Terug Gemeenteraad

Mon 26/05/2025 - 20:00 Raadzaal

Openbaar

Mededelingen

Notulen vorige vergadering

Algemeen bestuur

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Ruimte

  • Atelier Horizon werkte een ruimtelijke visie met inrichtingsplan uit voor het projectgebied op de site van het oud-gemeentehuis van Puurs.
    De aanbesteder wenst het voormalige gemeentehuis gelegen te Hoogstraat 29 (en aan de achterzijde Schuttershofstraat 16) en de achterliggende site te ontwikkelen tot een woonstraat met groenzones en tuinen. De groene open ruimtes fungeren als ruggengraat voor de woonontwikkeling, deze worden met voldoende diversiteit ontworpen. Tevens dient er een publieke doorgang te zijn vanaf de Hoogstraat naar de Schuttershofstraat. 

    De site zal een nieuwe invulling krijgen, met volgende uitgangspunten:

    • Een renovatie van het historisch herenhuis met:
      • Op het gelijkvloers een commerciële ruimte en een publieke doorgang naar het achterliggende gebied;
      • Op de eerste verdieping één woonunit;
      • Op de tweede verdieping één woonunit;
    • Ontwikkeling van verschillende woonblokken bestaande uit appartementen en woningen – in totaal max. 7 woonentiteiten. De kandidaat bekijkt zelf of hij al dan niet de bestaande bebouwing (deels) renoveert of kiest voor nieuwbouw.
    • De diverse bouwvolumes dienen zich qua hoogte harmonieus aan te sluiten aan weerszijden van de site
    • Ontwikkeling van open ruimte met groenzones en tuinen.
    • Publieke doorgang vanaf Hoogstraat naar de Schuttershofstraat

    De aanbesteder zal de in eigendom zijnde onroerende goederen verkopen aan de weerhouden inschrijver teneinde de site te ontwikkelen zoals voormeld.
    In functie van de woonontwikkeling dient de inschrijver ook 8 parkeerplaatsen aan te kopen. Deze zijn gelegen aan de overzijde van de Schuttershofstraat. 
    Afhankelijk van het finaal weerhouden ontwerp wordt op dat moment bekeken op welke manier de publieke doorgang door de site juridisch kan worden verankerd.
    Voor het realiseren van de ontwikkeling zal de inschrijver een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

    De gemeenteraad gaf op 31 maart 2025 goedkeuring aan de selectieleidraad en de selectievereisten van de overheidsopdracht voor het projectgebied op de site van het oud-gemeentehuis van Puurs. De werd bekendgemaakt op nationaal niveau op 4 april 2025 bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.

    De kandidaturen dienden het bestuur te bereiken op 12 mei 2025 om 11u.

    De opdracht zal worden gegund via een mededingingsprocedure met onderhandeling aan de geselecteerde inschrijver die de regelmatige offerte heeft ingediend die vanuit het oogpunt van de aanbesteder de economisch voordeligste is, rekening houdend met de gunningscriteria in het opdrachtdocument.

    De weerhouden inschrijver zal op de betreffende percelen voor eigen rekening én op eigen risico een kwalitatieve ontwikkeling dienen te realiseren. De weerhouden inschrijver zal hiertoe de betreffende onroerende goederen en parkeerplaatsen aankopen voor de prijs zoals de inschrijver zal dienen op te geven bij zijn offerte. 
    Teneinde de studiekosten voor de geselecteerde kandidaten te beperken alsook het vlotte verloop van de gunningsprocedure te bevorderen, werd gekozen voor een gefaseerde gunningsprocedure die concreet als volgt wordt georganiseerd:

    Stap 1. Selectiefase

    Op basis van deze selectieleidraad kunnen geïnteresseerden een aanvraag tot deelneming indienen. De selectieleidraad heeft tot doel na te gaan of de inschrijvers zich niet in een situatie van uitsluiting bevinden en voldoen aan de kwalitatieve selectiecriteria.

    De kandidaten zullen eventueel worden uitgenodigd om hun aanvraag tot deelneming te komen toelichten tijdens een toelichtingsvergadering.

    Aan de hand van deze selectieleidraad wordt het aantal geselecteerde inschrijvers dat wordt toegelaten om een offerte in te dienen beperkt tot minimum drie (3) en maximum vijf (5), en dit voor zover er voldoende inschrijvers kunnen worden gevonden die zich niet in één van de uitsluitingsgevallen bevinden en die de kwalitatieve selectiecriteria vervuld hebben.

    De selectie van de kandidaten wordt onderzocht na de indiening van de kandidaturen op 12 mei 2025 en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

    Stap 2. Gunningsfase

    In de gunningsfase zullen de geselecteerde inschrijvers het bestek ontvangen en worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte. De beoordeling van de offertes zal gebeuren aan de hand van gunningscriteria en hun weging die nauwkeurig zullen worden omschreven in het bestek.

    Er wordt geen vergoeding voorzien voor de deelname aan de plaatsingsprocedure.

    Indicatieve timing:

    Gunningsfase:

    • Goedkeuring bestek: gemeenteraadszitting van 26 mei 2025
    • Toezenden bestek (samen met selectiebeslissing): juni 2025
    • Indiening offertes: 15 september 2025
    • Presentaties: september 2025
    • Desgevallend onderhandelingen + BAFO: september – oktober 2025
    • Gunning opdracht: najaar 2025.

Leefomgeving

  • De gemeenteraad benoemt op 26 mei 2025 de leden van de nieuwe Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO).

    Voor de goede werking van de GECORO dient een huishoudelijk reglement opgemaakt te worden. In de VCRO is opgenomen dat de gemeenteraad dit reglement en zijn wijzigingen moet goedkeuren. 

    De gemeenteraad heeft in vergadering van 23 november 2020 een huishoudelijk reglement voor de GECORO vastgesteld, maar aangezien er zich kleine aanpassingen opdringen, dient dit reglement opnieuw vastgesteld te worden. 

    In het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de GECORO, staat vermeld dat de gemeenteraad de vergoedingen voor de leden van de GECORO vaststelt. Deze vergoedingen worden eveneens bepaald in het huishoudelijk reglement.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het huishoudelijk reglement van de GECORO vast te stellen met ingang van 16 juni 2025.

  • Na de installatie van een nieuwe gemeentebestuur wordt overgegaan tot de benoeming van een nieuwe gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO). De nieuwe commissie treedt pas aan nadat de gemeenteraad de leden ervan heeft benoemd en nadat de toezichttermijn (artikel 332 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur) is verstreken. De oude commissie blijft zolang aan.

    De GECORO adviseert de gemeenteraad bij de opmaak van het beleidsplan ruimte en ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Verder kan de GECORO ook advies geven over alles wat in verband staat met planologie of ruimtelijke ordening. Dit op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

    Het aantal leden van een Gecoro is afhankelijk van het inwoneraantal van de gemeente Voor een gemeente met meer dan 10 000 en niet meer dan 30 000 inwoners telt de Gecoro minimum 9 en maximum 13 leden, de voorzitter inbegrepen. 

    De gemeenteraad benoemt de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris. De gemeenteraad kan onder de leden een ondervoorzitter aanwijzen. De voorzitter en de vaste secretaris worden voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen. De vaste secretaris is niet stemgerechtigd. 

    Minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, zijn deskundigen inzake ruimtelijke ordening. De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente. Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger. Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn. Maximum 2/3 van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn.

    In de VCRO staat vermeldt dat de gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening; de maatschappelijke geledingen die een lid voordragen, dragen tevens een plaatsvervanger voor. De gemeenteraad besliste op 16/12/2024 om volgende maatschappelijke geledingen aan te schrijven om een vertegenwoordiger aan te duiden:

    -         Milieu- en natuurverenigingen

    -         Verenigingen van werkgevers of zelfstandigen

    -         Verenigingen van handelaars

    -         Verenigingen van landbouwers

    -         Verenigingen van werknemers

    Op 17/12/2024 werden de verschillende geledingen per mail aangeschreven en navolgend werden kandidaten voorgesteld.

    De leden van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening worden benoemd voor zes jaar. Hun benoeming is hernieuwbaar. Het lid dat voortijdig zijn mandaat stopzet, wordt vervangen door zijn plaatsvervanger tot een nieuw lid is benoemd. 

    De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening stelt haar huishoudelijke reglement op. Dit reglement en zijn wijzigingen moeten ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Het huishoudelijk reglement wordt navolgend eveneens ter goedkeuring aan deze gemeenteraad voorgelegd. 

    Het is voor een lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, of waarbij de echtgenoot of wettelijk samenwonende, of bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit zal ook expliciet vermeld worden in het huishoudelijk reglement.

    De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening kan, voor het onderzoeken van bijzondere vraagstukken, een beroep doen op externe deskundigen en werkgroepen oprichten onder de voorwaarden bepaald in het huishoudelijke reglement. 
    In de wetgeving is eveneens opgenomen dat de gemeenteraad een permanent secretariaat en de nodige middelen ter beschikking stelt van de Gecoro. 

  • Het door de polder Vliet en Zielbeek ingediende project Waterlandschap 2.0. (met als titel 'Water zonder (be)grenzen') werd door de Vlaamse regering weerhouden voor betoelaging. Samen met de gemeente Puurs-Sint-Amands werden 3 deelprojecten uitgewerkt die als hoofddoelstelling hebben:

    - Het meer robuust en klimaatbestendig maken van het watersysteem.

    - Het verbeteren van waterkwaliteit, versterken van het bufferend vermogen en versterken van de natuurwaarden.

    - De verdroging tegen te gaan door het vasthouden van water in droge perioden.

    Om deze 3 deelprojecten uit te werken, werd een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en polder opgesteld.

    Er zijn binnen hetzelfde project van Waterlandschap 2.0 ook deelprojecten in Bornem en Londerzeel. Daarvoor worden door de polder aparte overeenkomsten opgemaakt.

    Om deze projecten uit te werken en te ontwerpen heeft de polder via een raamcontract van VMM beroep gedaan op studiebureau Sweco. Het gaat om volgende projecten in Puurs-Sint-Amands:

    1/ verhoging waterpeil in alluvium van de Gebuisloop te Ruisbroek, Puurs-Sint-Amands

    De Gebuispolder is gelegen in het alluvium van de Vliet. Historisch monde deze waterloop uit in de Vliet via een getijden uitwatering. Dit alluvium is zeer laag gelegen en heeft TAW peilen van ongeveer 1,00m. Grote delen van dit gebied hebben een venige ondergrond. Het project voorziet de bouw van 2 stuwen in de Gebuisloop waardoor gecontroleerde peilverhogingen in droge perioden mogelijk zullen zijn.

    2/ vernatting van het natuurgebied Moer te Coolhem, Puurs-Sint-Amands

    Het Moer-Hof van Coolhem is een zeer waardevol natuurgebied met een oppervlakte van ongeveer 90 ha. Dit domein is deels eigendom van de gemeente Puurs-Sint-Amands en agentschap Natuur en Bos. Historisch werd dit gebied vernat door de aanvoer van (getijden) water vanaf de Molenbeek via de Goorlaagbeek. Door het wegvallen van de getijden in 1976 kan dit systeem niet meer werken. Dit project voorziet een herstel van deze historische watertoevoer, wel via een deels nieuwe verbinding van de Vliet naar het Moer, deels via de Hellebeek en de Goorlaagbeek. Dit project bevat een nieuwe waterloop en een aantal stuwen en kleppen om deze nieuwe verbinding volledig controleerbaar en stuurbaar te maken.

    3/ bijkomende buffering in natuurgebied Tekbroek, Puurs-Sint-Amands

    Het Tekbroek is volledig gelegen in het alluvium van de Vliet, heeft een oppervlakte van ongeveer 17 ha en is eigendom van de gemeente Puurs-Sint-Amands. De waterloop Speelmansbeek loopt doorheen het Tekbroek en heeft uitwatering in de Vliet via een oude en versleten uitwateringsconstructie. Het project voorziet een nieuwe uitwateringssluis in de Vliet. Deze nieuwe sluis zal het mogelijk maken om in perioden van stormen het waterbufferend vermogen van het Tekbroek beter te regelen en te controleren. Eveneens zal er op de Speelmansbeek een stuw gebouwd worden om de waterstanden in droge perioden te verhogen en zo verdroging tegengaan van de hoger gelegen kouter en het landbouwgebied.

    De samenwerkingsovereenkomst omvat afspraken over de taakverdeling en de te dragen kosten in verband met de voorbereidende studies, ontwerpen en het bekomen van de nodige vergunningen, de aanbesteding, uitvoering en opvolging en het latere beheer. De aanbesteding en navolgende gunning en de opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering worden door de polder Vliet en Zielbeek gedragen waarbij de polder Vliet en Zielbeek zal optreden als bouwheer. De regelgeving overheidsopdrachten dient hierbij te worden gevolgd. Voor de aanstelling van eventuele externe partijen voor de uitvoering zal de polder Vliet en Zielbeek ook als bouwheer optreden.

    Op basis van het huidige ontwerp door Sweco wordt de uitvoeringskost van de 3 deelprojecten geraamd op € 287.936,76 incl. btw. De ontwerpkost komt op € 205.992,45 incl. btw. De gemeentelijke bijdrage wordt geraamd op € 57.587,35 incl. btw voor de uitvoering en op € 41.198,48 incl. btw voor de ontwerpkost.

    Betrachting is om deze projecten te realiseren tegen voorjaar 2026.

  • Context: Er lopen twee fietssnelwegen door onze gemeente : F18 - Sint-Niklaas-Mechelen en F19 - Dendermonde-Boom.

    Sinds kort werden er wegmarkeringen op de fietssnelwegen aangebracht om de fietsers te verwittigen dat ze geen voorrang hebben bij het oversteken van een weg, waarop ook auto’s kunnen rijden. Voor Open GROEN zou dit omgekeerd moeten zijn. Bij oversteken op fietssnelwegen moeten automobilisten en andere gemotoriseerd vervoer, voorrang geven aan de fietsers.

    Fietssnelwegen vind je langs spoor-, water- of snelwegen. Het zijn kwaliteitsvolle fietsroutes, rechttoe rechtaan, voor fietsverplaatsingen tussen steden. Een ruggengraat waarop andere fietsverbindingen aansluiten. Samen vormen ze een netwerk dat heel Vlaanderen omspant.

    Het traject van een fietssnelweg is zorgvuldig uitgedacht en de infrastructuur wordt zo ontworpen of aangepast dat vlot fietsen over langere afstand haalbaar is. De principes zijn:

    • zo weinig mogelijk stops
    • bij kruispunten: voorrang voor fietsers waar mogelijk
    • brede route, zodat voorbijsteken en sociaal fietsen haalbaar is
    • comfortabele, vlot bollende ondergrond
    • rechtlijnig ontwerp

    Het principe van voorrang voor fietsers is al op verschillende plaatsen gerealiseerd.

    Enkele voorbeelden :

    - Op F27.: ook gekend als het Leirekens -fietspad van Steenhuffel naar Aalst

    - Op F13 : op verschillende plaatsen in Hoboken

    - Op F1 Brussel-Mechelen-Antwerpen

    - Op F74 : Hasselt - Hamont-Achel

    Voorstel van beslissing : Onderzoek naar het voorrang geven aan fietsers op de fietssnelwegen F18 en F19 bij het kruisen van wegen.

  • Bij aanvang van de zitting van de gemeenteraad werd de stemming gevraagd of dit punt wegens spoedeisendheid mag toegevoegd en behandeld worden.

    Motivering spoedeisendheid:

    Dit punt m.b.t. de trajectcontrole wordt bij hoogdringendheid toegevoegd aan de agenda omwille van de start van de verwerking van privacy-gegevens vanaf de testfase. Recent werden de ANPR-camera's in Liezele en Breendonk op de trajectcontrole volledig in orde gebracht om de testfase op te starten. De concrete planning was tot voor kort nog onbekend waardoor er geen zicht was op de plaatsings- en ijkingsdatum. Voor deze testfase effectief kan starten, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te geven omtrent de plaatsing en het zichtbaar gebruik van cameratoezicht door ANPR-camera's voor trajectcontroles op het grondgebied van de gemeente Puurs- Sint-Amands. Na het doorlopen van de testfase waarbij de bestuurders een waarschuwingsbrief ontvangen bij een overtreding, zal na één maand de effectieve trajectcontrole met navolgende retributie starten.

    Stemming: met 21 stemmen voor (Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Willem Geeroms, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Anne De Ron, Ronny Tourné, Raf De Blaiser, Patrick Pauwels, Jürgen Buyst, Luk Ceurvelt, Reinhilde Goossens, Robbe Cooremans, Giselle Vissers, Ine Schokkaert, Sander Schokkaert, Eva Peleman, Jelien De Laet, Marleen Vos, Joos Wauters), 7 onthoudingen (Jan Van Camp, Peggy Seeuws, Linda Caluwaerts, Jorden Dewachter, Erwin Mertens, Marc Van Aken, Kristina Galestian)

    Trajectcontrole is een systeem waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten. Trajectcontrole werkt met nummerplaatherkenning (ANPR).
    Aan begin- en eindpunt wordt het tijdstip van passage geregistreerd. Indien een voertuig dit sneller doet dan toegelaten, zal er een boete worden opgemaakt. Sinds 2021 kunnen kleinere overtredingen (minder dan 20 km/u over snelheidslimiet) als Gas-boete beboet worden, via de GAS-5 wetgeving.
    Er werden verschillende trajecten tegen het licht gehouden in functie van juridische en praktische haalbaarheid, wenselijkheid, financiële haalbaarheid en inpasbaarheid in een breder systeem waarbij ook sluipverkeer kan worden aangepakt.

    De plaatsing van vaste intelligente camera's (type ANPR) en het gebruik ervan wordt op zichtbare wijze door PZ Rivierenland in het kader van hun opdrachten op de volgende niet-besloten plaatsen voorzien:

    • Liezele-Dorp
      • Liezele - Liezele Dorp/Theo Andriesstraat te 2870 PUURS-SINT-AMANDS, Liezele-Dorp 102
      • Liezele - Liezele Dorp/Verberdestede te 2870 PUURS-SINT-AMANDS, Liezele-Dorp 52
    • Molenheide – Groenstraat
      • Breendonk - Groenstraat 68 te 2870 PUURS-SINT-AMANDS, Groenstraat 68
      • Breendonk - Molenheide/Steenbossen te 2870 PUURS-SINT-AMANDS, Molenheide 36
    • Pullaarsteenweg
      • Sauvegarde - Pullaarsteenweg/spoorwegovergang te 2870 PUURS-SINT-AMANDS, Pullaarsteenweg 182
      • Sauvegarde - Pullaarsteenweg/Begonialaan te 2870 PUURS-SINT-AMANDS, Pullaarsteenweg 108

Werken

  • Het 'Drieprovinciepunt' Antwerpen - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant en het 'middelpunt Vlaanderen' dienen, in overleg tussen de drie betrokken gemeenten, opnieuw als toeristisch attractiepunt ingericht te worden.

    De ontwerpopdracht voor de opdracht “Drieprovinciepunt” werd gegund aan ARA (Atelier Ruimtelijk Advies), Gitschotellei 150 te 2600 Berchem. 

    In het kader van de opdracht “Drieprovinciepunt” werd een bestek met nr. G-2023-077 opgesteld door de ontwerper, ARA Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem.

    De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 463.794,92 € excl. btw of 561.191,85 € incl. 21% btw (97.396,93 € btw medecontractant).

    Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

    De gemeente Buggenhout zal instaan voor 40% van de totale kosten en dit met een maximum van 250.000,00 € incl. 21% btw. Dit deel wordt geraamd op 224.476,74 € incl. 21% btw. Er worden geen werken uitgevoerd op grondgebied van de gemeente Londerzeel, waardoor zij geen financieel betrokken partij zijn.

    Het saldo van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Puurs-Sint-Amands. Dit deel bedraagt 336.715,11 € incl. 21% btw (58.438,16 € btw medecontractant).

    Het studiebureau voorziet dat deze werken 55 werkdagen in beslag zullen nemen.

Ondersteuning

Juridische zaken

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands en gemeente Buggenhout hebben beslist om de directe omgeving van het geografisch Middelpunt van Vlaanderen en het Drieprovinciepunt tot een toeristische hotspot te maken en gaan over tot de heraanleg van deze site. De grote afspraken over onder meer het aandeel en takenpakket van elke gemeente en de financiële inbreng werden echter nog niet op papier gezet. Bijgevolg wordt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd.

Onroerend goedbeheer

  • Strook grond Buisstraat - Afstand

    De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht een strook grond, thans aangelegd als voetpad, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Buisstraat 38 kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 692/F7 P0000 met een oppervlakte volgens meting van 29,98 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.

  • De gemeente is eigenaar van het oud gemeentehuis te Ruisbroek.

    Het te verkopen goed betreft een bebouwde grond met een voormalig gemeentehuis gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse Ruisbroek-Dorp 51A kadastraal gekend 2de afdeling sectie B nummer 343B P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van 143,00 m².

    Het gebouw zal verkocht worden via een verkoopprocedure 'bieden onder gesloten omslag', die verwant is met een openbare verkoop. De verkoop zal afgehandeld worden op basis van de hoogst geboden aankoopprijs. De minimum verkoopprijs wordt vastgesteld op € 250.000,00.

Dienstverlening

Inspraak en participatie

  • Statuten jeugdraad - Goedkeuring

    Bij het begin van elke legislatuur moet de gemeenteraad de officiële inspraakorganen bij het gemeentebeleid benoemen en erkennen.

    De gemeenteraad is vrij om te bepalen hoeveel adviesraden zij erkennen. Wel is het zo dat de oprichting en erkenning van de jeugdraad decretaal verplicht is en er decretaal bepaald is dat er gestructureerde inspraak in het gemeentelijk cultuurbeleid moet zijn. De jeugdraad voldoet aan de decretale verplichting in het kader van het gemeentelijke jeugdbeleid.

    Aangezien de gemeenteraad in het participatiereglement, zoals vastgesteld in vergadering van 27 januari 2025, heeft beslist om een jeugdraad te installeren voor deze legislatuur, dienen de statuten voor deze jeugdraad goedgekeurd te worden. 

    De jeugdraad is voldoende representatief voor de doelgroep en bestaat uit afgevaardigden van de jeugdwerkinitiatieven en individuele jongeren niet verbonden aan een jeugdwerkinitiatief.

    De jeugdraad komt minstens twee keer per jaar samen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de statuten van de jeugdraad goed te keuren. 

Beleven

Sport

  • Context: De problematiek van het zwembad in Bornem is onlangs uitgebreid in de pers geweest. Het is duidelijk dat het zwembad dringend aan renovatie toe is en de capaciteit beperkt is. Er wordt ook uitgekeken naar een bijdrage van onze gemeente. De inwoners van onze gemeente zijn inderdaad goede gebruikers van het zwembad in Bornem. 1/3 van de zwembadbezoekers zijn inwoners van onze gemeente. De infrastructuur en uitbating van een zwembad zijn kostelijk en dienen dus op zijn minst bovenlokaal, op het niveau van Klein-Brabant, behandeld te worden. Gezien de hoge kosten heeft het geen zin dat elke gemeente een eigen zwembad bouwt en uitbaat.

    Er worden in Vlaanderen verschillende initiatieven genomen om het zwemmen in “open water” aan te moedigen en te faciliteren. Cfr. zwemmen in Damse Vaart, in het Keerdok in Mechelen, Bonapartedok in Antwerpen. In onze gemeente en in Bornem zouden er verschillende locaties voor openwater zwemmen kunnen onderzocht worden. Wij denken voor Puurs-Sint-Amands aan afgebakende zones op aan Clothilde- Hellegatstraat/ Zeekanaal in Ruisbroek of aan de Donkstraat in Ruisbroek…  “Lokale besturen kunnen sinds 2024 zelf “vrije zwemzones” inrichten, VLAREM II-wijziging inzake zwemmen in open water “Subafdeling 5.32.8.5.Vrije zwemzones.”

    Open GROEN stelt voor om in overleg met de gemeente Bornem een totaal plan op te stellen over de zwemgelegenheden voor de inwoners van Klein-Brabant, overdekt en in open water. Een samenwerking zou ook de subsidiekansen van het Agentschap Sport van de Vlaamse gemeenschap, aanzienlijk kunnen verhogen.

    Dit is een opportuniteit om beide dossiers "indoor en outdoor zwemmen" op niveau van Klein-Brabant te onderzoeken en te realiseren.

    Voorstel van beslissing: De gemeente Puurs-Sint-Amands spreekt met de gemeente Bornem af om de zwemmogelijkheden - indoor en outdoor - voor alle burgers en (scholen) van Klein-Brabant op een kostenefficiënte wijze te onderzoeken ihkv het meerjarenplan. Op het niveau van Klein-Brabant kan, op basis van dit onderzoek, een totaalplan worden opgemaakt mbt de faciliteiten voor zwemmers (en scholen) van beide gemeenten.

Erfgoed en toerisme

  • Het Eredienstendecreet bepaalt dat elke gemeente vanaf 1 januari 2025 een kerkenbeleidsplan moet hebben. Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat de langetermijnvisie voor alle parochiekerken op het grondgebied van een gemeente bevat. Het moet ondertekend zijn door het gemeentebestuur en de bisschop. De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft een geactualiseerde versie van haar kerkenbeleidsplan opgemaakt. Dit plan vormt een strategisch kader voor het toekomstig gebruik van de zeven kerkgebouwen in de gemeente, rekening houdend met de veranderende maatschappelijke en religieuze context. Het geactualiseerde kerkenbeleidsplan werd ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en is vervolgens goedgekeurd door de bisschop van aartsbisdom Mechelen-Brussel. 

Lokale economie

  • Al geruime tijd heerst er ongenoegen over het verdwijnen van geldautomaten uit de deelgemeenten. Daardoor moeten inwoners die niet centraal wonen in een relatief grote gemeente als Puurs-Sint-Amands vaak ver reizen, verder dan 5 kilometer bijvoorbeeld, om cashgeld af te kunnen halen.

    Het is onze principiële overtuiging dat, naast de digitale betaalmiddelen, mensen ook in de mogelijkheid moeten zijn om makkelijk over contant geld te beschikken. Dit omwille van praktische redenen, maar ook omdat we vandaag in een heel andere context leven dan enkele jaren geleden. De hybride veiligheidsdreiging, door cyberaanvallen, maakt het digitaal betalingsverkeer veel kwetsbaarder dan vroeger. Daardoor neemt het belang van een voorraad cashgeld dus toe. Het is raadzaam, ook volgens de adviezen van de EU, dat alle burgers ook voldoende contant geld hebben.

    Begin dit jaar meldde het gemeentebestuur echter werk te zullen maken van twee cashpoints, ééntje in Sint-Amands en één in Ruisbroek aan het station. Op dit moment is er echter nog geen sprake van deze cashpoints.

    Wij willen met dit punt het gemeentebestuur dan ook aanzetten om zo snel mogelijk deze geldafhaalpunten te voorzien in alle deelgemeenten.

Vragen