Besluit
Enig artikel: De notulen van de gemeenteraadszitting van 27 maart 2023 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd via mail van 14 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering (jaarvergadering) van ZEFIER die op 8 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering (jaarvergadering) op 8 juni 2023 van ZEFIER, zijnde:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.
2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022.
3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)
4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering (jaarvergadering) van ZEFIER op 8 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan ZEFIER.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 21 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van ISVAG die op 1 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 1 juni 2023 van ISVAG, zijnde:
1. Samenstelling bureau
2. Goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering van 20 oktober 2022
3. Ontslag en benoeming bestuurders
4. Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering
5. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2022
6. Kennisneming presentiegelden 2022
7. Kwijting aan bestuurders en commissarisbedrijfsrevisor
8. Goedkeuring gecoördineerde tekst van de statuten ISVAG
9. Toelichting stand van zaken vergunningstrajecten en uitvoering
10. Varia
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van ISVAG op 1 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan ISVAG.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 30 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVERLEK die op 23 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 23 juni 2023 van IVERLEK, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IVERLEK op 23 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVERLEK via het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 6 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene jaarvergadering van TMVS dv die op 20 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene jaarvergadering op 20 juni 2023 van TMVS dv, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene jaarvergadering van TMVS dv op 20 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3:Een afschrift van dit besluit zal :
- hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a Intercommunaal Beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent,
- hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20230620AVTMVS@farys.be
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 28 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGEMO die op 9 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 9 juni 2023 van IGEMO, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IGEMO op 9 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IGEMO.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 21 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van PIDPA die op 16 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 16 juni 2023 van PIDPA, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van PIDPA op 16 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan PIDPA.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 17 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA die op 16 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.
In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).
De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.
De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.
De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.
Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.
Besluit
Artikel 1 :
De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
Artikel 3: De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:
(hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.
Artikel 4:
De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.
Artikel 5:
De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.
Artikel 6:
De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.
Artikel 7:
De gemeenteraad keurt de deelname aan de herschikking van de aandelen uitgegeven door Pidpa conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan de aandelen uitgegeven door Pidpa na inwerkingtreding van de Transactie zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023 cf. de individuele fiche die de gemeente samen met de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering ontvangen heeft.
Artikel 8:
De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.
Artikel 9:
De gemeenteraad besluit, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit deelnemer te blijven van Pidpa voor de rioleringsactiviteit en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.
Artikel 10:
De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.
Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.
Tevens keurt de gemeenteraad, voor zover dat vereist zou zijn voor een ordelijke inwerkingtreding van de Transactie, de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de [stad/gemeente] uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze [stad/gemeente] zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de [stad/gemeente] geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.
Artikel 11:
De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
Artikel 12:
De gemeenteraad keurt goed om Eddy Ceurstemont, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger Peggy Seeuws, gemeenteraadslid, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
Artikel 13:
De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
Artikel 14:
Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 24 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 16 juni 2023 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 16 juni 2023 van IVAREM, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IVAREM op 16 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente ontving via Religiopoint de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Pieter Puurs. Deze werd door de Kerkraad op 7 maart 2023 unaniem goedgekeurd. De jaarrekening van de kerkfabriek is onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en de goedkeuring van de provinciegouverneur.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad adviseert de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Pieter Puurs gunstig. Er werd geen exploitatietoelage gevraagd aan de gemeente Puurs-Sint-Amands. De ingeschreven gemeentelijke investeringstoelage bedroeg 9.000 euro en komt overeen met het toegekende bedrag in de boekhouding van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
Toelichting
De gemeente heeft de plicht om de herkenningstekens en 2 jaarlijks de hydrant te controleren en te testen.
De opdrachtnemers dienen hier over een specifieke opleiding te beschikken maar het werk op zich is geschikt voor maatwerkbedrijven.
In het kader van de opdracht “2-jaarlijks nazicht hydranten grondgebied Puurs-Sint-Amands” werd een bestek met nr. G-2023-012 opgesteld door de ontwerper.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 126.480,00 excl. btw of € 153.040,80 incl. 21% btw.
De basisopdracht zal worden afgesloten voor een duur van 24 maanden. De opdracht kan nadien nog éénmaal worden verlengd voor 24 maanden. De maximale looptijd van dit dossier bedraagt dus 48 maanden.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-012 en de raming voor de opdracht “2-jaarlijks nazicht hydranten grondgebied Puurs-Sint-Amands”, opgesteld door de ontwerper worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 126.480,00 excl. btw of € 153.040,80 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, is de opdracht voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.
Artikel 4: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode G-GBB-WERK/0200-00/61030230/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN en in het budget van de volgende jaren - "Prestaties van derde voor onderhoud en herstel wegeninfrastructuur en toebehoren".
Toelichting
Enkele speeltoestellen op verschillende speelterreinen in Puurs-Sint-Amands moeten vervangen worden in het kader van de geldende veiligheidsnormen.
In het kader van de opdracht “Vervangen speeltoestellen 2023” werd een bestek met nr. G-2023-022 opgesteld door de dienst Groenbeheer.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 57.851,24 excl. btw of € 70.000,00 incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-022 en de raming voor de opdracht “Vervangen speeltoestellen 2023”, opgesteld door de dienst Groenbeheer worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 57.851,24 excl. btw of € 70.000,00 incl. btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 op artikelnummer G-GBB-WERK/0680-00/23000000 - "Speeltoestellen speeltuinen".
Toelichting
Het college initieerde op 15/12/2020 de opdracht voor de opmaak van een masterplan in Oppuurs.
Dit vanuit de ambitie om de eigen identiteit van elke deelgemeente binnen de nieuwe fusiegemeente te versterken: Puurs als prominent hoofdorp en Sint-Amands aan de Schelde met toerisme in de kijker. Oppuurs ligt centraal, op quasi gelijke afstand, tussen beide dorpen Puurs en Sint-Amands. Voor Oppuurs werd volgende ambitie uitgesproken: “Oppuurs is een levendige en landelijke woonkern met een sterke troef door de ligging langsheen de Vlietvallei. Door deze relatie meer voelbaar te maken tot in het centrum van Oppuurs door middel van zichten en groene stapstenen, kan het dorp een nieuwe uitstraling krijgen! “
Tegelijkertijd wou het gemeentebestuur via de Vlietvallei ook de relatie versterken met Lippelo. Dit werd mee bekeken in enerzijds het masterplan van Oppuurs en anderzijds in het masterplan van Lippelo. Voor de leesbaarheid werd beslist om de visie op de Vlietvallei in een aparte bundel masterplan Vlietnatuurpark op te nemen.
Het college gunde deze opdracht op 2/2/2021 aan Atelier Horizon.
In dialoog met de opdrachtgever werkte Atelier Horizon het masterplan volledig uit.
Tijdens dit traject werd ook ruimschoots aandacht gegeven aan participatie en communicatie. Immers het masterplan wordt gemaakt voor de inwoners. Volgende participatiemomenten werden georganiseerd:
- Eerste participatieronde met de inwoners om voeling te krijgen met wat er leeft in het dorp (wat zijn aandachtspunten, troeven...): infomarkt februari 2020
- Tweede participatie- en communicatieronde over het concept-masterplan met infomarkt op 14/3/2022
- Derde participatie- en communicatieronde in Oppuurs over het concept-masterplan met infomarkt op 24/11/2022
- Vierde participatieronde in Oppuurs over de voetbal-/sportsite voor de omwonenden (van de voetbal-/sportsite) op 13/3/2023
Tevens werden publicaties voorzien in het gemeentelijk infomagazine PSSST en in de digitale nieuwsbrief. De inwoners konden ook het concept-plan en de opgemaakte posters voor de infomarkten terugvinden op de projectpagina op de website van de gemeente https://www.puurs-sint-amands.be/masterplan-oppuurs-lippelo-beekvallei-2.
Daarnaast vonden bilaterale gesprekken plaats met enkele belangrijke betrokkenen in het projectgebied: de jeugdverenigingen, de school, de verenigingen…
Het concept-masterplan werd op 10/3/2022 voorgesteld aan de gemeenteraadscommissie en op 15/3/2022 aan de Gecoro. De draftversie van dit finaal masterplan werd toegelicht aan de Gecoro op 21/3/2023 en aan gemeenteraadscommissie op 17/4/2023.
Met de ontvangen feedback werd het masterplan Oppuurs finaal afgerond.
Dit masterplan zal de leidraad vormen voor toekomstige projecten en acties binnen dit plangebied.
Navolgend aan deze gemeenteraad zal de communicatiedienst de inwoners van Oppuurs informeren over de toekomstvisie van het bestuur over dit plangebied.
De dienst patrimonium heeft gelijklopend met deze opdracht ook een intensief aankoopbeleid gevoerd voor strategische locaties. Hierdoor heeft de uitvoering van dit masterplan ook alle kans van slagen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het masterplan Oppuurs opgemaakt door Atelier Horizon goed en engageert zich om toekomstige projecten gelegen in het projectgebied van dit masterplan, te toetsen aan en uit te voeren volgens de ruimtelijke visie uitgewerkt in dit masterplan.
Toelichting
Het college initieerde op 15/12/2020 de opdracht voor de opmaak van een masterplan in Lippelo.
Dit vanuit de ambitie om de eigen identiteit van elke deelgemeente binnen de nieuwe fusiegemeente te versterken: Puurs als prominent hoofdorp en Sint-Amands aan de Schelde met toerisme in de kijker. Voor Lippelo werd volgende ambitie uitgesproken: “Lippelo kenmerkt zich door zijn kleinschaligheid (een dorpje) en is quasi volledig omringd door een hoogwaardige natuurlijke en landschappelijke omgeving (Vlietvallei en bossen). Deze sterke troef moet behouden blijven en prominenter uitgewerkt worden.”
Tegelijkertijd wil het gemeentebestuur via de Vlietvallei ook de relatie versterken met Oppuurs. Dit werd mee bekeken in enerzijds het masterplan van Oppuurs en anderzijds het masterplan van Lippelo. Voor de leesbaarheid werd beslist om de visie op de Vlietvallei in een aparte bundel masterplan Vlietnatuurpark op te nemen.
Het college gunde deze opdracht op 2/2/2021 aan Atelier Horizon.
In dialoog met de opdrachtgever werkte Atelier Horizon het masterplan volledig uit.
Tijdens dit traject werd ook ruimschoots aandacht gegeven aan participatie en communicatie. Immers het masterplan wordt gemaakt voor de inwoners. Volgende participatiemomenten werden georganiseerd:
- Eerste participatieronde met de inwoners om voeling te krijgen met wat er leeft in het dorp (wat zijn aandachtspunten, troeven...): februari 2020
- Tweede participatie- en communicatieronde over het concept-masterplan met infomarkt op 21/3/2022 (Lippelo)
- Derde participatie- en communicatieronde over het concept-masterplan met infomarkt op 1/12/2022 (Lippelo)
Tevens werden publicaties voorzien in het gemeentelijk infomagazine PSSST en in de digitale nieuwsbrief. De inwoners konden ook het concept-plan en de opgemaakte posters voor de infomarkten terugvinden op de projectpagina op de website van de gemeente https://www.puurs-sint-amands.be/masterplan-oppuurs-lippelo-beekvallei-2.
Daarnaast vonden bilaterale gesprekken plaats met enkele belangrijke betrokkenen in het projectgebied: de school, de verenigingen…
In het voorjaar van 2023 werden ook de kinderen van de lagere school Libos via een participatietraject van Kind&Samenleving bevraagd over het masterplan van Lippelo. Deze participatie is zeer goed verlopen. De kinderen gaven waardevolle praktische tips met het oog op de uitvoering van het masterplan. Dit rapport is in opmaak.
Het concept-masterplan werd op 10/3/2022 voorgesteld aan de gemeenteraadscommissie en op 15/3/2022 aan de Gecoro. De draftversie van dit finaal masterplan werd toegelicht aan de Gecoro op 21/3/2023 en aan gemeenteraadscommissie op 17/4/2023.
Met de ontvangen feedback werd het masterplan Lippelo finaal afgerond.
Dit masterplan zal de leidraad vormen voor toekomstige projecten en acties binnen dit plangebied.
Navolgend aan deze gemeenteraad zal de communicatiedienst de inwoners van Lippelo informeren over de toekomstvisie van het bestuur over dit plangebied.
De dienst patrimonium heeft gelijklopend met deze opdracht ook een aankoopbeleid gevoerd voor strategische locaties. Hierdoor heeft de uitvoering van dit masterplan ook alle kans van slagen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het masterplan Lippelo opgemaakt door Atelier Horizon goed en engageert zich om toekomstige projecten gelegen in het projectgebied van dit masterplan, te toetsen aan en uit te voeren volgens de ruimtelijke visie uitgewerkt in dit masterplan.
Toelichting
Het college initieerde op 15/12/2020 de opdrachten voor de opmaak van een masterplan in Oppuurs en Lippelo. Deze opdrachten werden op 2/2/2021 aan Atelier Horizon gegund.
In beide masterplannen moest naast het uitwerken van een ruimtelijke visie voor het dorp, ook gezocht worden op welke wijze de relatie van elk dorp met de Vlietvallei kon versterkt worden en hoe de Vlietvallei een versterkende rol kon spelen tussen de deelgemeenten Oppuurs en Lippelo.
Voor de leesbaarheid werd beslist om de visie op de Vlietvallei in een aparte bundel masterplan Vlietnatuurpark op te nemen.
In dialoog met de opdrachtgever werkte Atelier Horizon de masterplannen voor Oppuurs en Lippelo volledig uit.
Tijdens dit traject werd ook ruimschoots aandacht gegeven aan participatie en communicatie. Immers het masterplan wordt gemaakt voor de inwoners. Zowel in de participatiemomenten voor Oppuurs als Lippelo werd de visie op de Vlietvallei toegelicht op volgende momenten:
- Eerste participatieronde met de inwoners van Oppuurs om voeling te krijgen met wat er leeft in het dorp en wat de verwachtingen zijn voor de Vlietvallei (wat zijn aandachtspunten, troeven...): infomarkt februari 2020
- Eerste participatieronde met de inwoners van Lippelo om voeling te krijgen met wat er leeft in het dorp en wat de verwachtingen zijn voor de Vlietvallei (wat zijn aandachtspunten, troeven...): februari 2020
- Tweede participatie- en communicatieronde in Oppuurs over het concept-masterplan inclusief het deel van de Vlietvallei met infomarkt op 14/3/2022
- Tweede participatie- en communicatieronde in Lippelo over het concept-masterplan inclusief het deel van de Vlietvallei met infomarkt op 21/3/2022
Tevens werden publicaties voorzien in het gemeentelijk infomagazine PSSST en in de digitale nieuwsbrief. De inwoners konden ook het concept-plan en de opgemaakte posters voor de infomarkten terugvinden op de projectpagina op de website van de gemeente, zie https://www.puurs-sint-amands.be/masterplan-oppuurs-lippelo-beekvallei-2.
Daarnaast vonden bilaterale gesprekken plaats met enkele belangrijke betrokkenen in het projectgebied: eigenaars, Natuurpunt…
Het concept-masterplan werd op 10/3/2022 voorgesteld aan de gemeenteraadscommissie en op 15/3/2022 aan de Gecoro. Een extra toelichting over het Vlietnatuurpark werd op 27/10/2022 aan de gemeenteraadscommissie gegeven.
De draftversie van dit finaal masterplan werd toegelicht aan de Gecoro op 21/3/2023 en aan gemeenteraadscommissie op 17/4/2023.
Met de ontvangen feedback werd het masterplan Vlietnatuurpark finaal afgerond.
Dit masterplan zal de leidraad vormen voor toekomstige projecten en acties binnen dit plangebied.
Navolgend aan deze gemeenteraad zal de communicatiedienst de inwoners van Oppuurs en Lippelo informeren over de toekomstvisie van het bestuur over dit plangebied.
De dienst patrimonium heeft gelijklopend met deze opdracht ook een actief aankoopbeleid gevoerd zodat een wandelpad langsheen de Vliet tussen Oppuurs en Lippelo kan gerealiseerd worden in de toekomst.
Om de visie op de Vlietvallei meer in de kijker te zetten voor de inwoners, werd een aparte projectpagina op de website aangemaakt, zie https://www.puurs-sint-amands.be/vlietpark.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het masterplan Vlietnatuurpark opgemaakt door Atelier Horizon goed en engageert zich om toekomstige projecten gelegen in het projectgebied van dit masterplan, te toetsen aan en uit te voeren volgens de ruimtelijke visie uitgewerkt in dit masterplan.
Toelichting
De einddatum van de lopende opdracht "Ophalen en afvoeren van de restfractie-gewoon huisvuil" met ref. G-2019-031 bedraagt 31 december 2023 en kan niet meer worden verlengd.
Hiermee rekening houdend stelt de Milieudienst voor om een nieuwe overheidsopdracht op te starten voor het ophalen en afvoeren van de restfractie-gewoon huisvuil vanaf 1 januari 2024.
In het kader van de opdracht “Ophalen en afvoeren van de restfractie-gewoon huisvuil 2024, 2025, 2026 en 2027” werd een bestek met nr. G-2023-021 opgesteld door de Milieudienst.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.185.640,00 excl. btw of € 1.434.624,40 incl. 21% btw.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden. De opdracht kan nadien maximaal driemaal stilzwijgend worden verlengd voor telkens 12 maanden.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-021 en de raming voor de opdracht “Ophalen en afvoeren van de restfractie-gewoon huisvuil 2024, 2025, 2026 en 2027”, opgesteld door de Milieudienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 1.185.640,00 excl. btw of € 1.434.624,40 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het budget van 2024.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2022134391, o/ref. OV 2022 426) voor stedenbouwkundige handelingen (verbouwen van de woning) ingediend voor het perceel gelegen te Jan Hammeneckerstraat 38, 2870 Puurs-Sint-Amands, met kadastrale gegevens 3de afdeling, sectie A nr. 242 P9 .
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de rooilijnplannen ter plaatse van de Moorstraat en Jan Hammeneckerstraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 03 februari 2023 tot en met 04 maart 2023.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijnen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de wijziging van de rooilijnplannen te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeentewegen in de vorm van een zaak van de wegen.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de rooilijnplannen Moorstraat en Jan Hammeneckerstraat goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad beslist de wijziging van het rooilijnplan Moorstraat, dat werd goedgekeurd op 01 april 1981, en het rooilijnplan Jan Hammeneckerstraat, dat werd goedgekeurd op 21 juni 1936, met het oog op de wijziging van de gemeentewegen Moorstraat en Jan Hammeneckerstraat, goed te keuren volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeter-expert Marc Van Opstal op 24 november 2022.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2022134391, o/ref. OV 2022 426) voor stedenbouwkundige handelingen (verbouwen van de woning) ingediend voor het perceel gelegen te Jan Hammeneckerstraat 38, 2870 Puurs-Sint-Amands, met kadastrale gegevens 3de afdeling, sectie A nr. 242 P9.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de gemeentewegen Jan Hammeneckerstraat en Moorstraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 03 februari 2023 tot en met 04 maart 2023.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot wijziging van de gemeentewegen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van de gemeentewegen Moorstraat en Jan Hammeneckerstraat goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: de gemeenteraad keurt de wijziging van gemeentewegen Moorstraat en Jan Hammeneckerstraat goed volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeter-expert Marc Van Opstal op 24 november 2022, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: de gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
Artikel 3: lot 1 met als kadastrale ligging afdeling 3 sectie A en met een oppervlakte van 5,48 m², zoals afgebeeld op het ontwerp van rooilijnplan, wordt gedesaffecteerd.
Artikel 4: de gemeenteraad beslist dat deze gemeentewegen zullen opgenomen worden in het openbaar domein.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2022134337, o/ref. OVV 2022 23) voor het verkavelen van gronden met aanleg van wegenis ingediend voor de percelen gelegen te St.-Katharinastraat 82, 2870 Puurs-Sint-Amands, met kadastrale gegevens 2e afdeling sectie C nrs. 96/G, 99/P, 100/E en 106/D.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van het rooilijnplan ter plaatse van de St.-Katharinastraat opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 31 december 2022 tot en met 29 januari 2023.
Er werd een standpunt, opmerking of bezwaar ontvangen met betrekking tot wijziging van de rooilijn.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de wijziging van het rooilijnplan te nemen, alvorens te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg in de vorm van een zaak van de wegen.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de wijziging van het rooilijnplan St.-Katharinastraat goed te keuren.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad beslist de wijziging van het rooilijnplan St.-Katharinastraat, dat werd goedgekeurd op 24 mei 1939, met het oog op de wijziging van de gemeenteweg St.-Katharinastraat, goed te keuren volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeters- en studiebureau Van Opstal op 6 oktober 2022.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2022134337, o/ref. OVV 2022 23) voor het verkavelen van gronden met aanleg van wegenis ingediend voor de percelen gelegen te St.-Katharinastraat 82, 2870 Puurs-Sint-Amands, met kadastrale gegevens 2e afdeling sectie C nrs. 96/G, 99/P, 100/E en 106/D.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is de aanleg van een nieuwe gemeenteweg opgenomen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 31 december 2022 tot en met 29 januari 2023.
Er werden standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot aanleg van de gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Er wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om de aanleg van de nieuwe gemeenteweg goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: de gemeenteraad keurt de aanleg van de nieuwe gemeenteweg goed volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeters- en studiebureau Van Opstal op 6 oktober 2022, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: de gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg als volgt uitgerust moeten worden:
Aanleg in van de rijweg in waterdoorlatende betonstraatstenen en de overrijdbare groenzones in grasbetontegels.
Artikel 3: de gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
De grondeigenaar dient de gemeenteweg kosteloos af te staan aan de gemeente Puurs-Sint-Amands (na een oplevering met de dienst wegenwerken).
De grondeigenaar levert een opmetingsplan en precad aan op eigen kost en meldt het dossier op eigen initiatief aan bij de dienst patrimonium. De dienst patrimonium zorgt voor de goedkeuring op de gemeenteraad. Nadien wordt het dossier overgemaakt aan een notaris voor opmaak akte. Alle kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van de grondeigenaar.
Artikel 4: de gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Midden 2023 erkent de Vlaamse Regering 4 regio's als Nationale Parken. Nationaal Park Scheldevallei diende een kandidatuur in. Nationaal Park Scheldevallei is een aaneenschakeling van zogenoemde natuurkernzones die zich uitstrekt van Antwerpen tot Gent langsheen de Schelde en haar aftakkingen. Ook in de gemeente Puurs-Sint-Amands werden natuurkernzones bepaald die deel zullen uitmaken van de kandidatuur Nationaal Park bij toetreding.
Na alle voorbereidingen stelt de coördinerende projectgroep 'Nationaal Park Scheldevallei' een samenwerkingsovereenkomst voor, waarmee de gemeente toetreedt tot de groep van gemeenten en steden die deel uitmaken van het Kandidaat Nationaal Park Scheldevallei.
Zoals aangegeven in de omzendbrief van de Vlaamse Overheid van 25/04/2023, wordt voorzien dat kandidaten de tijd krijgen om na inwerkingtreding van het uitvoeringsbesluit, hun kandidatuur hierop aan te passen voor zover noodzakelijk. Dit is het Besluit dat uitvoering geeft aan het Decreet van de Vlaamse Regering betreffende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg.
Zoals opgenomen in Art. 2 van de samenwerkingsovereenkomst, volgt het realiseren van een type 3 of 4 gebied enkel uit het opstellen van een natuurbeheerplan en dit kan enkel op basis van vrijwilligheid door of met volledig akkoord van de eigenaar van het gebied.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het samenwerkingsakkoord 'Nationaal Park Scheldevallei' goed.
Artikel 2: We behouden ons het recht om na inwerkingtreding van het Besluit dat uitwerking geeft aan het Decreet van de Vlaamse Regering betreffende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg, de kandidatuur hierop nog aan te passen voor zover noodzakelijk.
Artikel 3: Zoals opgenomen in Art. 2 van de samenwerkingsovereenkomst, volgt het realiseren van een gebied met beheersplan type 3 of 4 enkel uit het opstellen van een natuurbeheerplan en dit kan enkel op basis van vrijwilligheid door of met volledig akkoord van de eigenaar van het gebied.
Toelichting
Vanuit verschillende Vlaamse beleidslijnen worden de steden en gemeenten aangespoord om werk te maken van werken aan het openbaar domein: de inrichting van Hoppin-punten, het toegankelijk maken van haltes voor het openbaar vervoer en ingrepen voor ontharding en vergroening.
Aan dergelijke werken gaat vaak een technisch ontwerp vooraf, evenals aanvullende studies zoals de opmeting bestaande toestand, de opmaak van omgevingsvergunningsaanvragen, werftoezicht en veiligheidscoördinatie.
De omvang van dergelijke opdrachten is vaak relatief klein, terwijl de administratieve last om hier een overheidsopdracht voor uit te schrijven heel groot is. Een kaderbestek toegankelijk voor meerdere gemeenten beperkt de administratieve last en ontzorgt deze gemeenten bij de aanstelling van een studiebureau.
Er werd een kaderbestek opgemaakt door IGEMO, Schoutestraat 2 te 2800 Mechelen met ref. GUBES2200013.
In dit bijhorend bestek werden volgende percelen opgenomen:
Bovengenoemde opdracht werd gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De raad van bestuur van IGEMO heeft na het voeren van de plaatsingsprocedure het Kaderbestek GUBES2200013 voor studieopdrachten voor uitvoeringswerken van Hoppinpunten, kleine infrastructurele ingrepen aan het openbaar domein met het oog op ontharding en vergroening en voor toegankelijke bushaltes binnen Regio Rivierenland gegund aan Landmeters- en studiebureau Van Opstal bv, Hoogstraat 6 e 2870 Puurs-Sint-Amands.
Gedurende de volledige looptijd van de overeenkomst kan er worden ingestapt in deze overeenkomst.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de toetreding tot de raamovereenkomst "Studieopdrachten voor uitvoeringswerken van Hoppinpunten, kleine infrastructurele ingrepen aan het openbare domein met het oog op ontharding en vergroening en voor toegankelijke bushaltes" met ref. GUBES2200013 via de aankoopcentrale van IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen goed.
Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 op artikelnummer 25-030101/0290-00/23000000 - "Opmaken nieuw mobiliteitsplan met parkeerleidraad, fietsbeleidsplan en aanpak sluipverkeer".
Toelichting
Binnen het decreet Basisbereikbaarheid werken de Vervoerregio’s een regionaal vervoerplan uit. Binnen dat vervoerplan wordt het openbaar vervoer gestructureerd in een gelaagd netwerk. Daarbij is het de intentie van de vervoerregio’s om mobipunten uit te bouwen op belangrijke locaties binnen dat netwerk. Deze mobipunten worden vormgegeven binnen het merk Hoppinpunt waarvoor Vlaanderen een merkarchitectuur heeft ontwikkeld. De realisatie van deze Hoppinpunten wordt toevertrouwd aan de wegbeheerder: het Agentschap Wegen en Verkeer voor gewestwegen en de lokale besturen voor gemeentewegen. Voor de realisatie worden subsidies ter beschikking gesteld aan de lokale besturen die afhankelijk zijn van het netwerkniveau van het Hoppinpunt (interregionaal, regionaal, lokaal of buurthoppinpunten).
Daarnaast lanceerde Vlaanderen in 2021 het Charter Masterplan Toegankelijkheid met een ambitie om de toegankelijkheid van de bushaltes drastisch te verhogen. Voor Vlaanderen wordt een ambitieniveau van 50% toegankelijke bushaltes op het kernnet en aanvullend net naar voren geschoven. Voor de bushaltes gelegen langs gemeentewegen wordt vanuit Vlaanderen een subsidie voorzien om de aanpassingen uit te voeren.
Om tegemoet te komen aan deze doelstellingen en ter ondersteuning van de werking van ‘Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen’ starten SOLVA (dienstverlenend samenwerkingsverband binnen het Land van Aalst) en de Provincie Oost-Vlaanderen het project ‘Hou eens halt in Zuid-Oost-Vlaanderen.’ Het project heeft als doel om de aanleg van het netwerk aan Hoppinpunten en toegankelijke bushaltes te ondersteunen. Binnen het project worden de lokale besturen gefaciliteerd bij het ontwerp, de technische uitwerking, de realisatie en de communicatie. Het project richt zich daarbij op Hoppinpunten gelegen langs gemeentewegen waar de steden en gemeenten als wegbeheerder voor bevoegd zijn.
Het doel van de opdracht is om kwalitatieve mobipunten in te richten onder de merknaam van HOPPIN om de combimobiliteit te garanderen in Zuid-Oost-Vlaanderen. Daarmee gepaard gaat het verhogen van herkenbaarheid en uniformiteit van Hoppinpunten via de gemeenschappelijke aankoopcentrale. Het project ‘Hou eens halt in Zuid-Oost-Vlaanderen’ wordt een hefboomproject om de volgende jaren te werken aan een sterk netwerk van kwalitatieve Hoppinpunten en een veelvoud aan toegankelijke bushaltes. Binnen de stuurgroep wordt bestaande expertise van de Mobipunt vzw en Provincie Oost-Vlaanderen meegenomen. Zo maakt de regio werk van een kwaliteitssprong voor het openbaar vervoer, het stimuleren van combimobiliteit en duurzame verplaatsingswijzen en een meer toegankelijke en inclusieve samenleving.
Binnen dit project werd een aankoopcentrale opgestart voor het inrichten van de Hoppinpunten. Deze aankoopcentrale wordt niet alleen gebruikt door de 21 steden en gemeenten die onder SOLVA vallen. In samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen en de intercommunales SOLVA, Veneco, DDS, Interwaas en IGEMO worden in totaal 70 steden en gemeenten opgenomen voor het aanbod van de aankoopcentrale. In de aankoopcentrale worden fietsoverkappingen, schuilhuisjes, fietsenstallingen en ander straatmeubilair aangeboden om uniforme Hoppinpunten in te richten op het grondgebied van deze 70 steden en gemeenten. Dit alles draagt bij aan de uniformiteit en herkenbaarheid van Hoppinpunten in Oost-Vlaanderen en een deel van Antwerpen.
Er werd een bijhorend bestek met ref. REG0750-02 opgemaakt door Team Mobiliteit van SOLVA, Gentsesteenweg 1B te 9520 Sint-Lievens-Houtem.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De Raad van Bestuur van SOLVA gunde de opdracht “Leveringen via Aankoopcentrale voor Hoppinpunten en toegankelijke bushaltes in provincie Oost-Vlaanderen en deel provincie Antwerpen” met ref. REG0750-02 in zitting van 6 september 2023 aan de economisch meest voordelige regelmatige (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding) bieders, zijnde:
Gedurende de volledige looptijd van de overeenkomst kan er worden ingestapt in deze overeenkomst.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de toetreding tot de raamovereenkomst "Leveringen via Aankoopcentrale voor Hoppinpunten en toegankelijke bushaltes in provincie Oost-Vlaanderen en deel provincie Antwerpen” met ref. REG0750-02" van de aankoopcentrale van SALVO, Gentsesteenweg 1B te 9520 Sint-Lievens-Houtem, via IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen, goed.
Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2023 op artikelnummer 25-030101/0290-00/23000000 - "Opmaken nieuw mobiliteitsplan met parkeerleidraad, fietsbeleidsplan en aanpak sluipverkeer".
Toelichting
De opdracht omvat het sluiten van een overeenkomst voor het individueel leasen van fietsen ten behoeve van de gemeente, het OCMW Puurs-Sint-Amands en Zorgbedrijf Klein-Brabant volgens de principes van loonruil. Het huidige aantal medewerkers die tewerkgesteld worden bij de gemeente, het OCMW Puurs-Sint-Amands en Zorgbedrijf Klein-Brabant wordt bedraagt: 515 personen.
De gemeente, het OCMW Puurs-Sint-Amands en Zorgbedrijf Klein-Brabant beoogt hierbij een voor haar kostenneutrale operatie uit te voeren, met een minimale administratieve last voor zowel haar eigen werking als voor de werknemer die gebruik wenst te maken van het systeem van fietslease. Het moet bovendien mogelijk zijn om op het einde van de leaseperiode de fiets individueel over te nemen tegen een overeengekomen restwaarde. In het aanbod zijn onder meer inbegrepen: pechverhelping, jaarlijks onderhoud en een verzekering tegen diefstal.
In deze raamovereenkomst ligt de focus op een breed aanbod waaruit medewerkers kunnen kiezen en een groot netwerk van fietshandelaars. De aflossing van de maandelijkse leasekost zal worden gerealiseerd volgens het principe van flexibele verloning, via hetzij de eindejaarspremie, hetzij het inruilen van vakantiedagen, hetzij een combinatie van beide. Daarnaast is een koppeling of volledige integratie van de fietslease met het Lima platform van Cipal Schaubroeck een sterke meerwaarde. Integraties tussen deze systemen zorgt voor tijdsbesparing, voorkomt fouten en beperkt de loonadministratie tot een minimum.
De gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gemandateerd om procedure te voeren en in naam van het OCMW Puurs-Sint-Amands en Zorgbedrijf Klein-Brabant bij de gunning van de opdracht op te treden.
In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst voor het individueel leasen van fietsen ten behoeve van personeel” werd een bestek met nr. G-2023-020 opgesteld door de dienst HRM.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 219.000,00 excl. btw of € 264.990,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Puurs-Sint-Amands de procedure zal voeren en in naam van OCMW Puurs-Sint-Amands en Zorgbedrijf Klein-Brabant bij de gunning van de opdracht zal optreden.
Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2023-020 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor het individueel leasen van fietsen ten behoeve van personeel”, opgesteld door HRM worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 219.000,00 excl. btw of € 264.990,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: Gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van OCMW Puurs-Sint-Amands en Zorgbedrijf Klein-Brabant bij de gunning van de opdracht op te treden.
Artikel 4: In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Artikel 5: Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
Artikel 6: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Hemelrijken 2A kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 404A met een oppervlakte volgens meting van 140,90 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook te voegen bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Hemelrijken 2A kadastraal gekend 5de afdeling sectie A deel van nummer 404A met een oppervlakte volgens meting van 140,90 m². Deze strook staat afgebeeld op een metingsplan hiervan opgemaakt door Landmeter en Expertiseburo Tom Peeters te Willebroek op 6 februari 2023.
Artikel 2: Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook grond te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
Ons bestuur kocht recent een perceel grond aan gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Kattestraat. Dit perceel grond is nog in gebruik en dient te worden vrijgemaakt. Met de pachter werd een uittredingsovereenkomst gesloten voor een perceel grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Kattestraat kadastraal gekend 6de afdeling sectie A nummer 134A met een oppervlakte volgens kadaster van 7537 m² tegen een totale opzegvergoeding van € 15.074,00.
Besluit
Artikel 1: De gemeente gaat over tot uitwinning van de zittende pachter voor een perceel grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Kattestraat kadastraal gekend 6de afdeling sectie A nummer 134A met een oppervlakte volgens kadaster van 7537 m², tegen een totale opzegvergoeding van € 15.074,00. Deze vergoeding dekt alle welkdanige vergoedingen wegens het eindigen van het gebruik.
Artikel 2: Deze uitgave werd vastgesteld in het investeringsbudget 2023: Actie: 25-320601/0119-06/22000007.
Toelichting
De gemeente verkrijgt een perceel grond, voor één/derde in volle eigendom, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Hoogveld kadastraal gekend 6de afdeling sectie A nummer 278C met een oppervlakte volgens kadaster van 3145 m². In ruil staat ons bestuur een strook grond af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Kattestraat kadastraal gekend 6de afdeling sectie A deel van nummer 134A met een oppervlakte volgens meting van 1048,97 m². De ruiling geschiedt zonder opleg. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan Oppuurs (voetbalsite).
Besluit
Artikel 1: De gemeente gaat over tot ruiling:
de gemeente verkrijgt een perceel grond, voor één/derde in volle eigendom, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Hoogveld kadastraal gekend zesde afdeling sectie A nummer 278C met een oppervlakte volgens kadaster van 3145 m²;
de gemeente staat af een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Kattestraat kadastraal gekend zesde afdeling sectie A deel van nummer 134A met een oppervlakte volgens meting van 1048,97 m²;
Artikel 2: De ruiling geschiedt zonder opleg.
Artikel 3: De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan Oppuurs (voetbalsite).
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente verkrijgt een perceel grond, voor één/derde in volle eigendom, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Hoogveld kadastraal gekend 6de afdeling sectie A nummer 278C met een oppervlakte volgens kadaster van 3145 m². In ruil staat ons bestuur een strook grond af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Kattestraat kadastraal gekend 6de afdeling sectie A deel van nummer 134A met een oppervlakte volgens meting van 1049,18 m². De ruiling geschiedt zonder opleg. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan Oppuurs (voetbalsite).
Besluit
Artikel 1: De gemeente gaat over tot ruiling:
de gemeente verkrijgt een perceel grond, voor één/derde in volle eigendom, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Hoogveld kadastraal gekend zesde afdeling sectie A nummer 278C met een oppervlakte volgens kadaster van 3145 m²;
de gemeente staat een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Oppuurs ter plaatse Kattestraat kadastraal gekend zesde afdeling sectie A deel van nummer 134A met een oppervlakte volgens meting van 1049,18 m².
Artikel 2: De ruiling geschiedt zonder opleg.
Artikel 3: De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan Oppuurs (voetbalsite).
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente verkrijgt een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse De Hagaerden kadastraal gekend 4de afdeling sectie C deel van nummer 122C met een oppervlakte volgens meting van 440,11 m². In ruil staat ons bestuur een strook grond af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse De Hagaerden kadastraal gekend 4de afdeling sectie C deel van nummer 196C met een oppervlakte volgens meting van 689,25 m². De ruiling geschiedt zonder opleg. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan 'Het Vlietnatuurpark'.
Besluit
Artikel 1: De gemeente gaat over tot ruiling:
de gemeente verkrijgt een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse De Hagaerden kadastraal gekend vierde afdeling sectie C deel van nummer 122C met een oppervlakte volgens meting van 440,11 m² (lot 1);
de gemeente staat af aeen strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse De Hagaerden kadastraal gekend vierde afdeling sectie C deel van nummer 196C met een oppervlakte volgens meting van 689,25 m² (lot 5).
Artikel 2: De ruiling geschiedt zonder opleg.
Artikel 3: De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan 'Het Vlietnatuurpark'.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente verkrijgt twee stroken grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse De Hagaerden kadastraal gekend 4de afdeling sectie C delen van nummer 196C met een oppervlakte volgens meting van 689,25 m² en 368,65 m². In ruil staat ons bestuur een strook grond af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse De Hagaerden kadastraal gekend 4de afdeling sectie C deel van nummer 196B met een oppervlakte volgens meting van 1353,64 m². De ruiling geschiedt zonder opleg. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen binnen het masterplan 'Het Vlietnatuurpark'.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands zal een strook grond aankopen gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Lippelo ter plaatse Melis Kasteel kadastraal gekend zevende afdeling sectie B deel van nummer 27A met een oppervlakte volgens meting van 578,73 m², tegen een totaalprijs van € 3.472,00, alle vergoedingen inbegrepen. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, met name voor de heraanleg van het Middelpunt van Vlaanderen. Dit perceel is nog in gebruik en dient te worden vrijgemaakt. Met de gebruiker wordt een uittredingsovereenkomst gesloten voor een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Lippelo ter plaatse Melis Kasteel kadastraal gekend zevende afdeling sectie B deel van nummer 27A met een oppervlakte volgens meting van 578,73 m² tegen een totale opzegvergoeding van € 1.028,00. Deze vergoeding dekt alle welkdanige vergoedingen wegens het eindigen van het gebruik.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot aankoop van een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Lippelo ter plaatse Melis Kasteel kadastraal gekend zevende afdeling sectie B deel van nummer 27A met een oppervlakte volgens meting van 578,73 m², tegen een totaalprijs van € 3.472,00, alle vergoedingen inbegrepen.
Artikel 4: Deze uitgave werd vastgesteld in het investeringsbudget 2023: Actie: 25-320601/0119-06/22000007.
Artikel 5: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 6: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De huidige leveringscontracten voor elektriciteit en aardgas lopen beiden op 31 december 2023 ten einde. Voor levering van elektriciteit en aardgas vanaf 1 januari 2024 moeten nieuwe contracten worden afgesloten.
In het verleden werd een samenaankoop georganiseerd door Fluvius (vroeger: Eandis), Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle. Zij organiseren sinds 2020 geen samenaankoop meer voor lokale besturen voor wat betreft de aankoop van elektriciteit en aardgas.
Dit heeft er in 2020 voor gezorgd dat de dienst Aankoop zelf een aanbesteding heeft georganiseerd voor levering van elektriciteit en aardgas in 2021, 2022 én 2023.
Volgende besturen en partners stapten eveneens mee in deze overeenkomst:
Na het voeren van de plaatsingsprocedure werd de levering van elektriciteit en aardgas gegund aan de firma Electrabel N.V. (Engie), Simon Bolivarlaan 34 te 1000 Brussel.
Lokale besturen hebben voor de aankoop elektriciteit en aardgas heden de keuze tussen twee alternatieven, zijnde:
Rekening houdend met deze twee keuzes heeft de dienst Aankoop een bijkomend transparant marktonderzoek gedaan om de voor- en nadelen af te wegen. Deze bevindingen werden verzameld in een begeleidende nota.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 28 maart 2023 akte genomen van deze nota én ondersteunt het voorstel om in te stappen in de aankoopcentrale van het Vlaams Energiebedrijf (VEB).
Volgende deelnemende besturen en partners wensen eveneens mee in te stappen in het aanbod van het VEB:
De gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gemandateerd door de deelnemende besturen en partners om in hun naam op te treden voor de toetreding én bij de opmaak van de overeenkomsten.
In geval van een juridisch geschil is elke deelnemende partner verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) treedt krachtens het decreet van 15 juli 2011 op als speler en facilitator op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en aardgas.
Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) treedt op als aankoopcentrale waardoor het bestuur vrijgesteld is van het voeren en organiseren van een eigen plaatsingsprocedure. In toepassing van artikel 48 van de wet op de overheidsopdrachten kunnen overheidsopdrachten voor rekening van verschillende aanbestedende overheden worden samengevoegd.
Het aanbod van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) omvat in grote lijnen volgende elementen:
1. Ontzorging aanbesteding |
Volledige ontzorging van het aanbestedingstraject: het VEB werkt als aankoopcentrale die de energie zelf eerst aankoopt en instaat voor de achterliggende aanbestedingen. Hierdoor mogen lokale besturen een energiecontract aangaan met het VEB als vergunde energieleverancier zonder een eigen aanbesteding te moeten doen. Het VEB wordt energieleverancier voor zowel elektriciteit als aardgas. In Vlaanderen is > 95% van alle lokale besturen klant bij VEB. |
2. Groene stroom |
100% groene stroom die CO² neutraal is. |
3. Kosten |
Het VEB werkt enkel met een kostendekkende vergoeding:
|
4. Contract en looptijd |
Flexibiliteit in looptijd: Het lokaal bestuur kan kiezen voor hoelang ze de overeenkomst aangaat. De minimum looptijd is 1 jaar. |
5. Partnerbesturen OCMW, kerkfabrieken, … |
Er zijn twee mogelijkheden:
|
6. Tariefformule energiecomponent |
Het VEB hanteert een flexibele aankoopstrategie. De klant kan kiezen voor de aankoop op de korte- of langetermijnmarkt: Korte termijnmarkt wil zeggen energie aankopen aan een variabele prijs. Gezien over meerdere kalenderjaren is dit gemiddeld gezien goedkoper dan een vaste prijs. Lange termijnmarkt wil zeggen energie aankopen aan een gedeeltelijk vaste prijs. Hierbij wordt op voorhand een deel van de energie aangekocht aan een vaste prijs. Dit zorgt dan weer voor meer budgetzekerheid om lange termijn. De aanbestedende overheid en de partnerbesturen hebben m.a.w. de mogelijkheid om de prijzen vast te klikken voor een bepaald volume én een bepaalde periode. De budgetten worden opgemaakt op basis van de prijzen op de termijnmarkt. |
7. Facturatie |
Standaard elektronische facturatie (dit betekent tevens een concrete besparing). De betaaltermijn bedraagt 30 dagen. Ondersteuning bij de vermindering van het aantal facturen door het bundelen van afnamepunten per ‘cluster’ of kostenplaats (in overleg met dienst Financiën). |
8. Ondersteuning bij budgetopmaak |
Budgetopmaak (maandelijks) ter beschikking op maat van (lokale) besturen. Dit voor het lopende kalenderjaar alsook het daarop volgende kalenderjaar. |
9. Energiedelen |
Energiedelen kan enkel bij SMR3 meters. Het VEB kan een overzicht bezorgen van welke meters op dit meetregime zitten. Is er een meter die gedurende het contract moet worden omgezet naar meetregime 3, dan kan het VEB dit kosteloos omzetten. Qua kosten is er een extra kost per EAN voor aansluitingen in de energiedeelgroep. Deze hebben een jaarlijkse kost van 96/EAN t.o.v. €48/EAN voor degene die niet in een energiedeelgroep zitten. |
De OCMW raad verleent in zitting van 8 mei 2023 de goedkeuring voor het mandaat aan de gemeente Puurs-Sint-Amands om op te treden voor de toetreding en bij de opmaak van de overeenkomst.
De raad van bestuur Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands verleent in zitting van 8 mei 2023 de goedkeuring voor het mandaat aan de gemeente Puurs-Sint-Amands om op te treden voor de toetreding en bij de opmaak van de overeenkomst.
De raad van bestuur Zorgbedrijf Klein-Brabant verleent in zitting van 21 juni 2023 de goedkeuring voor het mandaat aan de gemeente Puurs-Sint-Amands om op te treden voor de toetreding en bij de opmaak van de overeenkomst. Gelet op het feit dat de goedkeuring slechts kan worden verleend na goedkeuring van deze beslissing, verleende het Directiecomité Zorgbedrijf Klein-Brabant in zitting van 11 april 2023 reeds een principieel akkoord om mee in te stappen in deze overeenkomst.
De kerkraad Sint-Pieter Puurs-Sint-Amands verleent in zitting van 17 april 2022 de goedkeuring voor het mandaat aan de gemeente Puurs-Sint-Amands om op te treden voor de toetreding en bij de opmaak van de overeenkomst.
Besluit
Artikel 1: Voor de levering van elektriciteit en aardgas voor de gebouwen en installaties vanaf 1 januari 2024 stapt de gemeente Puurs-Sint-Amands in het aanbod energielevering van aankoopcentrale Vlaams Energiebedrijf (VEB), Havenlaan 86C bus 301 te 1000 Brussel.
Artikel 2: Volgende deelnemende besturen en partners wensen eveneens mee in te stappen in deze overeenkomst:
Artikel 4: De overeenkomst zal worden afgesloten voor een minimale looptijd van 12 maanden. Na afloop van de eerste 12 maanden kan de opdracht zonder kosten worden stopgezet. Indien het bestuur de energieprijs vastklikt, zal het bestuur contractueel gebonden zijn voor de duur van periode waarin de prijs werd vastgeklikt.
Artikel 5: In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elke deelnemende partner mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Artikel 6: Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende partners.
Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 8: Ieder deelnemend bestuur is zelf verantwoordelijk voor het voorzien van voldoende budget in 2024 en latere jaren.
Toelichting
Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:
HV in min |
- |
€ 21.563,64 |
Bijwerken |
+ |
€ 105.692,92 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 84.129,28 |
Btw |
+ |
€ 17.667,15 |
TOTAAL |
= |
€ 101.796,43 |
Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 15,88%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 613.963,49 excl. btw of € 742.895,82 incl. 21% btw bedraagt.
Motivering voor deze verrekening:
Gezien de gewijzigde wetgeving rond mogelijke PFAS vervuiling diende de grond opnieuw onderzocht te worden alvorens deze kon afgevoerd worden.
Bij de controles werden verhoogde PFAS waarden vastgesteld waardoor de oorspronkelijke code 211 niet meer van toepassing was.
Deze verrekening is de kostprijs voor het afvoeren van de vervuilde gronden en de daarbij horende extra kosten (opladen, rijplaten,...).
Voor deze verrekening wordt geen termijnsverlenging toegekend.
Besluit
Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1 : afvoer Pfas vervuilde grond van de opdracht “Aanleg kunstgrasveld (E-veld) te Sportpark De Schans” voor het totaal bedrag in meer van € 84.129,28 excl. btw of € 101.796,43 incl. 21% btw.
Artikel 2: De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0742-00/22400007 (actie 25-210104).
Artikel 3: Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging van het meerjarenplan.
Toelichting
De aannemer LESUCO NV, Leuvensebaan 317 te 3040 Huldenberg diende vorderingsstaat 7 - eindstaat in dewelke werd ontvangen op 23 maart 2023.
De werken bereikten een bedrag van:
Bestelbedrag |
|
€ 529.834,21 |
Bedrag verrekeningen |
|
€ 84.129,28 |
Bestelbedrag na verrekeningen |
|
€ 613.963,49 |
Btw |
+ |
€ 128.932,33 |
TOTAAL |
= |
€ 742.895,82 |
Bedrag vorige vorderingsstaten |
|
€ 490.021,80 |
Prijsherzieningen |
+ |
€ 10.360,03 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 500.381,83 |
Btw |
+ |
€ 105.080,19 |
TOTAAL |
= |
€ 605.462,02 |
Huidige vorderingsstaat |
|
€ 109.182,97 |
Prijsherzieningen |
+ |
€ 88,02 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 109.270,99 |
Btw |
+ |
€ 22.946,91 |
TOTAAL |
= |
€ 132.217,90 |
Eindtotaal uitgevoerde werken |
|
€ 599.204,77 |
Prijsherzieningen |
+ |
€ 10.448,05 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 609.652,82 |
Btw |
+ |
€ 128.027,10 |
TOTAAL |
= |
€ 737.679,92 |
De werken werden correct uitgevoerd.
Besluit
Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan de eindstaat van LESUCO NV, Leuvensebaan 317 te 3040 Huldenberg voor de opdracht “Aanleg kunstgrasveld (E-veld) te Sportpark De Schans”, waarin het eindtotaal wordt vastgesteld op € 609.652,82 excl. btw of € 737.679,92 incl. 21% btw en waarvan nog € 109.270,99 excl. btw of € 132.217,90 incl. 21% btw moet betaald worden.
Artikel 2: De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0742-00/22400007 (actie 25-210104).
Artikel 3: Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging van het meerjarenplan.
Artikel 4: De factuur en de eindstaat worden voor betaling overgemaakt aan de financiële dienst.
Toelichting
De gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands heeft in vergadering van 1 juli 2019 het reglement forfaitaire kostenvergoeding vrijwilligers/animatoren vastgesteld.
Voor het bepalen van de nieuwe forfaitaire kostenvergoeding werd uitgegaan van het onderscheid tussen animatoren, animatoren met attest en hoofdanimatoren. Via dit systeem kunnen animatoren/vrijwilligers doorgroeien en worden zij gestimuleerd om een cursus/vorming te volgen. De vrijwilligers/animatoren worden ingezet tijdens de vrijetijdsactiviteiten (spel, sport, Grabbelpas, events,...) die gemeente Puurs-Sint-Amands aanbiedt doorheen het jaar en tijdens de verschillende vakanties.
In het huidige reglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 1 juli 2019, worden de vergoedingen van de 3 categorieën vrijwilligers bepaald op:
Vrijwilliger/Animator zonder attest: 28 euro/dag
Vrijwilliger/Animator met attest: 32 euro/dag
Vrijwilliger/Hoofdanimator: 34 euro/dag
Artikel 10 van de wet betreffende de rechten van de vrijwilligers bepaalt welke forfaitaire kostenvergoeding maximaal, per dag en op jaarbasis, kan worden toegekend. Voor 2023 bedraagt de geïndexeerde forfaitaire kostenvergoeding voorzien van maximaal 40,67 euro per dag en maximaal 1.626,77 euro per jaar. Deze bepalingen worden toegepast in het nieuwe reglement.
Gelet op deze indexering wordt voorgesteld om de forfaitaire kostenvergoeding voor animatoren/vrijwilligers als volgt te verhogen:
Vrijwilliger/Animator zonder attest: 30 euro/dag
Vrijwilliger/Animator met attest: 35 euro/dag
Vrijwilliger/Hoofdanimator: 38 euro/dag
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement opnieuw vast te stellen en dit met ingang van 1 juli 2023.
Besluit
Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand reglement voor forfaitaire onkostenvergoeding voor animatoren/vrijwilligers vast:
Artikel 1. Doel
De gemeente Puurs-Sint-Amands biedt, een aanbod van vrijetijdsactiviteiten (spel, sport, Grabbelpas, events,…) aan tijdens de verschillende vakanties en doorheen het jaar. Voor de organisatie van de vrijetijdsactiviteiten doet de gemeente beroep op animatoren/vrijwilligers. Deze staan in voor de concrete uitwerking en begeleiding van de vrijetijdsactiviteiten. Dit reglement bepaalt de forfaitaire kostenvergoeding.
Artikel 2. Definities
Vrijwilliger/Animator: een vrijwilliger die zich inzet voor de organisatie en begeleiding van vrijetijdsactiviteiten.
Vrijwilliger/Animator met attest: een vrijwilliger die zich inzet voor de organisatie en begeleiding van het vrijetijdsactiviteiten en een attest behaalde na het succesvol beëindigen van een vormingscursus en de stage of gelijk kwalificaties kan voorleggen vanuit studies of gerelateerde ervaring.
Vrijwilliger/Hoofdanimator: een vrijwilliger die zich inzet voor de organisatie en begeleiding van vrijetijdsactiviteiten en het attest hoofdanimator haalde via een vormingscursus en de stage of gelijk kwalificaties kan voorleggen vanuit studies of gerelateerde ervaring.
Vrijetijdsaanbod: aanbod van vrijetijdsactiviteiten (spel, sport, Grabbelpas, events,…) die door de gemeente wordt ingericht tijdens de verschillende vakanties en doorheen het jaar.
Artikel 3. Doelgroep
§1. Dit reglement is van toepassing op alle animatoren/vrijwilligers die worden ingezet door de gemeente in het kader van het vrijetijdsaanbod.
§2. Dit reglement is niet van toepassing op:
- Jobstudenten
- Stagiairs (buiten de stagiair animatoren)
- Personeel in dienst van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands
- Vrijwilligers busvervoer
Artikel 4. Voorwaarden
Om een forfaitaire kostenvergoeding te kunnen krijgen, moeten de vrijwilligers/animatoren:
- op de ingeplande dagen prestaties geleverd hebben
- hun attest behaald hebben of door hun opleiding gelijkgesteld zijn aan een vrijwilliger/animator met attest wanneer ze van de hogere forfaitaire kostenvergoeding willen genieten
Artikel 5. Bedragen
Volgende bedragen zullen worden vergoed:
Vrijwilliger/Animator zonder attest: 30 euro/dag
Vrijwilliger/Animator met attest: 35 euro/dag
Vrijwilliger/Hoofdanimator: 38 euro/dag
Halve dagen worden pro rata vergoed. Bij ziekte of overmacht krijgt de vrijwilliger/animator een forfaitaire kostenvergoeding toegekend in functie van zijn/haar aanwezigheid, een hele of een halve dag. Indien de vrijwilliger/animator door ziekte of overmacht niet aanwezig is, wordt er geen forfaitaire kostenvergoeding toegekend.
Artikel 6. Procedure
Om de vergoeding te krijgen, dient de vrijwilliger/animator:
- de nodige informatie aan de gemeente te verstrekken (rekeningnummer, adres,…);
- aangesteld te worden door het college van burgemeester en schepenen;
- de engagementsverklaring behoorlijk in te vullen en te ondertekenen.
De uitbetaling van de forfaitaire kostenvergoeding gebeurt door overschrijving op de post- of bankrekening van de vrijwilliger/animator binnen de maand nadat de prestaties werden verricht. Deze termijn is richtinggevend. De vrijwilliger/animator verbindt zich ertoe de gemeente onverwijld op de hoogte te brengen van iedere wijziging van post- of bankrekeningnummer.
Artikel 7. Opheffingsbepaling
Het reglement forfaitaire kostenvergoedingen vrijwilligers/animatoren, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands op 1 juli 2019, wordt opgeheven met ingang van 1 juli 2023.
Artikel 8. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit reglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 8 mei 2023 en treedt in werking op 1 juli 2023. Dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Toelichting
De Eerstelijnszone (ELZ) Klein-Brabant Vaartland wil graag met een cofinanciering van de Vlaamse regering en de drie lokale besturen van de ELZ, Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek, een (voltijds) intergemeentelijke preventiewerker aanwerven om de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen te realiseren. Dit om het preventiewerk zowel gemeentelijk als intergemeentelijk uit te bouwen in samenwerking met de eerstelijnszone Klein Brabant Vaartland.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de principes voor de aanwerving en de financiering van een intergemeentelijke preventiewerker gezondheid niveau B (bachelor) goed te keuren. Deze medewerker zal één dag per week voor Puurs-Sint-Amands beschikbaar zijn. Deze samenwerking kost 6.054 euro aan de gemeente op jaarbasis.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd zich akkoord te verklaren dat het lokaal bestuur een engagement aangaat gedurende de volledige legislatuur en het jaar 2025, meer bepaald van juli 2023 tot en met december 2025 of tot het moment dat de middelen van Vlaanderen vervallen voor einde 2025 en hiervoor de nodige middelen vrij te maken via het budget gezondheid.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de principes goed voor de aanwerving en de financiering van een intergemeentelijke preventiewerker gezondheid niveau B (bachelor). Deze medewerker zal één dag per week voor Puurs-Sint-Amands beschikbaar zijn. Deze samenwerking kost 6.054 euro aan de gemeente op jaarbasis.
Artikel 2: De gemeenteraad verklaart zich akkoord dat het lokaal bestuur een engagement aangaat gedurende de volledige legislatuur en het jaar 2025, meer bepaald van juli 2023 tot en met december 2025 of tot het moment dat de middelen van Vlaanderen vervallen voor einde 2025.
Artikel 3: De gemeenteraad gaat akkoord de nodige middelen vrij te maken via het budget gezondheid en deze op budgetsleutel O-GBB-WEL/0980-00/64910000/OCMW/VB/IP-GEEN te voorzien naar de toekomst.
Namens Gemeenteraad,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter gemeenteraad