Besluit
Enig artikel: De notulen van de gemeenteraadszitting van 05 mei 2025 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 20 maart 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 19 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 19 juni 2025 van IVAREM, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IVAREM op 19 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 27 maart 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 19 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 19 juni 2025 van IVAREM, zijnde:
1. Aanduiding stemopnemers
2. Kennisgeving activiteitenverslag 2024 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)
3. Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2024)
4. Goedkeuring jaarrekening 2024 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)
- balans, resultatenrekening en toelichting
- jaarverslag van de raad van bestuur
- verslag van de revisor
5. Evaluatierapport bestuursperiode 2019-2024 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)
6. Bespreking en goedkeuring van het ondernemingsplan 2025-2030 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)
7. Goedkeuring samenwerkingsverbanden
8. Richtlijnen informatieveiligheid en privacy voor mandatarissen
9. Huishoudelijk reglement van de raad van bestuur
10. Huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
11. Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)
12. Schrapping voormalige bestuurders uit KBO
13. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen
14. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 19 juni 2025
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IVAREM op 19 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 4 april 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGEMO die op 13 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 13 juni 2025 van IGEMO, zijnde:
1. Aanduiding stemopnemers
2. Kennisgeving activiteitenverslag 2024
3. Goedkeuring jaarrekening 2024
- Balans, resultatenrekening en toelichting
- Jaarverslag van de raad van bestuur
- Verslag van de revisor
4. Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor
5. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen
6. Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 13 juni 2025
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IGEMO op 13 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IGEMO.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 9 mei 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL die op 24 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 24 juni 2025 van CIPAL, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van CIPAL op 24 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan CIPAL.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 14 mei 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van BLIJDORP III die op 24 juni 2025 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 24 juni 2025 van BLIJDORP III, zijnde:
1. Aanduiden stemopnemers
2. Goedkeuring verslag vorige vergadering (25/03/2025)
3. Benoeming lid bestuursorgaan Hamme
4. Goedkeuring evaluatierapport en ondernemingsplan
5. Activiteitenverslag 2024 van Blijdorp III
6. Rekeningen 2024 - kwijting bestuurders en commissaris-revisor
7. Beleidsplan Blijdorp vzw
8. Masterplan Blijdorp vzw (stand van zaken)
9. Varia
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van BLIJDORP III op 24 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan BLIJDORP III.
Toelichting
Atelier Horizon werkte een ruimtelijke visie met inrichtingsplan uit voor het projectgebied op de site van het oud-gemeentehuis van Puurs.
De aanbesteder wenst het voormalige gemeentehuis gelegen te Hoogstraat 29 (en aan de achterzijde Schuttershofstraat 16) en de achterliggende site te ontwikkelen tot een woonstraat met groenzones en tuinen. De groene open ruimtes fungeren als ruggengraat voor de woonontwikkeling, deze worden met voldoende diversiteit ontworpen. Tevens dient er een publieke doorgang te zijn vanaf de Hoogstraat naar de Schuttershofstraat.
De site zal een nieuwe invulling krijgen, met volgende uitgangspunten:
De aanbesteder zal de in eigendom zijnde onroerende goederen verkopen aan de weerhouden inschrijver teneinde de site te ontwikkelen zoals voormeld.
In functie van de woonontwikkeling dient de inschrijver ook 8 parkeerplaatsen aan te kopen. Deze zijn gelegen aan de overzijde van de Schuttershofstraat.
Afhankelijk van het finaal weerhouden ontwerp wordt op dat moment bekeken op welke manier de publieke doorgang door de site juridisch kan worden verankerd.
Voor het realiseren van de ontwikkeling zal de inschrijver een omgevingsvergunning moeten aanvragen.
De gemeenteraad gaf op 31 maart 2025 goedkeuring aan de selectieleidraad en de selectievereisten van de overheidsopdracht voor het projectgebied op de site van het oud-gemeentehuis van Puurs. De werd bekendgemaakt op nationaal niveau op 4 april 2025 bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
De kandidaturen dienden het bestuur te bereiken op 12 mei 2025 om 11u.
De opdracht zal worden gegund via een mededingingsprocedure met onderhandeling aan de geselecteerde inschrijver die de regelmatige offerte heeft ingediend die vanuit het oogpunt van de aanbesteder de economisch voordeligste is, rekening houdend met de gunningscriteria in het opdrachtdocument.
De weerhouden inschrijver zal op de betreffende percelen voor eigen rekening én op eigen risico een kwalitatieve ontwikkeling dienen te realiseren. De weerhouden inschrijver zal hiertoe de betreffende onroerende goederen en parkeerplaatsen aankopen voor de prijs zoals de inschrijver zal dienen op te geven bij zijn offerte.
Teneinde de studiekosten voor de geselecteerde kandidaten te beperken alsook het vlotte verloop van de gunningsprocedure te bevorderen, werd gekozen voor een gefaseerde gunningsprocedure die concreet als volgt wordt georganiseerd:
Stap 1. Selectiefase
Op basis van deze selectieleidraad kunnen geïnteresseerden een aanvraag tot deelneming indienen. De selectieleidraad heeft tot doel na te gaan of de inschrijvers zich niet in een situatie van uitsluiting bevinden en voldoen aan de kwalitatieve selectiecriteria.
De kandidaten zullen eventueel worden uitgenodigd om hun aanvraag tot deelneming te komen toelichten tijdens een toelichtingsvergadering.
Aan de hand van deze selectieleidraad wordt het aantal geselecteerde inschrijvers dat wordt toegelaten om een offerte in te dienen beperkt tot minimum drie (3) en maximum vijf (5), en dit voor zover er voldoende inschrijvers kunnen worden gevonden die zich niet in één van de uitsluitingsgevallen bevinden en die de kwalitatieve selectiecriteria vervuld hebben.
De selectie van de kandidaten wordt onderzocht na de indiening van de kandidaturen op 12 mei 2025 en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
Stap 2. Gunningsfase
In de gunningsfase zullen de geselecteerde inschrijvers het bestek ontvangen en worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte. De beoordeling van de offertes zal gebeuren aan de hand van gunningscriteria en hun weging die nauwkeurig zullen worden omschreven in het bestek.
Er wordt geen vergoeding voorzien voor de deelname aan de plaatsingsprocedure.
Indicatieve timing:
Gunningsfase:
Besluit
Artikel 1: De gunningsleidraad en bijlagen van de overheidsopdracht voor het 'Projectgebied op de site van het oud-gemeentehuis van Puurs' worden goedgekeurd.
Artikel 2: De weerhouden inschrijver zal op de betreffende percelen voor eigen rekening én op eigen risico een ontwikkeling dienen te realiseren. De weerhouden inschrijver zal hiertoe de betreffende onroerende goederen en parkeerplaatsen aankopen voor de prijs zoals opgegeven in zijn offerte.
Toelichting
De gemeenteraad benoemt op 26 mei 2025 de leden van de nieuwe Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO).
Voor de goede werking van de GECORO dient een huishoudelijk reglement opgemaakt te worden. In de VCRO is opgenomen dat de gemeenteraad dit reglement en zijn wijzigingen moet goedkeuren.
De gemeenteraad heeft in vergadering van 23 november 2020 een huishoudelijk reglement voor de GECORO vastgesteld, maar aangezien er zich kleine aanpassingen opdringen, dient dit reglement opnieuw vastgesteld te worden.
In het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de GECORO, staat vermeld dat de gemeenteraad de vergoedingen voor de leden van de GECORO vaststelt. Deze vergoedingen worden eveneens bepaald in het huishoudelijk reglement.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het huishoudelijk reglement van de GECORO vast te stellen met ingang van 16 juni 2025.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand huishoudelijk reglement van de GECORO vast:
HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GECORO PUURS-SINT-AMANDS
Dit huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (hierna GECORO) van de gemeente Puurs-Sint-Amands. Het omvat naast de elementen die minimaal zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna VCRO) ook de elementen die door de GECORO van de gemeente Puurs-Sint-Amands nodig worden geacht voor de goede werking.
Hoofdstuk 1. Doelstelling, taken, samenstelling en openbaarheid
Artikel 1. Doelstelling
De GECORO beoogt het behoud, de verbetering en de uitwerking van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente.
De GECORO voert de door de VCRO opgedragen taken naar behoren uit.
De GECORO adviseert vanuit een gefundeerd ruimtelijk analytisch standpunt. Daarbij weegt zij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten tegen elkaar af.
De GECORO houdt in zijn advies rekening met de huidige en de toekomstige klimaatuitdagingen op vlak van ruimtelijke ordening.
Artikel 2. Taken
§1. De GECORO adviseert, binnen de bepalingen van de VCRO, onder meer:
- bij de opmaak van het gemeentelijk beleidsplan ruimte;
- bij de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan;
- over aanvragen van planologische attesten; - over de ontwerpen van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen.
§2. Daarnaast kan de GECORO ook advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met de betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening op eigen initiatief of op verzoek van de gemeente of de omgevingsambtenaar.
§3. Er worden géén adviezen verleend voor Omgevingsdossiers tijdens de aanvraagprocedure. Omgevingsdossiers met een belangrijke ruimtelijke impact worden uitsluitend in een voorontwerpstadium (bij voorkeur in een pril stadium) voorgelegd voor advies en dit op initiatief van de omgevingsambtenaar.
Artikel 3. Samenstelling
De GECORO is samengesteld uit een voorzitter, een ondervoorzitter, een vaste secretaris, effectieve leden en plaatsvervangende leden, welke allen door de gemeenteraad worden aangesteld.
3.1. Voorzitter
De voorzitter organiseert de werking van de GECORO. Hij/zij roept de GECORO samen, opent, leidt en sluit de vergadering. Hij/zij leidt de agendapunten in en licht ze toe hierbij eventueel bijgestaan door de vaste secretaris, andere leden van de GECORO of door derden. Hij/zij legt de stukken voor waarover advies gevraagd wordt, zorgt dat het advies geformuleerd wordt en doet ervoor beraadslagingen en een stemming. De voorzitter ziet erop toe dat de inbreng van alle leden is verzekerd en waakt over de naleving van dit huishoudelijk reglement.
3.2. Ondervoorzitter
De ondervoorzitter oefent, bij afwezigheid van de voorzitter, dezelfde functies uit en heeft in die omstandigheden dezelfde bevoegdheden als de voorzitter. Indien ook de ondervoorzitter verhinderd is, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste aanwezige lid onder de deskundigen.
3.3. Vaste secretaris
De vaste secretaris staat de voorzitter, ondervoorzitter en de leden bij in de uitoefening van hun taak. Hij/zij zorgt voor de uitnodiging van de leden, bezorgt de agenda met de te adviseren documenten, noteert de aanwezigheden op de vergaderingen, bereidt het advies voor en staat in voor de definitieve formulering van het advies, neemt de stemmingen op, maakt het ontwerpverslag op, verstuurt het ontwerpverslag naar de leden, past indien nodig het ontwerpverslag aan en verstuurt dit vervolgens definitief naar de leden. Hij/zij staat ook in voor de praktische organisatie van de vergaderingen.
De vaste secretaris neemt deel aan de besprekingen en de beraadslaging, maar niet aan de stemming. Hij is wel bij de stemming aanwezig, neemt ze op en geeft ze weer in het verslag. De vaste secretaris kan zich voor deze taken laten bijstaan door een medewerker van de gemeentelijke administratie.
Wanneer de vaste secretaris verhinderd is of bij een vacature van zijn ambt, neemt een medewerker van de gemeentelijke administratie de functie van secretaris waar. Deze plaatsvervangende secretaris handelt dan overeenkomstig de hiervoor vermelde bepalingen met betrekking tot de vaste secretaris.
3.4 Effectieve en plaatsvervangende leden
Zowel de effectieve leden als de plaatsvervangende leden worden op de vergaderingen uitgenodigd. De plaatsvervangende leden krijgen dezelfde informatie als de effectieve leden.
Het lid (effectief en plaatsvervangend) dat aanwezig is op de vergadering, tekent bij aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst.
Indien het effectief lid aanwezig is, kan het plaatsvervangend lid deelnemen aan de toelichting en de informatieve vragenronde, maar hij mag de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.
Als een effectief lid een vergadering van de GECORO niet kan bijwonen, laat hij/zij zich vervangen door zijn plaatsvervanger. Het verwittigt dan tijdig zijn plaatsvervanger en de secretaris. Als ook de plaatsvervanger verhinderd is om de vergadering van de GECORO bij te wonen, deelt ook hij/zij dit tijdig mee aan de secretaris.
Van de stemgerechtigde leden wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan de vergaderingen, beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.
Het mandaat van de leden loopt tot de aanstelling van een nieuwe GECORO. Als een lid zijn mandaat voortijdig wil beëindigen, dan meldt het dat schriftelijk aan de voorzitter en de secretaris. Elk lid dat zonder verantwoording driemaal achtereenvolgens een vergadering van de GECORO niet bijwoont, is ambtshalve ontslagnemend. De voorzitter brengt de betrokkene daarvan schriftelijk op de hoogte. Een lid van de GECORO dat voortijdig zijn mandaat beëindigt of ambtshalve ontslagnemend is, wordt vervangen door zijn plaatsvervanger tot de gemeenteraad een nieuw lid heeft aangesteld.
3.5. Externe deskundigen
De GECORO kan voor de behandeling van een onderwerp externe deskundigen uitnodigen die omwille van hun specifieke kennis van het behandelde onderwerp op een nuttige wijze toelichting kunnen verstrekken Zo kunnen onder meer worden uitgenodigd: de burgemeester bevoegd voor ruimtelijke ordening, de schepen voor dorpskernvernieuwing, de schepen wiens bevoegdheid de inhoud van het RUP bepaalt, de gemeentelijke omgevingsambtenaar, een medewerker van de gemeentelijke administratie, medewerkers van betrokken studie- of architectenbureaus. De externe deskundigen kunnen aan toelichtingen en de informatieve vragenronde deelnemen maar mogen de beraadslaging en de stemming niet bijwonen, tenzij de vergadering er anders over beslist.
3.6. Vertegenwoordigers van politieke fracties uit de gemeenteraad
De GECORO verzoekt alle politieke fracties in de gemeenteraad een afgevaardigde aan te duiden en zijn/haar naam mee te delen. Deze vertegenwoordigers worden voor elke vergadering uitgenodigd en ontvangen dezelfde documenten als de leden van de GECORO. De vertegenwoordigers tekenen bij de aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst. De afgevaardigden nemen tijdens de GECORO-vergaderingen een observerende positie in. Ze mogen aanwezig zijn voor de toelichtingen en de informatieve vragenronde, maar mogen de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.
Artikel 4. Openbaarheid van vergaderingen
De vergaderingen van de GECORO zijn niet openbaar.
Hoofdstuk 2. Werking van de GECORO
Artikel 5. Agenda
§1. De agenda wordt opgemaakt door de vaste secretaris in overleg met de voorzitter.
§2. Indien een lid een punt wenst te agenderen deelt hij/zij dit mee op de vergadering voorafgaand aan de vergadering waarop het punt zal worden behandeld of stuurt hij/zij een schriftelijk verzoek ten minste 10 kalenderdagen vóór de vergadering. Het punt kan aan de agenda van een volgende GECORO worden toegevoegd op voorwaarde dat minstens 1/3e van de stemgerechtigde leden zich hiermee akkoord verklaart bij aanvang van de vergadering. Elk verzoek is vergezeld van een verklarende nota met een behoorlijke motivering.
Artikel 6. Oproeping
§1. De GECORO wordt bijeengeroepen door de voorzitter en de vaste secretaris. De uitnodiging gebeurt per e-mail tenminste 10 kalenderdagen voor de vergadering, met vermelding van de datum, plaats van de vergadering en de agenda.
Zowel de effectieve leden, de plaatsvervangers als de politieke fracties ontvangen de uitnodiging. Externe deskundigen worden specifiek uitgenodigd door de vaste secretaris. Bij de uitnodiging zullen alle stukken die relevant zijn voor de onderwerpen op het SharePoint (O365) beschikbaar worden gesteld.
§2. Bij hoogdringendheid kunnen de voorzitter en de vaste secretaris beslissen een vergadering op kortere termijn bijeen te roepen. De uitnodiging vermeldt een motivatie voor de hoogdringendheid. Indien op het moment van de vergadering ten minste twee derden van de GECORO-leden aanwezig is, kan geldig worden vergaderd en gestemd.
§3. De voorzitter moet de GECORO bijeenroepen binnen 15 kalenderdagen die volgen op een verzoek van:
1) de gemeenteraad;
2) het college van burgemeester en schepenen;
3) minstens één derde van de leden van de GECORO;
4) de omgevingsambtenaar wanneer die de GECORO om advies verzoekt omtrent een voorbereidende aanvraag voor een omgevingsvergunning.
Artikel 7. Raadplegen documenten
Alle dossiers die voor advies worden voorgelegd zullen worden toegelicht in de vergadering.
Alle documenten of plannen die relevant zijn om een advies te kunnen formuleren, zullen 7 kalenderdagen voor de vergadering op SharePoint geplaatst worden. Alle leden van de GECORO krijgen een link naar deze SharePoint.
Artikel 8. Aanwezigheden
Elk lid dat verhinderd is om een vergadering van de GECORO bij te wonen, deelt dit tijdig mee aan zijn/haar plaatsvervanger en aan de secretaris. Hierbij wordt tevens medegedeeld of het plaatsvervangend lid aanwezig zal zijn. De namen van de verontschuldigde leden worden in het verslag opgenomen.
Artikel 9. Vergaderingen
De GECORO kan slechts geldig beslissen wanneer ten minste de helft van haar stemgerechtigde leden aanwezig is. Is die voorwaarde niet vervuld dan stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De GECORO kan op haar eerstvolgende vergadering, ongeacht het aantal aanwezige leden, geldig beslissen over onderwerpen die waren geagendeerd voor de vergadering waarop onvoldoende leden aanwezig waren, op voorwaarde dat de nieuwe vergadering niet binnen de 24 uren na de eerste plaats heeft. Voor nieuwe agendapunten is de aanwezigheid van de meerderheid van de leden vereist.
De vergaderingen verlopen als volgt:
- De voorzitter opent de vergadering;
- Goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering tenzij de goedkeuring via mailronde verliep;
- Overlopen van de agenda;
- De agendapunten worden achtereenvolgens toegelicht. Dit kan gebeuren door een externe deskundige (art. 3.5). Bij elke toelichting volgt een informatieve vragenronde die door de voorzitter wordt geleid;
- Met de effectieve leden en de plaatsvervangende leden die een effectief lid vervangen, leidt de voorzitter vervolgens de beraadslaging en de stemming over de agendapunten van de vergadering;
- Varia.
De volgorde van de agendapunten kan door de voorzitter worden gewijzigd.
De voorzitter verleent het woord in volgorde van de aanvragen.
De leden nemen slechts het woord nadat het hen door de voorzitter werd verleend.
Niemand mag onderbroken worden terwijl hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde. Wanneer een lid afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugroepen of hem het woord ontnemen.
Elk lid dat tegen de beslissing van de voorzitter aan het woord tracht te blijven, wordt geacht de orde te verstoren. Elk lid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Indien het betrokken lid een tweede maal de orde verstoort, heeft de voorzitter het recht het betrokken lid uit de vergadering te sluiten. Indien de goede orde van de GECORO-vergadering gestoord wordt door de leden dan zal de voorzitter overgaan tot schorsing of sluiten van de vergadering. De leden en alle andere aanwezigen moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten. De uitsluiting van een lid, de schorsing of sluiting van de vergadering wordt vermeld in de notulen.
Artikel 10. Advies en verslag
§1. De notulen bevatten een samenvatting van wat er in de GECORO wordt gezegd. Ze geven een overzicht van de vergadering, de essentie van de beraadslaging en de uitslag van de stemming weer. In het verslag worden principieel geen namen vernoemd tenzij door een lid anders wordt gewenst.
§2. Het advies start met de omschrijving van het onderwerp, een opgave van alle documenten die door de GECORO worden gebruikt om het advies te leveren, een opgave van eventueel ontbrekende informatie. Het advies bevat een samenvatting van de informatie die werd bekomen uit de informatieve vragenronde en de beraadslaging. Het bevat de standpunten die in de GECORO ter sprake zijn gebracht. Indien verschillende visies of standpunten tegenover elkaar staan, dan worden in de tekst ook de minderheidsstandpunten vermeld. Alle uitgebrachte standpunten worden op inhoudelijk afdoende wijze gemotiveerd en het uiteindelijke advies bevat een duidelijke inhoudelijke motivering. In ieder geval wordt het resultaat van de stemming genotuleerd indien geen consensus werd bereikt en wordt de aard van het advies (gunstig, ongunstig, gunstig mits …) weergegeven.
§3. Het ontwerp verslag wordt per email en binnen de 14 kalenderdagen verzonden aan alle leden. De GECORO-leden, die aanwezig waren op de vergadering, kunnen per email en binnen de 7 kalenderdagen hun voorstellen tot aanvulling of correctie overmaken aan de vaste secretaris. De vaste secretaris stelt alle ontvangen reacties en het al eventueel bijgestelde ontwerpverslag digitaal ter beschikking.
§4. De voorzitter plaatst het ontwerpverslag ter goedkeuring op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de GECORO.
§5. Wanneer een advies vóór de eerstvolgende vergadering dient te worden uitgebracht kan bij eenparigheid beslist worden om het tijdens de vergadering geformuleerde advies via een technisch nazicht, per mailronde definitief goed te keuren. De secretaris krijgt hierbij het mandaat om het opgemaakte ontwerpadvies rond te mailen. Na eventuele opmerkingen van de leden, krijgt de voorzitter het mandaat om een definitief advies op te stellen.
§6. Na goedkeuring worden de verslagen door de voorzitter en de secretaris ondertekend.
Artikel 11. De wijze van stemmen
§1. Vóór elke stemming omschrijft de voorzitter het voorstel van beslissing waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§2. De stemgerechtigde GECORO-leden stemmen mondeling met “ja”, “neen” of “onthouding”.
§3. De volgorde van de stemming wordt bepaald door de voorzitter.
§4. De GECORO streeft bij haar advies steeds een consensus na. Indien geen consensus mogelijk is, is een gewone meerderheid vereist. Om de meerderheid te bepalen wordt bij het tellen van de stemmen geen rekening gehouden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.
§5. Als een lid een persoonlijk belang heeft bij een onderwerp, dan mag het enkel de bespreking ervan en niet de beraadslaging en stemming erover bijwonen. Bij twijfel of betwisting over het persoonlijk belang van een lid, beslissen de aanwezige leden met tweederdemeerderheid.
Artikel 12. Deontologie
§1. Bij het beoordelen van de na te leven deontologie, nemen de leden van de GECORO steeds de bepalingen van de “deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening” van 3 juli 2009, tot leidraad bij de uitoefening van hun mandaat.
§2. De leden van de GECORO hebben de plicht tot discretie. Zij onthouden zich er van aan niet-leden van de GECORO informatie door te geven die hen wordt toevertrouwd ter voorbereiding van of tijdens de GECORO-vergaderingen. Dit betekent dat de leden en externen ertoe gehouden zijn om zowel de te adviseren documenten als de besprekingen binnen de vergadering, niet te verspreiden of publiekelijk kenbaar te maken. Vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen mogen hun organisatie of achterban raadplegen, waarbij zij instaan voor de discretie van de geraadpleegde personen. Dit evenwel zonder documenten te verspreiden. Indien uitdrukkelijke geheimhouding vereist is omtrent bepaalde dossiers, wordt dit bij de verspreiding van de documenten uitdrukkelijk vermeld, en zijn alle leden, waarnemers en externe genodigden tot geheimhouding verplicht.
§3. Alle leden van de GECORO (effectieve leden, plaatsvervangers, voorzitter, ondervoorzitter, vaste en plaatsvervangende secretaris) verbinden er zich toe:
- volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren;
- te waken over zijn onafhankelijkheid en over de verenigbaarheid tussen zijn mandaat als lid van de GECORO en zijn andere bezigheden en engagementen;
- de afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren;
- bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de GECORO.
§4. Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en de sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen. In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter in samenspraak met het schepencollege de GECORO naar buiten toe.
§5. Iemand die een bezwaar indiende tijdens de procedure van een project dat ter advies of bespreking wordt voorgelegd aan de Gecoro, kan vanuit deontologisch standpunt niet deelnemen aan de zitting van de betreffende Gecoro.
Artikel 13. Werkingsmiddelen en onkostenvergoeding
§1. Door de gemeenteraad worden aan de GECORO op de gemeentelijke begroting de nodige middelen en een permanent secretariaat ter beschikking gesteld. Uit deze werkingsmiddelen zullen de onkostenvergoedingen worden betaald.
§2. Aan elk stemgerechtigd lid van de GECORO wordt een onkostenvergoeding van 75 euro toegekend voor elke geregistreerde bijgewoonde GECORO-vergadering op voorwaarde dat het lid die vergadering volledig heeft bijgewoond (afgezien van het tijdelijk verlaten ervan bij beraadslaging en stemming over een agendapunt waarbij het lid een persoonlijk belang heeft).
§3. De aanwezigheden worden door de secretaris bijgehouden op basis van de ondertekende aanwezigheidslijsten. De onkostenvergoedingen worden op basis hiervan uitbetaald.
§4. Indien de GECORO-leden zelf een vergadering beleggen conform art. 5 §2, geldt er geen onkostenvergoeding, voor zover de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen of de omgevingsambtenaar geen agendapunten hebben bepaald.
§5. De gemeente sluit een verzekering af voor de GECORO-leden.
Artikel 14. Opheffingsbepaling
Het huishoudelijk reglement van de GECORO Puurs-Sint-Amands, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 23 november 2020, wordt opgeheven met ingang van 16 juni 2025.
Artikel 15. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit huishoudelijk reglement werd vastgesteld door de gemeenteraad van 26 mei 2025 en treedt in werking op 16 juni 2025. De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Toelichting
Na de installatie van een nieuwe gemeentebestuur wordt overgegaan tot de benoeming van een nieuwe gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO). De nieuwe commissie treedt pas aan nadat de gemeenteraad de leden ervan heeft benoemd en nadat de toezichttermijn (artikel 332 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur) is verstreken. De oude commissie blijft zolang aan.
De GECORO adviseert de gemeenteraad bij de opmaak van het beleidsplan ruimte en ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Verder kan de GECORO ook advies geven over alles wat in verband staat met planologie of ruimtelijke ordening. Dit op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.
Het aantal leden van een Gecoro is afhankelijk van het inwoneraantal van de gemeente Voor een gemeente met meer dan 10 000 en niet meer dan 30 000 inwoners telt de Gecoro minimum 9 en maximum 13 leden, de voorzitter inbegrepen.
De gemeenteraad benoemt de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris. De gemeenteraad kan onder de leden een ondervoorzitter aanwijzen. De voorzitter en de vaste secretaris worden voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen. De vaste secretaris is niet stemgerechtigd.
Minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, zijn deskundigen inzake ruimtelijke ordening. De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente. Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger. Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn. Maximum 2/3 van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn.
In de VCRO staat vermeldt dat de gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening; de maatschappelijke geledingen die een lid voordragen, dragen tevens een plaatsvervanger voor. De gemeenteraad besliste op 16/12/2024 om volgende maatschappelijke geledingen aan te schrijven om een vertegenwoordiger aan te duiden:
- Milieu- en natuurverenigingen
- Verenigingen van werkgevers of zelfstandigen
- Verenigingen van handelaars
- Verenigingen van landbouwers
- Verenigingen van werknemers
Op 17/12/2024 werden de verschillende geledingen per mail aangeschreven en navolgend werden kandidaten voorgesteld.
De leden van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening worden benoemd voor zes jaar. Hun benoeming is hernieuwbaar. Het lid dat voortijdig zijn mandaat stopzet, wordt vervangen door zijn plaatsvervanger tot een nieuw lid is benoemd.
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening stelt haar huishoudelijke reglement op. Dit reglement en zijn wijzigingen moeten ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Het huishoudelijk reglement wordt navolgend eveneens ter goedkeuring aan deze gemeenteraad voorgelegd.
Het is voor een lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, of waarbij de echtgenoot of wettelijk samenwonende, of bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit zal ook expliciet vermeld worden in het huishoudelijk reglement.
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening kan, voor het onderzoeken van bijzondere vraagstukken, een beroep doen op externe deskundigen en werkgroepen oprichten onder de voorwaarden bepaald in het huishoudelijke reglement.
In de wetgeving is eveneens opgenomen dat de gemeenteraad een permanent secretariaat en de nodige middelen ter beschikking stelt van de Gecoro.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad benoemt ...... als voorzitter van de nieuwe Gecoro Puurs-Sint-Amands
Artikel 2: De gemeenteraad benoemt de 11 leden van de nieuwe Gecoro Puurs-Sint-Amands alsook de 11 plaatsvervangers.
Artikel 3: De gemeenteraad wijst ....... aan als ondervoorzitter van de nieuwe Gecoro Puur-Sint-Amands.
Artikel 4: De gemeenteraad benoemt ........... als de vaste secretaris van de nieuwe Gecoro Puurs-Sint-Amands.
Toelichting
Het door de polder Vliet en Zielbeek ingediende project Waterlandschap 2.0. (met als titel 'Water zonder (be)grenzen') werd door de Vlaamse regering weerhouden voor betoelaging. Samen met de gemeente Puurs-Sint-Amands werden 3 deelprojecten uitgewerkt die als hoofddoelstelling hebben:
- Het meer robuust en klimaatbestendig maken van het watersysteem.
- Het verbeteren van waterkwaliteit, versterken van het bufferend vermogen en versterken van de natuurwaarden.
- De verdroging tegen te gaan door het vasthouden van water in droge perioden.
Om deze 3 deelprojecten uit te werken, werd een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en polder opgesteld.
Er zijn binnen hetzelfde project van Waterlandschap 2.0 ook deelprojecten in Bornem en Londerzeel. Daarvoor worden door de polder aparte overeenkomsten opgemaakt.
Om deze projecten uit te werken en te ontwerpen heeft de polder via een raamcontract van VMM beroep gedaan op studiebureau Sweco. Het gaat om volgende projecten in Puurs-Sint-Amands:
1/ verhoging waterpeil in alluvium van de Gebuisloop te Ruisbroek, Puurs-Sint-Amands
De Gebuispolder is gelegen in het alluvium van de Vliet. Historisch monde deze waterloop uit in de Vliet via een getijden uitwatering. Dit alluvium is zeer laag gelegen en heeft TAW peilen van ongeveer 1,00m. Grote delen van dit gebied hebben een venige ondergrond. Het project voorziet de bouw van 2 stuwen in de Gebuisloop waardoor gecontroleerde peilverhogingen in droge perioden mogelijk zullen zijn.
2/ vernatting van het natuurgebied Moer te Coolhem, Puurs-Sint-Amands
Het Moer-Hof van Coolhem is een zeer waardevol natuurgebied met een oppervlakte van ongeveer 90 ha. Dit domein is deels eigendom van de gemeente Puurs-Sint-Amands en agentschap Natuur en Bos. Historisch werd dit gebied vernat door de aanvoer van (getijden) water vanaf de Molenbeek via de Goorlaagbeek. Door het wegvallen van de getijden in 1976 kan dit systeem niet meer werken. Dit project voorziet een herstel van deze historische watertoevoer, wel via een deels nieuwe verbinding van de Vliet naar het Moer, deels via de Hellebeek en de Goorlaagbeek. Dit project bevat een nieuwe waterloop en een aantal stuwen en kleppen om deze nieuwe verbinding volledig controleerbaar en stuurbaar te maken.
3/ bijkomende buffering in natuurgebied Tekbroek, Puurs-Sint-Amands
Het Tekbroek is volledig gelegen in het alluvium van de Vliet, heeft een oppervlakte van ongeveer 17 ha en is eigendom van de gemeente Puurs-Sint-Amands. De waterloop Speelmansbeek loopt doorheen het Tekbroek en heeft uitwatering in de Vliet via een oude en versleten uitwateringsconstructie. Het project voorziet een nieuwe uitwateringssluis in de Vliet. Deze nieuwe sluis zal het mogelijk maken om in perioden van stormen het waterbufferend vermogen van het Tekbroek beter te regelen en te controleren. Eveneens zal er op de Speelmansbeek een stuw gebouwd worden om de waterstanden in droge perioden te verhogen en zo verdroging tegengaan van de hoger gelegen kouter en het landbouwgebied.
De samenwerkingsovereenkomst omvat afspraken over de taakverdeling en de te dragen kosten in verband met de voorbereidende studies, ontwerpen en het bekomen van de nodige vergunningen, de aanbesteding, uitvoering en opvolging en het latere beheer. De aanbesteding en navolgende gunning en de opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering worden door de polder Vliet en Zielbeek gedragen waarbij de polder Vliet en Zielbeek zal optreden als bouwheer. De regelgeving overheidsopdrachten dient hierbij te worden gevolgd. Voor de aanstelling van eventuele externe partijen voor de uitvoering zal de polder Vliet en Zielbeek ook als bouwheer optreden.
Op basis van het huidige ontwerp door Sweco wordt de uitvoeringskost van de 3 deelprojecten geraamd op € 287.936,76 incl. btw. De ontwerpkost komt op € 205.992,45 incl. btw. De gemeentelijke bijdrage wordt geraamd op € 57.587,35 incl. btw voor de uitvoering en op € 41.198,48 incl. btw voor de ontwerpkost.
Betrachting is om deze projecten te realiseren tegen voorjaar 2026.
Besluit
Enig artikel : De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met polder Vliet en Zielbeek in kader van Waterlandschap 2.0 'Water zonder (be)grenzen'.
Toelichting
Context: Er lopen twee fietssnelwegen door onze gemeente : F18 - Sint-Niklaas-Mechelen en F19 - Dendermonde-Boom.
Sinds kort werden er wegmarkeringen op de fietssnelwegen aangebracht om de fietsers te verwittigen dat ze geen voorrang hebben bij het oversteken van een weg, waarop ook auto’s kunnen rijden. Voor Open GROEN zou dit omgekeerd moeten zijn. Bij oversteken op fietssnelwegen moeten automobilisten en andere gemotoriseerd vervoer, voorrang geven aan de fietsers.
Fietssnelwegen vind je langs spoor-, water- of snelwegen. Het zijn kwaliteitsvolle fietsroutes, rechttoe rechtaan, voor fietsverplaatsingen tussen steden. Een ruggengraat waarop andere fietsverbindingen aansluiten. Samen vormen ze een netwerk dat heel Vlaanderen omspant.
Het traject van een fietssnelweg is zorgvuldig uitgedacht en de infrastructuur wordt zo ontworpen of aangepast dat vlot fietsen over langere afstand haalbaar is. De principes zijn:
Het principe van voorrang voor fietsers is al op verschillende plaatsen gerealiseerd.
Enkele voorbeelden :
- Op F27.: ook gekend als het Leirekens -fietspad van Steenhuffel naar Aalst
- Op F13 : op verschillende plaatsen in Hoboken
- Op F1 Brussel-Mechelen-Antwerpen
- Op F74 : Hasselt - Hamont-Achel
Voorstel van beslissing : Onderzoek naar het voorrang geven aan fietsers op de fietssnelwegen F18 en F19 bij het kruisen van wegen.
Besluit
Enig artikel: De gemeente Puurs-Sint-Amands start een onderzoek naar het voorrang geven aan fietsers op de fietssnelwegen F18 en F19 bij het kruisen van wegen.
Toelichting
Bij aanvang van de zitting van de gemeenteraad werd de stemming gevraagd of dit punt wegens spoedeisendheid mag toegevoegd en behandeld worden.
Motivering spoedeisendheid:
Dit punt m.b.t. de trajectcontrole wordt bij hoogdringendheid toegevoegd aan de agenda omwille van de start van de verwerking van privacy-gegevens vanaf de testfase. Recent werden de ANPR-camera's in Liezele en Breendonk op de trajectcontrole volledig in orde gebracht om de testfase op te starten. De concrete planning was tot voor kort nog onbekend waardoor er geen zicht was op de plaatsings- en ijkingsdatum. Voor deze testfase effectief kan starten, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te geven omtrent de plaatsing en het zichtbaar gebruik van cameratoezicht door ANPR-camera's voor trajectcontroles op het grondgebied van de gemeente Puurs- Sint-Amands. Na het doorlopen van de testfase waarbij de bestuurders een waarschuwingsbrief ontvangen bij een overtreding, zal na één maand de effectieve trajectcontrole met navolgende retributie starten.
Stemming: met 21 stemmen voor (Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Luk Ceurvelt, Reinhilde Goossens, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Eva Peleman, Jelien De Laet, Marleen Vos, Joos Wauters), 7 onthoudingen (Jan Van Camp, Peggy Seeuws, Linda Caluwaerts, Jorden Dewachter, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian)
Trajectcontrole is een systeem waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten. Trajectcontrole werkt met nummerplaatherkenning (ANPR).
Aan begin- en eindpunt wordt het tijdstip van passage geregistreerd. Indien een voertuig dit sneller doet dan toegelaten, zal er een boete worden opgemaakt. Sinds 2021 kunnen kleinere overtredingen (minder dan 20 km/u over snelheidslimiet) als Gas-boete beboet worden, via de GAS-5 wetgeving.
Er werden verschillende trajecten tegen het licht gehouden in functie van juridische en praktische haalbaarheid, wenselijkheid, financiële haalbaarheid en inpasbaarheid in een breder systeem waarbij ook sluipverkeer kan worden aangepakt.
De plaatsing van vaste intelligente camera's (type ANPR) en het gebruik ervan wordt op zichtbare wijze door PZ Rivierenland in het kader van hun opdrachten op de volgende niet-besloten plaatsen voorzien:
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad verleent toestemming aan de korpschef voor de plaatsing van vaste intelligente camera's (type ANPR) en het gebruik ervan op zichtbare wijze door PZ Rivierenland in het kader van hun opdrachten op de volgende niet-besloten plaatsen:
Artikel 2: De in dit besluit verleende toestemming wordt ter kennis gebracht aan de korpschef, die instaat voor het gebruik van de camera's op zichtbare wijze conform de wettelijke bepalingen.
Artikel 3: De gemeenteraad neemt akte van de opdracht van de burgemeester aan de korpschef om deze toestemming ter kennis te brengen van de procureur des Konings.
Toelichting
Het 'Drieprovinciepunt' Antwerpen - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant en het 'middelpunt Vlaanderen' dienen, in overleg tussen de drie betrokken gemeenten, opnieuw als toeristisch attractiepunt ingericht te worden.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Drieprovinciepunt” werd gegund aan ARA (Atelier Ruimtelijk Advies), Gitschotellei 150 te 2600 Berchem.
In het kader van de opdracht “Drieprovinciepunt” werd een bestek met nr. G-2023-077 opgesteld door de ontwerper, ARA Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 463.794,92 € excl. btw of 561.191,85 € incl. 21% btw (97.396,93 € btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De gemeente Buggenhout zal instaan voor 40% van de totale kosten en dit met een maximum van 250.000,00 € incl. 21% btw. Dit deel wordt geraamd op 224.476,74 € incl. 21% btw. Er worden geen werken uitgevoerd op grondgebied van de gemeente Londerzeel, waardoor zij geen financieel betrokken partij zijn.
Het saldo van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Puurs-Sint-Amands. Dit deel bedraagt 336.715,11 € incl. 21% btw (58.438,16 € btw medecontractant).
Het studiebureau voorziet dat deze werken 55 werkdagen in beslag zullen nemen.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-077 en de raming voor de opdracht “Drieprovinciepunt”, opgesteld door de ontwerper, ARA Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 463.794,92 € excl. btw of 561.191,85 € incl. 21% btw.
Het aandeel voor de gemeente is 336.715,11 € incl. 21% btw (58.438,16 € btw medecontractant).
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: Een bijdrage van 40% op de totale kostprijs zal betaald worden door de gemeente Buggenhout, Nieuwstraat 2 te 9255 Buggenhout, met een maximum van € 250.000,00 incl. 21% btw.
Artikel 4: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2025, op budgetcode 0200-00/22400007.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands en gemeente Buggenhout hebben beslist om de directe omgeving van het geografisch Middelpunt van Vlaanderen en het Drieprovinciepunt tot een toeristische hotspot te maken en gaan over tot de heraanleg van deze site. De grote afspraken over onder meer het aandeel en takenpakket van elke gemeente en de financiële inbreng werden echter nog niet op papier gezet. Bijgevolg wordt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Buggenhout en de gemeente Puurs-Sint-Amands in kader van Middelpunt Vlaanderen en Drieproviciepunt Antwerpen - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant:
Samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Buggenhout en gemeente Puurs-Sint-Amands
in kader van:
Middelpunt Vlaanderen en
Drieprovinciepunt Antwerpen – Oost-Vlaanderen – Vlaams-Brabant
TUSSEN:
De gemeente Puurs-Sint-Amands, met administratieve zetel te 2870 Puurs-Sint-Amands, Forum 6, met ondernemingsnummer 0697.609.548, vertegenwoordigd door de heer Koen Van den Heuvel, burgemeester, in opdracht van mevrouw Goedgezelschap Els, voorzitter van de gemeenteraad, dewelke haar bevoegdheid heeft gedelegeerd op 5 december 2024, en de heer Raoul Paridaens, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 26 mei 2025.
Hierna genoemd ‘de gemeente Puurs-Sint-Amands’
EN
De gemeente Buggenhout, met administratieve zetel te 9255 Buggenhout, Nieuwstraat 2, met ondernemingsnummer 0207.445.287, vertegenwoordigd door Tamara Bogaerts, voorzitter van de gemeenteraad, en de heer Wouter Vermeiren, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van …………………………
Hierna genoemd ‘de gemeente Buggenhout’
WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:
Artikel 1 – Voorwerp van deze overeenkomst
De gemeente Puurs-Sint-Amands en gemeente Buggenhout hebben beslist om de directe omgeving van het geografisch Middelpunt van Vlaanderen en het Drieprovinciënpunt tot een toeristische hotspot te maken en gaan over tot de heraanleg van deze site.
Volgende zaken werden voorafgaand aan deze samenwerkingsovereenkomst al door de gemeente Puurs-Sint-Amands aangepakt:
- Via een raamcontract van de gemeente Puurs-Sint-Amands is studiebureau ARA, aangeduid als ontwerper voor dit project.
- Via aparte opdrachten zijn grondonderzoeken, archeologie, e.d. gebeurd.
De gemeenten Puurs-Sint-Amands en Buggenhout komen het volgende overeen:
- De aanvraag omgevingsvergunning voor de heraanleg van de site wordt ingediend door het studiebureau namens de gemeenten. Dit is gebeurd medio 2024, de vergunning werd verleend op 3 maart 2025.
- De aanbesteding en navolgende gunning en de opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering worden door de gemeente Puurs-Sint-Amands gedragen waarbij de gemeente Puurs-Sint-Amands zal optreden als bouwheer. De regelgeving overheidsopdrachten dient hierbij te worden gevolgd.
- Voor de aanstelling van eventuele externe partijen voor de uitvoering zal de gemeente Puurs-Sint-Amands ook als bouwheer optreden.
De wederzijdse aandelen, rechten en plichten worden verduidelijkt in de hierna volgende artikels.
Artikel 2 – Studie en ontwerp en vergunning
Het voorstel tot inrichtingsplan (concept) is opgemaakt door Atelier Horizon en is opgenomen via opdracht “Masterplan Lippelo”.
De opdracht voor studie en het ontwerp der werken, alsook de opmaak en indienen van een omgevingsvergunning is door de gemeente Puurs-Sint-Amands via een goedgekeurd raamcontract aan het studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies ARA.
De gemeente Buggenhout heeft haar akkoord verleend aan de gemeente Puurs-Sint-Amands voor deze aanstelling.
De opdracht van het studiebureau wordt uitgevoerd voor rekening van de gemeente Puurs-Sint-Amands en er wordt gefactureerd aan de gemeente Puurs-Sint-Amands conform het raamcontract. Voor deze erelonen wordt er geen verrekening voorzien met de gemeente Buggenhout.
In juni 2024 heeft het studiebureau de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend. De Vlaamse overheid is – wegens het overschrijden van de provinciegrenzen – de vergunningverlenende overheid.
Artikel 3 – Uitvoering
De opdracht voor de uitvoering der werken conform de definitieve omgevingsvergunning wordt via een aanbesteding ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands op 26 mei 2025. De gemeente Puurs-Sint-Amands treedt op als bouwheer.
De opdracht wordt gedaan voor rekening van beide gemeenten waarbij de gemeente Puurs-Sint-Amands de aanbestedende overheid is. De weerhouden kandidaat van de gunning zal rechtstreeks factureren aan beide gemeenten in de verhouding 40% (aandeel gemeente Buggenhout) en 60% (aandeel gemeente Puurs-Sint-Amands). Het aandeel van de gemeente Buggenhout heeft een bovengrens van € 250.000 (BTW inclusief).
De gemeente Buggenhout verleent mandaat aan de gemeente Puurs-Sint-Amands voor het voeren van de procedure als aanbestedende overheid.
Artikel 4 – Aandeel van de gemeenten
Artikel 4.a – Aandeel van de gemeente Puurs-Sint-Amands
De gemeente Puurs-Sint-Amands staat in voor:
1. Procesbegeleiding
- Als bouwheer algemene begeleiding van ontwerp tot definitieve oplevering
- Administratieve opvolging voor grondverwerving op grondgebied Puurs-Sint-Amands (onderhandelingen, beslissingen, enz)
- Behandeling van een zaak der wegen in de gemeenteraad
- Als bouwheer voor de aanbesteding- en gunningsprocedure van de totale werken
- Als bouwheer voor de aanstelling van de eventuele externe partijen (o.m. landmeter)
- Voorafgaande toetsing voor adviezen in verband met de aanvraag tot omgevingsvergunning
- Aanvraag tot omgevingsvergunning in afstemming met de gemeente Buggenhout en in overleg met de gemeentelijke en gewestelijke diensten Ruimtelijke Ordening
- Nazicht vorderingsstaten en opsplitsingen
- Communicatie in Puurs-Sint-Amands
en financiert:
2. Investeringen
- Kosten voor studiedossier
- Kosten voor archeologie en grondonderzoeken
- Kosten voor landmeter
- Grondverwerving op eigen grondgebied met bijhorende kosten
- Kosten voor uitvoeringsdossier t.b.v. 60% van de totale raming, eveneens alle uitvoeringskosten die de bovengrens van € 250.000,00 (BTW inclusief) van de bijdrage van de gemeente Buggenhout overschrijden.
De gemeente Puurs-Sint-Amands voorziet de nodige budgetten voor de investeringen en personeel voor de opvolging van dit project. De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft in functie van de realisatie van de rooilijn de nodige vastgoedtransactie gedaan waardoor zij eigenaar is geworden van de getroffen strook.
Artikel 4.b – Aandeel van de gemeente Buggenhout
De gemeente Buggenhout staat in voor:
1. Procesbegeleiding
- Mede-opvolging van het dossier
- Administratieve opvolging voor grondverwerving op grondgebied Buggenhout (onderhandelingen, beslissingen, enz).
- Behandeling van een zaak der wegen in de gemeenteraad
- Aanvraag tot omgevingsvergunning in afstemming met de gemeente Puurs-Sint-Amands en in overleg met de gemeentelijke en gewestelijke diensten Ruimtelijke Ordening
- Informeel toezicht op de werken (via stuurgroep of een periodiek overleg)
- Communicatie in Buggenhout
en financiert:
2. Investeringen
- Een bijdrage voor uitvoeringskosten voor het totale project t.b.v. 40% van de totale raming met een bovengrens van € 250.000 (BTW inclusief).
- Grondverwerving op eigen grondgebied met bijhorende kosten
De gemeente Buggenhout voorziet de nodige budgetten voor de investeringen en personeel voor de opvolging van dit project.
Artikel 5 – Financiering en betaling
De gemeenten verbinden zich ertoe om tijdig de nodige maatregelen te treffen om te beschikken over voldoende kredieten voor de betaling.
Wijzigingen en meerwerken zijn voor rekening van degene die daartoe beslist.
Bij de uitvoering zal de aannemer alle betalingsaanvragen, vorderingsstaten, facturen alsook eventuele meer- of minderstaten opstellen voor rekening van beide gemeenten waarbij rechtstreeks wordt opgesplitst op basis van de verhouding 40% (gemeente Buggenhout) en 60% (gemeente Puurs-Sint-Amands) en rekening houdend met de hierboven vermelde bovengrens.
Beide gemeenten verbinden zich er toe om de facturen van de aannemer te voldoen binnen de betalingsperiode voorzien in het bijzonder bestek en de regelgeving overheidsopdrachten.
Artikel 6 – Communicatie
De gemeente Puurs-Sint-Amands zal, als bouwheer, gedurende het verdere tijdsduur van het project de gemeente Buggenhout betrekken over alle aspecten van het project.
In alle publicaties over dit project wordt de samenwerking tussen de gemeenten vermeld. Iedere publicatie wordt vooraf door alle partijen goedgekeurd.
Artikel 7 – Onderhoud
Beide gemeenten staan in voor het algemeen onderhoud van de site door frequente controle en toezicht volgens onderstaande verdeling
- Gemeente Puurs-Sint-Amands: alle groenonderhoud en waterhuishouding tot en met de zitbanken en de brug (hoofdzakelijk op eigen grondgebied)
- Gemeente Buggenhout: de brug, de zitbanken en alle verhardingen aan de zuidkant van het projectgebied
- De Driehuizenloop wordt beheerd door de plaatselijke Polder
De grens tussen beide zones wordt hieronder weergegeven op de het vergunde plan:
Bij gebrek aan onderhoud kan de ene gemeente de andere gemeente aanmanen om het nodige te doen en de onderhoudswerken in te plannen.
Bij grote onderhoudswerken of bij herstel van de site, gebeurt dit steeds in onderling overleg.
Artikel 8 – Verzekeringen en aansprakelijkheid
In het bestek en de meetstaat van het project zal worden opgenomen dat de aannemer een ABR-polis moet afsluiten. In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst zelf dient er geen aparte verzekering te worden afgesloten.
Na het einde der werken is iedere gemeente verantwoordelijk en aansprakelijk voor haar grondgebied. Hierbij wordt verwezen naar de rechten en plichten die voortvloeien uit het decreet gemeentewegen en elke andere wetgeving die van toepassing zou kunnen zijn.
Elke gemeente sluit – indien van toepassing – na einde der werken de nodige verzekeringspolissen af om mogelijke risico’s voor dit project te dekken.
Artikel 9 - Inwerkingtreding – einde overeenkomst – wijzigingen - vertrouwelijkheid
Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening door beide partijen en wordt voor onbepaalde duur gesloten. Beide partijen erkennen dat er reeds voor ondertekening van huidige overeenkomst uitvoering is gegeven aan de (mondelinge) afspraken.
Partijen komen uitdrukkelijk overeen dat zij enkel door middel van een schriftelijk akkoord wijzigingen kunnen aanbrengen aan huidige overeenkomst. Elk tussen partijen ondertekend addendum wordt ononderbroken genummerd en wordt als bijlage aan huidige overeenkomst gehecht.
Partijen verbinden zich ertoe om deze overeenkomst vertrouwelijk te behandelen. Zij zullen de inhoud ervan niet bekend maken tenzij een wettelijke bepaling hen hiertoe dwingt of in een gerechtelijk geschil tussen partijen.
Artikel 10 - Geschillenregeling
Mogelijke betwistingen tussen de partijen over deze samenwerkingsovereenkomst zullen bij voorkeur zoveel mogelijk in er minne worden opgelost. Alle geschillen waartoe deze overeenkomst aanleiding zou kunnen geven en die niet minnelijk kunnen worden geregeld, vallen onder de bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Mechelen. Op deze overeenkomst is het Belgisch recht van toepassing.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht een strook grond, thans aangelegd als voetpad, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Buisstraat 38 kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 692/F7 P0000 met een oppervlakte volgens meting van 29,98 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente verkrijgt door kosteloze overdracht een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Buisstraat 38 kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 692/F7 P0000 met een oppervlakte volgens meting van 29,98 m², eigenaar van de blote eigendom.
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door notariskantoor De Block-Heinderson te Puurs-Sint-Amands. De kosten hieraan verbonden zijn ten laste van de afstanddoener.
Toelichting
De gemeente is eigenaar van het oud gemeentehuis te Ruisbroek.
Het te verkopen goed betreft een bebouwde grond met een voormalig gemeentehuis gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse Ruisbroek-Dorp 51A kadastraal gekend 2de afdeling sectie B nummer 343B P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van 143,00 m².
Het gebouw zal verkocht worden via een verkoopprocedure 'bieden onder gesloten omslag', die verwant is met een openbare verkoop. De verkoop zal afgehandeld worden op basis van de hoogst geboden aankoopprijs. De minimum verkoopprijs wordt vastgesteld op € 250.000,00.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad gaat over tot verkoop van een bebouwde grond met een voormalig gemeentehuis gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse Ruisbroek-Dorp 51A kadastraal gekend 2de afdeling sectie B nummer 343B P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van 143,00 m².
Artikel 2: De gemeenteraad keurt het verkoopdossier 'bieding onder gesloten omslag' met referentie PATR 2025/01 met bijlagen voor de verkoop van deze eigendom goed.
Toelichting
Bij het begin van elke legislatuur moet de gemeenteraad de officiële inspraakorganen bij het gemeentebeleid benoemen en erkennen.
De gemeenteraad is vrij om te bepalen hoeveel adviesraden zij erkennen. Wel is het zo dat de oprichting en erkenning van de jeugdraad decretaal verplicht is en er decretaal bepaald is dat er gestructureerde inspraak in het gemeentelijk cultuurbeleid moet zijn. De jeugdraad voldoet aan de decretale verplichting in het kader van het gemeentelijke jeugdbeleid.
Aangezien de gemeenteraad in het participatiereglement, zoals vastgesteld in vergadering van 27 januari 2025, heeft beslist om een jeugdraad te installeren voor deze legislatuur, dienen de statuten voor deze jeugdraad goedgekeurd te worden.
De jeugdraad is voldoende representatief voor de doelgroep en bestaat uit afgevaardigden van de jeugdwerkinitiatieven en individuele jongeren niet verbonden aan een jeugdwerkinitiatief.
De jeugdraad komt minstens twee keer per jaar samen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de statuten van de jeugdraad goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad keurt onderstaande statuten van de jeugdraad goed.
Artikel 1: Oprichting en doel
Ingevolge de beslissing van de gemeenteraad van 27 januari 2025, m.b.t. het participatiereglement, wordt in de gemeente Puurs-Sint-Amands een gemeentelijke jeugdraad geïnstalleerd in uitvoering van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid en de daarop volgende decreet wijzigingen en in uitvoering van artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur.
Via inspraak en participatie helpt de jeugdraad mee aan het uitbouwen van een gemeentelijk jeugdbeleid om zo het algemeen welzijn van jongeren en kinderen in Puurs-Sint-Amands te bevorderen.
De concrete taken zijn onder meer de volgende:
a) op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief adviezen uitbrengen over alle aangelegenheden betreffende het jeugd(werk)beleid in de gemeente Puurs-Sint-Amands. Deze advies- en inspraakmogelijkheid slaat op alle jeugdaangelegenheden en welzijnsaspecten in onze gemeente;
b) het nemen van initiatieven om de samenwerking en het overleg tussen het jeugdwerk, de betrokkenen bij het jeugdwelzijn, de kinderen en de jongeren te bevorderen en te coördineren;
c) een systematische doorstroming bij de jeugdige achterban om inspraak in het jeugdbeleid te bevorderen;
d) het Nederlandstalige culturele leven bevorderen door het organiseren van culturele, sociale, vormende en ontspannende activiteiten voor de jeugdige bevolking van Puurs-Sint-Amands;
e) leden van de jeugdraad zijn automatisch ook lid van de vrijetijdsraad van Puurs-Sint-Amands en worden ook uitgenodigd voor de algemene vergaderingen en werkgroepen.
Artikel 2: Samenstelling van de jeugdraad
We streven naar een soepele en werkbare structuur om een dynamisch jeugdraad te kunnen vormen, gebaseerd op vrijwillig engagement en zo ruim mogelijke jongereninspraak.
De gemeentelijke jeugdraad is samengesteld uit een algemene vergadering, een dagelijks bestuur en werkgroepen.
ALGEMENE VERGADERING
Artikel 3: Doelstelling van de algemene vergadering
Artikel 4: Samenstelling van de algemene vergadering
Artikel 5: Lidmaatschap
1. Elk Nederlandstalig jeugdwerkinitiatief dat een regelmatige en actieve jeugdwerking heeft voor hoofdzakelijk Puurs-Sint-Amandse kinderen en jongeren of binnen het grondgebied van de gemeente gehuisvest is, kan participeren in de gemeentelijke jeugdraad. Elke vereniging kan zoveel jongeren afvaardigen als ze willen. Per vereniging zijn er slechts 2 stemgerechtigd.
Bij het begin van het werkingsjaar geeft de vereniging bij voorkeur een algemeen contactadres voor de correspondentie met de jeugdraad door. Indien geen algemeen adres, vragen we persoonlijke contactgegevens.
De afgevaardigden worden in volle vrijheid aangeduid door de betrokken vereniging en moeten voldoen aan volgende voorwaarden:
2. Elke geïnteresseerde niet-georganiseerde jongere kan lid worden van de jeugdraad en moet voldoen aan volgende voorwaarden:
Dit zijn de door de algemene vergadering omwille van deskundigheid opgenomen leden.
Artikel 6: Hernieuwing en beëindiging lidmaatschap
Jaarlijks wordt het lidmaatschap van leden van verenigingen hernieuwd via de subsidieaanvraag. Lidmaatschap van geïnteresseerde jongeren wordt automatisch verlengd (maximaal tot einde legislatuur).
Aan een mandaat van een lid van de algemene vergadering komt een einde door:
Artikel 7: Bevoegdheden
Tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoren:
Artikel 8: Rechtsgeldigheid
Artikel 9: Oproeping, agenda en verslag
De algemene vergadering van de jeugdraad vergadert elk werkjaar minstens 2 keer op uitnodiging van het bestuur of op uitnodiging van minstens 1/2 van de leden van de jeugdraad of op aanvraag van een werkgroep.
De een personeelslid van de gemeente neemt de secretarisfunctie op.
De agenda wordt opgemaakt door de secretaris van de jeugdraad in overleg met het dagelijks bestuur. Ieder lid van de jeugdraad kan onderwerpen aanbrengen voor de agenda van het overleg.
Het secretariaat zorgt voor uitnodigingen, het verslag en de verspreiding ervan.
DAGELIJKS BESTUUR
Artikel 10: Samenstelling
Artikel 11: Vergaderfrequentie
Artikel 12: Bevoegdheden
De gemeentelijke jeugdraad wordt beheerd door een dagelijks bestuur dat de werking van de jeugdraad stimuleert en minimaal volgende taken vervult:
WERKGROEP
Artikel 13: Doelstelling en bevoegdheden
De werkgroepen werken activiteiten, voorstellen en adviezen uit rond de interessepunten of problemen waarvoor ze opgericht zijn. Deze activiteiten en voorstellen worden aan de algemene vergadering ter goedkeuring voorgelegd.
Artikel 14: Verantwoording
Uit de aanwezige deelnemers aan de werkgroep wordt een secretaris en voorzitter (kan iemand van het bestuur zijn maar is niet noodzakelijk) gekozen die rapporteren aan de algemene vergadering.
Elk lid van de jeugdraad heeft het recht vragen te stellen of aanvullingen te formuleren i.v.m. de door de werkgroep behandelde onderwerpen.
Artikel 15: Samenstelling
De algemene vergadering en het bestuur kunnen steeds werkgroepen oprichten.
Elk lid van de jeugdraad en/of geïnteresseerde en/of deskundige kan hieraan deelnemen.
AFSPRAKEN MET HET LOKALE BESTUUR
Artikel 16: Ondersteuning vanuit de gemeente
De gemeente stelt onderstaande ter beschikking van de jeugdraad:
a) voldoende werkingsmiddelen;
b) een vergaderlokaal;
c) administratieve hulp, inzonderheid voor het secretariaatswerk van de jeugdraad;
Artikel 17: Afspraken met het lokale bestuur betreffende informatie-uitwisseling
a) Het college van burgemeester en schepenen zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen met:
b) De jeugdraad krijgt de gewenste informatie die hij nodig heeft om advies op te stellen, van het gemeentebestuur, tenzij hiertegen wettelijke bezwaren bestaan;
c) De jeugdraad zal op de eerste werkdag na de jeugdraad vanaf de kennisneming antwoorden op een adviesvraag van het gemeentebestuur. (= 6 tot 8 weken). De jeugdraad voorziet de mogelijkheid om indien nodig toelichting te voorzien op een extra werkgroep;
d) Alle adviezen van de jeugdraad, deze op eigen initiatief en deze op vraag van de gemeente, worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen en ter info verstuurd naar de gemeenteraad;
e) Het college van burgemeester en schepenen zal steeds binnen de vier weken (te rekenen vanaf de kennisneming) op een advies van de jeugdraad schriftelijk en gemotiveerd melden welk gevolg aan het advies van de jeugdraad gegeven wordt of welke procedures men nog zal volgen voor men tot een besluit komt. In dit laatste geval zal men ook een vermoedelijke datum vermelden waarop men tot een besluit zou komen.
Artikel 18: Openbaarheid
De algemene vergadering en de verslagen ervan zijn openbaar.
Artikel 19: Wijzigen statuten
Elk voorstel tot wijziging komende vanuit de gemeente wordt voorgesteld aan de jeugdraad.
Elk voorstel tot wijziging komende vanuit leden van de jeugdraad wordt binnen de algemene vergadering van de jeugdraad besproken.
De statuten kunnen gewijzigd worden met een 2/3de meerderheid in de algemene vergadering, gevolg door een beslissing van de gemeenteraad.
Artikel 20: Opheffing vorige statuten
De statuten van de jeugdraad, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 9 september 2019, worden opgeheven met ingang van 1 juni 2025.
Artikel 21: Goedkeuring en inwerkingtreding
De statuten werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 mei 2025 en treden in werking vanaf 1 juni 2025.
Toelichting
Context: De problematiek van het zwembad in Bornem is onlangs uitgebreid in de pers geweest. Het is duidelijk dat het zwembad dringend aan renovatie toe is en de capaciteit beperkt is. Er wordt ook uitgekeken naar een bijdrage van onze gemeente. De inwoners van onze gemeente zijn inderdaad goede gebruikers van het zwembad in Bornem. 1/3 van de zwembadbezoekers zijn inwoners van onze gemeente. De infrastructuur en uitbating van een zwembad zijn kostelijk en dienen dus op zijn minst bovenlokaal, op het niveau van Klein-Brabant, behandeld te worden. Gezien de hoge kosten heeft het geen zin dat elke gemeente een eigen zwembad bouwt en uitbaat.
Er worden in Vlaanderen verschillende initiatieven genomen om het zwemmen in “open water” aan te moedigen en te faciliteren. Cfr. zwemmen in Damse Vaart, in het Keerdok in Mechelen, Bonapartedok in Antwerpen. In onze gemeente en in Bornem zouden er verschillende locaties voor openwater zwemmen kunnen onderzocht worden. Wij denken voor Puurs-Sint-Amands aan afgebakende zones op aan Clothilde- Hellegatstraat/ Zeekanaal in Ruisbroek of aan de Donkstraat in Ruisbroek… “Lokale besturen kunnen sinds 2024 zelf “vrije zwemzones” inrichten, VLAREM II-wijziging inzake zwemmen in open water “Subafdeling 5.32.8.5.Vrije zwemzones.”
Open GROEN stelt voor om in overleg met de gemeente Bornem een totaal plan op te stellen over de zwemgelegenheden voor de inwoners van Klein-Brabant, overdekt en in open water. Een samenwerking zou ook de subsidiekansen van het Agentschap Sport van de Vlaamse gemeenschap, aanzienlijk kunnen verhogen.
Dit is een opportuniteit om beide dossiers "indoor en outdoor zwemmen" op niveau van Klein-Brabant te onderzoeken en te realiseren.
Voorstel van beslissing: De gemeente Puurs-Sint-Amands spreekt met de gemeente Bornem af om de zwemmogelijkheden - indoor en outdoor - voor alle burgers en (scholen) van Klein-Brabant op een kostenefficiënte wijze te onderzoeken ihkv het meerjarenplan. Op het niveau van Klein-Brabant kan, op basis van dit onderzoek, een totaalplan worden opgemaakt mbt de faciliteiten voor zwemmers (en scholen) van beide gemeenten.
Besluit
Enig artikel: De gemeente Puurs-Sint-Amands spreekt met de gemeente Bornem af om de zwemmogelijkheden - indoor en outdoor - voor alle burgers en (scholen) van Klein-Brabant op een kostenefficiënte wijze te onderzoeken ihkv het meerjarenplan. Op het niveau van Klein-Brabant kan, op basis van dit onderzoek, een totaalplan worden opgemaakt mbt de faciliteiten voor zwemmers (en scholen) van beide gemeenten.
Toelichting
Het Eredienstendecreet bepaalt dat elke gemeente vanaf 1 januari 2025 een kerkenbeleidsplan moet hebben. Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat de langetermijnvisie voor alle parochiekerken op het grondgebied van een gemeente bevat. Het moet ondertekend zijn door het gemeentebestuur en de bisschop. De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft een geactualiseerde versie van haar kerkenbeleidsplan opgemaakt. Dit plan vormt een strategisch kader voor het toekomstig gebruik van de zeven kerkgebouwen in de gemeente, rekening houdend met de veranderende maatschappelijke en religieuze context. Het geactualiseerde kerkenbeleidsplan werd ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en is vervolgens goedgekeurd door de bisschop van aartsbisdom Mechelen-Brussel.
Besluit
Enig artikel: Het kerkenbeleidsplan, dat integraal deel uitmaakt van dit besluit, wordt goedgekeurd.
Toelichting
Al geruime tijd heerst er ongenoegen over het verdwijnen van geldautomaten uit de deelgemeenten. Daardoor moeten inwoners die niet centraal wonen in een relatief grote gemeente als Puurs-Sint-Amands vaak ver reizen, verder dan 5 kilometer bijvoorbeeld, om cashgeld af te kunnen halen.
Het is onze principiële overtuiging dat, naast de digitale betaalmiddelen, mensen ook in de mogelijkheid moeten zijn om makkelijk over contant geld te beschikken. Dit omwille van praktische redenen, maar ook omdat we vandaag in een heel andere context leven dan enkele jaren geleden. De hybride veiligheidsdreiging, door cyberaanvallen, maakt het digitaal betalingsverkeer veel kwetsbaarder dan vroeger. Daardoor neemt het belang van een voorraad cashgeld dus toe. Het is raadzaam, ook volgens de adviezen van de EU, dat alle burgers ook voldoende contant geld hebben.
Begin dit jaar meldde het gemeentebestuur echter werk te zullen maken van twee cashpoints, ééntje in Sint-Amands en één in Ruisbroek aan het station. Op dit moment is er echter nog geen sprake van deze cashpoints.
Wij willen met dit punt het gemeentebestuur dan ook aanzetten om zo snel mogelijk deze geldafhaalpunten te voorzien in alle deelgemeenten.
Besluit
Enig artikel: Het lokaal bestuur werkt samen met Batopin een actieplan uit om in alle deelgemeenten een geldafhaalpunt te voorzien.
Namens Gemeenteraad,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter gemeenteraad