adviezen en 5 bezwaarschriften (waarvan één ondertekend door 19 personen) ontvangen.

    Deze ontvangen reacties werden inhoudelijk samengevat, besproken en geadviseerd in de Gecoro van 20/5/2025, zie verslag van de Gecoro dd. 20//2025. Dit verslag maakt integraal deel uit van dit gemeenteraadsbesluit.

    De Gecoro adviseerde op 20/5/2025 unaniem om enkele aanpassingen aan grafisch plan uit te voeren alsook aan de stedenbouwkundige voorschriften, dit volgens motivatie opgenomen in het verslag dat deel uitmaakt van dit gemeenteraadsbesluit.

    Het definitief vast te stellen RUP bestaat uit een plan bestaande en juridische toestand, een grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota en bijhorende procesnota.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024128070 / OVV 2024 18) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Jan Hammeneckerstraat 41.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Groenstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 22/02/2025 tot en met 23/03/2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de wijziging van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024128070 / OVV 2024 18) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Jan Hammeneckerstraat 41, kadastraal gekend als 3e afdeling, sectie A nr. 208/H.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Groenstraat opgenomen, net als een wijziging van de gemeenteweg Marollen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 22/02/2025 tot en met 23/03/2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

    Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeentewegen Groenstraat en Marollen goed te keuren.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2025009476 / OV 2025 1) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te R. Verbelenstraat 74, kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie B, perceel 31/C/3.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de R. Verbelenstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 10/04/2025 tot en met 09/05/2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de wijziging van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2025009476 / OV 2025 1) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te R. Verbelenstraat 74, kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie B, perceel 31/C/3.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de gemeenteweg ter plaatse van de R. Verbelenstraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 10/04/2025 tot en met 09/05/2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

    Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeenteweg R. Verbelenstraat goed te keuren.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024155294 / OV 2024 417) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Kattestraat zn, 6e afdeling, sectie A nr. 205/D/2, 207/G/2, 206/B, 207/E/2, 207/H/2, 209/C, 203/D, 223/B.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van gemeenteweg (voetweg) nr. 47 opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 27/04/2025 tot en met 26/05/2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024155294 / OV 2024 417) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Kattestraat zn, 6e afdeling, sectie A nr. 205/D/2, 207/G/2, 206/B, 207/E/2, 207/H/2, 209/C, 203/D, 223/B.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een aanleg van de gemeenteweg ter plaatse van de Kattestraat opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 27/04/2025 tot en met 26/05/2025.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot het ontwerp van rooilijnplan.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning. Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de aanleg van de gemeenteweg Kattestraat goed te keuren.

  • Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024153837 / OV 2025 7) voor stedenbouwkundige handelingen ingediend voor de percelen gelegen te Essendries 31 en 33, 1e afdeling, sectie D nr. 384A en 383D.

    In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de Essendries opgenomen.

    Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 18/05/2025 tot en met 16/06/2025.

    Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van

    burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning. Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de aanleg van de gemeenteweg Essendries goed te keuren.

Werken

  • De vraag aan standplaatsen is groter dan het aanbod. Een uitbreiding van het woonwagenpark dringt zich op.

    Voor deel 2 zijn 4 standplaatsen voorzien met per 2 standplaatsen een sanitaire unit. De omgevingswerken zullen uitgevoerd worden door onze eigen diensten.

    Dit dossier behelst de aankoop van de prefab sanitaire units.

    Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 4 november 2024 de stopzetting van de plaatsingsprocedure voor de overheidsopdracht 'Plaatsen Sanitaire units Schoubroek Deel 2 (G-2023-075)' goed. Artikel 85 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt dat het volgen van een procedure geen verplichting inhoudt tot het gunnen of het sluiten van de opdracht.

    Er wordt voorgesteld om een nieuwe opdracht te organiseren met hetzelfde voorwerp, maar met een aangepast bestek (4 standplaatsen) en onder de vorm van een openbare procedure.

    In het kader van de opdracht “Plaatsen sanitaire units Schoubroek Deel 2 (heraanbesteding)” werd een bestek met nr. G-2024-055 opgesteld door de Technische dienst.

    Het betreft de aankoop van 2 sanitaire units met elk 2 badkamers met als doel 4 percelen te kunnen inrichten in het woonwagenpark.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 160.000,00 € excl. btw of 193.600,00 € incl. 21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

  • Op de gemeenteraad van 23 mei 2023 werden de masterplannen Groene ring, dorpskern Lippelo en dorpskern Oppuurs goedgekeurd.

    Binnen deze masterplannen zijn er twee grote projecten met name de Groene ring en het Vlietnatuurpark.

    Voor deze projecten dient er een ontwerper aangesteld te worden.

    In het kader van de opdracht "Aanstellen ontwerper projecten Vlietnatuurpark en Groene ring" werd een bestek met nr. G-2025-041 opgesteld door de Technische dienst.

    Deze opdracht bestaat uit volgende gedeelten:

    • Vast gedeelte : Deelopdracht 1 Vlietnatuurpark (Geraamd op : 120.000,00 € excl. btw of 145.200,00 € incl. 21% btw)
    • Vast gedeelte : Deelopdracht 2 Groene Ring (Geraamd op : 120.000,00 € excl. btw of 145.200,00 € incl. 21% btw)

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 240.000,00 € excl. btw of 290.400,00 € incl. 21% btw.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

    Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

  • Op 11 juni 2014 werd met Plusoffice architects, Handelskaai 48 te 1000 Brussel en DELVA Landscape architects BV, Hooge Kadijk 71 te (NL) Amsterdam (onder de vorm van een tijdelijke vereniging) een overeenkomst afgesloten voor de opmaak van het masterplan Hondsmarkt en omgeving. In het masterplan werd het concept ‘De tuinen van Puurs’ uitgewerkt.
    De gemeenteraad van 4 juli 2016 keurde de toekenning van het deelproject 4 met ondermeer ‘De volledige studieopdracht voor het westelijk Forum met inrit naar de ondergrondse parking en het oostelijk Forum (ondergrondse parking en publieke ruimte Hondsmarkt)’ als vervolgopdracht aan de overeenkomst van 11 juni 2014, aan Plusoffice-DELVA, goed.

    De werken van het westelijk deel zijn volop in uitvoering en het is opportuun om de werken in het oostelijk deel aansluitend aan te vatten.

    De ontwerpopdracht voor “Heraanleg Hondsmarkt en ondergrondse parking” werd uitgewerkt door DELVA Landscape architects BV, Hooge Kadijk 71 te (NL) Amsterdam en Plusoffice Architects, Handelskaai 48 te 1000 Brussel. Atelier Ruimtelijk Advies ARA bvba, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem zorgt voor de technische ondersteuning.

    In het kader van de opdracht “Heraanleg Hondsmarkt + bouwen ondergrondse parkeergarage K-24-042” werd een bestek met nr. G-2025-039 opgesteld door de ontwerper, ARA Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem.

    De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 7.322.862,68 € excl. btw.

    Het saldo van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Puurs-Sint-Amands. Dit deel bedraagt 6.900.279,05 € excl. btw.

    Een deel van de riolering en de afkoppeling op privaatdomein wordt via het derdebetalersysteem van Pidpa doorgerekend aan de gemeente dit deel wordt geraamd op 193.891,25 € excl. btw.

    De totale raming voor het gemeentelijk aandeel betreft 7.094.170,30 € excl. btw.

    Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Puurs-Sint-Amands de procedure zal voeren en in naam van PIDPA en Pidpa bij de gunning van de opdracht zal optreden.

    Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

    Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

    Het studiebureau voorziet dat deze werken 300 werkdagen in beslag zullen nemen.

Ondersteuning

ICT

Juridische zaken

  • Arrest Raad van State - Kennisname

    De gemeenteraad neemt kennis van het arrest van de Raad van State d.d. 16 mei 2025 met betrekking tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2022 over een zaak der wegen.

Onroerend goedbeheer

  • De gemeente heeft op een kadastraal perceel, gelegen te Puurs-Sint-Amands, eerste afdeling, sectie D, nummer 1029 E volgens huidig kadaster, een recht van erfpacht gegeven aan GymCenter Klein-Brabant met het oog op het oprichten van een sportgebouw. De gemeente heeft een strook van deze oppervlakte opnieuw nodig voor een verdere uitwerking van het RUP Lichterstraat. Dit houdt in dat de erfpacht voor een deeloppervlakte van 1510,87 m² minnelijk zal beëindigd worden zodat de gemeente opnieuw de volle eigendom verkrijgt.

  • Strook grond Lichterstraat - Verkoop

    De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot verkoop van een strook grond, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Lichterstraat 70 kadastraal gekend eerste afdeling sectie D deel van nummer 1029E P0000 met een oppervlakte volgens meting van 1510,87 m²tegen een totaalprijs van € 22.663,05. Dit is voor de uitbreiding van het sportpark.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot verkoop van een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs aan de Hoek ten Eiken kadastraal gekend eerste afdeling sectie D deel van nummer 510C/2 groot volgens meting 13,05 m², tegen een totaalprijs van € 2.610,00. Deze strook grond betreft een wegoverschot en wordt verkocht aan de achterliggende eigenaar om te voegen bij deze eigendom.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand twee stroken grond, gelegen voor de rooilijn, te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk ter plaatse Breendonk-Dorp kadastraal gekend 3de afdeling sectie A delen van nummers 441T2 en 441E2 met een oppervlakte volgens meting van 0,64 m² en 2,20 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de stroken te voegen bij het openbaar domein.

  • Een  ontwikkelaar wenst een woonproject te ontwikkelen op een ingesloten woongebied. Deze projectzone dient ontsloten te worden via twee gemeentelijke eigendommen, gelegen langs de J. Van Droogenbroeckstraat. Beide eigendommen behoren tot het privaat domein van de gemeente. Omwille van deze eigendomssituatie is het noodzakelijk om samen te werken met de private ontwikkelaar nu beide partijen hier een meerwaarde kunnen creëren. De afspraken worden gewijzigd naar aanleiding van het bekomen van een bijkomende zone voor parking. Dit wordt opgenomen in een wijzigende samenwerkingsovereenkomst.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands wenst drie percelen grond aan te kopen, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse E. Verhaerenstraat kadastraal gekend 5de afdeling, sectie A, nummers 1222B, 1211B en 131F/deel met een oppervlakte van 77,61 m²; 51,93 m² en 335,92 m² (gezamenlijk oppervlakte van 465,46 m²) tegen een totaalprijs van € 46.546,00, alle vergoedingen inbegrepen. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, namelijk voor de realisatie van een publieke parking.

Dienstverlening

Inspraak en participatie

  • Statuten vrijetijdsraad - Goedkeuring

    Bij het begin van elke legislatuur moet de gemeenteraad de officiële inspraakorganen bij het gemeentebeleid benoemen en erkennen.

    De gemeenteraad is vrij om te bepalen hoeveel adviesraden er worden erkend. De vrijetijdsraad voldoet aan de decretale verplichtingen rond inspraak in het kader van het gemeentelijke cultuurbeleid en het cultuurpact.

    Aangezien de gemeenteraad in het participatiereglement heeft beslist om een vrijetijdsraad te installeren voor deze legislatuur dienen de statuten voor deze vrijetijdsraad goedgekeurd te worden. 

    Er wordt gestreefd naar een soepele maar werkbare structuur om een dynamische adviesraad te kunnen vormen gebaseerd op vrijwillig engagement en een zo ruim mogelijke inspraak. De vrijetijdsraad bestaat uit afgevaardigden van verenigingen en individuele burgers, niet verbonden aan een vereniging.

    De algemene vergadering vergadert minstens twee keer per jaar.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de statuten van de vrijetijdsraad goed te keuren. 


  • Statuten ouderenraad - Goedkeuring

    Bij het begin van elke legislatuur moet de gemeenteraad de officiële inspraakorganen bij het gemeentebeleid benoemen en erkennen.

    De gemeenteraad is vrij om te bepalen hoeveel adviesraden er worden erkend. 

    Alhoewel niet decretaal verplicht, heeft de gemeenteraad in het participatiereglement, zoals vastgesteld in vergadering van 27 januari 2025, beslist om een seniorenraad te installeren voor deze legislatuur. Zodoende dienen de statuten voor deze raad goedgekeurd te worden. 

    Voorgesteld wordt om de term seniorenraad in ouderenraad te wijzigen, om aan te sluiten bij de officiële terminologie van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Ouderenraad. Deze uniforme benaming bevordert duidelijkheid, herkenbaarheid en consistentie binnen het Vlaamse beleid rond ouderen. 

    We blijven kiezen voor een gestructureerde maar open invulling van de ouderenraad met een bestuur en algemene vergadering.

    De ouderenraad is voldoende representatief voor de doelgroep en bestaat niet enkel uit afgevaardigden van (ouderen)verenigingen en organisaties. Ook geïnteresseerde burgers, deskundigen, vertegenwoordigers van woonzorgvoorzieningen, lokale dienstencentra kunnen deelnemen aan de vergaderingen. Er is ook de mogelijkheid tot het organiseren van werkgroepen rond bepaalde thema's, wat kan zorgen voor een grotere betrokkenheid bij bepaalde dossiers.

    De ouderenraad komt minstens drie keer per jaar samen.

    Een afvaardiging van de jeugdraad en ouderenraad wordt ook altijd uitgenodigd op de algemene vergaderingen van de vrijetijdsraad.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de statuten van de ouderenraad goed te keuren met ingang van 1 juli 2025. 


Beleven

  • In het kader van het Batopin-project wordt het netwerk van bankautomaten in België hervormd met het oog op een efficiëntere en eerlijkere spreiding van neutrale geldautomaten over het grondgebied. Voor Puurs-Sint-Amands betekent dit dat er, in samenspraak met Batopin, naast de reeds bestaande locatie op het Kerkplein in Puurs-centrum twee nieuwe geldautomaten geplaatst zullen worden op strategische locaties binnen de gemeente, met name in Ruisbroek (parking IJzergieter) en Sint-Amands (parking M. Massinstraat).

    Deze automaten zorgen ervoor dat inwoners en bezoekers ook in de toekomst vlot toegang blijven hebben tot contant geld, ondanks de afbouw van bankkantoren en klassieke bankautomaten. De locaties zijn gekozen op basis van bereikbaarheid, spreiding over het grondgebied en sociale relevantie.

    Er zijn voor de gemeente geen kosten verbonden aan de plaatsing of het beheer van de automaten.

Spel

  • Beleidsdomein Beleven staat in voor het vakantieaanbod met spel, sport en cultuur en valt onder de gemeente. Beleidsdomein Welzijn & Samenleven voorziet in de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en valt onder het OCMW. Het bestaande huishoudelijk reglement is niet meer afgestemd op de praktijk. Met deze nieuwe versie worden alle zaken aangepast. Het huishoudelijk reglement vakantieaanbod werd afgestemd op het nieuwe huishoudelijk reglement BKO. 

    Annuleren is kosteloos één week voor het opvangmoment. Bij laattijdige annulatie wordt de maximale dagtarief aangerekend met een bijkomende administratieve kost. Verder zullen we ouders die hun kinderen laattijdig afhalen ook een administratieve kost aanrekenen. We voorzien kinderen ook regelmatig van reservekledij. Bij herhaaldelijk niet terugbrengen van de reservekledij rekenen we een vergoeding aan. 

    De retributies die weerslag hebben op dit huishoudelijk reglement worden opgenomen in retributiereglement vakantiedagen, Grabbelpas en uitstappen georganiseerd voor de afdeling Beleven.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit huishoudelijk reglement vast te stellen met ingang van 1 september 2025. 

Erfgoed en toerisme

  • De heer Sven Peeters uit Kalfort wil een schilderij en een historische foto met de focus op de kerk van Kalfort schenken aan het erfgoeddepot. 

    Deze stukken zijn waardevol binnen de context van ons lokaal erfgoed en vallen volledig binnen de opdracht van het erfgoeddepot.

    De kerk van Kalfort is een belangrijk herkenningspunt in onze gemeente en vormt een wezenlijk onderdeel van ons bouwkundig en immaterieel erfgoed. Het ontvangen beeldmateriaal draagt bij aan de documentatie, conservering en ontsluiting van dit erfgoed.

    Aangezien het erfgoeddepot specifiek tot doel heeft dit soort collectiestukken te bewaren en te ontsluiten, is het logisch en wenselijk om deze schenking op te nemen in de vaste collectie van het Erfgoeddepot.

    Het reglement voor opname erfgoedmateriaal in het erfgoeddepot bepaalt dat, nadat de gemeenteraad de schenking definitief heeft aanvaard, er een schenkingsovereenkomst wordt ondertekend tussen beide partijen.

    Bij een schenkingsovereenkomst staat de aanvrager zijn eigendomsrechten af aan de gemeente Puurs-Sint-Amands. Na het ondertekenen van de schenkingsovereenkomst door beide partijen is deze overeenkomst definitief, waardoor andere familieleden of derden erfgoedobjecten waarop die overeenkomst betrekking heeft, niet meer kunnen terugvorderen.

    Vanuit de dienst Beleven wordt dan ook voorgesteld om de schenking definitief te aanvaarden, waarna een schenkingsovereenkomst zal opgemaakt worden en de stukken een permanente plaats zullen krijgen binnen het erfgoeddepot.



Zakelijk beheer

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands biedt via haar webwinkel een aantal producten en diensten aan die verband houden met gemeentelijke activiteiten. 

    Via deze webwinkel worden producten en diensten aangeboden door het gemeentebestuur, het autonoom gemeentebedrijf (AGB) en het OCMW. Het reglement heeft tot doel de rechten en plichten van zowel de aanbieder als de koper helder vast te leggen en op een uniforme manier toe te passen.

    De bepalingen omvatten onder meer:

    • wie verantwoordelijk is voor de verkoop (gemeente, AGB, OCMW);
    • het tot stand komen van de aankoopovereenkomst;
    • betaalmogelijkheden en het ontvangen van e-tickets of bewijzen;
    • afspraken rond annulatie en terugbetaling;
    • het al dan niet van toepassing zijn van het herroepingsrecht;
    • bescherming van persoonsgegevens en privacy;
    • de regelgeving rond doorverkoop van tickets;
    • de geschillenregeling.

    Met deze algemene voorwaarden wordt gezorgd voor transparantie, rechtszekerheid en een uniforme aanpak voor alle gebruikers van de webwinkel.

    De gemeenteraad wordt gevraagd deze algemene voorwaarden vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.

Vragen

Besloten

Ondersteuning

HRM

  • Algemeen directeur Raoul Paridaens bereikt op 1 mei 2026 zijn officiële pensioenleeftijd en zal op dat moment de uitoefening van zijn ambt beëindigen. Hij heeft dit schriftelijk gemeld aan de voorzitter van de gemeenteraad en aan de burgemeester (voorzitter van het college van burgemeester en schepenen). De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van deze ambtsneerlegging van de algemeen directeur met ingang van 1 mei 2026.