Besluit
Enig artikel: De notulen van de gemeenteraadszitting van 12 oktober 2020 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 18 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om de statutenwijziging goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voorgestelde ontwerp van wijziging van artikel 6 en 13.2. van de statuten (doc. VVAV2000016) waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zal beraadslagen en beslissen op 18 december 2020.
Artikel 2:De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 18 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 18 december 2020 van IVAREM, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IVAREM op 18 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands verlengt haar deelname aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer (IVAREM) voor een periode van 18 jaar, meer bepaald tot 25 april 2039 en stemt in met de verlenging van de statutaire duur van IVAREM voor dezelfde periode.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands verlengt haar deelname aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer (IVAREM) voor een periode van 18 jaar, meer bepaald tot 25 april 2039 en stemt in met de verlenging van de statutaire duur van IVAREM voor dezelfde periode.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands draagt volgende afvalbeheersopdrachten over aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVAREM:
De vermelde beheersoverdrachten en machtiging gelden vanaf 26 april 2021 tot en met 25 april 2039 met uitzondering van de beheersoverdracht van het recyclagepark van Puurs, die ingaat op 1 mei 2021.
Besluit
Artikel 1 : De gemeente Puurs-Sint-Amands verleent aan de Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake volgende deelopdrachten van klantencontact: de scholenwerking, de afvalkrant en de infolijn (dit laatste voor wat betreft de aan IVAREM verleende beheersbevoegheden).
De gemeente Puurs-Sint-Amands verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de selectieve inzameling en verwerking van verpakkingsafval zijnde papier/karton in te zamelen aan huis in pakken/dozen of gezinscontainers en in ondergrondse containers, glas in te zamelen in bovengrondse en ondergrondse glasbollen, en PMD in te zamelen in zakken en in ondergrondse containers; alsook inzake de inzameling en verwerking van papier en karton die geen verpakkingen zijn.
De gemeente Puurs-Sint-Amands verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de oprichting en exploitatie van de recyclageparken en het transport en de verwerking van de ingezamelde afvalstoffen. Het recyclagepark van Puurs, dat ook zal fungeren als KMO-containerpark, wordt overgedragen vanaf 1 mei 2021.
De gemeente Puurs-Sint-Amands machtigt de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) ertoe de volgende contantbelastingen voor het afvalbeheer te innen, meer bepaald:
Andere beheersoverdrachten die de vroegere gemeente Sint-Amands aan IVAREM verleend heeft, worden niet verlengd.
Artikel 2 : De in artikel 1 vermelde beheersoverdrachten en machtiging gelden vanaf 26 april 2021 tot en met 25 april 2039 met uitzondering van de beheersoverdracht van het recyclagepark van Puurs, die ingaat op 1 mei 2021.
Artikel 3 : Deze beslissing wordt ter kennisgeving en ter uitvoering meegedeeld aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 18 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de bijzondere algemene vergadering op 18 december 2020 van IVAREM, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van IVAREM op 18 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze bijzondere algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze bijzondere algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IVAREM.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 21 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van ISVAG die op 17 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 17 december 2020 van ISVAG, zijnde:
1. Samenstelling bureau
2. Goedkeuring verslag van de algemene vergadering van 4 juni 2020
3. Goedkeuring begroting 2021
4. Toelichting stand van zaken vergunningstrajecten
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van ISVAG op 17 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan ISVAG.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 28 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGEMO die op 11 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 11 december 2020 van IGEMO, zijnde:
1. Aanduiding stemopnemers
2. Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2021
3. Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2021
4. Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2021
5. Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen
5. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 11 december 2020
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IGEMO op 11 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IGEMO.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 8 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVERLEK die op 8 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 8 december 2020 van IVERLEK, zijnde:
Artikel 2:De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Iverlek.
Artikel 3.1: In geval van een fysieke of digitale algemene vergadering
De vertegenwoordiger van de gemeente Puurs-Sint-Amands die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 8 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.
Artikel 3.2: In geval van schriftelijke algemene vergadering
Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente Puurs-Sint-Amands weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente Puurs-Sint-Amands) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de opdrachthoudende vereniging IVERLEK, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 23 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA die op 18 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 18 december 2020 van PIDPA, zijnde:
1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
2. Begroting 2021
3. Toetredingen
4. Benoemingen
5. Varia
a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - toelichting
b) Vragen van vennoten
6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op 18 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan PIDPA.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met aangetekend schrijven van 14 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv die op 8 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 8 december 2020 van TMVS dv, zijnde:
1. Toetreding van deelnemers
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
3. Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr. artikel 432 DLB)
4. Begroting 2021 (cfr. artikel 432 DLB)
5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing
6. Statutaire benoemingen
Varia
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 8 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan TMVS dv.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 26 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL die op 10 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 10 december 2020 van CIPAL, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van CIPAL op 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan CIPAL.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands werd met schrijven van 3 november 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van BLIJDORP die op 15 december 2020 plaatsheeft. Het is noodzakelijk om het mandaat van de gemeentelijk afgevaardigde vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering op 15 december 2020 van BLIJDORP, zijnde:
1. Aanduiding stemopnemers
2. Goedkeuring verslag vorige vergadering (23/06/2020)
3. Voorstelling nieuwe mandataris Dendermonde
4. Goedkeuring begroting 2021
5. Stand van zaken masterplan
6. Stand van zaken COVID
7. Varia
Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van BLIJDORP op 15 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan BLIJDORP.
Toelichting
Het coronateam van Domus Medica stelde op 10 maart 2020 aan de huisartsenkringen de vraag tot oprichting van een fysieke triagepost per 100.000 inwoners.
De huisartsenkring Schelde-Rupel stelden hiertoe een vraag tot samenwerking aan A.Z. Rivierenland en de lokale besturen op wiens grondgebied de triageposten zouden worden ingericht.
De triagepost van Bornem werd ingericht voor de inwoners van de lokale besturen van Bornem, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Puurs-Sint-Amands en Willebroek.
Artikel 392 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat twee of meer gemeenten een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid kunnen vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeenschappelijk belang te verwezenlijken.
De deelnemers aan deze “overeenkomst met statutaire draagkracht” willen de nodige afspraken maken over de oprichting van de triagepost, onder meer (maar niet beperkt tot) de logistieke voorwaarden, de inbreng van middelen, personeel en logistiek, de communicatie en de bestuurlijke en democratische terugkoppeling.
De beslissing tot oprichting van de interlokale vereniging werd dan ook genomen door de burgemeesters van de betreffende gemeenten en wordt nu aan de respectievelijke gemeenteraden voorgelegd ter goedkeuring.
Besluit
Enig artikel: Goedkeuring te verlenen aan de overeenkomst met statutaire draagkracht van de Interlokale Vereniging “Triagepost Bornem”.
Artikel 1 | Naam en rechtsvorm
Er wordt een Interlokale Vereniging (IV) opgericht, op grond van artikel 392 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, genaamd “Triagepost Bornem”, voorts genoemd “de IV”.
Artikel 2 | Deelnemers
De deelnemers aan de IV zijn de volgende gemeentebesturen:
Hingenesteenweg 13 – 2880 Bornem
vertegenwoordigd door burgemeester Dhr. JOOS Kristof, en algemeen directeur Mevr. RAEMDONCK Liesje
Marktplein 29 – 1880 Kapelle-op-den-Bos
vertegenwoordigd door burgemeester Dhr. HUYSMANS Renaat, en algemeen directeur Dhr. RUYKENS Siebe
Brusselsestraat 25 – 1840 Londerzeel
vertegenwoordigd door burgemeester Mevr. MOONS Conny, en algemeen directeur Dhr. VERTONGHEN Henk
Hoogstraat 29 – 2870 Puurs-Sint-Amands
vertegenwoordigd door burgemeester Dhr. VAN DEN HEUVEL Koen, en algemeen directeur Dhr. PARIDAENS Raoul
Pastorijstraat 1 – 2830 Willbroek
vertegenwoordigd door burgemeester Dhr. BEVERS Eddy, en algemeen directeur Dhr. BLOMMAERTS Dirk
Artikel 3 | Toetreding
De toetreding van een nieuwe deelnemer is mogelijk. De toetreding wordt voorlopig aanvaard door het beheerscomité bedoeld in artikel 8, §1 van deze statuten. De toetreding wordt daarna ter bekrachtiging voorgelegd aan de andere deelnemers.
Artikel 4 | Doel
Het doel van de IV is het nastreven van een regionale samenwerking tussen de deelnemende gemeenten, met het oog op het ondersteunen van de Huisartsenkring Schelde-Rupel bij de organisatie van een centrale locatie om inwoners van de deelnemende gemeenten te onderzoeken en/of te testen in het kader van het COVID-19 virus.
Deze overeenkomst maakt tussen alle deelnemende partijen een afsprakenkader over de oprichting, de duur, de opzegmogelijkheid, de inbreng van de deelnemers en de wijze waarop die inbreng wordt beheerd, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de deelnemers en de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de opmaak van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, de financiële controle en de vereffening van de triagepost Bornem.
De vereniging kan bij gemotiveerd besluit beslissen om zijn doel te verruimen naar andere hulpverleningsacties die noodzakelijk zijn voor de bestrijding van de COVID-19 pandemie. Deze aanpassing zal nadien ter goedkeuring worden voorgelegd op de gemeenteraden van de deelnemende leden.
Artikel 5 | Beherende gemeente
In overeenstemming met artikel 394 van het Decreet Lokaal Bestuur, wordt de gemeente Bornem aangesteld als beherende gemeente van de IV.
De administratieve zetel van de IV is gevestigd in het gemeentehuis van de beherende gemeente, Hingenesteenweg 13 te 2880 Bornem.
Artikel 6 | Personeelsinzet ten behoeve van de IV
De beherende gemeente kan eigen personeel inzetten ten behoeve van de IV.
Alle andere deelnemers kunnen een inbreng van nijverheid doen in de IV waarbij ze zich verbinden om bepaalde opdrachten uit te voeren. Zij kunnen personeelsleden of andere personen aanduiden die deze opdrachten uitvoeren. Het werkgeversgezag kan echter nooit worden overgedragen naar de IV.
Om de administratie te organiseren, wordt een verschillende organisatie uitgewerkt voor 2 periodes :
Op basis van de reële en dringende noden die kunnen ontstaan in de triagepost, kan aan de betrokken gemeentebesturen een bijkomende inzet van personeel gevraagd worden. Deze noden worden omschreven in het draaiboek tot oprichting van de triagepost, en zullen worden aangevuld met parameters tot op- en afschaling van de werkzaamheden in de triagepost.
De beslissing tot op- en afschaling van de triagepost zal steeds gebeuren in onderling overleg met de Huisartsenkring. Gelet op de korte termijn waarop een dergelijke op- of afschaling dient te gebeuren, krijgen de Algemene Directeurs van de betrokken gemeenten via deze overeenkomst het mandaat mee te beslissen over aanpassingen in de dienstroosters van de triagepost. Deze beslissing zal nadien schriftelijk worden gecommuniceerd aan de leden van het beheerscomité.
Artikel 7 | Duurtijd en uittreding
De IV wordt opgericht voor de duur die nodig is om de triagepost zijn taken te laten uitoefenen en afronden in het kader van de bestrijding van de COVID-19 uitbraak.
Een uittreding uit deze overeenkomst is niet mogelijk gedurende de duurtijd van een pandemie, tenzij deze opgelegd of mogelijk gemaakt wordt door de bevoegde federale of Vlaamse overheid, of door de bevoegde minister of provinciegouverneur in het kader van de coördinatie van de noodplanning, om de organisatie van de triagepost te veranderen of om de COVID-19-crisis op een andere manier te bestrijden.
Binnen de bevoegdheden van de coördinatie van de noodplanning, kan de provinciegouverneur bepaalde lokale besturen verzoeken om tot een andere IV / triagepost toe te treden. In dat geval is een uittreding uit deze IV mogelijk, maar komt het lokaal bestuur de verplichtingen die voortvloeien uit deze overeenkomst nog na, eventueel pro rato temporis van de aangesloten periode. Dezelfde voorwaarden zijn van toepassing wanneer vanuit de huisartsenkring wordt besloten om aan te sluiten bij een andere triagepost.
Artikel 8 | Bestuur en beheer
§1. Publiekrechtelijk beheerscomité
Binnen de IV wordt een beheerscomité opgericht, dat conform artikel 395 van het Decreet Lokaal Bestuur is samengesteld uit één afgevaardigde van elke deelnemer, en dat overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd. Alleen natuurlijke personen kunnen afgevaardigde zijn van een deelnemer. De burgemeesters van de deelnemende gemeenten worden aangewezen als afgevaardigde binnen het beheerscomité. Het beheerscomité formuleert waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente, stelt de rekeningen van de IV vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent. Het beheerscomité legt de organisatie van zijn werkzaamheden vast in een draaiboek, dat bij de overeenkomst gevoegd wordt zonder dat het er deel van uitmaakt.
Het beheerscomité stuurt enkel op de grote organieke lijnen. Het kan virtueel vergaderen en komt slechts samen voor de uitoefening van bevoegdheden die het specifiek zijn toegewezen door de wet, het decreet, door deze statuten of indien daar een dringende noodzaak tot bestaat. Het beheerscomité komt minimum 1 keer per jaar samen.
De organisatie van de werkzaamheden van het beheerscomité wordt vastgelegd in een huishoudelijk reglement.
§2. Bestuur en beheer vanuit de noodplanning
Voor het bestuur, beheer, dagelijks bestuur, de organisatie en leiding van de IV volgen de deelnemers de geldende regels over het beheer van een crisissituatie en de instructies van de hogere overheden.
De beherende gemeente zorgt ervoor dat er een werkbare structuur wordt opgezet, die start met het oprichten van een triagepost. Hiertoe kan elke mogelijke stuurgroep, bestuursorgaan of personeelslid worden ingezet of aangeduid.
Deze organen kunnen aangepast worden door de simpele wijziging van de instructies van de centrale overheden, zonder dat daarvoor een wijziging aan deze overeenkomst nodig is.
Artikel 9 | Financiën en bijdrage in de kosten
§1. De deelnemende gemeenten reserveren een bedrag voor de werking van de IV. In bijlage aan deze overeenkomst wordt een eerste budgettering voor de exploitatie van de triagepost toegevoegd.
Het aantal van elke individuele deelnemende gemeente in de totale bijdragen van de gemeenten is een breuk van het aantal inwoners dat de gemeente telt (officieel inwonersaantal op 1 januari 2019) op het totale aantal inwoners van alle deelnemende gemeenten aan de vereniging. De deelnemende gemeenten verbinden zich ertoe dat volgens deze verdeelsleutel financiële middelen worden ingezet.
§2. De deelnemers verbinden zich ertoe om de nodige bijdragen te doen aan de vereniging die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de volksgezondheid. De bescherming van de volksgezondheid en openbare orde zal primeren indien budgetten vrijgemaakt moeten worden. Indien achteraf onenigheid zal bestaan over de bijdragekosten, zullen in eerste instantie de in deze overeenkomst gemaakte afspraken tussen de deelnemers richtinggevend zijn. In tweede orde geldt het principe dat elke deelnemende gemeente bijdraagt proportioneel aan zijn totaal inwonersaantal op het totaal inwonersaantal van alle deelnemende gemeenten. Indien daar verdere onenigheid over bestaat, duiden zij de provinciegouverneur aan als bemiddelaar die bemiddelt over de bijdrage in de kosten. Bij blijvende onenigheid kan de Vlaamse minister bevoegd voor Binnenlands Bestuur een eindbeslissing nemen.
§3. Eventuele inkomsten verkregen via de subsidies van de huisartsenkring worden verdeeld onder de deelnemende gemeenten. Voor de verdeling van deze subsidies wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 periodes :
Artikel 10 | Financiën en democratische terugkoppeling
De beherende gemeente zorgt ten alle tijde voor transparantie in de aan te wenden middelen in de dagdagelijkse werking. De begroting van de triagepost dient hierbij als leidraad. Indien er zich bijkomende noodzakelijke kosten in de exploitatie van de triagepost voordoen, wordt het beheerscomité van de IV onmiddellijk op de hoogte gebracht.
De gemeente die de noodzakelijke regelingen treft om bepaalde aspecten voor de werking van de triagepost te voorzien, zal de kosten die verboden zijn aan deze aspecten, prefinancieren. De beherende gemeente zal in het financieel overzicht telkens vermelden welke gemeente de prefinanciering voor haar rekening heeft genomen.
Na het beëindigen van de operationele fase van de triagepost wordt een financiële eindevaluatie opgemaakt, en worden alle kosten conform artikel 9 verdeeld.
Het beheerscomité stelt de rekening van de interlokale vereniging vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.
Het eventueel positief resultaat van de rekening blijft in de vereniging en wordt aangewend voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging. Eventuele tekorten worden evenredig verdeeld over de deelnemers en door hen bijgepast, met inachtname van de principes vermeld in artikel 9.
De boekhouding en de rekening van de IV wordt gecontroleerd door het beheerscomité, die daarvoor de opdracht kan geven aan de financiële dienst van de beherende gemeente of van een andere deelnemende gemeente.
Artikel 11 | Informatieverstrekking aan de deelnemers en jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden
Aan de deelnemers van de IV wordt op geregelde wijze informatie verstrekt, via de leden van het beheerscomité, die instaan voor de verdere informatieverstrekking naar hun organisatie (gemeenteraad).
Indien de vereniging langer dan 1 jaar bestaat, wordt jaarlijks aan de deelnemers een jaarverslag ter beschikking gesteld. Indien de vereniging binnen het jaar ontbonden wordt, volstaat een beknopt eindverslag.
Het jaarverslag of eindverslag wordt samen met de rekening aan de deelnemers ter goedkeuring voorgelegd.
De leden van het beheersorgaan die een gemeente vertegenwoordigen, leggen verantwoording af aan hun gemeenteraad.
Artikel 12 | Aansprakelijkheid en verzekering
De interlokale vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid. Eventuele vorderingen kunnen dus niet verhaald worden op die structuur. Dat maakt dat elke deelnemer aansprakelijk is voor zijn inbreng in de triagepost.
Elke deelnemer van de IV dient een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten die zijn aansprakelijkheid dekt in het kader van de samenwerking binnen dit IV. Elke deelnemer van de IV dient zijn personeelsleden die worden ingezet of nijverheid verrichten in de IV te verzekeren voor arbeidsongevallen tijdens deze prestaties.
Artikel 13 | Ontbinding en vereffening
Wanneer het bestaan van de IV ten einde komt, worden door de deelnemers in gezamenlijk akkoord één of meerdere vereffenaars aangesteld. De in de IV aanwezige middelen worden in voorkomend geval verdeeld over de deelnemers a rato van dezelfde verdeelsleutel als vermeld in artikel 9. Ook eventueel tekorten worden op deze basis evenredig verdeeld over de deelnemers.
De ontbinding van de IV gebeurt slechts na schriftelijk akkoord van een drievierde meerderheid van de raden van de deelnemers.
***
Tussen de ondertekenaars wordt deze overeenkomst met statutaire draagkracht gesloten,
Voor de gemeente Bornem :
De burgemeester De algemeen directeur
JOOS Kristof RAEMDONCK Liesje
Voor de gemeente Kapelle-op-den-Bos :
De burgemeester De algemeen directeur
HUYSMANS Renaat RUYKENS Siebe
Voor de gemeente Londerzeel :
De burgemeester De algemeen directeur
MOONS Conny VERTONGHEN Henk
Voor de gemeente Puurs-Sint-Amands :
De burgemeester De algemeen directeur
VAN DEN HEUVEL Koen PARIDAENS Raoul
Voor de gemeente Willebroek :
De burgemeester De algemeen directeur
BEVERS Eddy BLOMMAERTS Dirk
Toelichting
Voor twee sites in de gemeente dringt zich een herbestemming op.
Het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands wenst hiervoor twee nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) op te maken: RUP Wijland Vijverbos en RUP Ruisbroek Sint-Carolus.
RUP Wijland Vijverbos
Het RUP Wijland Vijverbos heeft als doel om de recreatieve jeugdsite in Puurs-centrum te bestendigen en te verruimen:
De huidige Fortbaan en een klein deel van de aanpalende zuidelijke percelen zijn momenteel nog steeds ingekleurd als militair domein. Deze bestemming is achterhaald. Het RUP biedt nu de opportuniteit om deze bestemming in te kleuren volgens het feitelijk gebruik. Eveneens zijn een deel van de tuinen horende bij de woningen Kimpelberg ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. Hierbij is het de bedoeling om deze tuinen volledig te herbestemmen naar woongebied. Het JOC Wijland is momenteel reeds gelegen in recreatiegebied. Echter er wordt geopteerd om het JOC ook mee op te nemen in het RUP zodat het RUP een coherent geheel omschrijft met op elkaar afgestemde stedenbouwkundige voorschriften.
Omdat de gemeente niet alle percelen in eigendom heeft, wordt optioneel voorzien dat de opmaak van een onteigeningsplan aan dit RUP kan gekoppeld worden.
RUP Ruisbroek Sint-Carolus
De school Sint-Carolus (Kloosterstraat 1) heeft nood aan uitbreiding voor een turnzaal en 2 klaslokalen. Op het eigen perceel is hier geen ruimte meer voor. Deze uitbreiding kan wel voorzien worden op het perceel achter de school. Dit perceel is deels bestemd als woongebied (tip langsheen de Gasthuisdreef) en overwegend natuurgebied. Op dit perceel bevindt zich de Lourdesgrot. Het perceel maakt eveneens deel uit van het vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijk domein Hof ter Zielbeek. De vaststelling als bouwkundig erfgoed impliceert dat we zoveel mogelijk inzetten op het behoud van dat erfgoed door de inplantingswijze en bouwplannen van het nieuwe gebouw met zorg voor dit erfgoed te bekijken.
Het uitschrijven van beide opdrachten gebeurt volgens het bestek met nr. G-2020-026 opgesteld door de dienst Planologie.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de opdracht voor de opmaak van beide nieuwe RUPs uit te schrijven en het bijgevoegde bestek goed te keuren.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2020-026 en de raming voor de opdracht "“RUP “Wijland Vijverbos” en RUP “Ruisbroek Sint-Carolus” - Aanstellen ontwerper", opgesteld door de dienst Planologie worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 100.000,00 excl. btw of € 121.000,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden onder actiecode '25-210109/0600-00/21400007/GEMEENTE/CBS/IP25210109'.
Toelichting
De opmaak van het RUP Puurse Bandencentrale werd door het college geïnitieerd op 18/10/2019 naar aanleiding van het planologisch attest voor het bedrijf Puurse Bandencentrale BVBA, goedgekeurd door de gemeenteraad op 10/09/2018.
De gemeenteraad stelde het ontwerp-RUP voorlopig vast op 29/6/2020. Het openbaar onderzoek liep van 6/7/2020 tot en met 3/9/2020. Tijdens dit openbaar onderzoek werd enkel een advies van de provincie Antwerpen ontvangen.
De Gecoro heeft dit advies van de provincie besproken op 20 oktober 2020. De Gecoro heeft hierover een unaniem advies uitgebracht, zie verslag van de Gecoro van 20 oktober 2020. Naar aanleiding van dit advies werd het ontwerp-RUP aangepast.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het RUP Puurse bandencentrale definitief vast te stellen.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad volgt en sluit zich aan bij het geformuleerde advies van de Gecoro dd. 20 oktober 2020. Dit verslag maakt deel uit van deze gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 2: De gemeenteraad stelt het RUP ‘Puurse bandencentrale’ definitief vast. Dit RUP bestaat uit een grafisch plan, de stedenbouwkundige voorschriften en de toelichtingsnota met bijlagen.
Artikel 3: Het definitief goedgekeurde gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk bezorgd aan de deputatie en aan het departement.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2020048742, o/ref. OVV 2020 015) voor het bijstellen van een verkaveling ingediend voor de percelen gelegen langs de Wilgenweg, 2890 Puurs-Sint-Amands, 6de afdeling sectie A nrs. 373K en 375G.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de weg nr. 19 (zijstraat Wilgenweg) opgenomen. De rooilijn van de te verbreden weg nr. 19 wordt nu effectief vastgesteld in functie van de bijstelling van de verkaveling.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 22 mei 2020 tot en met 20 juni 2020.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren die betrekking hebben op de zaak der wegen ingediend.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen, vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wijziging van gemeenteweg nr. 19 (zijstraat Wilgenweg) goed volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeters- en studiebureau Van Opstal op 10 februari 2020, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg als volgt uitgerust moet worden:
Artikel 3: De gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
Artikel 4: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2020065219, o/ref. OVV 2020 021) ingediend voor het verkavelen van gronden, voor de percelen gelegen te Haverblok, 2870 Puurs-Sint-Amands, 1ste afdeling sectie D nrs. 979W en 981V.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is een wijziging van de breedte van de bedding van het zuidelijk gedeelte van de gemeenteweg Haverblok opgenomen. Er wordt ook een nieuwe trage weg aangelegd als verbinding tussen Haverblok en Louis Nutenstraat.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 27 juni 2020 tot en met 26 juli 2020.
Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren die betrekking hebben op de zaak der wegen ingediend.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen, vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wijziging van gemeenteweg Haverblok en de aanleg van de nieuwe trage weg tussen Haverblok en Louis Nutenstraat goed volgens het ontwerp van rooilijnplan zoals opgemaakt door landmeters- en studiebureau Van Opstal op 3 februari 2020, inclusief de vermelde breedte en ligging.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg als volgt uitgerust moet worden:
Artikel 3: De gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten op, dewelke de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt:
Artikel 4: De gemeenteraad beslist dat deze gemeenteweg zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Dit artikel heeft niet de waarde van een beslissing tot affectatie, enkel van een intentieverklaring. De uiteindelijke beslissing tot affectatie zal per afzonderlijk besluit genomen worden, tegelijk met de goedkeuring van de overdracht van de wegenis.
Toelichting
De gemeenteraad benoemde op 7/9/2020 de nieuwe Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO).
De GECORO adviseert de gemeenteraad bij de opmaak van het beleidsplan ruimte en ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Verder kan de GECORO ook advies geven over alles wat in verband staat met planologie of ruimtelijke ordening (oa. masterplannen, omgevingsvergunningsaanvragen, stedenbouwkundige verordeningen,...). Dit op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.
Voor de goede werking van de GECORO dient een huishoudelijk reglement opgemaakt te worden. In de VCRO is opgenomen dat de gemeenteraad dit reglement en zijn wijzigingen moet goedkeuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om volgende goed te keuren:
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het in de bijlage toegevoegde huishoudelijk reglement van de GECORO goed.
Artikel 2: De gemeenteraad keurt het presentiegeld van € 75 voor elk stemgerechtigd GECORO-lid per deelname aan de GECORO-vergadering, goed.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GECORO PUURS-SINT-AMANDS
Dit huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (hierna GECORO) van de gemeente Puurs-Sint-Amands. Het omvat naast de elementen die minimaal zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna VCRO) ook de elementen die door de GECORO van de gemeente Puurs-Sint-Amands nodig worden geacht voor de goede werking.
Hoofdstuk 1. Doelstelling, taken, samenstelling en openbaarheid
Artikel 1. Doelstelling
De GECORO beoogt het behoud, de verbetering en de uitwerking van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente.
De GECORO voert de door de VCRO opgedragen taken naar behoren uit.
De GECORO adviseert vanuit een gefundeerd ruimtelijk analytisch standpunt. Daarbij weegt zij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten tegen elkaar af.
De GECORO houdt in zijn advies rekening met de huidige en de toekomstige klimaatuitdagingen op vlak van ruimtelijke ordening.
Artikel 2. Taken
§1 De GECORO adviseert, binnen de bepalingen van de VCRO, onder meer
- bij de opmaak van het gemeentelijk beleidsplan ruimte
- bij de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan
- over aanvragen van planologische attesten
- over de ontwerpen van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen.
§2 Daarnaast kan de GECORO ook advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met de betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening op eigen initiatief of op verzoek van de gemeente of de omgevingsambtenaar.
§3 Er worden géén adviezen verleend voor Omgevingsdossiers tijdens de aanvraagprocedure. Omgevingsdossiers met een belangrijke ruimtelijke impact worden uitsluitend in een voorontwerpstadium (bij voorkeur in een pril stadium) voorgelegd voor advies en dit op initiatief van de omgevingsambtenaar.
Artikel 3. Samenstelling
De Gecoro is samengesteld uit een voorzitter, een ondervoorzitter, een vaste secretaris, effectieve leden en plaatsvervangende leden.
§1 Voorzitter
De voorzitter wordt aangesteld door de gemeenteraad. Hij organiseert de werking van de GECORO. Hij/zij roept de GECORO samen, opent, leidt en sluit de vergadering. Hij/zij leidt de agendapunten in en licht ze toe hierbij eventueel bijgestaan door de vaste secretaris, andere leden van de GECORO of door derden. Hij/zij legt de stukken voor waarover advies gevraagd wordt, zorgt dat het advies geformuleerd wordt en doet ervoor beraadslagingen en een stemming. De voorzitter ziet erop toe dat de inbreng van alle leden is verzekerd en waakt over de naleving van dit huishoudelijk reglement.
§2 Ondervoorzitter
De ondervoorzitter wordt aangesteld door de gemeenteraad. Hij oefent, bij afwezigheid van de voorzitter, dezelfde functies uit en heeft in die omstandigheden dezelfde bevoegdheden als de voorzitter. Indien ook de ondervoorzitter verhinderd is, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste aanwezige lid onder de deskundigen.
§3 Vaste secretaris
De vaste secretaris staat de voorzitter, ondervoorzitter en de leden bij in de uitoefening van hun taak. Hij/zij zorgt voor de uitnodiging van de leden, bezorgt de agenda met de te adviseren documenten, noteert de aanwezigheden op de vergaderingen, bereidt het advies voor en staan in voor de definitieve formulering van het advies, neemt de stemmingen op, maakt het ontwerpverslag op, verstuurt het ontwerpverslag naar de leden, past indien nodig het ontwerpverslag aan en verstuurt dit vervolgens definitief naar de leden. Hij/zij staat ook in voor de praktische organisatie van de vergaderingen.
De vaste secretaris neemt deel aan de besprekingen en de beraadslaging, maar niet aan de stemming. Hij is wel bij de stemming aanwezig, neemt ze op en geeft ze weer in het verslag. De vaste secretaris kan zich voor deze taken laten bijstaan door een medewerker van de gemeentelijke administratie.
Wanneer de vaste secretaris verhinderd is of bij een vacature van zijn ambt, neemt een medewerker van de gemeentelijke administratie het secretariaat waar. Deze plaatsvervangende secretaris handelt dan overeenkomstig de hiervoor vermelde bepalingen met betrekking tot de vaste secretaris.
§4 Effectieve en plaatsvervangende leden
Zowel de effectieve leden als de plaatsvervangende leden worden op de vergaderingen uitgenodigd. De plaatsvervangende leden krijgen dezelfde informatie als de effectieve leden.
Het lid (effectief en plaatsvervangend) dat aanwezig is op de vergadering, tekent bij aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst.
Indien het effectief lid aanwezig is, kan het plaatsvervangend lid deelnemen aan de toelichting en de informatieve vragenronde, maar hij mag de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.
Als een effectief lid een vergadering van de GECORO niet kan bijwonen, laat hij/zij zich vervangen door zijn plaatsvervanger. Het verwittigt dan tijdig zijn plaatsvervanger en de secretaris. Als ook de plaatsvervanger verhinderd is om de vergadering van de GECORO bij te wonen, deelt ook hij/zij dit tijdig mee aan de secretaris.
Van de stemgerechtigde leden wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan de vergaderingen, beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.
Het mandaat van de leden loopt tot de aanstelling van een nieuwe GECORO. Als een lid zijn mandaat voortijdig wil beëindigen, dan meldt het dat schriftelijk aan de voorzitter en de secretaris. Elk lid dat zonder verantwoording drie maal achtereenvolgens een vergadering van de GECORO niet bijwoont, is ambtshalve ontslagnemend. De voorzitter brengt de betrokkene daarvan schriftelijk op de hoogte. Een lid van de GECORO dat voortijdig zijn mandaat beëindigt of ambtshalve ontslagnemend is, wordt vervangen door zijn plaatsvervanger tot de gemeenteraad een nieuw lid heeft aangesteld.
§5 Externe deskundigen
De GECORO kan voor de behandeling van een onderwerp externe deskundigen uitnodigen die omwille van hun specifieke kennis van het behandelde onderwerp op een nuttige wijze toelichting kunnen verstrekken Zo kunnen onder meer worden uitgenodigd: de burgemeester bevoegd voor ruimtelijke ordening, de schepen voor dorpskernvernieuwing, de schepen wiens bevoegdheid de inhoud van het RUP bepaalt; de gemeentelijke omgevingsambtenaar, een medewerker van de gemeentelijke administratie, medewerkers van betrokken studie- of architectenbureaus. De externe deskundigen kunnen aan toelichtingen en de informatieve vragenronde deelnemen maar mogend de beraadslaging en de stemming niet bijwonen, tenzij de vergadering er anders over beslist.
§6 Vertegenwoordigers van politieke fracties uit de gemeenteraad
De GECORO verzoekt alle politieke fracties in de gemeenteraad een afgevaardigde aan te duiden en zijn/haar naam mee te delen. Deze vertegenwoordigers worden voor elke vergadering uitgenodigd en ontvangen dezelfde documenten als de leden van de GECORO. De vertegenwoordigers tekenen bij de aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst. De afgevaardigden nemen tijdens de GECORO-vergaderingen een terughoudende positie in. Ze kunnen aan de toelichtingen en de informatieve vragenronde deelnemen, maar mogen de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.
Artikel 4 Openbaarheid van vergaderingen
De vergaderingen van de GECORO zijn niet openbaar.
Hoofdstuk 2. Werking van de GECORO
Artikel 5 Agenda
§1 De agenda wordt opgemaakt door de vaste secretaris in overleg met de voorzitter.
§2 Indien een lid een punt wenst te agenderen deelt hij/zij dit mee op de vergadering voorafgaand aan de vergadering waarop het punt zal worden behandeld of stuurt hij/zij een schriftelijk verzoek ten minste 10 kalenderdagen vóór de vergadering. Het punt kan aan de agenda van een volgende GECORO worden toegevoegd op voorwaarde dat minstens 1/3e van de stemgerechtigde leden zich hiermee akkoord verklaart bij aanvang van de vergadering. Elk verzoek is vergezeld van een verklarende nota met een behoorlijke motivering.
Artikel 6 Oproeping
§1 De GECORO wordt bijeengeroepen door de voorzitter en de vaste secretaris. De uitnodiging gebeurt per e-mail tenminste 10 kalenderdagen voor de zitting, met vermelding van de datum, plaats van de zitting en de agenda.
Zowel de effectieve leden, de plaatsvervangers als de politieke fracties ontvangen de uitnodiging. Externe deskundigen worden specifiek uitgenodigd door de vaste secretaris. Bij de uitnodiging zullen alle stukken die relevant zijn voor de onderwerpen op het SharePoint (O365) beschikbaar worden gesteld. Tot zolang SharePoint niet werkzaam is voor toepassing in de GECORO, zullen de documenten in pdf (bestanden met klein formaat) of via We Transfer (bestanden met groot formaat) bezorgd worden.
§2 Bij hoogdringendheid kunnen de voorzitter en de vaste secretaris beslissen een vergadering op kortere termijn bijeen te roepen. De uitnodiging vermeldt een motivatie voor de hoogdringendheid. Indien op het moment van de vergadering ten minste twee derden van de GECORO-leden aanwezig is, kan geldig worden vergaderd en gestemd.
§3 De voorzitter moet de GECORO bijeenroepen binnen 15 kalenderdagen die volgen op een verzoek van
1) de gemeenteraad
2) het college van burgemeester en schepenen
3) minstens één derde van de leden van de GECORO
4) de omgevingsambtenaar wanneer die de GECORO om advies verzoekt omtrent een voorbereidende aanvraag voor een omgevingsvergunning.
Artikel 7. Raadplegen documenten
Alle dossiers die voor advies worden voorgelegd zullen worden toegelicht in de vergadering.
Alle documenten of plannen die relevant zijn om een advies te kunnen formuleren, zullen 7 kalenderdagen voor de vergadering op SharePoint geplaatst worden. Alle leden van de GECORO krijgen een link naar deze SharePoint.
Artikel 8. Aanwezigheden
Elk lid dat verhinderd is om een vergadering van de GECORO bij te wonen, deelt dit tijdig mee aan zijn/haar plaatsvervanger en aan het secretariaat. Hierbij wordt tevens medegedeeld of het plaatsvervangend lid aanwezig zal zijn. De namen van de verontschuldigde leden worden in het verslag opgenomen.
Artikel 9. Vergaderingen
De GECORO kan slechts geldig beslissen wanneer ten minste de helft van haar stemgerechtigde leden aanwezig
is. Is die voorwaarde niet vervuld dan stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De GECORO
kan op haar eerstvolgende vergadering, ongeacht het aantal aanwezige leden, geldig beslissen over
onderwerpen die waren geagendeerd voor de vergadering waarop onvoldoende leden aanwezig waren, op
voorwaarde dat de nieuwe vergadering niet binnen de 24 uren na de eerste plaats heeft. Voor nieuwe
agendapunten is de aanwezigheid van de meerderheid van de leden vereist.
De vergaderingen verlopen als volgt:
- De voorzitter opent de vergadering.
- Goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering tenzij de goedkeuring via mailronde verliep.
- Overlopen van de agenda
- De agendapunten worden achtereenvolgens toegelicht door een externe deskundige (art. 3 §5). Bij elke toelichting volgt een informatieve vragenronde die door de voorzitter wordt geleid.
- Met de effectieve leden en de plaatsvervangende leden die een effectief lid vervangen, leidt de voorzitter vervolgens de beraadslaging en de stemming over de agendapunten van de vergadering.
- Varia
De volgorde van de agendapunten kan door de voorzitter worden gewijzigd.
De voorzitter verleent het woord in volgorde van de aanvragen.
De leden nemen slechts het woord nadat het hen door de voorzitter werd verleend.
Niemand mag onderbroken worden terwijl hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde. Wanneer een lid afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugroepen of hem het woord ontnemen.
Elk lid dat tegen de beslissing van de voorzitter aan het woord tracht te blijven, wordt geacht de orde te verstoren. Elk lid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Indien het betrokken lid een tweede maal de orde verstoort, heeft de voorzitter het recht het betrokken lid uit de vergadering te sluiten. Indien de goede orde van de GECORO-vergadering gestoord wordt door de leden dan zal de voorzitter overgaan tot schorsing of sluiten van de vergadering. De leden en alle andere aanwezigen moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten. De uitsluiting van een lid, de schorsing of sluiting van de vergadering wordt vermeld in de notulen.
Artikel 10. Advies en verslag
§1 De notulen bevatten een samenvatting van wat er in de GECORO wordt gezegd. Ze geven een overzicht van de vergadering, de essentie van de beraadslaging en de uitslag van de stemming weer. In het verslag worden principieel geen namen vernoemd tenzij door een lid anders wordt gewenst.
§2 Het advies start met de omschrijving van het onderwerp, een opgave van alle documenten die door de GECORO worden gebruikt om het advies te leveren, een opgave van eventueel ontbrekende informatie. Het advies bevat een samenvatting van de informatie die werd bekomen uit de informatieve vragenronde en de beraadslaging. Het bevat de standpunten die in de GECORO ter sprake zijn gebracht. Indien verschillende visies of standpunten tegenover elkaar staan, dan worden in de tekst ook de minderheidsstandpunten vermeld. Alle uitgebrachte standpunten worden op inhoudelijk afdoende wijze gemotiveerd en het uiteindelijke advies bevat een duidelijke inhoudelijke motivering. In ieder geval wordt het resultaat van de stemming genotuleerd indien geen consensus werd bereikt en wordt de aard van het advies (gunstig, ongunstig, gunstig mits …) weergegeven.
§3 Het ontwerp verslag wordt per email en binnen de 14 kalenderdagen verzonden aan alle leden. De GECORO-leden, die aanwezig waren op de zitting, kunnen per email en binnen de 7 kalenderdagen hun voorstellen tot aanvulling of correctie overmaken aan de vaste secretaris. De vaste secretaris stelt alle ontvangen reacties en het al eventueel bijgestelde ontwerpverslag digitaal ter beschikking.
§4 De voorzitter plaatst het ontwerpverslag ter goedkeuring op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de GECORO.
§5 Wanneer een advies vóór de eerstvolgende vergadering dient te worden uitgebracht kan bij eenparigheid beslist worden om het tijdens de vergadering geformuleerde advies via een technisch nazicht, per mailronde definitief goed te keuren. De voorzitter krijgt hierbij het mandaat om het door het secretariaat opgemaakte ontwerpadvies rond te mailen en na eventuele opmerkingen van de leden, een definitief advies op te stellen.
§6 Na goedkeuring worden de verslagen door de voorzitter en de vaste secretaris ondertekend.
Artikel 11. De wijze van stemmen
§1 Vóór elke stemming omschrijft de voorzitter het voorstel van beslissing waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§2 De stemgerechtigde GECORO-leden stemmen mondeling met “ja”, “neen” of “onthouding”.
§3 De volgorde van de stemming wordt bepaald door de voorzitter.
§4 De GECORO streeft bij haar advies steeds een consensus na. Indien geen consensus mogelijk is, is een gewone meerderheid vereist. Om de meerderheid te bepalen wordt bij het tellen van de stemmen geen rekening gehouden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.
§5 Als een lid een persoonlijk belang heeft bij een onderwerp, dan mag het enkel de bespreking ervan en niet de beraadslaging en stemming erover bijwonen. Bij twijfel of betwisting over het persoonlijk belang van een lid, beslissen de aanwezige leden met tweederdemeerderheid.
Artikel 12. Deontologie
§1 Bij het beoordelen van de na te leven deontologie, nemen de leden van de GECORO steeds de bepalingen van de “deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening” van 3 juli 2009, tot leidraad bij de uitoefening van hun mandaat.
§2 De leden van de GECORO hebben de plicht tot discretie. Zij onthouden zich er van aan niet-leden van de GECORO informatie door te geven die hen wordt toevertrouwd ter voorbereiding van of tijdens de GECORO-vergaderingen. Dit betekent dat de leden en externen ertoe gehouden zijn om zowel de te adviseren documenten als de besprekingen binnen de vergadering, niet te verspreiden of publiekelijk kenbaar te maken. Vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen mogen hun organisatie of achterban raadplegen, waarbij zij instaan voor de discretie van de geraadpleegde personen. Dit evenwel zonder documenten te verspreiden. Indien uitdrukkelijke geheimhouding vereist is omtrent bepaalde dossiers, wordt dit bij de verspreiding van de documenten uitdrukkelijk vermeld, en zijn alle leden, waarnemers en externe genodigden tot geheimhouding verplicht.
§3 Alle leden van de GECORO (effectieve leden, plaatsvervangers, voorzitter, ondervoorzitter, vaste en plaatsvervangende secretaris) verbinden er zich toe:
- volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren
- te waken over zijn onafhankelijkheid en over de verenigbaarheid tussen zijn mandaat als lid van de GECORO en zijn andere bezigheden en engagementen.
- de afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren
- bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de GECORO.
§4 Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en de sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen. In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter in samenspraak met het schepencollege de GECORO naar buiten toe.
Artikel 13. Werkingsmiddelen
Door de gemeenteraad worden aan de GECORO op de gemeentelijke begroting de nodige middelen en een permanent secretariaat ter beschikking gesteld. Uit deze werkingsmiddelen zullen de onkostenvergoedingen worden betaald. Het bedrag van deze vergoedingen wordt vastgesteld door de gemeenteraad.
Aan elk stemgerechtigd lid van de GECORO wordt een onkostenvergoeding toegekend voor elke geregistreerde bijgewoonde GECORO-zitting op voorwaarde dat het lid die vergadering volledig heeft bijgewoond (afgezien van het tijdelijk verlaten ervan bij beraadslaging en stemming over een agendapunt waarbij het lid een persoonlijk belang heeft).
Indien de GECORO-leden zelf een vergadering beleggen conform art. 5 §2, geldt er geen onkostenvergoeding, voor zover de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen of de omgevingsambtenaar geen agendapunten hebben bepaald.
Artikel 14. Opheffingsbepalingen
Volgende 2 huishoudelijke reglementen worden opgeheven met ingang van 1 december 2020:
- huishoudelijk reglement GECORO Puurs goedgekeurd door de gemeenteraad van 6 december 2001
- huishoudelijk reglement GECORO Sint-Amands goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 februari 2015.
Artikel 15. Goedkeuring en inwerkingtreding
Dit reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 23 november 2020 en treedt in werking op 1 december 2020. De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Toelichting
Aan studiebureau "Talboom (Part of Sweco)" (verder Sweco) is destijds gevraagd ontwerpplannen op te maken voor de heraanleg van de Veurtstraat, Sint-Jozefstraat, Groenveldweg, Hogedreef, Zavelstraat, Wachtingstraat, Kerfenden (Londerzeel). Daarbij moet de bestaande riolering in de Veurtstraat worden vervangen door een gescheiden stelsel, wordt er gescheiden riolering in alle straten voorzien en worden verscheidene ingrepen gedaan om de verkeersafwikkeling te verbeteren. Deze plannen zijn nu voor de eerste fase afgerond (Veurtstraat, Sint-Jozefstraat, Groenveldweg, Hogedreef, Kerfenden) en het studiebureau heeft de aanbestedingsbundel voorgelegd aan de gemeente en - in het kader van de rioleringswerken - ook aan Pidpa. Na goedkeuring van deze aanbestedingsbundel kan Pidpa, als bouwheer, de aanbesteding van dit project bekend maken. Voor het aandeel Kerfenden (Londerzeel) is bij de start van het ontwerpdossier een overeenkomst met de gemeente Londerzeel afgesloten.
In verscheidene overlegrondes is deze ontwerpbundel tot stand gekomen, specifiek met het oog op de aanleg van een gescheiden riolering ter vervanging van de versleten gemengde riolering in de Veurtstraat en de semi ingebuisde baangrachten in de andere straten. Tevens werden verscheidene verkeersaspecten bekeken in functie van een veiliger verkeersafwikkeling (fietspadstructuur in de Veurtstraat, vertragende asverschuivingen, recht aantrekken van enkele kruispunten).
De riolering sluit aan op de Aquafin-collector die in 2005 tot in Breendonk is aangelegd. Bij de aanpalende open en half-open bebouwing zal de maximale afkoppeling van hemelwater worden bekeken.
Naast de plannen zijn ook het bijzonder bestek en de meetstaat gecontroleerd door de diensten van Pidpa en door de gemeentelijke technische dienst. Het aantal werkdagen is op 225 voorzien en de werken zouden in 4 fases uitgevoerd worden. Dit zorgt voor een beperking van de hinder voor de bewoners binnen de werkzone en voor een optimaal beschikbaar houden van omleidingswegen.
Pidpa zal optreden als bouwheer, waarbij de uitvoering wel vanuit de andere partijen mee wordt opgevolgd.
De totale uitvoeringskost wordt door studiebureau Sweco geraamd op € 5.889.906,78 (excl. btw) waarvan het gemeentelijk aandeel 1.802.666,00 (excl. btw) of 2.181.225,86 (incl. btw) bedraagt. De resterende aandelen worden gedragen door Pidpa, door de gemeente Londerzeel en door subsidiëring op de riolering vanuit VMM.
De opdracht voor aanneming van werken gebeurt onder de vorm van een openbare procedure.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de ontwerp- en aanbestedingsbundel en de raming voor wat betreft het gemeentelijk aandeel binnen het project ‘Weg- en rioleringswerken Veurtstraat’ zoals opgemaakt door studiebureau Sweco. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten. De totale uitvoeringskost wordt geraamd op € 5.889.906,78 (excl. btw) waarvan het gemeentelijk aandeel 1.802.666,00 (excl. btw) of 2.181.225,86 (incl. btw) bedraagt.
Artikel 2: De opdracht voor aanneming van werken gebeurt onder de vorm van een openbare procedure.
Artikel 3: De gemeenteraad bevestigt dat Pidpa (Hidrorio) als bouwheer van dit project kan optreden en de aanbesteding kan bekendmaken via publicatie.
Toelichting
In kader van de bouw en de verhuis naar een Nieuw Administratief Centrum (eind 2023) wenst het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands over te gaan tot de verdere implementatie van “nieuwe manieren van werken”.
Het bestuur wenst beroep te doen op een externe dienstverlener voor het bepalen van een visie en het uitwerken en uitvoeren van een veranderingstraject om de organisatie en de medewerkers te begeleiden in dit veranderingsproces.
Van de inschrijvers wordt een kwalitatief plan van aanpak van de opdracht verwacht, waarin zij beschrijven hoe zij de opdrachten willen uitvoeren, rekening houdende met de randvoorwaarden van dit bestek, de aan te wenden tools, de voorgestelde output, best practices, de samenwerking met de aanbestedende overheid, de rol die hij/zij zal opnemen in het geheel en welke taken hij/zij zal uitvoeren,. . . en een bijhorende organisatiestructuur.
In het kader van de opdracht “Veranderingstraject "Het Nieuwe Werken" voor het Nieuwe Administratief Centrum” werd een bestek met nr. G-2020-059 opgesteld door de dienst Aankoop.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 82.644,63 excl. btw of € 100.000,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2020-059 en de raming voor de opdracht “Veranderingstraject "Het Nieuwe Werken" voor het Nieuwe Administratief Centrum”, opgesteld door de dienst Aankoop worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 82.644,63 excl. btw of € 100.000,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 25-330302/0190-00/21400007.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot volgende ruiling:
De gemeente verkrijgt:
De gemeente staat in volle eigendom af:
Deze ruiling gebeurt zonder opleg. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de gronden die de gemeente verkrijgt zijn 1/ gelegen binnen RUP Wijland-Vijverbos en 2/ kunnen gebruikt worden om te ruilen met gronden gelegen in strategische gebieden.
Besluit
Artikel 1: De gemeente gaat over tot volgende ruiling:
De gemeente verkrijgt:
De gemeente staat af (voor 255/1000ste in volle eigendom), (voor 255/1000ste in volle eigendom) en (voor 490/1000ste in volle eigendom):
Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Ibens Landmeters bvba, te Kontich op 7 april 2020.
Artikel 2: De ruiling geschiedt zonder opleg.
Artikel 3: De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de gronden die de gemeente verkrijgt zijn 1/ gelegen binnen RUP Wijland-Vijverbos en 2/ kunnen gebruikt worden om te ruilen met gronden gelegen in strategische gebieden.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands. De kosten zijn ten laste van beide partijen, ieder voor de helft.
Toelichting
De gemeente verkrijgt een perceel grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Kimpelbergheide kadastraal gekend 4de afdeling sectie A nummer 4C met een oppervlakte volgens kadaster van 1654 m². In ruil staat ons bestuur stroken grond af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Liezele ter plaatse Peeterveld kadastraal gekend 4de afdeling sectie A delen van nummer 87A met een oppervlakte volgens meting van 2300 m² en 663,77 m². De ruiling geschiedt met een opleg van € 3.318,85, te betalen aan ons bestuur. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen in het RUP Wijland-Vijverbos.
Besluit
Artikel 1: De gemeente verkrijgt:
In ruil staat ons bestuur af:
Artikel 2: De ruiling geschiedt met een opleg van € 3.318,85, te betalen aan ons bestuur.
Artikel 3: De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen grond door de gemeente is gelegen in het RUP Wijland-Vijverbos.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands zal een perceel grond aankopen gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Cruysveld kadastraal gekend 5de afdeling sectie B nummer 461A, tegen een totaalprijs van € 23.015,00, alle vergoedingen inbegrepen. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van het perceel langs de Scheldeboorden en in het masterplan Echo's van de Schelde.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot aankoop van een perceel grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Cruysveld kadastraal gekend 5de afdeling sectie B nummer 461A met een oppervlakte volgens kadaster van 4603 m², tegen een totaalprijs van €23.015,00, alle vergoedingen inbegrepen.
Artikel 2: Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van het perceel langs de Scheldeboorden en in het masterplan Echo's van de Schelde.
Artikel 3: Deze uitgave werd vastgesteld in het investeringsbudget 2020: Percelen grond nabij de steenovens - Aankoop - Budgetsleutel: 25-320601/0119-06/22000007.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands zal een perceel bouwland aankopen gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Yzerveld kadastraal gekend eerste afdeling sectie D nummer 259/2 met een oppervlakte volgens kadaster van 2620 m², tegen een totaalprijs van € 18.100,00, alle vergoedingen inbegrepen alsook opstanden. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de strategische ligging van deze grond in de omgeving van RUP Lichterstraat.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot aankoop van drie percelen bouwland, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Yzerveld kadastraal gekend eerste afdeling sectie D nummers 267A/P0000, 267B/P0000, 266B/P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van 3075 m², 3075 m² en 3400 m², tegen een totaalprijs van € 47.750,00, alle vergoedingen inbegrepen.
Artikel 2: Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, met name voor de strategische ligging van de gronden in de omgeving van RUP Lichterstraat.
Artikel 3: Deze uitgave werd vastgesteld in het investeringsbudget 2020: Percelen grond Yzerveld - Aankoop - Budgetsleutel: 25-320601/0119-06/22000007.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente Puurs-Sint-Amands zal percelen grond aankopen gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Nieuwe Schooren, kadastraal gekend 5de afdeling sectie B nummer 275C met een oppervlakte volgens kadaster van 1329 m², tegen een totaalprijs van € 3.056,70 alle vergoedingen inbegrepen en nummer 165A2 met een oppervlakte volgens kadaster van 1362 m², tegen een totaalprijs van € 3.132,60 alle vergoedingen inbegrepen. Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van de percelen langs de Scheldeboorden en in het masterplan Echo's van de Schelde.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot aankoop van percelen grond, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Sint-Amands ter plaatse Oude en Nieuwe Schooren, kadastraal gekend 5de afdeling sectie B (deel van) nummer 282A met een oppervlakte van 2247 m², nummer 276A met een oppervlakte volgens kadaster van 8538 m², nummer 281D met een oppervlakte volgens kadaster van 982 m², nummer 285A met een oppervlakte volgens kadaster van 4418 m², nummer 286C met een oppervlakte volgens kadaster van 2374 m², nummer 287D met een oppervlakte volgens kadaster van 550 m² en nummer 299B met een oppervlakte volgens kadaster van 3275 m², tegen een totaalprijs van € 48.125,60.
Artikel 2: Deze aankoop gebeurt voor openbaar nut, gezien de ligging van de percelen langs de Scheldeboorden en in het masterplan Echo's van de Schelde.
Artikel 3: Deze uitgave werd vastgesteld in het investeringsbudget 2020: Percelen grond Oude/Nieuwe Schooren - Aankoop - Budgetsleutel: 25-320601/0119-06/22000007.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: De akte zal opgemaakt worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse R. Verbelenstraat 58 kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B deel van nummer 91E met een oppervlakte volgens meting van 8,09 m². Deze strook is gelegen voor de rooilijn en zal gevoegd worden bij het openbaar domein.
Besluit
Artikel 1: De gemeente verkrijgt door gratis grondafstand een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse R. Verbelenstraat 58 kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B deel van nummer 91E met een oppervlakte volgens meting van 8,09 m². De strook grond staat afgebeeld op een metingsplan hiervan opgemaakt door Z-Landmeters uit Berlare op 20 augustus 2020.
Artikel 2: Deze grondafstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook grond te voegen bij het openbaar domein.
Artikel 3: De akte zal verleden worden door de burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands of door een aangeduid notaris.
Toelichting
De gemeente gaat over tot verkoop van een perceel bouwgrond uit haar gemeentelijke verkaveling Tashorik.
Bij deze verkoop worden voorwaarden opgelegd, zoals vastgesteld in het 'reglement voor toewijzing onbebouwde bouwkavels in gemeentelijke verkavelingen'.
Besluit
Artikel 1: De gemeente Puurs-Sint-Amands gaat over tot verkoop van volgend perceel bouwgrond in de gemeentelijke verkaveling Tashorik:
Artikel 2: De verkoop wordt toegestaan onder volgende voorwaarden:
Bouw- en bewoningsverplichting en sancties
In geen geval mag de bouwkavel worden doorverkocht aan derden, uitgezonderd in geval van gedwongen uitvoering.
De koper of zijn rechtsopvolger is gebonden aan een bouwverplichting. De woning in kwestie dient bewoond te zijn door de koper binnen een termijn van vijf jaar na de dag van het verlijden van de authentieke akte (bewoonbaarheid van de nieuwe woning).
Ingeval de koper niet voldoet aan de bouw- en bewoningsverplichting, zoals vermeld in bovenvermeld artikel, zal de gemeente Puurs-Sint-Amands een recht van wederaankoop op de bij deze verkochte onbebouwde grond uitoefenen. De wederaankoop zal geschieden tegen de oorspronkelijke verkoopprijs van de grond te verminderen met alle kosten dewelke deze wederaankoop met zich zal meebrengen. Bij een bebouwd of half-bebouwd perceel zal de gemeente Puurs-Sint-Amands een schadevergoeding kunnen eisen, die gelijk is aan 50% van de aankoopprijs van de grond.
Het recht tot vervreemding – ten bezwarende titel of niet – van de eigendom (bouwkavel met huis, al dan niet in ruwbouwfase of afgewerkt), onder welke vorm of juridische constructie dan ook, wordt gedurende de eerste vijftien jaar na het verlijden van de authentieke akte afhankelijk gemaakt van de toestemming van de gemeente Puurs-Sint-Amands. Bovendien is de oorspronkelijke koper gehouden tot het betalen van de meerwaarde op de bouwkavel.
Geheel of gedeeltelijk verhuren van de woning is uitgesloten. Dit verbod vervalt vijftien jaar na het verlijden van de authentieke akte. Indien de woning toch volledig of gedeeltelijk verhuurd wordt, binnen de eerste 15 jaar, zal de gemeente Puurs-Sint-Amands een schadevergoeding kunnen eisen, die gelijk is aan 50% van de aankoopprijs van de grond.
Er is geen toestemming van het college van burgemeester en schepenen vereist bij overdracht van het aandeel van één partner aan de andere in volgende gevallen: bij beëindiging van een huwelijk of wettelijk samenlevingscontract. Dit geldt ook voor partners die noch getrouwd zijn noch een wettelijk samenlevingscontract hebben afgesloten en die samen een bouwgrond gekocht hebben. In deze gevallen is de boeteclausule onder bovenvermeld artikel niet van toepassing. Alle verplichtingen die opgelegd waren ten voordele van de gemeente Puurs-Sint-Amands blijven behouden en zonder dat er vernieuwing van termijnen kan uit voortspruiten.
De koper mag op het moment van de aankoop van de bouwkavel noch afzonderlijk, noch samen, een woning, een appartement of een perceel grond dat in aanmerking komt voor de oprichting van een woning overeenkomstig de regelgeving inzake ruimtelijke ordening, volledig in volle eigendom of vruchtgebruik hebben. Indien dit wel zo is, moet deze eigendom ten laatste binnen één jaar na de bewoonbaarheid van de nieuwe woning verkocht worden. Bij het niet naleven van de voorwaarden betreffende de verkoop van een eigendom, kan de gemeente Puurs-Sint-Amands de wederinkoop van het onbebouwde perceel grond vorderen of indien reeds gedeeltelijk of geheel bebouwd een schadevergoeding eisen. Deze schadevergoeding is gelijk aan 50% van de aankoopprijs van de grond.
Artikel 3: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontheven van de plicht om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akten.
Artikel 4: De akte zal opgemaakt worden door een notariskantoor Verhaegen-Eekhaut-Verlinden uit Puurs-Sint-Amands en een eventueel door de kopers aan te duiden notaris.
Toelichting
Er zal een erfdienstbaarheid van doorgang/uitweg worden gevestigd op de eigendom van de gemeente Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs nabij de Stationsstraat kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B deel van nummer 340R9 ten voordele van de eigendom kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B nummer 340H10. De erfdienstbaarheid heeft een breedte van 3 meter. Deze erfdienstbaarheid kan zowel te voet als door gemotoriseerd verkeer naar de Stationsstraat toe worden uitgeoefend. De erfdienstbaarheid geldt voor een periode van 30 jaar met aanvang vanaf het verlijden van de betreffende authentieke akte. De erfdienstbaarheid zal kosteloos toegekend worden.
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de kosteloze vestiging van een erfdienstbaarheid van doorgang/uitweg op de eigendom van de gemeente Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs nabij de Stationsstraat kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B deel van nummer 340R9 ten voordele van de eigendom kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B nummer 340H10. De erfdienstbaarheid heeft een breedte van 3 meter. Deze erfdienstbaarheid kan zowel te voet als door gemotoriseerd verkeer naar de Stationsstraat toe worden uitgeoefend. De erfdienstbaarheid geldt voor een periode van 30 jaar met aanvang vanaf het verlijden van de betreffende authentieke akte.
De erfdienstbaarheid staat aangeduid op een metingsplan opgemaakt door Studiebureau Van Opstal te Puurs-Sint-Amands op 23 oktober 2020.
Artikel 2: De akte van vestiging erfdienstbaarheid zal opgemaakt worden door notariskantoor Verhaegen-Eekhaut-Verlinden uit Puurs-Sint-Amands. De kosten zullen gedragen worden door de eigenaars van het perceel kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B nummer 340H10.
Toelichting
Het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands wenst een nieuwe vrachtwagen met haakcontainersysteem en autolaadkraan aan te kopen voor het garanderen van een betere én kwaliteitsvolle dienstverlening op het grondgebied van Puurs-Sint-Amands.
Dit polyvalente voertuig zal worden ingezet in het team van Openbare Werken voor o.a. transport-, container-, hef- en grondwerken.
In het kader van de opdracht “Vrachtwagen met haakcontainersysteem en autolaadkraan” werd een bestek met nr. G-2020-060 opgesteld door de dienst Aankoop en Openbare Werken.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 225.000,00 excl. btw of € 272.250,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2020-060 en de raming voor de opdracht “Vrachtwagen met haakcontainersysteem en autolaadkraan”, opgesteld door de dienst Aankoop en Openbare Werken, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 225.000,00 excl. btw of € 272.250,00 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.
Artikel 4: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Artikel 5: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2020 op artikelnummer GEMEENTE/25-320506/0119-05/24300000.
Toelichting
De Technische dienst wenst een gesloten bestelwagen aan te kopen voor het team openbare werken.
Het voertuig zal hoofdzakelijk gebruikt worden door de ploeg "signalisatie".
In het kader van de opdracht “Aankoop bestelwagen openbare werken” werd een bestek met nr. G-2020-061 opgesteld door de dienst aankoop.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 55.371,90 excl. btw of € 67.000 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Besluit
Artikel 1: Het bestek met nr. G-2020-061 en de raming voor de opdracht “Aankoop bestelwagen openbare werken”, opgesteld door Gemeente Puurs-Sint-Amands worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 55.371,90 excl. btw of € 67.000 incl. 21% btw.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzienin de meerjarenplanning bij artikel 2020/25-320506/0119-05/24300000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN Bestel- en vrachtwagens lokaal bestuur.
Toelichting
De gemeenteraad van 7 september 2020 keurde de wijze van aanbesteding met name 'mededingingsprocedure met onderhandeling' en de desbetreffende documenten 'de selectieleidraad en projectdefinitie' voor de selectiefase goed.
Op 13 oktober 2020 werden de kandidatuurstellingen overgemaakt aan de aanbestedende overheid. Er werden 6 kandidaturen ontvangen. Heden worden deze kandidaturen nagekeken volgens de bepalingen in de selectieleidraad.
De precieze randvoorwaarden voor de realisatie van de opdracht worden in de 'gunningsleidraad en bijlagen' aan de geselecteerde kandidaten meegedeeld.
Besluit
Artikel 1: De gunningsleidraad en bijlage voor de opdracht “Bouw voetbalaccommodatie - Selectieleidraad en projectdefinitie”, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13, bus 1 te 1000 Brussel, worden goedgekeurd.
Artikel 2: De gunningsleidraad en bijlagen worden overgemaakt aan de geselecteerde kandidaten.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget bij sleutel 2020/25-210104/0742-00/22100007/GEMEENTE/CBS/IP25210104 Ontwikkeling sportpark De Schans - gebouwen.
Toelichting
Coronavirus - COVID-19 - Stand van zaken in Puurs-Sint-Amands - Algemeen en situatie in de WZC's
Namens Gemeenteraad,
Raoul Paridaens
Algemeen directeur
Els Goedgezelschap
Voorzitter gemeenteraad