Mon 31/03/2025 - 20:00 Raadzaal
De gemeente Puurs-Sint-Amands is lid van de Stichting Kempens Landschap. In het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst te herbevestigen. De gemeente werkt goed samen met Stichting Kempens Landschap. Het college stelt de raad dan ook voor de samenwerkingsovereenkomst te herbevestigen.
Atelier Horizon werkte een ruimtelijke visie met inrichtingsplan uit voor het projectgebied op de site van het oud-gemeentehuis van Puurs.
De Aanbesteder wenst het oude gemeentehuis gelegen te Hoogstraat 29 en de achterliggende site te ontwikkelen tot een woonstraat met groenzones en tuinen. De groene open ruimtes fungeren als ruggengraat voor de woonontwikkeling, deze worden met voldoende diversiteit ontworpen. Tevens dient er een publieke doorgang te zijn vanaf de Hoogstraat naar de Schuttershofstraat.
De site zal een nieuwe invulling krijgen, met volgende uitgangspunten:
De Aanbesteder zal de in eigendom zijnde gronden verkopen aan de weerhouden inschrijver teneinde de site te ontwikkelen zoals voormeld.
In functie van de woonontwikkeling dient de inschrijver 8 parkeerplaatsen aan te kopen. Deze zijn gelegen aan de overzijde van de Schuttershofstraat. Het schattingsverslag voor de aan te kopen gronden en voor de parkeerplaatsen wordt toegevoegd bij de gunningsleidraad.
Afhankelijk van het finaal weerhouden ontwerp wordt op dat moment bekeken op welke manier de publieke doorgang door de site juridisch kan worden verankerd.
Voor het realiseren van de ontwikkeling zal de inschrijver een omgevingsvergunning moeten aanvragen.
Het voorwerp van de opdracht is een overheidsopdracht voor de "verkoop van gronden met het oog op het ontwerp en de ontwikkeling van een woonstraat met diverse open groene ruimtes gelegen tussen de Hoogstraat en de Schuttershofstraat". In het kader van de opdracht werd een selectieleidraad met nr. G-2025-011 opgesteld door Ruimte.
Deze opdracht zal worden gegund via een mededingingsprocedure met onderhandeling aan de geselecteerde inschrijver die de regelmatige offerte heeft ingediend die vanuit het oogpunt van de Aanbesteder de economisch voordeligste is, rekening houdend met de gunningscriteria in het opdrachtdocument.
De weerhouden Inschrijver zal op de betreffende percelen voor eigen rekening én op eigen risico een kwalitatieve ontwikkeling dienen te realiseren. De weerhouden Inschrijver zal hiertoe de betreffende percelen aankopen voor de prijs zoals de inschrijver zal dienen op te geven bij zijn offerte. Het schattingsverslag van de desbetreffende percelen wordt toegevoegd bij de gunningsleidraad.
Teneinde de studiekosten voor de Geselecteerde Kandidaten te beperken alsook het vlotte verloop van de gunningsprocedure te bevorderen, wordt gekozen voor een gefaseerde gunningsprocedure die concreet als volgt wordt georganiseerd:
Stap 1. Selectiefase
Op basis van deze selectieleidraad kunnen geïnteresseerden een aanvraag tot deelneming indienen. De selectieleidraad heeft tot doel na te gaan of de inschrijvers zich niet in een situatie van uitsluiting bevinden en voldoen aan de kwalitatieve selectiecriteria.
De kandidaten zullen eventueel worden uitgenodigd om hun aanvraag tot deelneming te komen toelichten tijdens een toelichtingsvergadering.
Aan de hand van deze selectieleidraad wordt het aantal geselecteerde inschrijvers dat wordt toegelaten om een offerte in te dienen beperkt tot minimum drie (3) en maximum vijf (5), en dit voor zover er voldoende inschrijvers kunnen worden gevonden die zich niet in één van de uitsluitingsgevallen bevinden en die de kwalitatieve selectiecriteria vervuld hebben.
De Aanbesteder behoudt zich het recht voor om de plaatsingsprocedure stop te zetten indien er minder dan drie inschrijvers zijn die aan de kwalitatieve selectiecriteria voldoen. Indien meer dan vijf inschrijvers aan de vooropgestelde selectievoorwaarden zouden voldoen, zal de Aanbesteder doorselecteren op van basis van hetgeen verder in de selectieleidraad wordt uiteengezet. De niet-geselecteerde inschrijver(s) wordt/worden onmiddellijk na de selectiefase middels aangetekend schrijven en per e-mail in kennis gesteld van de motieven van zijn/hun niet-selectie. Na het verstrijken van de wettelijke wachttermijn van vijftien (15) kalenderdagen vanaf voormelde kennisgeving wordt de plaatsingsprocedure verdergezet met de geselecteerde inschrijvers.
Stap 2. Gunningsfase
In de gunningsfase zullen de geselecteerde inschrijvers het bestek ontvangen en worden uitgenodigd tot het indienen van een offerte. De beoordeling van de offertes zal gebeuren aan de hand van gunningscriteria en hun weging die nauwkeurig zullen worden omschreven in het bestek.
Er wordt geen vergoeding voorzien voor de deelname aan de plaatsingsprocedure.
Indicatieve timing:
Selectiefase:
Gunningsfase:
De gemeenteraad stelt IVAREM aan voor het aanleveren van GAS-vaststellers voor de gemeente Puurs-Sint-Amands, met als doel om door middel van handhaving sluikstort in de gemeente te verminderen.
Om de problematiek van verwaarloosde en zwervende honden en katten in de gemeente aan te pakken werd door de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands in vergadering van 14 december 2020, een samenwerkingsovereenkomst met Dierenwereldkruis VZW goedgekeurd voor de opvang van verwaarloosde en/of zwervende honden en katten.
Door de stijgende consumptieprijsindex vraagt Dierenwereldkruis VZW om de jaarlijkse toelage te verhogen tot 0,30 € per inwoner (i.p.v. 0,25 € per inwoner).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Dierenwereldkruis vzw voor de opvang van verwaarloosde en/of zwervende honden en katten goed te keuren met ingang van 1 april 2025.
In kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) dat de gemeente Puurs-Sint-Amands in 2021 ondertekende, ontving de gemeente in 2024 een subsidie van de Vlaamse overheid om acties uit te voeren op vlak van algemeen beleid alsook binnen 4 werven: vergroening, energiezuinige wijken, duurzame mobiliteit en hemelwater. De gemeente engageert zich om de concrete doelstellingen die het LEKP per werf tegen 2030 vooropstelt te realiseren en op jaarlijkse basis aan het Agentschap Binnenlands Bestuur te rapporteren over haar voortgang. De gemeenteraad wordt in kennis gesteld van het derde LEKP-rapport waarin wordt uiteengezet welke acties het gemeentebestuur in 2024 ondernam, hoe de LEKP-subsidie werd aangewend en de progressie van Puurs-Sint-Amands in het bereiken van de LEKP-doelstellingen.
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024125153, o/ref. OVV 2024 015) voor het verkavelen van gronden ingediend voor de percelen gelegen te Kapelstraat, 1e afdeling sectie C nr. 196 B en 197 C. Het dossier werd ontvankelijk en volledig verklaard op 20/12/2024.
In de aanvraag tot omgevingsvergunning is de aanleg van een nieuwe gemeenteweg opgenomen. Er werd een openbaar onderzoek gehouden gedurende een termijn van 30 dagen van 30 december 2024 tot en met 28 januari 2025. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ontvangen met betrekking tot de aanleg van deze gemeenteweg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het resultaat van het openbaar onderzoek, en een besluit over de zaak van de wegen te nemen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing neemt over de aanvraag tot omgevingsvergunning.
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht de wegenis gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Wiekenhof kadastraal gekend 1ste afdeling sectie D nummers 605D2 (deel), 609X2 (deel) en 586X met een oppervlakte volgens meting van 412,57 m², 1580,09 m² en 251,34 m² en de groene zones gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Wiekenhof kadastraal gekend 1ste afdeling sectie D deel van nummers 605D2 en 609X2 met een oppervlakte volgens meting van 358,75 m² en 261,28 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de wegenis te voegen bij het openbaar domein en de groene zones te voegen bij het privaat domein van de gemeente.
De gemeente Puurs-Sint-Amands verkrijgt door kosteloze overdracht een strook grond, thans aangelegd als voetpad, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Ruisbroek ter plaatse Schoolstraat kadastraal gekend 2de afdeling sectie C nummer 121F8 met een oppervlakte volgens kadaster van 24 m². Deze afstand gebeurt voor openbaar nut, met name om de strook grond te voegen bij het openbaar domein.
Ons bestuur bezit enkele gronden en verkrotte garages aan het Dorpshart/Kaatsplein. De andere garages/gronden in dit garage-erf zijn eigendom van een projectontwikkelaar. Er wordt overgegaan tot ruiling met de projectontwikkelaar, zodat deze zone in overeenstemming wordt gebracht met de rooilijn 'Mantenhof', goedgekeurd door de gemeenteraad van 2 mei 2022.
Binnen de contouren van het rooilijnplan 'Mantenhof' bevindt zich een strook grond, thans openbaar domein. Deze strook zal vooraf aan deze ruiling gedesaffecteerd worden.
De gemeente verkrijgt volgende eigendommen:
verschillende stroken grond gelegen gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Eeuwfeeststraat kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B nummers 667K3/dl, 667W2/dl, 667A3, 667C3/dl, 667B3/dl, 667D3/dl met een oppervlakte volgens meting van 1,58 m², 49,42 m², 19,00 m², 0,17 m², 0,35 m², 0,14 m²; en
een strook grond, voor 8/29ste in volle eigendom, gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Eeuwfeeststraat kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B deel van nummer 667M3 met een oppervlakte bij benadering van 952 m².
In ruil staat ons bestuur verschillende stroken grond, met te slopen garages en zonder het aandeel in de toegangsweg, af gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Eeuwfeeststraat kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B nummers 667N2, 667M2, 667H3, 667V2/dl, 667H2/dl, 667Z2/dl, 667F2/dl, 667E2, 667C2, 667T2/dl, 369E/dl, 366E/dl, 365C/dl, 667M3/dl voor 21/29ste in volle eigendom, en een strook zonder nummer met een oppervlakte volgens meting van 25,86 m², 30,42 m², 74,51 m², 18,22 m², 10,09 m², 0,56 m², 72,95 m², 32,01 m², 27,57 m², 31,63 m², 0,11 m², 2,86 m², 8,12 m², 74,04 m², 68,59 m², 134,35 m², alsook het ondergronds volume, thans openbaar domein, van een strook grond gelegen te Puurs-Sint-Amands grondgebied Puurs ter plaatse Eeuwfeeststraat kadastraal gekend 1ste afdeling sectie B zonder nummer met een oppervlakte volgens meting van 89,29 m². Het bovengronds volume blijft, kosteloos en eeuwigdurend in opstal, toebehoren aan het openbaar domein van de gemeente.
De ruiling geschiedt met een opleg te betalen door de projectontwikkelaar aan ons bestuur van van € 320.000,00. De ruiling gebeurt voor openbaar nut, de hierbij verkregen percelen grond worden gevoegd bij het openbaar domein.
Wegens de nieuwe bestuursperiode van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands en de veranderde samenstelling van de vzw eerstelijnszone Klein-Brabant Vaartland door wijziging van de regelgeving, moeten de vertegenwoordigers van de lokale besturen in deze vzw opnieuw voorgedragen worden zodat deze vertegenwoordigers kunnen aangesteld worden in de bijzondere algemene vergadering van 29 april 2025 van de vzw eerstelijnszone Klein-Brabant Vaartland.
Het fietsgebruik is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Het fietsgebruik krijgt stilaan een centrale plaats in onze vervoersmodi. Zowel het woon-werk fietsgebruik als het recreatief fietsen zitten in de lift.
Bij intensief gebruik komen er onvermijdelijk ook defecten voor. Platte banden, losse vijzen, losse zadels...Bij vele fietsenmakers kan je nog moeilijk terecht voor die kleine herstellingen of is het lang wachten.
Daarom stellen wij voor om drie fietsherstelzuilen te plaatsen op het openbare domein: bijvoorbeeld bij de kaai Sint-Amands/ het station Puurs/ het station Ruisbroek.
De fietsherstelzuilen worden in samenaankoop aangeboden door Igemo.
Wij willen de diensten en de fracties tijd geven om dit voorstel op zijn waarde te onderzoeken en daarover tijdens de volgende gemeenteraad een definitieve beslissing te nemen.