De gemeenteraad heeft in vergadering van 29 juni 2020 het huishoudelijk reglement voor vakantieaanbod vastgesteld.
Een aantal wijzigingen van dit huishoudelijk reglement dringen zich op.
Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:
Bevoegdheidsgrond
Regelgeving
Beleidsdomein Beleven staat in voor het vakantieaanbod met spel, sport en cultuur en valt onder de gemeente. Beleidsdomein Welzijn & Samenleven voorziet in de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en valt onder het OCMW. Het huishoudelijk reglement is aan herziening toe. Met deze nieuwe versie worden alle zaken aangepast die impact hebben reserveren en annuleren van de activiteiten/vakantieaanbod. Het huishoudelijk reglement vakantieaanbod werd afgestemd op het nieuwe huishoudelijk reglement BKO.
Annuleren is kosteloos één week voor het opvangmoment. Bij laattijdige annulatie wordt de maximale dagtarief aangerekend met een bijkomende administratieve kost. Verder zullen we ouders die hun kinderen laattijdige afhalen ook een administratieve kost aan. We voorzien kinderen ook regelmatig van reservekledij. Bij herhaaldelijk niet terugbrengen van de reservekledij rekenen we een vergoeding aan.
De retributies die weerslag hebben op dit huishoudelijk reglement worden opgenomen in retributiereglement vakantiedagen, Grabbelpas en uitstappen georganiseerd voor de afdeling Beleven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit huishoudelijk reglement vast te stellen met ingang van 1 september 2025.
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand huishoudelijk reglement voor vakantieaanbod in Puurs-Sint-Amands vast:
Artikel 1. Doel, missie en visie
De gemeente Puurs-Sint-Amands (Forum 6, 2870 Puurs-Sint-Amands, info@puursam.be, 03 203 27 00) organiseert het vakantieaanbod voor kinderen en jongeren van 2,5 jaar tot en met 18 jaar. Daarna kunnen zij ook doorgroeien naar animator/sportmonitor. Het vakantieaanbod is ook toegankelijk voor personen met een beperking. Het vakantieaanbod staat voor een kwalitatieve vrijetijdsbesteding voor alle kinderen en jongeren. De werking wordt georganiseerd door professionelen met een ploeg jonge en enthousiaste vrijwilligers en lesgevers. Samen zorgen zij voor een geïntegreerd vakantieaanbod in aangepaste infrastructuur waarbij spelen en sporten voorop staat.
Artikel 2. Inhoud vakantiewerking
In dit reglement hebben de onderstaande activiteiten de ernaast vermelde betekenis:
Basisaanbod: Het basisaanbod bestaat uit vakantiedagen, Multimove, MulitiSkillZ en Mix.
Vakantiedagen: Tijdens de schoolvakantie kunnen kinderen, dagelijks, deelnemen aan het vakantieaanbod. Dit wil zeggen dat we inzetten op spelen, sporten en cultuurbeleving. Tijdens de zomervakantie krijgt het vakantieaanbod nog een extra tak: de tienerwerking. De tieners krijgen een eigen aanbod en plaats op maat van hun leeftijd.
Multimove: Binnen welke sporttak kinderen later ook zullen evolueren, het is belangrijk dat ze eerst hun basismotoriek ontwikkelen. Met een goede basismotoriek zullen kinderen later gemakkelijker bewegen en er ook meer plezier aan beleven. Daarom steunt de gemeente de filosofie van Multimove en wilt dat zoveel mogelijk jonge kinderen in de gemeente kunnen deelnemen aan een breed en gevarieerd bewegingsaanbod!
MultiSkillZ: Dynamische beweegopdrachten met een hoog FUN-gehalte voor kinderen. Een unieke methode die kinderen de kans geeft om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen, zonder dat ze het als een “training” beschouwen. MultiSkillZ is een vernieuwende manier van “leren bewegen”, met oog voor de totaalontwikkeling van kinderen. We werken samen met VZW Prikkels, een erkende vzw die het label MultiSkillZ mag gebruiken.
Mix: Elke dag is een mix van sport en spel waarin we onze motorische, sociale, emotionele en creatieve vaardigheden aanscherpen. Je maakt kennis met een aantal te gekke sporten. Naast de klassieke bal- en slagsporten en de team-en individuele sporten, komen allerlei andere leuke en sportieve activiteiten aan bod. We gaan voor uitzinnige uitdagingen, rare races, speciale sporten en speelse spelletjes. Voor elke sportieveling wat wils! Aanvullende kunnen de mixers kiezen of ze aansluiten bij de Kickx. Hiervoor moeten ze extra betalen.
Aanvullend aanbod: Het aanvullend aanbod bestaat uit Grabbelpas, Kickx en specifieke dagen of weken.
Grabbelpas: Tijdens de zomervakantie worden er voor de kinderen dagelijks extra vrijetijdsactiviteiten voorzien. Deze activiteiten variëren in thema, leeftijd en locatie.
Kickx: Voor de + 12 jarigen, zoeken we naar kickx, sportactiviteiten die we op locatie moeten doen, of gewoon eens iets nieuws. We spelen in op de behoeften van de jongeren en het lokaal aanbod van activiteiten. De jongeren kunnen kiezen of ze een halve dag komen sporten of een hele dag. We werken hier samen met de sportclubs van onze gemeente die initiaties kunnen geven ter promotie van hun club.
Specifieke dagen of weken: Tijdens sommige vakanties worden er ook sportspecifieke dagen, cultuurdagen of andere specifieke activiteiten aangeboden. Hier trachten we steeds in te spelen op trends. Afhankelijk van de partner waar we mee samenwerken wordt de leeftijdsgroep bepaald.
Artikel 3. Doelgroep
§1. Dit reglement is van toepassing op:
1) De vakantiedagen en Grabbelpasactiviteiten, georganiseerd door de gemeente Puurs-Sint-Amands met als locaties:
2) Vakantiedagen en sportactiviteiten georganiseerd door gemeente Puurs-Sint-Amands:
§2. Dit reglement is niet van toepassing op:
• Vakantieopvang (kleuters) georganiseerd door het OCMW Puurs-Sint-Amands;
• Buitenschoolse Kinderopvang (BKO): voor-en naschoolse opvang tijdens het schooljaar georganiseerd door OCMW Puurs-Sint-Amands;
• Kinderopvang georganiseerd door Ferm;
Artikel 4. Afspraken en voorwaarden
4.1. Breng- en haalmomenten
De persoon die het kind naar/van het basisaanbod brengt/haalt, is verplicht zich aan te melden.
Het tijdstip wordt door de begeleiding geregistreerd.
Voor activiteiten binnen het aanvullend aanbod vragen we de begin- en einduren en afspraken hieromtrent te respecteren.
Via de webshop kunnen ouders andere personen toestemming geven om hun kinderen op te halen, eventueel door vermelding van de gerechtelijke bepalingen over de verblijfsregeling. Zo kunnen ze ook hun kinderen toestemming geven om alleen naar huis, muziekschool, sport, … te gaan. Ouders kunnen dit ook via een formulier op locatie zelf doen.
4.2. Voeding en kleding
De ouders zorgen voor activiteiten van een volledige dag voor een lunchpakket.
Op vakantiedagen verdient het de voorkeur om sport- en/of speelkledij aan te trekken en reservekledij mee te brengen. Kleuters brengen ook reserveondergoed mee. De reservekledij die kinderen van ons mee krijgen moet steeds gewassen terugbezorgd worden. Om verloren voorwerpen te vermijden, is het aangewezen jassen, boekentassen en andere waardevolle voorwerpen te labelen. Het vakantieaanbod is niet verantwoordelijk voor beschadigde of verloren kleding en andere voorwerpen van de kinderen. Bij het regelmatig niet terugbrengen van reservekledij in goede staat, kan hiervoor een vergoeding worden aangerekend aan de verantwoordelijken van de kinderen. Deze vergoeding wordt opgenomen in het retributiereglement.
4.3. Ziekte of ongeval
Zieke kinderen worden niet tot het vakantieaanbod toegelaten. Bij plotse ziekte of een ongeval worden de ouders onmiddellijk verwittigd. In geval van een plotse ziekte of ongeval en de ouders niet te bereiken zijn of niet onmiddellijk naar de locatie kunnen komen, wordt contact opgenomen met een dokter. Bij een ernstig ongeval wordt het kind voor de eerste zorgen naar de dichtstbijzijnde spoedafdeling gebracht.
Er wordt geen medicatie toegediend. Eventuele uitzonderingen worden besproken met de deskundig medewerkers van het vakantieaanbod. Bijkomend zijn deze geneesmiddelen steeds voorzien van een attest van een arts of volledig etiket van de apotheker.
4.4. Verplaatsingen
De kinderen worden veilig begeleid van, naar en tijdens uitstappen.
4.5 Sluitingsdagen
Elke schoolvakantie is er een vakantieaanbod met uitzondering tussen kerstdag en tweede nieuwjaarsdag. Eventuele bijkomende sluitingsdagen worden gecommuniceerd via de gemeentelijke kanalen.
4.6 Kinderen met een beperking
Het vakantieaanbod is er in principe voor alle kinderen. Heeft je kind extra of speciale zorgen nodig, neem dan vooraf contact op met vrijetijdsloket@puursam.be. In overleg met de ouders beslissen we of een kind al dan niet kan deelnemen aan de activiteiten.
Artikel 5. Betaling
De activiteiten van het vakantieaanbod hebben een verschillende kostprijs. De tarieven hiervoor zijn vastgesteld in het retributiereglement.
Bij reservatie van het basisaanbod wordt het maximumbedrag voor de gereserveerde vakantiedagen in de geldbeugel gezet. Na de werking wordt er zo snel mogelijk een afrekening gemaakt op basis van de effectieve aanwezigheid van de kinderen. Het resterende bedrag blijft in de geldbeugel en kan gebruikt worden om een nieuwe reservatie (deels) te betalen. Voor het aanvullend aanbod wordt de kostprijs vooraf betaald.
Bij een gelijktijdige aanwezigheid tijdens het basisaanbod van meerdere kinderen uit hetzelfde gezin krijgt elk kind 25% korting op het totaalbedrag van die dag. Deze korting wordt na het gebruik toegepast.
Inwoners kunnen een sociaal tarief aanvragen bij de sociale dienst van het OCMW Puurs-Sint-Amands. Het sociaal tarief bedraagt 50% van het normale tarief. De sociale dienst kan ook voorstellen om een hogere tussenkomst goed te keuren. Inwoners kunnen contact opnemen met de sociale dienst via socialedienst@puursam.be of 03/203.27.70. Een maatschappelijk werker onderzoekt de sociale en financiële situatie door middel van attestering. Het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist over de toekenning van het sociaal tarief.
Gezinnen kunnen de opvangkosten voor kinderen jonger dan 12 jaar of kinderen met een zware handicap van minder dan 18 jaar fiscaal inbrengen. Deze attesten worden in de webwinkel beschikbaar gesteld voor basisaanbod én aanvullend aanbod.
In uitzonderlijke gevallen kunnen extra kosten die gemaakt worden door kinderen worden aangerekend. Het gaat om kosten die specifiek voor of door 1 kind gemaakt worden (bv wegwerpluiers, luierbroekjes, noodkledij die niet wordt teruggebracht (op voorwaarde dat hierom reeds meermaals werd verzocht), materiaal dat opzettelijk wordt stuk gemaakt, …). Ouders worden bij het aanrekenen van extra kosten op de hoogte gebracht. De extra kosten worden verrekend door middel van een factuur.
Artikel 6. Procedure
6.1 Reserveren basisaanbod
Ouders zijn verplicht elke activiteit voor hun kinderen te reserveren via de webwinkel van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
6.2. Annuleren basisaanbod
Ouders zijn verplicht het basisaanbod van hun kinderen te annuleren indien deze niet meer nodig is. Deze annulatie is kosteloos indien ze tijdig is. Voor het vakantieaanbod is dit 7 dagen voorafgaand aan de start van de opvangdag. Je beheert zelf je gereserveerde opvangmomenten in de webwinkel. Via de BKO-module kun je reserveren, bekijken en annuleren.
Kinderen die niet komen opdagen rekenen we de totale kost van de gereserveerde speeldag aan, daar bovenop wordt er ook nog een administratieve kost aangerekend die wordt opgenomen in het retributiereglement behalve:
• bij ziekte (bewijs met medisch attest, in te leveren binnen 48u na aanvang ziekte);
• bij een overlijden in de familie (bewijs met overlijdensbericht).
6.3.Inschrijven aanvullend aanbod
Ouders zijn verplicht in te schrijven voor elke activiteit waaraan hun kinderen deelnemen. Dit gebeurt via de webwinkel van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
6.4 Annuleren aanvullend aanbod
Ouders dienen ten laatste 7 dagen op voorhand schriftelijk te annuleren via vrijetijdsloket@puursam.be. Doen ze dit niet, dan wordt de volledige activiteit en een administratieve kost aangerekend, behalve bij:
• ziekte (bewijs met medisch attest, in te leveren binnen 48u na aanvang van de ziekte);
• een overlijden in de familie (bewijs met overlijdensbericht).
Artikel 7. Rechten van het gezin
De gemeente Puurs-Sint-Amands behandelt jouw persoonsgegevens met respect voor jouw privacy. We volgen hiervoor de privacyverklaring, meer info op https://www.puurs-sint-amands.be/privacyverklaring.
Artikel 8. Verzekeringen
De kinderen zijn tijdens de speelweken, Grabbelpas en uitstappen verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijk bij AXA Belgium nv, Troonplein 1, 1000 Brussel, polisnummer: 010.730.619.494. Indien er zich een schadegeval voordoet, brengen de ouders de organisator onmiddellijk op de hoogte.
Bij de sportactiviteiten heeft het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw (ISB) een verzekeringsovereenkomst met nummer 45.060.462 afgesloten bij Ethias.
Artikel 9. Klachtenbehandeling
Alle bemerkingen en/of klachten kunnen mondeling of schriftelijk aan de gemeente worden gemeld via de klantendienst (klachten@puursam.be).
De gemeente Puurs-Sint-Amands beslist over de opmerkingen of problemen die niet in dit huishoudelijk reglement zijn voorzien. Briefwisseling hieromtrent dient gericht te worden aan het gemeentehuis, Forum 6, 2870 Puurs-Sint-Amands. Binnen een redelijke termijn mogen de ouders een reactie verwachten.
Artikel 10. Wangedrag
Bij het systematisch laattijdige afhalen, kan de gemeente de kinderen weigeren. Bij het laattijdig afhalen van (een) kind(eren) wordt een administratieve kost aangerekend die wordt opgenomen in het retributiereglement.
Bij wangedrag van een deelnemer verwittigen we de ouders. Bij zware feiten of herhaling van de feiten kan de gemeente de deelnemer weigeren, ook voor toekomstige activiteiten.
Bij vaststelling of vermoeden van inbreuken tegen dit huishoudelijk reglement en de hierin vermelde afspraken zullen de ouders hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht worden. Bij herhaaldelijke vaststelling van inbreuken tegen het huishoudelijk reglement kan de gemeente de kinderen weigeren.
Artikel 11. Opheffingsbepaling
Het huishoudelijk reglement voor vakantieaanbod, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 29 juni 2020, wordt opgeheven met ingang van 1 september 2025.
Artikel 12. Inwerkingtreding en bekendmaking
Dit huishoudelijk reglement werd vastgesteld door de gemeenteraad van 23 juni 2025 en treedt in werking op 1 september 2025. De inhoud van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.