Mon 27/02/2023 - 20:00 Raadzaal
Dany Saey heeft bij mailbericht van 22 januari 2023 ontslag genomen als raadslid. Voorzitter Els Goedgezelschap heeft hiervan kennis genomen op 22 januari 2023, waardoor dit ontslag overeenkomstig artikel 13 Decreet Lokaal Bestuur definitief is geworden. Het is dan ook noodzakelijk een nieuw raadslid voor de fractie VLAAMS BELANG te installeren. Tot aan deze installatie blijft Dany Saey zijn mandaat als raadslid verder uitoefenen.
Dany Saey heeft bij mailbericht van 22 januari 2023 ontslag genomen als raadslid en de voorzitter van de gemeenteraad heeft hier op 22 januari 2023 kennis van genomen zodat dit ontslag definitief is. Hij zetelde voor VLAAMS BELANG ook in de gemeenteraadscommissie Algemeen bestuur, ondersteuning en dienstverlening. Hij moet dan ook als lid van de betreffende gemeenteraadscommissie vervangen worden.
Dany Saey heeft bij mailbericht van 22 januari 2023 ontslag genomen als raadslid en de voorzitter van de gemeenteraad heeft hier op 22 januari 2023 kennis van genomen zodat dit ontslag definitief is. Hij zetelde voor VLAAMS BELANG ook in de gemeenteraadscommissie Ruimte. Hij moet dan ook als lid van de betreffende gemeenteraadscommissie vervangen worden.
Dany Saey heeft bij mailbericht van 22 januari 2023 ontslag genomen als raadslid en de voorzitter van de gemeenteraad heeft hier op 22 januari 2023 kennis van genomen zodat dit ontslag definitief is. Hij zetelde voor VLAAMS BELANG ook in de gemeenteraadscommissie Beleven, welzijn en samenleven. Hij moet dan ook als lid van de betreffende gemeenteraadscommissie vervangen worden.
Op 25 november 2022 ontving het college van burgemeester en schepenen een aangetekend schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur met als onderwerp “Erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Eyyub Sultan te Puurs-Sint-Amands (verkorte procedure)”.
In dit schrijven meldt het Agentschap Binnenlands Bestuur dat ze een aanvraag tot erkenning hebben gekregen voor de islamitische lokale geloofsgemeenschap Eyyub Sultan. Het agentschap heeft de aanvraag onderzocht op basis van het erkenningsdecreet van 22 oktober 2021, en deze voldoet aan de voorwaarden voor een verkorte procedure.
Het lokaal bestuur op wiens grondgebied de gebouwen bestemd voor de uitoefening van de islamitische of orthodoxe eredienst gelegen zijn, heeft in dit kader een toezichtsbevoegdheid, die kan opgedeeld worden in twee luiken:
Dit besluit kadert binnen de adviesbevoegdheid zoals hierboven vermeld, zoals bepaald door het erkenningsdecreet. Het behoort aan de autonomie van de gemeenteraad om dit advies te geven.
Op 28 november 2022 ontving het college van burgemeester en schepenen een aangetekend schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur met als onderwerp “Erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Ozman Gazi te Puurs-Sint-Amands (verkorte procedure)”.
In dit schrijven meldt het Agentschap Binnenlands Bestuur dat ze een aanvraag tot erkenning hebben gekregen voor de islamitische lokale geloofsgemeenschap Ozman Gazi. Het agentschap heeft de aanvraag onderzocht op basis van het erkenningsdecreet van 22 oktober 2021, en deze voldoet aan de voorwaarden voor een verkorte procedure.
Het lokaal bestuur op wiens grondgebied de gebouwen bestemd voor de uitoefening van de islamitische of orthodoxe eredienst gelegen zijn, heeft in dit kader een toezichtsbevoegdheid, die kan opgedeeld worden in twee luiken:
Dit besluit kadert binnen de adviesbevoegdheid zoals hierboven vermeld, zoals bepaald door het erkenningsdecreet. Het behoort aan de autonomie van de gemeenteraad om dit advies te geven.
Onze gemeente leeft erg mee met alle slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië en wil uit solidariteit haar steentje bijdragen. Aan de raad wordt gevraagd om 27.000 euro te schenken, dat is omgerekend ongeveer 1 euro/inwoner, aan het Rode Kruis België dat deel uitmaakt van het Consortium 12-12 en instaat voor de coördinatie van de hulp.
Door de Vlaamse ambitie om de verkoop van fossiele verbrandingsmotoren vanaf 1 januari 2029 uit te faseren, zal het bezit van elektrische wagens de komende jaren sterk toenemen. Om de omschakeling naar elektrisch rijden te ondersteunen wil de Vlaamse overheid het netwerk van laadpalen op openbaar domein drastisch uitbreiden. Hiertoe werkte het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) een Leidraad Lokaal laden uit.
In de leidraad wordt de doelstelling bepaald van 35.000 laadpunten tegen 2025. Daarbovenop stellen het Clean Power for Transport-plan en het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 dat tegen 2030 naar 100.000 laadpunten (of 1.5 laadpunt per 1000 inwoners) zal worden gestreefd. Vertaald naar Puurs-Sint-Amands komen we op doelstellingen van 197 laadpunten tegen 2025 en ongeveer 600 laadpunten in 2030. Momenteel zijn er in Puurs-Sint-Amands 68 (semi)publieke laadpunten.
Inwoners kunnen sinds kort een publieke laadpaal aanvragen via het loket ‘Paal volgt Wagen’. Daarnaast kunnen lokale besturen ‘Strategische locaties’ aanvragen om op lokale trekpleisters, grote parkings, mobiliteitshubs,… extra laadpalen te laten installeren. De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft een groeikaart opgemaakt met de locaties waar inwoners in de komende jaren een laadpaal mogen verwachten (onder voorbehoud van goedkeuring door het departement MOW en operator Engie).
Aanvullend op de geleidelijke inplanting van deze laadpalen op het grondgebied van Puurs-Sint-Amands, verwachten we vragen van inwoners die niet op eigen terrein (oprit, garage…) kunnen parkeren en niet binnen een straal van 350 meter van een bestaande laadpaal wonen. Dit zal vooral in de dichtbebouwde kernen van de gemeente voorkomen.
Voor inwoners die over publieke parkeerplaatsen voor hun woning beschikken, bestaan er op dit moment al verschillende oplossingen om het elektrisch voertuig op te laden door een laadkabel vanuit de woning over de openbare weg te leggen of te hangen. Deze brengen bezorgdheden rond toegankelijkheid van het openbaar domein, verrommeling van de publieke ruimte, privatisering van een openbare parkeerplaats en aansprakelijkheid bij ongevallen met zich mee. De gemeente Puurs-Sint-Amands kiest er dan ook voor om het leggen of hangen van een laadkabel over de openbare weg, inclusief het fiets- en voetpad, te vermijden. Enkel in uitzonderlijke gevallen zal het College van Burgemeester en Schepenen het leggen van een laadkabel toestaan, mits het gebruik van een kabelgoot om de obstructie op de openbare weg te minimaliseren. Om uniformiteit in het straatbeeld en de veiligheid op de openbare weg te garanderen wordt onderstaand reglement voor het leggen van een laadkabel en de plaatsing van een kabelgoot opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement goed te keuren.
Mensen voelen zich veiliger en gelukkiger in propere en groene omgevingen. Wanneer deze nog opgefrist worden door kleurige bloemen is de beleving nog een stuk beter. Zelf zet de gemeente straten en pleinen in de bloemen met bloembakken, bloemenmanden en bloementorens.
In het verleden organiseerde de gemeente een wedstrijd om de bewoners aan te zetten de straten nog meer op te fleuren.
De gemeente wil dit initiatief hernemen.
Bedoeling is om vanaf dit jaar een bebloemingswedstrijd te organiseren, waaraan bewoners en bedrijven van Puurs-Sint-Amands kunnen deelnemen. De eerste 50 inschrijvers mogen meedingen. Zij kiezen één van de vier categorieën waaraan zij zullen deelnemen. De wedstrijd wordt gehouden in de periode van 15 april tot en met 15 september. Tijdens deze periode gaat een onafhankelijke jury twee keer langs bij alle deelnemers en wordt er gequoteerd op een aantal criteria. De winnaars van deze wedstrijd zijn de drie hoogst gerangschikten binnen elke categorie. Zij zullen een prijs in de wacht slepen. In het najaar wordt een officiële prijsuitreiking georganiseerd waarvoor de pers zal uitgenodigd worden.
De voorwaarden van deze wedstrijd worden in een reglement opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement goed te keuren.
In kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) dat de gemeente Puurs-Sint-Amands in 2021 ondertekende, ontving de gemeente in 2022 een subsidie van de Vlaamse overheid om acties uit te voeren op vlak van algemeen beleid alsook binnen 4 werven: vergroening, energiezuinige wijken, duurzame mobiliteit en hemelwater. De gemeente engageert zich om de concrete doelstellingen die het LEKP per werf tegen 2030 vooropstelt te realiseren en op jaarlijkse basis aan het Agentschap Binnenlands Bestuur te rapporteren over haar voortgang. De gemeenteraad wordt in kennis gesteld van het allereerste LEKP-rapport waarin wordt uiteengezet welke acties het gemeentebestuur in 2022 ondernam, hoe de LEKP-subsidie werd aangewend en de progressie van Puurs-Sint-Amands in het bereiken van de LEKP-doelstellingen.
De gemeenteraad besliste op 23/11/2021 om de opdracht opmaak RUP Wijland Vijverbos uit te schrijven. Na offertevraag gunde het college deze opdracht op 12/1/2021 aan Antea.
Het RUP Wijland Vijverbos heeft als doel om de recreatieve jeugdsite in Puurs-centrum te bestendigen en te verruimen:
De huidige Fortbaan en een klein deel van de aanpalende zuidelijke percelen zijn momenteel nog steeds ingekleurd als militair domein. Deze bestemming is achterhaald. Het RUP biedt nu de opportuniteit om deze bestemming in te kleuren volgens het feitelijk gebruik.
Eveneens zijn een deel van de tuinen horende bij de woningen Kimpelberg ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. Met de opmaak van dit RUP nemen we ook de kans om deze tuinen volledig te herbestemmen naar woongebied.
Aan het ontwerp-RUP werd een ontwerp-onteigeningsplan gekoppeld voor de volledige verwerving van 1 perceel. Het betrof het perceel waarop het skateterrein en de pump-track worden voorzien. Aangezien de gemeente dit perceel ondertussen volledig verworven heeft, is de opmaak van een onteigeningsplan niet meer aan de orde. Dus dit wordt bijgevolg niet meer gekoppeld aan dit RUP.
De gemeenteraad stelde dit ontwerp-RUP en ontwerp-onteigeningsplan voorlopig vast op 10/10/2022. Navolgend werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 21/10/2022 tot en met 19/12/2022.
Tijdens dit openbaar onderzoek werden één advies en één bezwaar ontvangen.
De ontvangen adviezen en bezwaren werden inhoudelijk samengevat, besproken en geadviseerd in de Gecoro van 26/01/2023, zie verslag van de Gecoro dd. 26/01/2023. Dit verslag maakt integraal deel uit van dit gemeenteraadsbesluit.
De Gecoro adviseerde op 26/01/2023 unaniem om het ontwerp-RUP aan te passen op enkele punten volgens de motivatie opgenomen in het verslag van de Gecoro.
Dit aangepast RUP wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad ter definitieve vaststelling.
De provincieraad stelde op 27 oktober 2022 het ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA) voorlopig vast. Dit ontwerp-PBRA is terug te vinden op de website van de provincie, zie www.provincieantwerpen.be/BeleidsplanRuimte.
Aan de gemeenteraden van elke gemeente gelegen in de provincie Antwerpen wordt gevraagd om een advies te geven binnen de termijn van het openbaar onderzoek dat eindigt op 15 maart 2023.
Bij de opmaak van een Provinciaal Beleidsplan Ruimte (PBRA) is de mogelijkheid voorzien om ‘onderdelen van gemeentelijke beleidskaders of gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen te omschrijven of aan te duiden die niet langer geldig zijn’ (art. 2.1.8, §2, tweede lid VCRO, art. 215, §2, eerste lid decreet van 8 december 2017 houdende wijziging van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving en art. 30 uitvoeringsbesluit).
Als de provincieraad onderdelen van gemeentelijke beleidskaders en/of gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen omschrijft of aanduidt die niet meer geldig zijn, moet ze de intentie daarvoor aan de betrokken gemeenten individueel kenbaar hebben gemaakt vóór de aanvang van het openbaar onderzoek, of de betrokken gemeenteraden daarover om advies gevraagd hebben voorafgaand aan de definitieve vaststelling, met inachtname van een adviestermijn van 60 dagen.
De provincie screende alle 70 gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen. Op deze manier is het voor gemeenten en burgers duidelijk wat er onverenigbaar is met de provinciale beleidskaders. Gemeenten kunnen voor deze bepalingen geen gemeentelijke RUP’s meer opmaken en anderzijds kunnen gemeenten RUP’s in uitvoering van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen opmaken (dat zou niet mogelijk zijn indien het RUP strijdig zou zijn met de geschrapte bepaling uit het GRS).
De gemeente Puurs-Sint-Amands ontving op 30/11/2022 een adviesvraag betreffende onderdelen uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan die niet langer geldig zijn na goedkeuring van het PBRA. Als bijlage bij deze adviesvraag werd een nota met aanduiding en omschrijving van de specifieke onderdelen uit het GRS, die niet langer geldig meer zijn, in rood lettertype en de motivering waarom. Deze nota van de provincie wordt als bijlage bij het agendapunt aan de raadsleden bezorgd.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met het voorstel van schrappingen zoals opgenomen in de nota horende bij de adviesvraag van de provincie dd. 30/11/2022, behoudens voor 5 passages zoals gemotiveerd in de desbetreffende nota.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Aanleg fietsverbinding Winkelveld” werd gegund aan Atelier Ruimtelijk Advies bvba, Boerenlegerstraat 35 te 2650 Edegem.
De opdracht heeft tot doel het aanleggen van een nieuwe fietsverbinding tussen Winkelveld en Landschapspark Fort Liezele.
In het kader van de opdracht “Aanleg fietsverbinding Winkelveld” werd een bestek met nr. 289d opgesteld door de ontwerper, Atelier Ruimtelijk Advies bvba, Boerenlegerstraat 35 te 2650 Edegem.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 356.026,08 excl. btw of € 430.791,56 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het studiebureau voorziet dat deze werken 55 werkdagen in beslag zullen nemen.
De gemeente heeft voorzien in het meerjarenplan om een investeringssubsidie toe te kennen aan de vzw Dorpshuis Vrededaal. Alle voorwaarden en modaliteiten worden vastgelegd in een subsidieovereenkomst.
De vzw Sint-Jan Berchmansinstituut plant samen met de gemeente de realisatie van het tweede Brede Schoolgebouw op de campus "Zonnebloem" gelegen aan het Kouterhof te Puurs-Sint-Amands. De nodige afspraken werden verwerkt in een samenwerkingsovereenkomst.
Er wordt een openbaar domeingoed gedesaffecteerd met het oog op verkoop. Het betreft een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk nabij de Provincielaan 45 kadastraal gekend 3de afdeling sectie B zonder nummer met een oppervlakte volgens meting van 179,08 m².
De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot verkoop van een een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Breendonk nabij de Provincielaan 45 kadastraal gekend derde afdeling sectie B zonder nummer met een oppervlakte volgens meting van 179,08 m² tegen een totaalprijs van € 15.222,00 aan de naastliggende eigenaar. Aangezien deze eigendom reeds lange tijd in gebruik is als tuin en bebouwd is met een gekoppelde garage aan de woning Provincielaan 45 zal deze strook gevoegd worden bij de eigendom Provincielaan 45.
- Mail Agentschap Binnenlands Bestuur - Meerjarenplan gemeente en OCMW
- Mail Agentschap Binnenlands Bestuur - Meerjarenplan AGB