Terug Raad van bestuur AGB

Mon 23/06/2025 - 20:30 Raadzaal

Openbaar

Notulen vorige vergadering

Algemeen bestuur

Beleidsondersteuning

  • Conform artikel 227 van het DLB legt elk gemeentelijk verzelfstandigd agentschap in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheers- of samenwerkingsovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan.  Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging waarover de gemeenteraad zich binnen de 3 maanden uitspreekt.

    Tussen de gemeente Puurs en het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs werd een beheersovereenkomst gesloten die het laatst werd vernieuwd op 29 juni 2020 via gemeenteraadsbesluit en besluit raad van bestuur AGB Puurs in het licht van artikel 235 van het Gemeentedecreet (ingangsdatum 1 januari 2014). Op 20 december 2021 werd een addendum nr. 1 goedgekeurd door de gemeenteraad en raad van bestuur toen de opdracht van het AGB werd uitgebreid met het  Fort van Liezele en de omringende vijver.

    Pas na goedkeuring van deze evaluatie kan er een nieuwe beheersovereenkomst worden afgesloten, gekoppeld aan de nieuwe legislatuur, voor de periode 24/06/2025-30/06/2031.

  • De huidige beheersovereenkomst met de gemeente vervalt per 1 juli 2025.  Bijgevolg dient de raad van bestuur een nieuwe beheersovereenkomst met de gemeente Puurs-Sint-Amands af te sluiten. De inhoud van de nieuwe beheersovereenkomst is afgestemd op de bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur omtrent de werking van een autonoom gemeentebedrijf.

Financieel beheer

Belastingen, retributies, reglementen

  • De raad van bestuur van het AGB heeft in vergadering van 9 september 2024 het tariefreglement voor administratiekosten voor het verzenden van aangetekende zendingen en minnelijke invorderingen vastgesteld voor de periode van 1 oktober 2024 tot en met 31 december 2025. De gemeenteraad keurde dit tariefreglement eveneens goed in vergadering van 9 september 2024.

    Het huidige tariefreglement werd vastgesteld naar aanleiding van het Boek XIX van het Wetboek economisch recht - Schulden van de consument (welke regels er moeten gerespecteerd worden om achterstallige betalingen bij consumenten in te vorderen). 

    Tot op heden is het nog steeds niet duidelijk of dit Boek XIX van toepassing is op lokale besturen. Het is wachten op de eerste uitspraken van de rechtbanken. 

    Zelfs indien het van toepassing is, laat de software van de financiële dienst niet toe om de forfaitaire schadebedingen in functie van de grootte van de schuldvorderingen te implementeren. Vandaar dat geopteerd wordt om telkens het minimumbedrag aan te rekenen. 

    Het is opportuun om deze tarieven te heffen, omdat sommige ontvangsten niet binnen de vooropgestelde termijn worden betaald. 

    De financieel directeur staat in het kader van het debiteurenbeheer in voor de invordering van deze achterstallige bedragen door het verzenden van een eerste kosteloze aanmaning en een daaropvolgende aangetekende ingebrekestelling. 

    De opmaak en verzending van dergelijke aanmaningen inzake niet-fiscale invorderingen legt een extra druk op de financiële administratie. Het getuigt van behoorlijk bestuur om de personen die laattijdig de door hun verschuldigde sommen betalen, te laten bijdragen in de kosten die met deze extra administratie gepaard gaan. 

    Indien de schuldvordering na de aangetekende ingebrekestelling niet wordt betaald, zal overgegaan worden tot dagvaarding, aangezien de financieel directeur niet kan overgaan tot het uitvaardigen van een dwangbevel overeenkomstig artikel 177 van het Decreet lokaal bestuur voor het AGB.

    Aan de raad van bestuur wordt gevraagd om het tariefreglement voor administratieve kosten bij niet-fiscale vorderingen vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.

Jaarrekening

  • Het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands (AGB) maakt een jaarrekening op volgens de BBC-regelgeving. De vaststelling van de BBC-jaarrekening is een bevoegdheid van de raad van bestuur. De jaarrekening is qua structuur, vorm en inhoud grotendeels identiek opgebouwd als het meerjarenplan en bestaat uit een beleidsevaluatie, financiële nota en toelichting. Het AGB is onderworpen aan de vennootschapsbelasting.  Naast de BBC-jaarrekening maakt het AGB ook een vennootschapsrechtelijke jaarrekening die wordt neergelegd bij de balanscentrale van de NBB.  De raad van bestuur neemt kennis van het verslag van de bedrijfsrevisor inzake de vennootschapsrechtelijke versie.

Ondersteuning

ICT

Onroerend goedbeheer

  • Door het vertrek van de diensten van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands uit het Sociaal Huis naar het nieuwe gemeentehuis, zijn er op het gelijkvloers en op de kelderverdieping momenteel ruimten die leeg staan. Er wordt voorgesteld om partners aan te trekken. Het Sociaal Huis is een actief dienstencentrum. Bijgevolg wordt voorgesteld om met het OCMW Puurs-Sint-Amands een terbeschikkingstellingsovereenkomst af te sluiten voor vijf jaar. De modaliteiten worden vastgelegd in deze overeenkomst.

Beleven

Zakelijk beheer

  • Aangezien het kaderreglement voor het gebruik van kliminfrastructuur Klimax en groepsinitiaties Bergsportvereniging Klein-Brabant VZW, zoals vastgesteld door de raad van bestuur AGB op 20 december 2021, een einde neemt op 31 december 2025 dient dit kaderreglement opnieuw vastgesteld te worden voor de periode 2026-2031.

    We onderscheiden per leeftijdscategorie 4 tariefgroepen voor individuele toegang: standaard, federatieleden (KBF), inwoners Puurs-Sint-Amands en clubleden (BVKB). De inwoners van Puurs-Sint-Amands krijgen een verminderd tarief omdat ze via de gemeentebelasting bijdragen; in hun ticketprijs is een ongevallenverzekering inbegrepen. Federatie- en clubleden krijgen een verminderd tarief omdat ze bijdragen via hun lidgeld.

    Puurs-Sint-Amandse scholen en de eigen gemeentediensten krijgen de mogelijkheid om groepsinitiaties te organiseren.  

    Ingevolge artikel 7 van dit reglement wordt het directiecomité gemachtigd om de tarieven vast te stellen binnen de krijtlijnen van dit reglement.

    Aan de raad van bestuur wordt gevraagd om dit kaderreglement voor het gebruik van kliminfrastructuur Klimax en groepsinitiaties Bergsportvereniging Klein-Brabant VZW vast te stellen voor de periode 1 januari 2026 tot en met 31 december 2031.

  • De raad van bestuur van het AGB heeft in vergadering van 29 juni 2020 het kaderreglement programmering podium-, film-, schoolvoorstellingen en cursussen CC Binder vastgesteld voor de periode van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2025. De gemeenteraad heeft deze beslissing goedgekeurd, eveneens in vergadering van 29 juni 2020.

    In het kader van de verdere uitbreiding van de activiteiten van het Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-Sint-Amands (AGB) en zoals voorzien in de beheersovereenkomst tussen de gemeente en AGB, wordt vanaf 1 juli 2020 de programmatie  van podium-, film- en schoolvoorstellingen alsook de organisatie van de vormingscursussen, aangeboden vanuit het AGB.

    Bijgevolg dient een kaderreglement m.b.t. de tarieven te worden vastgesteld.

    In het huidige reglement worden tickets voor voorstellingen niet terugbetaald. De schoolvoorstellingen vallen ook onder deze voorwaarde maar in de praktijk is dit onvoldoende. De procedure voor de boeking van een schoolvoorstelling is anders dan de aanschaf van een ticket voor een podiumvoorstelling. We nemen nieuwe voorwaarden op in het reglement.

    Mogelijkheid te betalen met sport- en cultuurcheques wordt opgenomen in dit reglement. Dit stond oorspronkelijk vermeld bij de voorwaarden van de webwinkel waar het niet onder de juiste noemer stond.

    Ingevolge artikel 7 van dit reglement wordt het directiecomité gemachtigd om de tarieven vast te stellen binnen de krijtlijnen van dit reglement.

    Aan de raad van bestuur wordt gevraagd om dit kaderreglement voor de programmering van podium-, film-, schoolvoorstellingen en cursussen CC Binder vast te stellen voor de periode van 1 juli 2025 tot en met 31 december 2031.

  • De gemeente Puurs-Sint-Amands biedt via haar webwinkel een aantal producten en diensten aan die verband houden met gemeentelijke activiteiten. 

    Via deze webwinkel worden producten en diensten aangeboden door het gemeentebestuur, het autonoom gemeentebedrijf (AGB) en het OCMW. Het reglement heeft tot doel de rechten en plichten van zowel de aanbieder als de koper helder vast te leggen en op een uniforme manier toe te passen.

    De bepalingen omvatten onder meer:

    • wie verantwoordelijk is voor de verkoop (gemeente, AGB, OCMW);
    • het tot stand komen van de aankoopovereenkomst;
    • betaalmogelijkheden en het ontvangen van e-tickets of bewijzen;
    • afspraken rond annulatie en terugbetaling;
    • het al dan niet van toepassing zijn van het herroepingsrecht;
    • bescherming van persoonsgegevens en privacy;
    • de regelgeving rond doorverkoop van tickets;
    • de geschillenregeling.

    Met deze algemene voorwaarden wordt gezorgd voor transparantie, rechtszekerheid en een uniforme aanpak voor alle gebruikers van de webwinkel.

    De raad van bestuur AGB wordt gevraagd deze algemene voorwaarden vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.