Einde 2023 werd een prijsverhoging met korting van de warme maaltijden doorgevoerd. Deze dienstverlening werd toen overgeheveld naar het zorgbedrijf ten gevolge van fiscale regelgeving. De korting werd uitgewerkt op basis van de verhoogde tegemoetkoming. Echter na evaluatie van deze nieuwe regel blijkt dat de korting op basis van de verhoogde tegemoetkoming niet overeenkomt met de mate van behoeftigheid van de gebruiker. Er worden andere sociale rechten voorgesteld die een betere indicator zijn voor de behoeftigheid van de gebruiker. De korting zal niet procentueel berekend worden, maar nominaal een bedrag zijn. Deze wijzigingen worden ter kennisgeving voorgelegd aan de Raad voor maatschappelijk Welzijn.
Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:
Bevoegdheidsgrond
In de Raad voor maatschappelijk welzijn van 18 december 2023 werd de dienstverlening van de warme maaltijden overgeheveld naar het zorgbedrijf Klein-Brabant. Het reglement werd aangepast en voorgelegd aan de AV van het zorgbedrijf. Initieel was het voorwerp van het reglement naast een overheveling ook een prijsstijging. In de Raad voor maatschappelijk welzijn van 18 december 2023 werd het voorstel gedaan om een korting toe te staan van 25% op de nieuwe prijs voor personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.
Wegens GDPR-regelgeving waren wij genoodzaakt de korting toe te kennen op basis van een bewijs of attest van de mutualiteit waarin het recht op verhoogde tegemoetkoming voor gebruikers werd bevestigd.
Het nieuwe reglement werd goedgekeurd door de algemene vergadering van het Zorgbedrijf op 29 april 2024.
Bij de evaluatie van het huidige reglement werd vastgesteld dat de verhoogde tegemoetkoming geen goede indicator is om de behoeftigheid vast te stellen. Wij willen vooral voor de kwetsbare burger een gezonde maaltijd garanderen. Kwetsbaarheid en behoeftigheid zijn enerzijds afhankelijk van het inkomen, maar ook de sociale weerbaarheid en zelfredzaamheid moeten meetellen. De verhoogde tegemoetkoming focust vooral op het inkomen. Een meer gedifferentieerde basis dringt zich op om de korting toe te kennen aan die kwetsbare burgers waarbij de nood het hoogst is.
Anderzijds willen wij de werklast voor onze diensten beperken, omdat de winst in de opbrengsten voor deze dienstverlening niet op zijn beurt extra wordt uitgegeven in meer administratief werk voor het personeel en dus een extra personeelskost. We trachten dus bij het voorstel efficiëntiewinsten te boeken. Daarnaast willen wij de gebruiker van de maaltijden zo beperkt mogelijk lastig vallen met administratieve overload doordat attesten jaarlijks moeten aangevraagd worden door gebruikers of mantelzorgers.
Volgende indicatoren van kwetsbaarheid die door onze OCMW-diensten eenvoudig geverifieerd kunnen worden zullen in de toekomst toegang geven tot 3 euro korting:
- Recht op een leefloon: bij aanvraag van een warme maaltijd kan dit door de Sociale Dienst eenvoudig nagekeken worden en vergt dit geen extra onderzoek of huisbezoek
- In budgetbeheer zijn: zelfde redenering als de voorgaande indicator.
- Recht op een integratietegemoetkoming of een inkomens vervangende tegemoetkoming. In kader van personen met een beperking wordt gezien naar de mate van beperking en het inkomen. Dit recht kan nagegaan worden door de thuiszorgcoördinatoren en de Sociale Dienst.
- Recht op een zorgbudget voor zorgbehoevende ouderen (de vroegere tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THGAB)) waar inkomen en zorgbehoefte wordt geïndiceerd en zo ook een goede indicator is voor behoeftigheid.
- Tenslotte kan in verlenging van het leefloon de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) voor 65+ als laatste indicator gedefinieerd worden. Deze wordt echter door de pensioendienst toegekend en dient dus ofwel bevraagd te worden bij de gebruiker of een opzoeking kan gebeuren door de Sociale Dienst in het softwarepakket om de gegevens te raadplegen in kader van een sociaal onderzoek.
Hierdoor beperken wij ook de bewijslast van de gebruiker doordat wij deze sociale rechten kunnen nakijken via de Sociale Dienst van het OCMW of de thuiszorgcoördinatoren.
Dit nieuwe reglement werd goedgekeurd in de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf van 15 januari 2025 met ingang van 1 april 2025. In principe is de raad van bestuur bevoegd voor het vaststellen van reglementen. Het vorige reglement werd echter goedgekeurd door de Algemene Vergadering van het zorgbedrijf. Daarom zal het oude reglement opgeheven worden in de AV van 27 januari 2025 met ingang van 1 april 2025.
De bedragen werden opgenomen in de meerjarenplanning.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van onderstaand reglement warme maaltijden aan huis, lokale dienstencentra Zorgbedrijf Klein-Brabant campus Puurs, waarin het principe van de korting wordt gewijzigd:
Artikel 1. Doel
Het Zorgbedrijf Klein-Brabant biedt maaltijden aan gebruikers die:
- 60 jaar zijn of ouder;
- jonger zijn dan 60 jaar en omwille van hun gezondheidstoestand en/of sociale omstandigheden hun maaltijd niet zelfstandig kunnen bereiden en/of opwarmen;
De maaltijden worden aangeboden aan huis, in de lokale dienstencentra en in het Zorgbedrijf Klein-Brabant campus Puurs.
Op deze wijze wil het Zorgbedrijf Klein-Brabant preventief bijdragen aan een gezonde voeding voor de gebruikers met een zorgnood met als doel zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
Artikel 2. Doelgroep
Komen in aanmerking voor:
2.1 Warme maaltijden aan huis:
- De inwoners van Puurs-Sint-Amands die 60 jaar of ouder en gedomicilieerd zijn in Puurs-Sint-Amands of feitelijk wonen in deze gemeente;
- De inwoners van Puurs-Sint-Amands die jonger zijn dan 60 jaar indien zij omwille van hun gezondheidstoestand en/of sociale omstandigheden hun maaltijd niet zelfstandig kunnen bereiden en/of opwarmen, zoals blijkt uit een sociaal onderzoek van de thuiszorgcoördinator;
2.2 Warme maaltijden in de lokale dienstencentra:
- Gebruikers van de lokale dienstencentra en aan de leeftijdsvoorwaarden voldoen;
- Gebruikers die jonger zijn dan 60 of niet-inwoner maar regelmatige gebruiker van de dienstverlening van het dienstencentrum;
2.3 Warme maaltijden Zorgbedrijf Klein Brabant campus Puurs:
- De inwoners van Puurs-Sint-Amands die 60 jaar of ouder zijn;
- De inwoners van Puurs-Sint-Amands die jonger dan 60 jaar zijn, indien zij omwille van hun gezondheidstoestand en/of sociale omstandigheden hun maaltijd niet zelfstandig kunnen bereiden en/of opwarmen, zoals blijkt uit een sociaal onderzoek van de thuiszorgcoördinator;
- Bewoners van de groep assistentiewoningen;
Artikel 3. Voorwaarden
3.1. Warme maaltijden:
§1 De warme maaltijd bestaat uit soep, hoofdgerecht en dessert exclusief dranken. In het Zorgbedrijf Klein-Brabant campus Puurs (cafetaria) wordt water voorzien bij de maaltijd. Ook in de lokale dienstencentra staat een waterfontein ter beschikking.
§2. Organisatie dienstverlening:
De dagen waarop de gebruiker een maaltijd wenst, kunnen vrij gekozen worden. Omwille van distributiebeperkingen kan op sommige dagen een wachtlijst worden aangelegd.
- Warme maaltijden aan huis worden geleverd van maandag tot en met zaterdag (uitgezonderd feestdagen). Indien er ook nood is om maaltijden op zondag te verkrijgen, zal de thuiszorgcoördinator op huisbezoek komen om hiervoor een oplossing zoeken. De maaltijden worden geleverd tussen 10.30u en 13.15u. Gebruikers ontvangen wekelijks een menu.
- Warme maaltijden in de lokale dienstencentra kunnen ter plaatse genuttigd worden in de cafetaria op weekdagen (van maandag tot vrijdag, uitgezonderd sluitingsdagen) tussen 12.00u en 13.00u.
- Warme maaltijden in het Zorgbedrijf Klein-Brabant campus Puurs kunnen ter plaatse (cafetaria) genuttigd worden van maandag tot en met zondag (en feestdagen) tussen 11.30u en 12.30u.
§3. Allergieën of voedselintoleranties dienen doorgegeven te worden zodat hiermee rekening kan gehouden worden (op doktersvoorschrift). Verdere informatie omtrent allergenen en de hierbij horende wetgeving kan bekomen worden via keuken@zorgbedrijf.klein-brabant.be of telefonisch via het nummer 03 203 27 00.
§4. De gebruikers kunnen vragen vlees te snijden of te vermalen.
3.2. Levering
§1. De maaltijden worden warm geleverd en voldoen aan de hygiënische en kwalitatieve normen (HACCP-normen).
§2. Materiaal:
Na de bedeling dient de gebruiker het uitgeleende materiaal volledig schoon te maken en klaar te zetten zodat bij de volgende maaltijdbedeling het geheel kan meegenomen worden. Bij verlies, diefstal en/of eventuele beschadiging zal een schadevergoeding worden gevraagd afhankelijk van het beschadigd materiaal. De aankoopprijs van het vervangend materiaal zal worden aangerekend. Bij opstart van de dienstverlening ontvangt de gebruiker een overzicht van de bedragen van de aankoopprijs van de materialen. Alle materialen worden uitsluitend gebruikt voor het leveren van maaltijden en mogen om geen enkele reden voor andere doeleinden aangewend worden. Bij stopzetting wordt het leeggoed binnen 3 kalenderdagen terugbezorgd door de gebruiker, diens familie of mantelzorger.
§3. Bij afwezigheid van de gebruiker wordt de maaltijd niet afgeleverd.
§4. Als de woning van de gebruiker door tijdelijke wegwerkzaamheden of festiviteiten niet bereikbaar is, zal de keukenmanager telefonisch of persoonlijk via de bedeler contact opnemen en samen met de gebruiker naar een oplossing zoeken.
Woningen worden niet betreden als een hond vrij rondloopt. Als de gebruiker zich hier niet aan houdt, behoudt het Zorgbedrijf Klein-Brabant zich het recht voor de dienstverlening stop te zetten na advies en beslissing van het directiecomité Zorgbedrijf Klein-Brabant.
Artikel 4. Bedragen
§1. Een warme maaltijd aan huis wordt aangeboden aan 13 euro, een tweede maaltijd op hetzelfde adres aan 11 euro.
§2. Een warme maaltijd voor een gebruiker van het lokaal dienstencentrum of buurtbewoner van 60 jaar of ouder wordt aangeboden aan de prijs van 11 euro. Indien men jonger is dan 60 jaar of niet-inwoner is, maar regelmatig gebruik maakt van de dienstverlening van het dienstencentrum bedraagt de prijs 13 euro.
§3. Een warme maaltijd in het Zorgbedrijf Klein Brabant campus Puurs (in de ontmoetingsruimte of refter in groep) wordt aangeboden aan 11 euro.
§4. Bewoners van een assistentiewoning op de beide campussen van het Zorgbedrijf die hun maaltijd in hun flat wensen te gebruiken, betalen dezelfde prijs als de maaltijden aan huis: eerste maaltijd aan 13 euro, maaltijd voor tweede persoon woonachtig in dezelfde flat 11 euro.
§5. Op basis van welbepaalde sociale rechten, welke worden bepaald in artikel 5.1, kan een inwoner genieten van korting op de maaltijdprijzen van 3 euro per maaltijd.
Artikel 5. Korting
5.1 Voorwaarden om de korting te kunnen genieten:
- De gebruiker heeft recht op een leefloon;
- De gebruiker is in budgetbeheer;
- De gebruiker heeft recht op een integratietegemoetkoming of een inkomens vervangende tegemoetkoming;
- de gebruiker heeft recht op een zorgbudget voor zorgbehoevende ouderen (de vroegere tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB));
- De gebruiker heeft recht op een inkomensgarantie voor ouderen;
Zodra de gebruiker gerechtigd is op één van deze sociale rechten, zal een korting van 3 euro per maaltijd worden toegestaan.
Als de gebruiker meerdere sociale rechten geniet, zoals hierboven genoemd, geeft dit slechts recht op één korting van 3 euro per maaltijd d.w.z. deze rechten kunnen niet gecumuleerd toegepast worden.
5.2 Bepalen van de korting
Op basis van de toestemming die door de gebruiker of zijn mantelzorger wordt gegeven, zal de maatschappelijker werker van de sociale dienst van het OCMW of thuiszorgcoördinatoren de rechten op de sociale tegemoetkomingen van de gebruiker verifiëren. Op basis van deze controle wordt de korting toegepast voor het lopende kalenderjaar. Elk jaar wordt de geldigheid van het recht gecontroleerd. Indien deze toestemming niet wordt gegeven, heeft de gebruiker geen recht op de korting.
5.3. Stopzetting korting
De gebruiker is verplicht om het Zorgbedrijf onmiddellijk schriftelijk in kennis te stellen indien zijn sociaal recht dat toegang verleent tot de korting is stopgezet.
5.4. Sanctie
Indien aan de gebruiker onterecht een korting werd toegekend, zal het Zorgbedrijf retroactief 3 euro korting per maaltijd terugvorderen, in het bijzonder wanneer de gebruiker niet de verplichte kennisgeving heeft gedaan, zoals bepaald in artikel 5.3, of bij fraude.
Artikel 6. Procedure
6.1. Aanvragen
Aanvragen dienen minstens 1 werkdag op voorhand te gebeuren bij voorkeur via het elektronisch aanvraagformulier op de website www.puurs-sint-amands.be.
6.2. Formulieren die bij de aanvraag dienen gevoegd te worden:
1) Aanvraagformulier op de website
2) Doktersattest voor dieetmaaltijden
6.3. Huisbezoeken:
Wanneer gebruikers niet aan de leeftijdsvoorwaarde voldoen of voor zondag nood hebben aan een maaltijd zal tijdens een huisbezoek van de thuiszorgcoördinator bekeken worden welke de best passende dienstverlening is voor de betrokkene. Het sociaal verslag wordt voorgelegd aan het directiecomité.
6.4. Stopzetting, afwezigheid of wijzigingen:
§1. Een geplande stopzetting, afwezigheid of een wijziging dient minstens 1 werkdag op voorhand gemeld te worden. Dit kan bij voorkeur telefonisch via het nummer 03 203 27 00, via het gemeentehuis, het Zorgbedrijf Klein-Brabant of de lokale dienstencentra.
§2. Een plotse of onvoorziene afwezigheid dient gemeld te worden vóór 10.00u van diezelfde dag. Bij gebrek daaraan wordt de bestelde maaltijd aangerekend. Op werkdagen kan deze melding gebeuren via het algemeen telefoonnummer van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands 03 203 27 00 of aan de balies van het Zorgbedrijf Klein-Brabant.
§3. Voor maaltijden die op zaterdag geleverd worden, dient de plotse of onvoorziene afwezigheid rechtstreeks gemeld te worden aan de keuken via het telefoonnummer 03 890 15 35 (keuken Zorgbedrijf Klein-Brabant campus Puurs)
Artikel 7. Facturatie
Iedere gebruiker ontvangt een maandelijks factuur van het Zorgbedrijf Klein-Brabant aangaande de geleverde maaltijden. De eventuele schadevergoeding verschuldigd volgens artikel 3.2, §2 bij verlies, diefstal of beschadiging van materialen, wordt eveneens verrekend via de factuur. Bij niet betaling van de facturen kan de levering van maaltijden stopgezet worden.
Artikel 8. Vragen, opmerkingen of klachten
Vragen, opmerkingen of klachten kunnen telefonisch, maar bij voorkeur elektronisch via het meldingsformulier gemeld worden. Dit meldingsformulier wordt ter beschikking gesteld op de website www.puurs-sint-amands.be. Tijdens kantooruren kan men, voor klachten ook terecht in het gemeentehuis, Zorgbedrijf Klein-Brabant of de lokale dienstencentra.
Artikel 9. Opheffing
Het reglement warme maaltijden aan huis, lokale dienstencentra, Zorgbedrijf Klein-Brabant zoals vastgesteld door de algemene vergadering van het Zorgbedrijf Klein-Brabant op 29 april 2024 wordt met ingang van 1 april 2025 opgeheven.
Artikel 10. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit reglement wordt vastgesteld door de Raad Van Bestuur van Zorgbedrijf Klein-Brabant van 15 januari 2025 en treedt in werking op 1 april 2025.
De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.