Mon 23/06/2025 - 20:30 Raadzaal
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het Rapport Organisatiebeheersing werkingsjaar 2024.
Het jaarrapport 2024 waarbij we de meldingen en klachten van het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands overzichtelijk in beeld brengen, werd als bijlage aan de raadsleden bezorgd.
Alles begint met een analyse en dat is ook de opdracht voor het samenstellen van het jaarrapport van meldingen en klachten. In samenspraak met de betrokken diensten werden een aantal verbeterpunten geformuleerd op basis van de analyse van de meldingen en klachten die werden behandeld tussen 1 januari en 31 december 2024.
Een klacht is een kans tot verbetering van de dienstverlening en dat moeten we niet ervaren als iets negatiefs. Het is belangrijk om die ontevredenheid te capteren. Ga die discussie aan en luister. Neem tijd voor wat er soms achter de boodschap schuilgaat, luister opnieuw. Het is essentieel om hiermee aan de slag te gaan: standpunten verzoenen en/of verbeterpunten meenemen en vertalen naar een kwalitatieve dienstverlening. Vanzelfsprekend doe je zoiets niet alleen. Dit kan alleen als dit gedragen wordt door de administratieve én de politieke component van ons lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in vergadering van 9 september 2024 het reglement voor aanrekenen administratiekosten voor het verzenden van aanmaningen en minnelijke invorderingen vastgesteld voor de periode van 1 oktober 2024.
Het huidige reglement werd vastgesteld naar aanleiding van het Boek XIX van het Wetboek economisch recht - Schulden van de consument (welke regels er moeten gerespecteerd worden om achterstallige betalingen bij consumenten in te vorderen).
Tot op heden is het nog steeds niet duidelijk of dit Boek XIX van toepassing is op lokale besturen. Het is wachten op de eerste uitspraken van de rechtbanken.
Zelfs indien het van toepassing is, laat de software van de financiële dienst niet toe om de forfaitaire schadebedingen in functie van de grootte van de schuldvorderingen te implementeren. Vandaar dat geopteerd wordt om telkens het minimumbedrag aan te rekenen.
Het is opportuun om deze administratieve kosten te innen, omdat sommige ontvangsten niet binnen de vooropgestelde termijn worden betaald.
De financieel directeur staat in het kader van het debiteurenbeheer in voor de invordering van deze achterstallige bedragen en kan tot gedwongen invordering overgaan na het verzenden van een eerste kosteloze aanmaning en een daaropvolgend aangetekende ingebrekestelling.
De opmaak en verzending van dergelijke aanmaningen inzake niet-fiscale invorderingen legt een extra druk op de financiële administratie. Het getuigt van behoorlijk bestuur om de personen die laattijdig de door hun verschuldigde sommen betalen, te laten bijdragen in de kosten die met deze extra administratie gepaard gaan.
Indien de schuldvordering na de aangetekende ingebrekestelling niet wordt betaald, kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen overeenkomstig artikel 177 van het Decreet lokaal bestuur.
Soms kan niet ingevorderd worden bij de debiteur en dienen er andere invorderingsmethoden gehanteerd te worden, zoals het nemen van een hypothecaire inschrijving indien de debiteur een onroerend goed bezit of bij overlijden van een debiteur het aanstellen van een curator over een onbeheerde nalatenschap. Ook voor deze invorderingsmethoden dient bepaald te worden welke administratieve kosten kunnen aangerekend worden.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om het reglement voor administratieve kosten bij niet-fiscale vorderingen vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.
Tegen uiterlijk 30 juni moet het OCMW-bestuur advies verlenen over de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar van het Zorgbedrijf Klein-Brabant met toepassing van de bepalingen van artikelen 260 tot 262 van het decreet over het lokaal bestuur (DLB).
De algemene vergadering van het Zorgbedrijf Klein-Brabant stelt eerst de jaarrekening vast, vervolgens wordt aan de OCMW-raad van het gekoppelde OCMW gevraagd advies te geven over deze jaarrekening. De algemene vergadering van het Zorgbedrijf Klein-Brabant stelt de jaarrekening 2024 vast op 23 juni 2025.
Elk jaar voor 30 juni moeten de OCMW- en gemeenteraad de jaarrekening van het voorgaande boekjaar vaststellen. De jaarrekening wordt opgemaakt volgens de BBC 2020 richtlijnen, waarbij gemeente en OCMW één rapporteringsentiteit vormen en een geïntegreerde jaarrekening opmaken. Juridisch blijven het echter twee aparte entiteiten. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen daarom eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Puurs-Sint-Amands (verder OCMW) kiest ervoor om toe te treden tot de raamovereenkomst standaard software en bijhorende diensten, georganiseerd door de aankoopcentrale Cipal dv. Deze raamovereenkomst biedt de mogelijkheid om op een snelle en efficiënte manier softwarelicenties, cloudabonnementen en aanverwante diensten aan te kopen.
Door in te stappen in dit contract:
De diensten van het OCMW kunnen hierdoor vlotter en efficiënter blijven functioneren met goed ondersteunde software, zonder nodeloze kosten of vertragingen. Dit versterkt de digitale werking van het OCMW op een toekomstgerichte manier.
Het OCMW van Puurs-Sint-Amands kiest ervoor om toe te treden tot de raamovereenkomst voor het leveren en implementeren van bepaalde backoffice oplossingen (financiën en personeel) met dienstverlening door de aankoopcentrale Cipal dv. Deze raamovereenkomst biedt de mogelijkheid om op een snelle en efficiënte manier backoffice toepassingen voor Financiën en Personeel en aanverwante diensten aan te kopen.
Door in te stappen in dit contract:
De diensten van het OCMW kunnen hierdoor vlotter en efficiënter blijven functioneren met goed ondersteunde software, zonder nodeloze kosten of vertragingen. Dit versterkt de digitale werking van het lokaal bestuur op een toekomstgerichte manier.
De gemeente Puurs-Sint-Amands biedt via haar webwinkel een aantal producten en diensten aan die verband houden met gemeentelijke activiteiten.
Via deze webwinkel worden producten en diensten aangeboden door het gemeentebestuur, het autonoom gemeentebedrijf (AGB) en het OCMW. Het reglement heeft tot doel de rechten en plichten van zowel de aanbieder als de koper helder vast te leggen en op een uniforme manier toe te passen.
De bepalingen omvatten onder meer:
Met deze algemene voorwaarden wordt gezorgd voor transparantie, rechtszekerheid en een uniforme aanpak voor alle gebruikers van de webwinkel.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd deze algemene voorwaarden vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.
Indien een persoon onvoldoende financiële middelen heeft om zijn kosten in een woonzorgcentrum te betalen, kan hij beroep doen op het OCMW van de gemeente waar hij is ingeschreven op het ogenblik van de opname.
Aangezien er de laatste tijd meer aanvragen zijn om de tussenkomst voor bewoners van woonzorgcentra ten laste te nemen bij het OCMW dringt de noodzaak aan een reglement zich op.
Het reglement bepaalt onder andere de voorwaarden voor de tenlastename, de uitgaven die via het zakgeld dienen betaald te worden en de mogelijkheid van het OCMW om de ten laste genomen kosten te gaan verhalen op de onderhoudsplichtigen.
Het OCMW zal pas tussenkomst verlenen indien, na sociaal en financieel onderzoek, blijkt dat de eigen middelen van de aanvrager onvoldoende zijn.
De aanvrager is gehouden om aan dit onderzoek zijn volledige medewerking te verlenen door het OCMW alle nuttige inlichtingen over zijn familiale en financiële toestand te verschaffen.
Om terugbetaling van de gemaakte verblijfskosten te garanderen, kan het OCMW een hypothecaire inschrijving nemen op de bestaande onroerende goederen van betrokkene.
Wanneer de middelen van de aanvrager onvoldoende blijken en het OCMW beslist heeft om tussenkomst te verlenen, dan worden de onderhoudsplichtigen aangesproken om bij te dragen volgens hun draagkracht.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd dit reglement vast te stellen met ingang van 1 juli 2025.
OCMW Puurs-Sint-Amands ging in op de oproep “Lokaal activeringspact: oproep om de activering van (equivalent) leefloongerechtigden te stimuleren: 2023-2024” Deze oproep heeft tot doel om de lokale besturen die extra inspanningen leveren om (equivalent) leefloongerechtigden te activeren, financieel een ondersteuning en stimulans te bieden. De oproep beoogt een hogere uitstroom naar werk van (equivalent) leefloongerechtigden op Vlaams niveau.
OCMW Puurs-Sint-Amands stelde een plan van aanpak op met nieuwe en additionele acties. Dit plan werd geadviseerd en ondertekend door VDAB Antwerpen. Het plan van aanpak werd toegevoegd als addendum bij de samenwerkingsovereenkomst die werd afgesloten tussen het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands en VDAB.
De partnerschapsovereenkomst tussen de lokale besturen KBV en VDAB werd goedgekeurd op de OCMW-raad van 2/3/2020.
Het project LAP 1 liep van 1/12/23 tem 30/11/24.
In de OCMW-raad van 23 juni 2025 wordt er gerapporteerd over de resultaten van het acties van het lokaal activeringspact.
Onze aanpak binnen dit LAP-project getuigt van een bewuste focus op impact en haalbaarheid. De resultaten spreken voor zich: met 27 duurzame activeringen op 28 behaalden we een resultaat ruim boven het Vlaams gemiddelde.
Dit lijkt ons te zijn gelukt en dat geeft een positief perspectief naar de uitdaging die de OCMW’s te wachten staat met de beperking van werkloosheid in de tijd. Er zijn nog vele vraagtekens over de concrete uitwerking van deze federale maatregel, maar het is duidelijk dat er een grote verantwoordelijkheid en opdracht ligt bij de OCMW’s.
We stellen vast dat de basisdienstverlening vanuit het OCMW Puurs-Sint-Amands een afdoende antwoord biedt aan de toenemende vraag tot activering. Intensieve trajectbegeleiding, samenwerken met andere diensten (VDAB, SEI-initiatieven ea) zijn een sleutel tot succes en activering.
Tegelijk nemen we mee dat sommige acties pas op een later moment of niet zullen uitgerold worden, wanneer de context gunstiger is of wanneer structurele verankering mogelijk is. De opgebouwde samenwerking, het uitgebouwde platform en de sterkere trajectbegeleiding vormen een stevig fundament voor de verdere activering van kwetsbare groepen in onze regio. We stellen vast dat de middelen en tijd beperkt zijn, we moeten keuzes maken en we moesten afwegen welke acties of projecten haalbaar en doelmatig zijn. Dit belangrijk inzicht moeten we meenemen in onze verdere werking trajectbegeleiding – sociale zorg met de uitdagingen die voor de deur staan.
Beleidsdomein Samenleven binnen het OCMW staat in voor de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de vakantie-speelweken voor kleuters. Beleidsdomein Beleven staat in voor het vakantieaanbod met spel, sport en cultuur en valt onder de gemeente.
Het huishoudelijk reglement van BKO De Sloeber is aan herziening toe.
Met deze nieuwe versie worden alle zaken aangepast die impact hebben op het reserveren en annuleren van de buitenschoolse opvang en de vakantie-speelweken voor kleuters. Het huishoudelijk reglement BKO De Sloeber werd afgestemd op het nieuwe huishoudelijk reglement vakantieaanbod.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Een vernieuwde missie en visie;
- Noodzakelijke verhoging van de tarieven;
- Bij niet of laattijdig annuleren van voor- en naschoolse opvang wordt de totale kost van het gereserveerde opvangmoment aangerekend;
- Annulatie van vakantieopvang kan tot 7 dagen voorafgaand aan de start zodat andere kinderen deze plaatsen nog kunnen innemen;
- Bij niet of laattijdig annuleren van vakantieopvang wordt het maximale opvangtarief aangerekend en nog een bijkomende administratieve kost;
- Ouders die hun kinderen laattijdig afhalen, rekenen we een administratieve kost aan;
- Bij herhaaldelijk niet terugbrengen van de reservekledij en/of niet meegeven van luiers rekenen we een vergoeding aan.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd dit huishoudelijk reglement vast te stellen met ingang van 1 september 2025.
In het kader van het plan Samenleven Vlaanderen werd in onze gemeente het project "Brugfiguren in het onderwijs" opgestart en uitgewerkt.
Doel is om ondermeer kansarmoede tegen te gaan.
Het plan Samenleven ondersteunde de gemeente financieel en inhoudelijk bij het bevorderen van diversiteit en samenleven.
Tot grote teleurstelling werd dit plan door de huidige regering opgedoekt.
Ook het VVSG was erg teleurgesteld en dringt aan op een structurele verankering.
In onze gemeente werd dit project op een professionele manier uitgebouwd door de coördinator Huis van het Kind
De scholen en zorgcoördinatoren werden betrokken. Verschillende geëngageerde vrijwilligers stapten mee in het project.
De huiswerk-en schoolbegeleiding van kinderen kon op die manier een boost krijgen. Soms werd de vrijwilliger zelfs een buddy voor het gezin.
Plan Samenleven vroeg géén cofinanciering, dit waren extra middelen.
We dienden een project in samen met Bornem en Willebroek.
Betreft 4 acties op 4 verschillende domeinen (jaarlijkse financiering)
Toekomstperspectief:
Het lokaal bestuur wenst dit project – en aanverwante initiatieven zoals huiswerkbegeleiding, het babbeluurtje – structureel verder te zetten, los van de afbouw van Vlaamse financiering en zelfs los van deze vraag.
Deze beslissing is ingegeven door de positieve impact die we vaststellen op het terrein: de versterking van de kansen van kwetsbare gezinnen, het engagement van vrijwilligers, en de nauwe samenwerking met scholen en zorgcoördinatoren zijn voor ons overtuigende bewijzen dat deze aanpak werkt.
De projecten binnen het kader van Plan Samenleven hebben in onze gemeente geleid tot good practices die we als bestuur absoluut willen verankeren. We zijn ervan overtuigd dat deze werking cruciaal is in het versterken van sociale cohesie en specifiek voor brugfiguren om meer gelijke onderwijskansen te creëren.
Voorstel van beslissing: Het bestuur maakt het project " Brugfiguren in het onderwijs" structureel en voorziet in de nodige bijkomende financiering.