Terug
Gepubliceerd op 26/06/2025

Besluit  Gemeenteraad

ma 23/06/2025 - 20:30

Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven - Vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Reinhilde Goossens, Linda Caluwaerts, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Jorden Dewachter, Eva Peleman, Jelien De Laet, Marleen Vos, Joos Wauters, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Luk Ceurvelt, Peggy Seeuws
Aanleiding

De gemeenteraad heeft in vergadering van 29 juni 2020 het subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven vastgesteld. 

Een aanpassing van dit reglement dringt zich op. 

De huidige verwerking van het gedeelte rond de onderhoudssubsidies is te complex en willen we vereenvoudigen in het kader van een verwerking door een softwarepakket.

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41, 23°;

Toepasselijke regelgeving:

  • De Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen. 
Adviezen

De jeugdraad gaf in vergadering van 26 april 2025 positief advies m.b.t. het voorgestelde reglement.

Feiten, context en argumentatie

In vergelijking met het huidig vastgestelde reglement wijzigt enkel het gedeelte over de onderhoudssubsidies van de jeugdinfrastructuur. Deze wijziging drong zich op om het vastgestelde basisbedrag ook effectief aan alle verenigingen te kunnen uitkeren en om de verwerking van het restbedrag te vereenvoudigen (restbedrag = bedrag onderhoudssubsidie dat niet via basisbedrag wordt uitgekeerd).

Momenteel is het vastgestelde basisbedrag vastgelegd op 1250,00 euro. Indien elke jeugdvereniging hier gebruik van maakt is het budget niet toereikend. Met een bedrag van 850,00 euro kunnen we dit basisbedrag per vereniging garanderen zonder over budget te moeten gaan.

Het restbedrag gaan we eenvoudiger en transparanter verdelen via een puntensysteem. Zo is het uitgekeerde restbedrag per vereniging die meer dan 850,00 euro aan kosten maakte, nu in verhouding tot de gemaakte kosten.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven opnieuw vast te stellen met ingang van 1 september 2025. 

Financiële weerslag

De subsidies worden toegekend binnen de perken van de uitgavenkredieten die hiervoor voorzien zijn in het Meerjarenplan 26-31:
0750-00 64930000 jeugdsector- en verenigingsondersteuning - subsidies jeugdverenigingen.

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Reinhilde Goossens, Linda Caluwaerts, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Jorden Dewachter, Eva Peleman, Jelien De Laet, Marleen Vos, Joos Wauters, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Reinhilde Goossens, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Eva Peleman, Jelien De Laet
Onthouders: Jan Van Camp, Linda Caluwaerts, Jorden Dewachter, Marleen Vos, Joos Wauters, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 8 onthoudingen
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad stelt hiernavolgend subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven vast:

Artikel 1. Doel 

Om hun werking te ondersteunen zal de gemeente Puurs-Sint-Amands overeenkomstig de bepalingen van dit reglement subsidies uitkeren aan erkende jeugdwerkinitiatieven. 

Artikel 2 Definities 

In dit reglement hebben de onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis: 

Werkjaar: loopt van 1 september X tot en met 31 augustus X+1;

Kamp: georganiseerde groepsactiviteit voor minstens 20 leden met een minimumduur van 5 overnachtingen die doorgaat tijdens de maanden juli en/of augustus in binnen- of buitenland maar nooit in de eigen lokalen; 

Controlelijst brandveiligheid jeugdlokalen: lijst waar op basis van een aantal checkpunten door de controlecommissie (brandweer en doelgroepmedewerker) punten wordt gegeven. Deze controlelijst wordt in samenspraak met de jeugdraad opgesteld, geëvalueerd en bijgestuurd. Indien er verplichte zaken niet in orde zijn, wordt dit met rood gemarkeerd op het formulier. Niet verplichte zaken die niet in orde zijn of zaken die actie vereisen, worden in oranje gemarkeerd. 

Jeugdwerk: is een groepsgericht sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door kinderen en jongeren van 3 tot 30 jaar in de sfeer van de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daar op vrijwillige basis aan deelneemt:

Jeugdwerkinitiatief: is een groep mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd en die beantwoordt aan het begrip ‘jeugdwerk’ met als primaire doelstelling het organiseren van activiteiten die in hoofdzaak gericht zijn naar kinderen en jongeren. 

Er zijn 3 soorten jeugdwerkinitiatieven:  

  1. Jeugdbewegingen: aangesloten zijn bij één van de landelijk erkende koepels in hoofdzaak een werking ontplooien binnen de functies spel en/of ontmoeting en activiteiten in het weekend en de schoolvakanties organiseren;  

  1. Jeugdhuizen: is een jeugdwerkinitiatief dat een werking uitbouwt, binnen een permanente ruimte, waar jongeren (doelgroep 14 tot 30 jaar) elkaar kunnen ontmoeten, vrijetijdsactiviteiten kunnen uitbouwen en waar ruime aandacht besteed wordt aan permanente vorming (leden en begeleiding).   

  1. Andere lokale jeugdwerkinitiatieven: specifieke criteria worden opgesteld via een convenant betreffende de erkenning en toekenning van lokale initiatieven waarbij afwijkingen op de algemene bepaling mogelijk zijn (inclusief jeugdmuziekatelier)   

Soorten subsidies: 
  1. Basissubsidie: subsidie die een erkend(e) jeugdbeweging of jeugdhuis kan ontvangen indien zij voldoet aan de basisvoorwaarden voor subsidiëring; 

  1. Werkingssubsidie: subsidie die een erkend(e) jeugdbeweging of jeugdhuis kan ontvangen indien zij voldoet aan de voorwaarden voor werkingssubsidies;  

  1. Infrastructuursubsidie: subsidie die een erkend(e) jeugdbeweging of jeugdhuis kan ontvangen om lokalen en/of bijkomende installaties in goede staat te houden of om een infrastructuurproject te realiseren;

Artikel 3. Doelgroep 

Komen in aanmerking voor subsidie alle erkende jeugdbewegingen en jeugdhuizen die voldoen aan de voorwaarden gesteld in artikel 4 van dit reglement. 

Komen niet in aanmerking voor subsidie alle andere lokale jeugdwerkinitiatieven waarmee de gemeente een convenant heeft opgemaakt. 

Artikel 4. Algemene en specifieke voorwaarden voor het verkrijgen van subsidies  

4.1. Algemene voorwaarden 
4.1.1. De gemeente verleent de subsidies onder de volgende algemene voorwaarden: 

  • De jeugdbeweging/het jeugdhuis moet erkend zijn overeenkomstig het reglement erkenning en ondersteuning verenigingen/organisatoren, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019. 

  • De subsidies worden toegekend binnen de perken van de uitgavenkredieten die hiervoor voorzien zijn in het gemeentelijk budget en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen. 

4.1.2. Bijkomende voorwaarden voor jeugdbewegingen:  

  • aangesloten zijn bij één van de landelijk erkende koepels  

  • in hoofdzaak een werking ontplooien gericht op spel en/of ontmoeting  

  • activiteiten organiseren in het weekend en de schoolvakanties 

4.1.3. Bijkomende voorwaarden voor jeugdhuizen: 
  • Een ontmoetingsfunctie hebben: het jeugdhuis is minimum 3 dagen per week open, waarvan 2 in het weekend (zijnde vrijdag, zaterdag, zondag), met in totaal minimaal 15 uren in de vrijetijdsmomenten van de doelgroep.   

  • Animatie en recreatie organiseren: minstens 2 activiteiten per werkingsjaar  

  • Beschikken over VZW-statuut 

4.2. Specifieke voorwaarden 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten subsidies, namelijk de basissubsidie, de werkingssubsidie en de infrastructuursubsidie. 

4.2.1. Basissubsidie 

Een erkende jeugdbeweging/een erkend jeugdhuis kan basissubsidies krijgen als ze: 

  • 1 jaar werking kan aantonen; 

  • Het subsidiedossier tijdig en volledig indient; 

  • Een regelmatig en structureel aanbod organiseert voor de specifieke doelgroep van de vereniging 

4.2.2. Werkingssubsidie 

Een erkend(e) jeugdbeweging/jeugdhuis kan werkingssubsidies krijgen als ze minstens 20 leden telt.  

4.2.3. Infrastructuursubsidie 

Er zijn 2 vormen van infrastructuursubsidies:

4.2.3.1. Onderhoudssubsidies voor verenigingslokalen:  

  • Alle jeugdbewegingen of jeugdhuizen die het vorige werkjaar basis- en werkingssubsidies genoten, kunnen in het daaropvolgende werkjaar een onderhoudssubsidie voor hun jeugdlokalen ontvangen. De subsidie wordt berekend per werkjaar.   

  • Jeugdbewegingen of jeugdhuizen die in een gemeentelijk gebouw gehuisvest zijn kunnen enkel aanspraak maken op deze onderhoudssubsidie indien in de gebruiksovereenkomst met de gemeente werd voorzien dat de onderhoudskosten ten laste zijn van de jeugdbewegingen of jeugdhuizen.  

  • Jeugdbewegingen of jeugdhuizen die niet in een gemeentelijk gebouw zijn gehuisvest moeten kunnen aantonen dat de infrastructuur ter beschikking is van de vereniging (geldige gebruiksovereenkomst).  

  • Per jeugdbeweging of jeugdhuis kan per jaar slechts één maal een onderhoudssubsidie worden toegekend.   

  • De vereniging zal op ieder moment controle toelaten op de lijst van uitgevoerde werken  

Volgende herstellings- en verfraaiingswerken, die de kwaliteit van het lokaal verbeteren, komen in aanmerking (materiaalkosten, geen werkuren):   

  • Kosten voor herstelling en onderhoud bedoeld om het lokaal en/of bijhorende installaties in goede staat te houden, zodat het gebruik ervan in optimale omstandigheden kan verlopen. In die zin gaat het om regelmatig terugkerende kosten: bijvoorbeeld vervangen kapotte ramen en deuren, lekkende dakgoten, weggewaaide dakpannen, herstellen buitenterreinen, reinigen van schoorstenen, onderhoud verwarmingstoestellen, verstopping riolering, …   

  • Kosten voor regelmatig terugkerende controles, zoals keuring van gas en elektriciteitsinstallatie, …   

  • Kosten voor herstelling en onderhoud aan water-, gas-, mazout- en andere leidingen; elektriciteitsvoorzieningen vast verbonden aan het lokaal (geen verlengkabels), verlichting vast verbonden aan het lokaal (geen lampen),…   

  • Verfraaiingswerken aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw (voegen, schilderen, behangen, houtbeschermingsproducten,…)   

  • Werken en aankopen ter bevordering van de brandveiligheid: noodverlichting, brandblussers, pictogrammen, brandhaspel,…  

  • Kosten om zich in regel te stellen met de milieuwetgeving  

  • Kosten voor sanitair 

 Volgende kosten komen niet in aanmerking:   

  • Kleine onderhoudskosten: reinigingsproducten, emmers, borstels, handdoeken, dweilen, elektrische apparaten, kook- en eetgerei, tapinstallaties, lampen, speciale verlichtingstoestellen (spots), muziekapparatuur, …   

  • Aankoop klein werkmateriaal: hamers, beitels, verfborstels, spijkers, schroeven, …  

  • Onderhoud van tenten  

  • Huur- en exploitatiekosten: huur van lokalen, elektriciteitskosten, verwarmingskosten, waterverbruik, brandverzekering, telefoonrekening, …   

4.2.3.2. Projectsubsidies voor bouw/grote renovatie lokalen voor jeugd 

  • De reglementering op de toekenning van een 'projecttoelage voor de bouw/grote renovatie van lokalen' is van toepassing op de erkende jeugdbewegingen en jeugdhuizen die hetzij rechtstreeks hetzij door enige vorm van overkoepeling (regionaal, provinciaal) de rechtspersoonlijkheid van een VZW hebben aangenomen op het ogenblik van de aanvraag of waarvoor een andere juridische entiteit de bouw en exploitatie op zich neemt; 

  • De infrastructuur bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Puurs-Sint-Amands en heeft als exclusieve functie het huisvesten van een erkende Puurs-Sint-Amands jeugdbeweging of jeugdhuis.  

  • De toelage wordt enkel toegekend indien de jeugdbeweging of het jeugdhuis het gebouw of de grond, waarvoor de toelage wordt aangevraagd:   

          -  in eigendom heeft voor minstens 5 jaar of   
          -  in erfpacht heeft voor minstens 5 jaar of 
          -  een recht van opstal heeft voor minstens 5 jaar 
  • Het aanvaardbaar minimum-investeringsbedrag waarvoor een 'projecttoelage voor de bouw van een lokaal' aangevraagd kan worden bedraagt € 5.000,00.   

  • Elke jeugdbeweging/jeugdhuis kan de uitvoering van het project spreiden over meerdere jaren zolang het totale bedrag over 6 jaar nooit het maximumbedrag van € 25.000 overschrijdt.   

Volgende kosten komen in aanmerking:  

  • Nieuwbouw  

  • Aankoop van grond 

  • Aankoop van een bestaand gebouw  

  • Renovatie van de bestaande infrastructuur (onroerende zaken);  

  • Aanpassingen in het kader van milieugerichte verbeteringen (hemel- en afvalwater, infiltratievoorzieningen, groendaken, individuele waterzuiveringsinstallatie, gebruik zonne-energie  

  • Alle investeringen op het vlak van toegankelijkheid  

  • Materiaal  

  • Werkuren  

Artikel 5. Subsidiebedragen: 

5.1. Basissubsidie: 

De basissubsidie bedraagt 400 euro. 

5.2. Werkingssubsidie:

Bovenop de basissubsidie kunnen de jeugdbewegingen/jeugdhuizen een werkingssubsidie krijgen.  

De berekening van het totaal aantal subsidiepunten voor werkingssubsidies gebeurt op basis van onderstaande criteria en de som van de bijhorende subsidiepunten. De waarde van 1 punt is de restwaarde van het budget gedeeld door het totaal behaalde punten.  

5.2.1. Jeugdbewegingen 

  1. Ledenaantal: 

  • 20 tot en met 49 leden:             3 punten 

  • 50 tot en met  99 leden:            6 punten 

  • 100 tot en met 249 leden:        12 punten 

  • ≥ 250 leden:                           15 punten 

  1. Begeleiding: 

Gekwalificeerde begeleiders: begeleiding minstens 26 keer per jaar, hoogste niveau telt – niet cumulatief 

Niveau 1 

Niveau 2 

Niveau 3 

Aantal x 2 punten 

Aantal x 4 punten 

Aantal x 5 punten 

Animator in het jeugdwerk 

Hoofdanimator in het  jeugdwerk 

Instructeur Jeugdwerk 

 

  1. AED-attest: 1 punt per begeleider  

  1. Attest hulpverlener: 2 punten per begeleider 

  1. Actuele externe digitale communicatie 

  • website of pagina op sociaal netwerk (Facebook, ….)    5 punten 

  1. Organisatie van een kamp  

       Max. 1 kamp per jaar: 

  • 0,5 punt per deelnemer per kamp 

  • Bijkomende forfaitaire subsidie ter compensatie van vervoerskosten: € 500  
      7. Brandveiligheid van jeugdlokalen
  • De samengetelde punten van de controlelijst worden per jeugdvereniging herleid tot een score op 100 en verrekend tot 0,25 subsidiepunt per procent.

5.2.2. Jeugdhuizen: 

  1. Ledenaantal: 

  • 20 tot en met 49 leden:              1 punt 

  • 50 tot en met 74 leden:           2 punten 

  • 75 tot en met 99 leden:           3 punten 

  • ≥ 100 leden:                           4 punten 


      2.   AED-attest: 1 punt per begeleider 
  1. Attest hulpverlener: 2 punten per begeleider 

  1. Actuele externe digitale communicatie 

  • website of pagina op sociaal netwerk (Facebook, ….)    5 punten 

  1. Activiteiten 

  • Per bijkomende activiteit bovenop de 2 verplichte voor de basissubsidie: 1 punt met max. van 4 punten  

  • Per vormende activiteit: 1 punt met max. van 4 punten 

  • Per buurtgerichte – gemeenschapsvormende activiteiten: 1 punt: max. 3 punten 

      6. Brandveiligheid van jeugdlokalen 
  • De samengetelde punten van de controlelijst worden per jeugdhuis herleid tot een score op 100 en verrekend tot 0,25 subsidiepunt per procent. 

5.3. Infrastructuursubsidies:

5.3.1. Onderhoudssubsidie 

  • De subsidie wordt vastgesteld op 100 % van de werkelijk bewezen onderhoudskosten met een maximum van 850,00 euro en dekt enkel de gemaakte kosten; 

  • Indien het volledige begrotingskrediet niet wordt opgebruikt, worden de jeugdwerkinitiatieven die een aanvraag indienden boven de 850,00 euro extra betoelaagd. Het bedrag dat de jeugdvereniging indiende boven de 850,00 euro wordt omgezet in punten. We rekenen 1 punt per schijf van 10,00 euro. Het restbedrag van de subsidiepot wordt gedeeld door het totale aantal punten en zo per vereniging terug verder verdeeld.

5.3.2. Projectsubsidies voor bouw/grote renovatie lokalen voor jeugd  

De subsidie bedraagt maximaal 50 % van de in aanmerking genomen kosten, voor zover zij effectief met facturen bewezen.    

Artikel 6. Procedure

6.1. Aanvraag 
Met uitzondering van projectsubsidies wordt de aanvraag (werkjaar 1 september X – 31 augustus  X+1) uiterlijk tegen 31 oktober (X+1) ingediend via het daartoe voorziene webformulier (erkenning en subsidiëring) dat ter beschikking wordt gesteld via de website van de gemeente.  Om ontvankelijk te zijn bevat het aanvraagdossier de in het webformulier aangegeven verplichte bijlagen. 
De aanvrager dient bij de aanvraag het rekeningnummer van de vereniging op te geven en minstens twee namen van personen, niet op hetzelfde adres wonend, die verrichtingen kunnen doen op deze rekening. 

Projectsubsidies worden aangevraagd via de dienst doelgroepregie. Deze maakt samen met de vereniging een aanvraagdossier op. 

6.2. Beoordeling 
De bevoegde ambtenaar gaat de ontvankelijkheid van de ingediende aanvragen na en onderzoekt de dossiers. 

Indien de aanvrager een dossier niet tijdig heeft ingediend, komt het niet in aanmerking voor de berekening van subsidies.  

Het aanvraagdossier is volledig indien alle verplichte gegevens werden ingevuld en wanneer alle gevraagde bewijsstukken werden bezorgd. Bewijsstukken die niet tijdig bij de aanvraag worden gevoegd, komen niet in aanmerking voor de berekening van subsidies. 

De bevoegde ambtenaar formuleert een advies.  

Het aanvraagdossier voor projectsubsidies wordt na advies van de technische dienst door de dienst doelgroepregie voorbereid voor beslissing. 

 6.3. Beslissing 

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanvraag tot subsidiëring op basis van het advies van de bevoegde ambtenaar.  

De beslissing wordt kenbaar gemaakt aan de aanvrager. 

6.4. Uitbetaling 
Het subsidiebedrag wordt uitbetaald aan de erkende vereniging voor 31 december, behalve voor projectsubsidies die uitbetaald worden op basis van ingediende facturen, kostennota’s en bewijsstukken. 

De uitbetaling van de subsidie gebeurt door overschrijving op het rekeningnummer van de erkende vereniging.  
 
De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onmiddellijk op de hoogte te brengen, zodra het rekeningnummer van de vereniging wijzigt. 

Artikel 7. Controle 

De vereniging zal op ieder moment controle toelaten op de uitgevoerde werken.  
In geval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van een controle, is hij/zij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.   

Artikel 8.  Sancties (en strafbepalingen)    

De subsidie moet steeds gebruikt worden voor het doel waarvoor ze is toegekend en het gebruik ervan dient gerechtvaardigd te worden, zo niet dient de subsidie terugbetaald te worden. 

In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.   

Als de aanvrager niet voldoet aan contractuele of financiële verplichtingen tegenover de gemeente, kan het subsidiebedrag worden verrekend.   

In geval de aanvrager onder curatele wordt geplaatst, kan de gemeente overgaan tot de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de uitgekeerde subsidie.   

De toegekende subsidie mag door de aanvrager niet in pand gegeven worden aan een derde.   

Artikel 9. Bezwaar   

Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.  Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven of afgifte tegen ontvangstbewijs) gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen, Forum 6 te 2870 Puurs-Sint-Amands en dit uiterlijk binnen de 30 kalenderdagen te rekenen vanaf de dag na de kennisgeving van de beslissing. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren.   

De postdatum of datum op het ontvangstbewijs gelden als bewijs.    

Artikel 10. Opheffingsbepalingen   

Het subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in vergadering van 29 juni 2020, wordt opgeheven met ingang van 1 september 2025. 

Artikel 11. Inwerkingtreding en bekendmaking   

Dit subsidiereglement werd vastgesteld door de gemeenteraad van 23 juni 2025 en treedt in werking op 1 september 2025.   Het reglement wordt gewijzigd indien de nood zich voordoet.   

Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.